Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

De ce ne e frică de public speaking?

public speaker

. Foto Guliver/Getty Images

„Bună, Andrei, sunt Andreea, lead pe comunicare într-o multinațională și am primit o invitație de la colegii din Londra să le țin o prezentare. Îmi doresc să vorbesc în public, dar am nevoie de suport. Aș vrea să nu mai procrastinez. În fiecare zi amân să lucrez la ea și nu știu de ce mi-e frică exact.” Așa începea o discuție la telefon cu unul dintre speakerii cu care lucrez.

Manualul de psihologie ne spune că ne naștem cu doar două frici: frica de a cădea în gol (frică de înălțimi mari) și frica de zgomote înalte. Frica de vorbit în public nu se regăsește printre ele, ea se dobândește social în urma a ceea ce vezi, auzi sau experimentezi. De fapt, frica de a vorbi în public este asociată cu frica de eșec sau de a ne face de râs.  

Ce se întâmplă de fapt în spatele acestor frici este un mindset greșit. Când urmează să ții o prezentare ești foarte egoist, pentru că te gândești cum o să arăți tu. Acesta era și cazul Andreei, care îmi spunea că se gândește de zece ori cum să se îmbrace, ce o să spună lumea despre ea. Toate astea o stresau și simțea apoi nevoia de mișcare, pentru că intră adrenalina în peisaj. Așa că se duce să alerge și lasă baltă prezentarea.

Am invitat-o pe Andreea să privească lucrurile dintr-o nouă perspectivă. Hai să gândim prezentarea ca pe un cadou pentru ceilalți. Hai să schimbăm mindset-ul din taker în giver. Când intru în această energie, pot să suspend multe alte convingeri limitative, care mă opresc din a fi un bun speaker. Din acest loc, o lume nouă este posibilă.

Vorbitul în public este un gest de contribuție. Dacă ai putea face o faptă bună, ai face-o? Cei mai mulți dintre noi ar răspunde că da. Dacă privești la fel și public speaking-ul, nu mai ai convingeri și frici. Când te concentrezi prea mult la ține, ți-ai cumpărat un cec în alb de frustrare.

Așadar, cum poți să-ți vindeci frica de public speaking?

 1. Setează-ți mindset-ul de giver și gândește-te care va fi impactul prezentării, cât de util vei fi oamenilor. Atunci când devine despre ceilalți, nu se mai secretă doar adrenalină, ci și hormoni ai conexiunii: oxitocină, serotonină. Practic, ne creăm o infrastructură care ne sprijină.

2. Pune-te în energia potrivită: zi de zi, timp de 5 minute. Spune-ți o poveste care îți dă putere: „abia aștept să fiu cu colegii”, „oricine poate face asta”, „sunt pregătită pentru acestă prezentare”.

3. Învață tehnica din spatele unei prezentări: cu cât înveți mai mult, cu atât presiunea nu mai este pe tine, ci pe a aplica niște algoritmi. Cu cât crește competența, scade stresul. Îți mai amintești cum a fost când ai învățat să conduci? E la fel și în public speaking.

 4. Exersează - încrederea crește cu fiecare repetiție

Vorbitul în public este o expresie a noastră ca oameni. Este o lupă a personalității tale, amplifică ceea ce ai deja. Este cea mai grea și rapidă terapie, pentru că ești gol, nemascat și se vede tot. Orice se hiperbolizează, atât plusul, cât și minusul. Așa că dacă vei fi un giver, oamenii vor intui asta din prima secundă.

Așadar, dacă ar fi să răspund la întrebarea: de ce ne e frică de public speaking?, este pentru că suntem mai mult takeri decât givers, ne gândim mai mult la noi decât la ceilalți.

Nu uita: e despre ei, nu despre tine.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Filbert check icon
  De ce ne e frica sa scriem 'sa vorbim unui public' in loc de 'de public speaking'?!
  • Like 1
 • #Votez check icon
  Totusi, cui se adreseaza acest articol?
  Englezii ar spune ca nu pricep o iota... cand si cand inteleg cateva cuvinte, dar ideea nu e transmisa auditoriului.
  Romanii necorporatisti ar vrea sa inteleaga ceva, dar sunt niste expresii care nu au legatura cu limba romana si esentialul/mesajul este pierdut in incercarea de a intelege "ce a vrut sa spuna poetul".
  E stilul caracteristic al "intelectualistului #progresist" care "spune tot dar nu zice nimic"... ca sa nu mai zic de lipsa de respect fata de interlocutori.
  Fuck ! ... adica "la naiba"...
  • Like 6
 • Nu-î așa că Andreea e o persoană înventată? Pentru că altfel nu văd cum ar putea ajunge "lead pe comunicare într-o multinațională" cineva care încă nu și-a depășit teama de a vorbi în public. Serios, chiar nu putem veni cu parabole mai credibile?
  Eu în perioada în care mi-am propus să îmi depășesc teama de a vorbi în public am început prin a ține prezentări regulat la întâlnirile unui grup despre care știam că nu mă va judeca prea aspru.. Un număr de prezentări publice susținute cu succes îți întaresc convingerea că poți face asta.
  • Like 2
 • ion check icon
  Setează-ți mindset-ul de giver / ??????? offff, frumoasa limba romana .......
  • Like 3


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult
Text: Andrei Dunuță/ Voice: Alex Livadaru
sound-bars icon