Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce huiduie oamenii civilizați?

Imagine de la concertul Coldplay. Foto: Marco Badea/Facebook

Bazându-mă pe experiența personală, îmi permit să lansez ipoteza că fanii Coldplay provin în mare parte din middle și upper middle class, că mulți dintre ei sunt persoane educate din mediul urban cu venituri disponibile și pentru cheltuieli care nu sunt urgente. Cel puțin cei care merg la concerte. Vorbim deci despre oameni care au crescut și au fost socializați, implicit sau explicit, cu ideea că manelele sunt un mare nu. Că manelele reprezintă o categorie socială inferioară, lipsă de educație, vulgaritate, incultură etc., deci tot ceea ce au învățat că e negativ și de nedorit de la propria persoană.

Nu de alta, dar așa am crescut și eu.

Am simțit si eu rușinea atunci când observam că ritmul e antrenant, că poate muzica nu e atât de rea până la urmă. Chiar și acum mi-e mai ușor să dansez pe turbo folk. Creierul îmi oferă o portiță: dacă nu sunt cântate în limba română, dacă nu înțeleg versurile, înseamnă că nu sunt manele.

Și nu mă refer la manifestări publice: Am descoperit recent o manea care îmi place. Însă nici măcar în intimitatea casei mele nu mă simt 100% confortabil dansând pe această melodie. Atât de internalizată e rușinea.

Dar să revenim la subiect.

De ce huiduie acești oameni educați și cizelați? Și pe cine huiduie de fapt? 

Din experiența personală și profesională aș zice că, huiduind artistul de pe scenă, dau voce propriului conflict interior (element important în manifestări individuale ale rasismului), frustrării acumulate în timp ce deveneau ceea ce sunt: exponenți ai categoriei lor sociale, ai burgheziei.

În acest parcurs am fost nevoiți să ne conformăm anumitor norme pentru a fi acceptați în comunitatea din care doream să facem parte: în familie, în grupul de egali, în națiune.

„Selbstverfolgung im Anderen“ e o sintagmă importantă în cercetarea rasismului împotriva romilor. Trăirile și impulsurile pe care nu le putem accepta la propria persoană sunt proiectate pe alții și pedepsite într-un proces de autoflagelare prin condamnarea celuilalt.

Cu alte cuvinte, oamenii ăștia se huiduie pe ei înșiși pentru că probabil majoritatea dintre ei s-au “rupt pe manele” sau și-ar fi dorit să o facă la un moment dat. În același timp își exprimă frustrarea față de societatea care i-a forțat să se controleze, să se conformeze, astfel încât să bifeze căsuțele dezirabile. Proiectează ura împotriva sinelui asupra persoanei de pe scenă.

Toate aceste procese au loc inconștient, bineînțeles, pentru că: “Nu fac vorbele cât fac faptele – mai bine vorbe puține și buzunarele pline.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Leo70 check icon
    E chiar asa de greu de inteles ca unora (multora!) pur si simplu nu le plac manelele! Ma simt jignit sa mi se spuna ca daca nu-mi plac manelele inseamna ca nu inteleg muzica sau ca asta ma face rasist. Asta mi-aduce aminte de anii 80 si cum erau infierati la gazeta comunista cei care erau fani infocati ai muzicii heavy-metal. Apropo, cum ar fi fost sa se cante manele la concertul Megadeth?
    • Like 0
  • Iulia check icon
    Chiar asa de in minoritate am ajuns cei carora nu ne place sa ascultam manele? Nici macar la betie? Este asa de greu de crezut acest lucru? Ma uimeste acest articol, sincer.
    • Like 0
  • Andrei check icon
    Daca te manifesti ca nu iti place maneleala apare cate o duduie din asta care sa incerce sa te faca prost ca nu intelegi tu si ca esti rasist. Manele au ce cauta la un concert de muzica ... hai sa ii zicem rock... asa cum si telefoanele pot sa sune in timpul pieselor de teatru. De fiecare data cand nu vrem sa fim confundati cu subcultura tiganeasca apare cate o 'coana Draghiciu care tipa discriminare. Asta s-a intamplat pana la urma: organizatorii Cold Play nu si-au facut bine temele si au crezut ca manelele ne reprezinta. Uite ca majoritatea nu sunt de acord cu tiganeala si nu este un dezacord vis-a-vis de rasa ci de o revolta impotriva unor comportamente pe care suntem obligati sa le inghitim. Duduia asta trebuie sa inceapa sa faca diferenta intre anti-tiganism si anti-tiganeala
    • Like 0
  • Daniel check icon
    Pentru toti cei din palate de cristal, care considera maneaua un act artistic, sau expresia culturala a vreunei etnii! Ar face bine sa-si mute curul vreo luna de zile in periferie, la tara, pe o strada plina de romi. Sa curete in fiecare saptamina rahatul deversat pe santuri, sau zilnic, ambalajele aruncate de copiii educati de Gelu Duminica. Sa incerce sa opreasca muzica care curge non stop din boxele vecinilor, urlind pe toata strada, sau mai rau, in tot satul. Sa incerce sa poarte o discutie cu acestia, rationala si de bun simt. Sa incerce sa se odihneasca in urletele si tipetele prostiei, ajunse la valoare de telenovela. Vor realiza ca maneaua este expresia nesimtirii, a lipsei de educatie, a smecheriei, a putorii, a banilor multi nemunciti, a lipsei de respect pentru comunitate, sau pentru oricine altcineva nu le accepta excesele. Iar aceasta muzica suna din casele celor cu o multime de copii, care nu lucreaza nicaieri, stind toata ziua tolaniti pe sezlong. Asteptind sa le vina “bursa de merit” a copiilor care nu merg la scoala, ajutorul social, alocatia si alte ajutoare. Ridicind banii de la posta in BMW uri in care urla tot manele, in coada, ca la un concurs de putere al volumului, asteptind masina postei sa aduca banii de la judet. Mama are niste vecini carora le intra in fiecare luna 7000 de lei, fara sa faca nimic. Este vorba de rasism aici? Pot sa fiu rasist in fata nesimtirii? Cu parere de rau, astfel de situatii nu am vazut la nici o alta etnie. Nu spun ca nu exista! Eu nu am vazut. Am vazut insa altele unde sunt copii multi. Dar acolo parintii muncesc, iar banii primiti pentru copii merg spre educatie. Iar manelele nu suna. Dupa o luna de zile sunt convins ca toti vor realiza ce inseamna cu adevarat maneaua, dincolo de pretinsul “act cultural”. Si de unde vine respingerea ei pentru unii. Poate ca ar trebui sa ne abtinem de la anumite comentarii, avind impresia ca e nevoie sa incurajam “actul artistic”, cind de fapt, indirect, se incurajeaza cu totul altceva.
    Cuvintele dvs: „Din experiența personală și profesională aș zice că, huiduind artistul de pe scenă, oamenii dau voce propriului conflict interior (element important în manifestări individuale ale rasismului), frustrării acumulate în timp ce deveneau ceea ce sunt: exponenți ai categoriei lor sociale, ai burgheziei. Ce fel de logica aveti din experienta dumneavoastra profesionala? Conflict interior? Si burghezi? Ia coboriti putin pe Pamint si incercati experienta despre care va vorbesc.
    • Like 9


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult