Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce le cerem candidaților în anunțurile de recrutare să fie „rezistenți la stres”? De ce ne-am stresa angajații?

Angajat stresat

Foto: Profimedia Images

În majoritatea anunțurilor de recrutare găsesc cerințe pentru candidați precum “multitasking” și “rezistență la stres“.

Oameni buni, despre multitasking știm că afectează negativ creierul și viața, lucru susținut și de un studiu al Universității Stanford care s-a desfășurat pe o perioadă de zece ani și care arată că persoanele care au apelat la multitasking au suferit în timp de mai multe tulburări cognitive. Cei care se implică frecvent în mai multe activități simultane s-au descurcat mai prost atunci când li s-au dat sarcini simple care au ținut de memorarea unor lucruri simple, a fost concluzia cercetătorilor.

Acestea fiind spuse, multitasking-ul nu este eficient.

Știm că există costuri de comutare a sarcinilor. Dacă faci multitasking în timp ce faci și ceva semnificativ, cum ar fi o lucrare academică sau un proiect important la job, va dura mai mult până să-l termini și poate nici nu vei avea succesul la care te aștepți”, spune Anthony Wagner, profesor de psihologie la Universitatea Stanford și unul din realizatorii studiului.

“Multitasking-ul, efectuat fără un antrenament anterior, este o poveste frumoasă și atât. Creierul nu poate funcționa eficient pe mai multe paliere conștiente de acțiune în același timp. În momentul în care ne implicăm activ în mai multe acțiuni, în paralel, creierul, fiind un organ extrem de eficient din punct de vedere energetic, va implementa strategii euristice (așa zisele scurtături mentale)”, spune Costin Dămășaru, fondator și director Neuro Performance Enhancement Center.

Rezistența la stres. Despre stres știm că evenimentele stresante pot afecta majoritatea bolilor, dar nu direct, ci prin mecanisme ce includ:

  • alterarea reglării afective (de ex., niveluri ridicate de anxietate, frică, depresie);
  • comportamente ce dăunează sănătății (de ex., alimentație deficitară, lipsa exercițiilor fizice, consumul excesiv de alcool, țigări, somn deficitar).
  • dereglarea sistemelor neurohormonale (de ex., modificări ale producției hormonilor, precum cortizolul, testosteronul și estrogenul);
  • inervația directă a țesuturilor de către sistemul nervos autonom (de exemplu, creșterea activității sistemului nervos simpatic care are ca rezultat eliberarea crescută de norepinefrină).

Nu toate tipurile de evenimente stresante de viață au același impact, dar problemele interpersonale, pierderea statutului social și dificultățile de angajare par a fi cei mai marcanți stresori, la nivelul populației.

Așadar, de ce le-am cere angajaților să fie dispuși la multitasking și rezistenți la stres sau, și mai simplu, de ce i-am stresa, căci stresul anihilează creativitatea, inovația, afectează productivitatea și este cauza a multiple boli? Ca să stea oamenii în concedii medicale? Ca să avem pătată imaginea de angajator de feedback-uri negative și demisii în lanț?

Articol publicat inițial pe project-e.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • perplex check icon
    De fapt managerii nu vor ca angajatii sa execute doua sa mai multe sarcini in acelasi timp. Un angajat nu poate sa scrie un raport cu o mana, sa raspunda la un telefon cu cealalta, cu un ochi sa se uite pe geam, cu altul sa citeasca un email si cu un picior sa amestece in cafea. Cu o ureche sa asculte niste barfe si cu cealalta sa preia urmatorul task de la sef, eventual in timp ce vorbeste la telefon cu un client.

    Managerii vor ca angajatii sa faca switching, sa sara cu usurinta de la o sarcina la alta, adica sa se apuce de al doilea task inainte sa-l termine pe primul.

    Creierul uman nu esta facut nici pentru multitasking si nici pentru switching. Daca faci mult switching apare stresul.

    Munca cu mai putin stres ar insemna sa incepi un task si sa-l duci la bun sfarsit cu succes, dupa care sa faci o scurta pauza si sa te apuci de urmatorul task.

    Ignoranta ii face pe manageri sa ceara multitasking si switching.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult