Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

De ce nu ar fi posibilă majorarea semnificativă a încasărilor aferente impozitului pe venit, prin cota progresivă

oameni in Bucuresti

Foto: Inquam Photos / George Călin

Conform execuției bugetare pe 2021, încasările aferente impozitului pe venit au fost de circa 52 miliarde lei, echivalentul a 4,4% din PIB. Din acestea, impozitul pe profit a fost de circa 20 miliarde lei (1,7% din PIB) și cel pe veniturile din salarii de circa 28 miliarde lei (2,4% din PIB).

Prin comparație, TVA a adus circa 80 de miliarde de lei (6,7% din PIB) și accizele vreo 34,5 miliarde lei (2,9% din PIB).

Contribuțiile la pensie au fost de circa 78,5 miliarde de lei (cam cât TVA), iar cele la sănătate de 36 miliarde lei (comparabile cu accizele).

Veniturile nefiscale (profiturile companiillor de stat, jecmănite sistematic de ani buni de capitalul de investiții) au fost de vreo 26 miliarde lei, circa 2,2% din PIB.

Am văzut și varianta de impozit progresiv vehiculată în presă:

- până la 2000 lei venit lunar, impozitul pe venit este de 0%;

- între 2000 lei și 4000 lei, PSD propune un impozit pe venit de 10%;

- 4000 lei și 6000 lei - ar fi de 20%.

Nu e clar ce se întâmplă cu veniturile peste 6000 lei. Probabil cota propusă și dorită ar fi de 40%.

Venitul mediu în România astăzi este circa 6000 lei.

Concluziile la aceste date ar fi următoarele:

- Impozitul pe venit (inclusiv cel pe profit) aduce la buget cam 40% din cât aduc astăzi perechile (TVA și accize) sau (contribuțiile sociale și de sănătate).

- Dublarea încasărilor prin impozitul pe venit, prin cotele propuse (dacă luăm în calcul și ultima de 40%) ar aduce vreo 4% din PIB.

- Salariile de la noi sunt concentrate, în proporție de 70-80%, sub salariul mediu. Avem puține salarii mari și foarte mari. Ca să ai încasări consistente, cu 0% pe salarii sub 2000 de lei, trebuie să urci mult procentul la cele peste medie. Minimum 40%. Problema e că un impozit de 40% pe venituri sau dividende brute mai mari de 6000 de lei e imposibil de aplicat. De ce? La aceste venituri se aplică și contribuțiile pentru pensie și sănătate, de vreo 46% pe brut. Ar însemna ca venitul brut peste 6000 de lei să fie poprit cu vreo 80%. Dacă mai aplici, la netul rămas, și TVA-ul de 19%, pare că rămâi cu mult mai puțin ca cei care au venit de 2000 de lei.

- Din considerentele menționate, majorarea semnificativă încasărilor aferente impozitului pe venit, prin cota progresivă, nu va fi posibilă. Contribuțiile pe salarii sunt mari, mai ales la sănătate, TVA e mare. Ori reașezi lucrurile, scăzând din contribuții și TVA, ori lași lucrurile așa pe impozitul pe venit.

- În aceste condiții, în care nu poți crește semnificativ încasările prin aplicarea unei cote progresive, nu are sens să stresezi contribuabilii cu declarații de venit anuale (când majoritatea au venituri salariale), nu are sens să încarci ANAF cu muncă inutilă, cu impact zero pe buget.

E clar că povestea cu cota progresivă e praf în ochi. Nu rezolvă problema deficitului bugetar imens. E doar o ambiție a unui partid care e preocupat să lovească mereu în egalitatea în fața legii. A legii fiscale, în acest caz. E o petardă să acopere cheltuielile imense pe care le fac și pentru care nu au soluții, altele decât împrumuturi pe bandă rulantă. E poveste de sedus electoratul, arătând că îți pasă de săraci, luptând cu "chiaburii".

O vrăjeală care maschează incompetența acestui guvern, cel mai slab guvern de la Boc încoace! Veți vedea, pe mâna lor vom buși PNRR, minim jumătate din el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihai check icon
    Statul ia deja 45% dintr-un salariu. Așa, cu cota de 10%. Nu mai e loc pentru 40% pentru în Germania unde cota maximă e 45% sănătatea și alte contribuții sociale se limitează astfel că acea cotă intra doar în zona unde acele contribuții sunt limitate. Deci nu iau mai mult de 50% niciunde. Al doilea motiv pentru care situația e aberantă este legată de faptul că nu merită să mai lucrezi peste 6000. Atunci fie se va trece part time fie se va face evaziune. Oricum vot încasa mai puțin, asta e clar.
    • Like 0
  • D-nul Cristian Păun (CP) nu trebuie să fie (și nu poate fi) crezut când își dă cu presupusul despre cota progresivă de impozitare a veniturilor. Motivul care-l face incompatibil pentru tratarea acestei teme este (se poate spune și „sunt”, pentru că-s vreo șapte!) conflict de interese. D-nul CP este „mielul” (gras) care suge de la vreo 7(șapte) funcții importante foarte bine plătite. Probabil că în vreun fel este răsplătit și pentru compunerile încropite în spațiul virtual. (De unde o fi procurând timp, nu ca să le „îndeplinească”, ci ca măcar să ajungă la locul exercitării acestora?!). Deși d-nul CP (vrea să credem noi!) lucrează din mare plăcere, consideră că nu-i ajung cei 6000 de lei de care cota progresivă nu se atinge și-i invidiază pe cei care au venit de 2000 lei. Ar fi multe de spus despre cei ca d-nul CP, dar pentru că timpul este prețios apelez la câteva cuvinte din vocabularul românesc: lăcomie, rapacitate, aviditate, cupiditate, hrăpăreție. D-NUL prof. univ. aplică expresii de felul „praf în ochi”, „petarde” sau „o vrăjeală” și asupra sistemelor de impozitare progresivă existente de foarte mult timp în țări în care d-nul CP n-avut, n-are și nu va avea funcții: Italia, Spania, Germania, Polonia etc.
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult