Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce ne trebuie un stadion în Alexandria

De la bun început spun că nu e nicio figură de stil în titlu și chiar vreau să aduc argumente pentru construirea unui stadion în Alexandria – Teleorman. Mai spun – și asta este ușor de văzut în arhiva opiniilor mele în Republica – că nu pot fi bănuit de simpatii pentru Liviu Dragnea. De fapt, în asta constă demonstrația, că există și abordări independente de persoana insului din fruntea PSD. O evaluare corectă a unui proiect precum cel al stadionului din Alexandria trebuie să iasă din bula politicului, a suspiciunii și a cercetării penale. Nu e vorba că această bulă de comunicare nu este susținută îndreptățit de societate, dar să nu ne întunece de tot gândirea.

Cel mai vehiculat argument împotriva proiectului stadionului este și cel mai ridicol: faptul că Alexandria nu are echipă de fotbal decât în Liga a III-a. Or, procesul natural al dezvoltării sportive este exact invers, adică mai întâi ai infrastructura și apoi atragi performanța. Că ai unde și cu ce. Tot la fel de natural este ca o echipă locală să crească împreună cu comunitatea, de la nivelul cel mai de jos. Exemplu avem acum cu Petrolul Ploiești, care a avut în liga a IV-a mai mulți spectatori decât echipele de Liga 1, pe un stadion pe care se pot juca meciuri internaționale.

Un alt contraargument este că o echipă de seniori dotată cu o infrastructură modernă va aduce după ea echipele de copii și juniori. O bază sportivă nouă nu doar că îi va atrage, dar va oferi și condițiile necesare dezvoltării copiilor. Să mai punem la socoteală și competițiile județene, școlare care sunt multe și cu siguranță n-au văzut mai mult decât un teren împrejmuit cu gard. Un stadion nu este doar un gazon cu tribune, mai are și terenurile de antrenament și facilitățile de pregătire fizică și recuperare, care altfel se făceau într-o baracă de tablă pe marginea vreunui tăpșan. Și acestea sunt prevăzute în proiectul de la Alexandria, pentru cine are curiozitatea să-l răsfoiască.

Și dacă citești proiectul vei găsi și un amănunt peste care s-a trecut cu nonșalanță: stadionul nu va fi unul doar de fotbal. Va avea pistă de atletism și sală de atletism sub tribune, sală de forță. Și mai este și un minihotel acolo și cabinet medical. Deodată mai apare un sport beneficiar al proiectului, dar în fapt, cu o asemenea infrastructură, orice alt sport poate beneficia de stadion pentru pregătire și recuperare în cantonamente și chiar competiții.

Întâlnim încă destul de des mentalitatea că stadionul este un loc de distracție ieftină pentru comunitate și discuțiile se duc mereu în derizoriu. Lumea s-a schimbat însă foarte mult și unii nu vor să vadă că un astfel de obiectiv poate revigora un oraș. Cluj Arena vă spune ceva? Chiar și Național Arena. Sunt infrastructuri noi, cu facilități deosebite și sportive și pentru marketing, atrag sponsori și ridică gradul de civilizație al spectacolului sportiv. Stadioanele pot să aducă bani pentru comunități, nu doar pentru echipe, dezvoltă servicii pe orizontală, permit desfășurarea de competiții importante sau aduc artiști cunoscuți să concerteze. Toate astea aduc notorietate și pun orașul pe harta investițiilor.

Pentru proiectul din Alexandria nici costurile nu par exagerate. 12 milioane de euro față de 50 de milioane investite în fiecare dintre noile stadioane din Cluj și Craiova. Desigur, stadionul teleormănean nu ar fi de clasa celor două, dar la un sfert din bani să ai o bază nouă, cu aceleași facilități generale (doar cu tribune mai mici) cred că este un proiect cel puțin interesant. De ce îl punem sub semnul întrebării? Pentru că Liviu Dragnea-controversatul este padișahul Teleormanului. În logica asta, județul e condamnat la nedezvoltare. Dacă vor trebuie modernizate niște drumuri (Doamne ferește să ia licitația Teldrum!) va începe scandalul. Dacă s-ar dori un cartier ANL, iar ar fi cu cântec. Probabil că și la un spital nou s-ar trezi suspiciunea că de ce se începe taman din Teleorman. Am avea dubii de oportunitate dacă se anunța construirea unui stadion la Satu Mare sau Brăila? Aș zice că nu.

Dovada unui stat puternic stă în a dezvolta infrastructura dincolo de emoția publică, doar pe criterii de necesitate. Ce o să facă Dragnea? O să fure stadionul, o să-l închidă pentru uz personal ca brațul Dunării? Cred că statul deține deja suficiente dna-uri, anaf-uri și curți de conturi ca să aibă determinarea să construiască un obiectiv fără să-i fie frică de drobul de sare. Un stadion, în ziua de astăzi, este o investiție în sănătatea publică și în sănătatea socială a comunității. Un stadion aduce prosperitate și mândrie unui oraș și va fi acolo și mult timp după ce Dragnea nu ne va mai bântui gândurile și funcțiile publice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • A avea infrastructura nu inseamna a avea un stadion de 12 milioane de euro ... ci Inseamna a avea 100 de terenuri sintetice sau cu gazon impecabil cu vestiare si dusuri in tot judetul. Cu antrenori si medici. Chir crezi ca pe un stadion de 12 milioane se vor antrena copiii din Rosiori si Turnu Magurele ?! Luati singurul exemplu de investitie adevarata in sport din Romania - Academia Hagi. A inceput cu stadionul sau cu terenurile de antrenament ?
    • Like 0
  • Locuri de munca sa faca, parerea mea... oamenii mor de foame pe acolo... toti s'au mutat in bucuresti si in strainatate, stam pe un salariu de minim pe economie cu studii cu tot, vrei sa iti intemeezi o familie esti in dubii ca nu stii daca ai ce le pune pe masa si sa mai visezi si la o vacanta... deja exagerez... au fost fabrici care vroiau sa se instaleze in alexandria... Nokia/Pireli unde sunt acum? Nu a vrut dragnea ca nu ii iesea comisionu... se duce tara asta de râpă...Atat am avut de spus... a fost doar o simpla parere...
    • Like 0
  • Eugen check icon
    1.Sunt alexandrean, nu sunt pesedist, cred ca o resedinta de judet merita un stadion decent, chiar daca numai la 1/2 din capacitatea la care altii au sali polivalente;
    2.Nu cred ca e corect ca orasul sa ramana in stand-by pana ii trece puterea lui Dra.gnea; ma indoiesc ca de-atunci vor incepe sa curga investitii in TR;
    3.Activati si butoane de unlike, ca prea seamana a site de tele-shop;
    • Like 0
  • Dar de ce numai orasele mari trebuie sa se construiasca?,orasele mici nu au copii nu au elevi, ei nu au dreptul la sport la educatie,cei care sant in opozitie cu acest proiect nu sant decat subiectivi si ,de dragul de a ataca se leaga de acest lucru, dar in sinea lor si ei stiu ca este un lucru foarte bun. Ei motiveaza ca acest proiect costa foarte mult,dar csnd unii au primit necuvenit zic eu zeci de milioane de euro de la A.N.R.P nu cred ca sta in picioare acesta logica.Eu zic sa lasam mai bine marlaniile la o parte si sa construim decat sa distrugem asa cum sa facyt pana acum.Hai Alexandria !
    • Like 0
  • Eugen check icon
    Nu sunt pesedist, dar nu mi se pare corect ca Alexandria sa ramana in stand-by pana dispare Dragnea intr-un con de umbra; cu privire la marimea stadionului, intra cu vreo 4000 de spectatori mai putin decat in polivalenta din Cluj.
    • Like 0
  • Ee...prosperitate nu sunt sigur că îi aduce, dar POATE să aducă mai mult interes pentru sport.
    Unde am văzut interes mult pentru sport, exista de obicei o clasă de ...să-i zicem măcar mijloc.
    În mijlocul sărăciei de obicei am văzut ruine. Să dea Dumnezeu să nu apară o ruină de 15 milioane de euroi.
    • Like 0
  • Paul check icon
    Nu am nici o problema sa se dezvolte infrastructura in Romania, insa inaite sa ne apucam de stadioane, poate ar trebui mai intai sa terminam cu infrastructura de transport, care spre deosebire de stadioane are potentialul sa aduca bani in mod masiv in visteria statului. Si chiar daca vrem sa ne apucam de stadioane, sa-mi arate autorul articolului un ranking al localitatilor din tara care au nevoie de un stadion, bazat inclusiv pe aceleasi argumente ca cele pe care la aduce el pentru Alexandria, insa si pe criterii ca potential de dezvoltare ulterioara dandu-se conditiile actuale economice si sociale inclusiv sportive si sa vedem pe ce loc iese Alexandria. In alta ordine de idei salut initiativa comitetului redactional al site-ului de a da drumul si la articole de tipul 'gica contra' sau 'avocatul diavolului', fara de care ar fi mare plictiseala tinand cont de calitatea si numarul trolilor, prostilor si prostitilor care posteaza pe aici. Daca as putea face o sugestia, o tema mai interesanta decat sa aperi un stadion pe mosia lui el mafioto maximo ar fi 'pesedistii buni si rai'.
    • Like 1
  • Mult mai convingator @ satanae decat dumneavoastra. Mult, mult mai convingator, imi pare rau. Si, ca sa vin si eu cu o completare legata de cercul virtuos pe care l-ar provoca o astfel de investitie (generand o emulatie de nedescris intre cetatenii care ar utiliza-o si sponsorii ce-ar sustine-o) va rog sa urmariti evolutia investitiilor facute de Atena pentru 2004. Sunt articole pe net concludente. Investitii care, alocate fara cap si intr-o directie gresita (pentru tichia de margaritar), au produs inclusiv dezastrul pe care Grecia il traieste. Iata un articol de acum 5 ani. http://www.gsp.ro/sporturi/altele/foto-noile-ruine-grecesti-ce-s-a-ales-de-bazele-sportive-de-la-jo-2004-354379.html
    • Like 0
  • satanae check icon
    Este greu de inteles cum un jurnalist totusi respectabil, cu atitia ani vechime in presa, poate sa scrie asemenea ineptii. Cica este nevoie totusi, de un stadion in Alexandria. O fi nevoie si sigur are efecte pozitive un asemenea stadion, dar stai si te gindesti, oare spitalele din judetul asta cum or arata? Dar scolile? Dar soselele? Oare efectele pozitive ale construirii, repararii etc. celor de mai sus or fi mai mari decit ale unui stadion sau nu? Ca asa, orice constructie poate avea, mai mult sau mai putin, un efect pozitiv, dar cred ca orice om normal la cap face si o lista de prioritati. Nu si la noi.
    Apoi, mai este comparatia cu stadioanele construite in Ploiesti si Bucuresti, care uite ce efecte pozitive au avut, chiar daca echipa din Ploiesti este in Liga 1000. In primul rind, comparatia cu Ploiestiul. Citi locuitori are Ploiestiul, ce venituri au si cum se compara cu Alexandria? Pentru ca aici este o problema. S-au construit tot felul de panarame scumpe, eventual cu fonduri europene, prin toata tara asta, care acum zac in paragina. De ce? Pentru ca nu au bani sa le intretina. Daca nu vin oameni la stadion, nu se vind bilete de ajuns si primaria n-are bani sa acopere cheltuielile de intretinere - si sigur n-are la Alexandria, capitala judetului lui Dragnea sau nu - respectivul obiectiv, cit de frumos si util ar fi el, cu salile lui de sport, pistele de atletism samd, o sa ajunga o ruina si un WC public in nici un an de zile. Mi se pare strigator la cer ca un jurnalist sa nu stie asa ceva. In consecinta, bani aruncati pe fereastra. Cit despre comparatia cu Arena Nationala, d-le Mitroi, stadionul ala este un monument al spagii din Capitala lui Romanica, ce a costat sute de milioane de euro, de doua ori mai mult decit modelul lui din Germania, si este cadoul pe care l-a lasat Sorinache generatiilor viitoare. Spuneti ca nu stiu ce se organizeaza pe el? Nici meciuri nu se tin pe el, nici concerte nu se mai pot sustine, pentru ca, spre deosebire de fostul 23 August, porcaria asta are o acustica execrabila. Asa ca da, asta este un model.
    In fine, poate cel mai important motiv pentru care ideea este o porcarie, este ca arata foarte clar cum se dispune de banul public la noi. A ajuns stapinul de judet stapin si peste vistieria natiei? Pai, face ce vrea el si construieste tot ce-i trece prin cap in judetul de unde a venit, ca asa vrea el, ca doar acum el e seful. Asa se aloca banii publici in tara asta, dupa cum are chef seful cel mare, ca doar sint banii lui, de-aia a ajuns sef. Asa se facea si acum 400 de ani, asta este statul roman modern. Vor si celelalte judete sa se faca ceva si la ele, fie si lucruri mult mai necesare decit stadionul asta? Sa faca bine sa-si gaseasca si ele un jupin de mare viitor si sa astepte pina o creste intr-atit incit sa puna laba pe vistierie. Si atunci sa te tii paranghelie! Deocamdata, e rindul Teleormanului, asa ca sa fie de la nasul, fara numar!
    • Like 2
  • Credeam ca la Scornicesti se va face stadionul
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult