Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce nu avem dezbateri de calitate în România?

telefon - mesaj

Foto: PhotoAlto / Profimedia

Pentru mine, Republica este și o platformă de dezbatere. Deși sunt din ce în ce mai mulți cititori, calitatea acestora rămâne foarte bună, adică ei sunt mai educați și mai informați decât în alte părți. Iar dezbaterile sunt mai aprige si mai argumentate. Dacă tema e controversată, un articol strânge sute de comentarii.

Adică sute de păreri.

Dezbaterea e bună. Atunci când ideile sunt dezbătute cu argumente, fără patimă, atunci când oponenții se respectă, adică respectă dreptul celuilalt de a avea o altă părere, atunci dezbaterile sunt utile și eficiente. Iar unele dezbateri sunt pur și simplu frumoase. Uneori, ies niște încleștări oratorice, culturale și filozofice, absolut superbe. „Este bună limitarea plăților cash?”, „Este reală problema încălzirii globale?”, „Ar trebui să reducem expansiunea inteligenței artificiale?”.

Copiii mei sunt la o școală privată, iar acolo se organizează veritabile concursuri de „debate”, care sunt luate foarte în serios, atât de profesori, cât și de copii. Mi-am încurajat fiica să participe, iar ea a câștigat câteva probe și a ajuns până în finala de la Londra. Urmărind traseul ei, am fost surprins să descopăr seriozitatea organizării, claritatea regulilor și actualitatea temelor. Și am descoperit și cât de popular este debate-ul prin mediile cu oameni curioși.

Dintre modelele de dezbatere a temelor sociale pe care le-am urmărit, preferatul meu este @TheMunkDebates. Alți organizatori folosesc alte reguli și tratează alte teme. Însă, în toate cazurile, scopul oricărei dezbateri este de a convinge publicul de varianta ta. Iar astfel, beneficiarul real al demersului este de fapt publicul, tocmai pentru că are posibilitatea să audă argumentele tuturor părților, să încerce să înțeleagă punctele de vedere, iar apoi, să aleagă între opțiunile prezentate, în cunoștință de cauză. Altfel spus, să învețe să-și dezvolte și să-și folosească gândirea critică.

Acest demers este deosebit de greu pentru noi, cei care am fost educați într-o cultură lipsită aproape cu desăvârșire de gândire critică. Modelul nostru educațional, centralizat, a fost „Îți spun eu cum e, tu doar repetă după mine”. Cel care repeta cel mai mult, cel mai corect și cu cea mai frumoasă intonație, câștiga. Capacitatea de repetare era premiată, iar părerile diferite erau aspru penalizate. Orice ieșire din linia gândirii generale era considerată o dezertare care trebuia imediat corectată. Mulți dintre cei educați în acest model nu pot înțelege nici acum conceptul de gândire critică.

Astfel, calitatea dezbaterilor de la noi este diminuată de câteva slăbiciuni culturale.

Una este confuzia dintre idee și autorul ideii. În general, opozanții ideii tabără pe autor. Discreditarea celui care lansează ideea este o strategie des folosită, încă din antichitate. Însă este doar o eroare de logică care se numește ad hominem. Această metodă împiedică tocmai dezbaterea ideii propriu-zise. Totuși, din păcate, o mare parte a publicului este obișnuită să respingă o idee, fără să o judece, dacă cel care o susține e discreditat. Astfel, multe dezbateri se disipează în discuții off-topic, despre personalitatea sau acțiunile unor indivizi, iar argumentele raționale alte ideilor nu se mai aud.

O altă deficiență a dezbaterilor noastre este stilul de comunicare. Se jignește mult și repede, se comunică agresiv, iar oamenii se contrazic pe un ton răstit. Atotștiutori, deținători de adevăruri irefutabile, fundamentaliști, invocă niște “axiome” sau niște „leme”, a căror simplă expunere este în profundă antiteză cu conceptul de dezbatere. Apoi mai sunt cei debordant de siguri pe ei, cei care estimează cu precizie, dar din burtă, că sunt „99% șanse ca ceva să se întâmple”. După un timp, atât susținătorii și opozanții devin deopotrivă vehemenți, iar huiduielile devin sonore și fac inutilă expunerea argumentelor.

O altă greșeală frecventă pe care o fac unii participanți la dezbateri, încercând să argumenteze o idee, este folosirea în exces a unui exemplu personal sau a unei statistici estimate ad-hoc, tot pe baza experiențelor personale. Calitatea dezbaterii scade, datorită imposibilității participanților de a trece peste propriile experiențe atunci când fac judecăți etice, respectiv atunci când aleg între bine și rău. 

În plus, este evident că mulți dintre participanții la dezbatere nici măcar nu sunt calificați să expună o părere. Incoerența logicii, vocabularul redus sau gramatica rudimentară sunt deficiențe majore atunci când încerci să formulezi o argumentație pentru a susține o idee teoretică. Contribuția unui analfabet funcțional la o dezbatere este de multe ori o participare inutilă. În plus, lipsa răbdării ascultării argumentelor sau a parcurgerii complete a unui text sau film, îi face pe unii participanți să se antepronunțe, altă situație impardonabilă, în dezbaterile civilizate.

Însă, cea mai frecventă problemă care se ivește în urma dezbaterilor este cearta. Din păcate, dacă dezbaterea este descurajată sau nici cele mai evidente argumente nu reușesc să convingă, atunci se ajunge la ceartă. Iar de aici, cafteala este inevitabilă. Câteva exemple de dezbateri actuale nerezolvate sunt „Aparține de drept Crimeea Ucrainei?” sau „Israel, Palestina sau 2 state?”

În faza în care suntem noi, încă este greu să lansezi subiecte sociale de dezbatere în limba română. Vei fi automat atacat, insultat sau etichetat ca militant ideologic. Sau, mai degrabă, anti-ideologic. În societatea noastră, multe dintre temele actuale încă sunt tabu, iar simpla intenție a dezbaterii lor este percepută ca un act de agresiune socială. De exemplu, ideile religioase sau cele naționaliste sunt prestabilite și fixe, nimic nu e negociabil aici. Nu este absolut nimic de dezbătut. Iar drogurile sau sexualitatea sunt subiecte prea sensibile, așadar sunt băgate sub preș. Autorii sunt atacați pentru tupeul de a invita la dezbatere. Iar orice argumentație pe teme încinse va degenera inevitabil în ceartă.

Dezbaterea fără ceartă încă este o utopie, dar una care ar aduce pacea în lume. Și, chiar dacă suntem încă departe, direcția asta este. Dacă va ajunge vreodată umanitatea să trăiască în pace, va fi pentru că temele s-au discutat frumos în dezbateri civilizate, iar publicul a ales, folosindu-și gândirea critică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul conține unele observații corecte. În general, pe platformele unde ar trebui dezbătute idei, teme sau diferite subiecte de interes general, cei care comentează nu vor decât să își expună punctul de vedere și să dea peste bot celor care au o viziune diferită de a lor. Adică sunt prea puțin interesați de opiniile altora, dacă intră în coliziune cu opiniile lor. De aici decurge automat și atacul persoanelor, pentru că e mai ușor și mai direct să te iei la trântă cu o persoană decât cu o idee. Gândirea critică implică un efort pe care mulți nu sunt dispuși sau nu au capacitatea să îl facă.
    În fapt, calitatea platformei nu este dată numai de calitatea comentariilor ci și de calitatea articolelor, care, de multe ori, lasă mult de dorit atât la capitolul expunerii cât și al argumentării.
    În aceste condiții rămâne totuși interesant de urmărit și comentariile celor care nu au disciplina dezbaterilor, pentru că, până la urmă, se poate lua astfel pulsul societății. Cred că acesta e mai degrabă rolul platformei și nu ar trebui ostracizați cei care au dificultăți de analiză a subiectelor dezbătute sau de expunere/argumentare a opiniilor. Contează opinia fiecăruia, pentru că, din câte știu, la republica.ro nu este organizat niciun concurs de dezbateri.
    Cât despre concursurile de dezbateri, e foarte interesant de văzut filmul “The Great Debaters” din 2007, în care Denzel Washington joacă rolul unui profesor care face o echipă cu elevi de culoare pe care îi pregăteşte pentru concursuri de dezbateri, cu care reușește să-i bată și pe cei de la Harvard.
    • Like 1
  • Ioanid check icon
    Adevărat ai grăit monșer.
    Târziu dar adevărat; norocul nostru cu copiii care, dacă învață unde trebuie (important este unde), poate vor schimba incapacitatea națională de a dezbate și de a critica fără părtinire. Dar câți ca ei?
    • Like 0
  • ZomaHawk ZomaHawk check icon
    Să formulăm altfel întrebarea din titlu: Ce ne împiedică să avem dezbateri de calitate în România? O parte din motive sunt descrise în articol.
    Dar mai este unul foarte important care autorului îi scapă: a decretat Preșu suprem că noi n-avem nevoie de dezbateri... ne arată el cu "România Educată" calea de urmat.
    • Like 0
    • @ Liviu Andrei Torcătoru
      Dan check icon
      Bulă, bulă, dar pe auriști/putincuriști îi doare tare de bula asta.
      • Like 2
    • @ Dan
      Deegeaba. Romania e cu totul si cu totul alta. Asta si in randul intelectualilor. Ii doare ca si cum ai avea o piatra mica in ghete.
      • Like 0
  • Domnilor, cui pe cui se scoate ! Romanii au iesit din comunism desfigurati moral, intelectual etc... Singura solutie este o grefa de creier in masa, si executata cu forta ! Indiferent de spaga tentanta..
    • Like 0
    • @ George Bucsan
      Moral poate. Din nevoia de a se adapta la viata aceea.. La inceput teroarea instaurarii comunismului. Exact ca la sovietici. De altfel am avut nume rasunatoare fiintand pana dupa chestia aia de-i zic unii "revolutie", bolsevici "specializati" gen brukner sau brucan, cum preferait, mult adulat si ascultat. Noroc ca natura face ce trebuie ca altfel il mai ascultam si azi dandu-ne lectii de intelepciune. Apoi a urmat cu adevarat o perioada benefica poporului si in final, sub influenta orientului, china, coreea de nord, o degenerare a conducatorului, intretinuta de anturajul sau, anturaj care stia ce urmeaza sa se petreaca. Dar intelectual este discutabil. Doar cretinii nativi si foarte abrutizatii nu au ramas cu ceva din scoala comunista. Daca de atunci am iesit desfigurati intelectual ce se poate spune de educatia, o pot numi generic astfel? din ultimii 34 de ani? Eu in acea perioada am facut liceul de cultura generala si pretind ca am ramas cu multe cunostinte, in varii domenii, cunostinte ce tin efectiv de cultura generala. Astazi, un absolvent de liceu habar nu are in ce tara traieste, pe ce continent, in ce parte a globului. Nu mai vorbesc de literatura, istoria artelor, muzica cu toti titanii lor sau notiuni de diverse stiinte. Golul prezent este generat de libertatea exagerata si de drepturile fara nici o obligatie. Faptul ca tinerele generatii "zbora" pe tastele computerelor, taciurile telefoanelor, mai smart decat ei, sau tabletelor nu inseamna cultura, educatie. Si o maimuta, un cimpanzeu, dupa indelungi eforturi ajunge sa o poata face, fara sa stie ce/ dece o face. Si asa sunt majoritatea asa zisilor liceeni, nu vorbesc de cei de sub aceasta treapta. Nu au in atentie decat bauturi energizante, adevarate bombe cu intarziere pentru sanatate, distractie si adrenalina la maximum si dobandirea cator mai multi bani cu cat mai putin efort, daca se poate fara. In schimb sunt o imensa masa de viitori asistati , armata de votanti ai celor ce le arunca niste firmituri. Asta-i nivelul actual intelectual. De morala mai bine nu vorbim. Ce e aia?
      • Like 0
  • De-am reuși să obligăm guvernele noastre să aloce cei 6% din PIB pentru educație, multe s-ar mai ameliora, inclusiv la nivel de dezbatere publică...
    • Like 4
    • @ Lucian Constantinescu
      mhm check icon
      Nu se poate sa investesti 6% din PIB in educatie, daca colectarea la buget e de sub 30% din PIB. Ar insemna ca 20% din buget sa mearga la educatie. Cu ce sa mai finantezi toate gaurile negre transformate in parcari pentru clientela? Gaura la buget provocata de CFR, TAROM, si alte asemenea trebuie cumva acoperita. Aici sînt (de)zbaterile dumneavoastra.
      • Like 0
  • Gigi check icon
    Interesant sau tragic este ca alții ne vad mult mai bine.Cand se întâlnesc 2 români, încep sa se plângă despre viata grea, mizerie și apoi arunca chistocul jos, sau punga de chips-u.ri .Dacă încalcă legea, prima intrebare:Sefu cum rezolvam?.Nici nu își pun problema ca trebuie sa suporte rigorile legii(pe care dacă merg în alta tara o respecta la fix).După , urlă, contesta ca sunt oropsiți și aia care au aplicat legea, corupți.
    • Like 2
  • Înțeleg că intenția autorului este de a stimula o dezbatere despre ideea de dezbatere. Foarte bine. A început prin a ne gâdila un pic orgoliul, apreciind că noi, cei care postăm pe Republica suntem mai ”răsăriți” decât alții de pe alte platforme. Iar gâdilarea ego-ului ar trebui să ne dea impulsul de a o mai face, chiar acum. OK.
    Trebuie să recunosc, că în principiu, ideile din articol despre rolul și beneficiile dezbaterii civilizate în societate, sunt idei corecte. Într-o democrație dezbaterea reală civilizată aduce numai beneficii la toate nivelurile. DAR.... (există evident un dar) în societatea prezentului - și la nivel național dar și la nivel mondial - dezbaterea constructivă, fructuoasă, este acum NEAVENITĂ pentru conducerile statale. Dacă nu ne ascundem după deget, vom abserva clar că societatea prezentului este puternic divizată și chiar ANTAGONIZATĂ, referitor la principalele subiecte de interes public. Pe de-o parte avem ideologia ”corectă politic” a guvernanților politici, la care se raliază o mare parte din societate, sensibilă la propaganda guvernamentală, iar pe de altă parte avem concepții aflate în opoziție cu cele guvernamentale, la care aderă o altă parte din populație. Problema e că interesul guvernelor nu este să culeagă fructul dezbaterilor adevărate din societate, ci să stimuleze o parte și să o marginalizeze pe cealaltă. Ceea ce vreau să spun este că din păcate administrațiile statale moderne se depărtează ușor-ușor de valorile democratice adevărate, glisând chiar înspre autocrație. Cei ce se situează în tabăra ideologică a guvernelor sunt promovați, susținuți, dați de exemplu celorlalți etc. În schimb cei care vin cu idei diferite, rod al gândirii independente, mai ales dacă speța e foarte importantă, ”fierbinte”, sunt imediat subiectul unui linșaj mediatic. Sunt desconsiderați sau demonizați. Li se pune eticheta de ”conspiraționiști” sau se decretează din start că ideile lor sunt ”fake news”. Într-o societate iubitoare de dezbateri libere și civilizate NU ar trebui să existe termenul de ”conspiraționiști”, este evident. În cazul ideal, al unei societăți deplin democratice și deschise la dezbateri, în care statul vrea doar să stimuleze un fel de ”brainstorming” social prin dezbateri fructuoase, pentru ca mai apoi să beneficieze de ideile reieșite din dezbateri și a le aplica în actul guvernării, deci în acest fel de societate nu ar trebui nimeni ridiculizat și marginalizat, cu excepția celor care nu au în mod evident capacitatea intelectuală de a participa la discuții. De aceea, pentru a salva aparențele democratice, tendința oficialităților și a slugilor lor din presă (și chiar din domeniul științific, care a devenit foarte politizat) nu este de a restricționa ideile care nu convin, ci de a desconsidera persoanele care le emit. Ei vor fi etichetați ca ”analfabeți funcțional” și / sau conspiraționiști etc. Sau mai nou, manipulați de către Rusia. Fiindcă, nu-i așa? ”cine e împotriva noastră e cu Rusia”!!!! Zice cineva că în UE ar trebui să vedem mai multă inteligență în politica economică și mai ales o temperare a politicilor agresiv - ecologiste, gata! Este cu Rusia. Mai zic alții (chiar oameni de știință în domeniul medical) că vaccinul anti-Covid 19 nu a fost ce trebuia să fie, având eficiență limitată, dar efecte secundare importante, iar vaccinarea a fost în primul rând un TUN al Big Pharma și al guvernelor care au cumpărat vaccin în cantități ridicol de mari. Cei care afirmă astea sunt evident etichetați ca și conspiraționiști, și manipulați de Rusia.
    În concluzie e ciudat că autorul se face că nu vede situația de fapt existentă în lume în acest moment și face apeluri candide la dezbateri sincere și civilizate în societate, fără să realizeze că nu societatea civilă e de vină pentru antagonizarea societății și lipsa dezbaterilor civilizate, ci chiar guvernarea / guvernările care au interesul în manipularea societății în sensul politicilor lor și nu în ridicarea nivelului intelectual și clarificarea ideilor acesteia, ceea ce ar stimula gândirea independentă și amplificarea unor curente de opoziție.
    • Like 1
    • @ Dan Cojocaru
      Referitor la vaccinare, vaccinare anticovid, etc. Cred ca-mi tii minte postarile cu privire la anti vaccinisti! Chiar si noi doi am avut controverse si acuze. Si acum o mica poveste personala: acum, cam in urma cu 10-12 ani am facut primul vaccin antigripal, chinezesc. Urmatorul an al doi-lea vaccin antigripal, olandez. Ambele la medicul de familie, ambele gratuite, ambele fara un consult medical sumar in prealabil. Dupa primul totul ok, dupa al doi-lea, la 2-3 zile o "frumusete" de pneumonie din care am scapat doar cu antibioticul C-forte, doua injectii intramusculare pe zi timp de 10 zile + celelalte medicamente adiacente si siropuri de tuse total ineficiente, dar costisitoare. Tratamentul l-am facut pe banii mei nu compensat, asa mi-a spus m.f. Ok, a trecut dar a recidivat cu frecventa de 3 ani si tratat doar cu aceeasi medicatie. Apoi a venit pandemia covid. Ca un bun cetatean m-am vaccinat toate cele 3 inoculari cu Pfizer + si diagnosticat forma relativ usoara covid, impreuna cu sotia si fiul, toti vaccinati complet cu acelasi vaccin. Numai ca din toamna anului trecut, deci relativ repede dupa aventura anti si covid. Apoi a recidivat in primavara si acum, toamna-iarna sunt la a treia recidiva, cu tratament similar peross timp de 20 de zile, urmand o evaluare a rezultatelor dupa vreo 2 zile. Intre timp am fost, in urma investigatiilor serioase, parte pe banii mei, parte compensate, suspectat de cancer pulmonar. Am facut brochoscopie, nu s-a putut preleva proba, trimis pentru punctie care in urma tomografiei la moment s-a anulat pe motiv: pata s-a redus la jumatate. Am repetat tomografia cu substanta de contrast - rezultatul: fericit nu am cancer, dar nici nu scap de forme severe de pneumonie, indesite intre timp. Traiesc cu groaza trecerii de la toamna/iarna si iarna/primavara. Nu gasesc un tratament real de imunizare. Se pare ca este o iluzie sau nu pentru toti. Multe sugestii total inutile, dar costisitoare. Deci: ce mai e de zis despre vaccinare, in mod special vaccinarea in diagnosticul respectiv? Eu, vaccinist convins, am ajuns sa ma indoiesc de bunele intentii ale medicinei si farmaciei contemporane. Nu discut efectele benefice ale vaccinurilor din trecut, efecte demonstrate incontestabil, in ciuda unor rateuri inerente. Totusi suntem organisme diferite, mai mult sau mai putin. Sper ca nu te-am suparat cu confesiunea mea, pe care mult timp am ezitat sa o etalez. M-ai inspirat cu prezenta postare, referitoare partial si la vaccinare.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Cum să mă supere confesiunea ta? Dimpotrivă, sunt onorat și mișcat. Sincer îmi pare rău că ai trecut și treci prin problemele astea. Sănătatea e bunul cel mai de preț al omului și uite că niște companii lacome din zona Big Pharma n-au niciun respect pentru sănătatea omului, ci se gândesc în primul rând la profit. Zilele trecute am auzit de exemplu că s-a interzis nu știu unde (poate în Marea Britanie, dar nu sunt sigur) vaccinul AstraZeneca, fiindcă s-a dovedit practic, științific (abia acum) că efectele secundare negative depășesc beneficiile. Eu cred că nici în cazul Pfizer cu ARNm-ul lor lucrurile nu sunt cu mult mai bune, dar probabil ei au mai multă influență și au avut câștig de cauză. Chiar s-a luat recent premiul Nobel în medicină fix pentru tehnologia ARNm. Lucrurile sunt clare: în timp ce în trecut mai exista ceva omenie și profesionalism adevărat în lumea medicală și în general în lume, acum predomină lăcomia, setea de profit cât mai mare și cu orice preț. Un vaccin e o idee bună, care în trecut și-a dovedit din plin eficacitatea, așa cum ai zis și tu. Dar ACEST VACCIN anti-Covid19 NU a fost ce trebuie. Companiile producătoare au prins mirosul profitului uriaș și au făcut ce au putut într-un timp total insuficient. Au scos ei ceva, dar NU au testat suficient și nu au cercetat suficient (nici nu le-a păsat de asta) efectele secundare. Ca să nu fie discuții, le-au ascuns, iar contractul cu Comisia Europeană, acela cu doze ”fără număr - fără număr” a fost secretizat. A prezentat clar Cristian Terheș în Parlamentul European cum arăta de fapt varianta pentru public a acelui contract: plină de zone blurate în negru, ca să nu ai practic ce vedea. Iar guvernele au fost impulsionate să facă presiuni publice pentru vaccinare, considerând și afirmând public că asta era singura metodă de luptă cu pandemia. Asta în timp ce alți specialiști - ridiculizați și demonizați la vremea respectivă - erau mai reticenți. Am auzit la TV și păreri autorizate din exterior (parcă SUA) cum că NU se face vaccinare în pandemie, ci doar preventiv, în afara pandemiei, fiindcă altfel nu se face decât un fel de ”provocare” a virusului, care se va ”apăra” suferind mai multe mutații și făcând astfel vaccinul ineficient. Iar în toată lumea fix asta s-a întâmplat.
      Eu m-am vaccinat (doar) cu 2 doze, fiindcă la început mi-am pus și eu speranța în vaccin, știind că în trecut vaccinurile însemnau rezolvarea problemei cu prevenția. Dar când am început să simt ce miros ”sulfuros” e asociat întregii problematici a pandemiei și vaccinării, m-am potolit. Fiul meu, mai favorabil vaccinării, a făcut 3 doze. Soția mea, mai reticentă, nu s-a vaccinat deloc. În final băiatul meu a făcut Covid (cu formă mai ușoară, e drept), iar eu și soția NU am făcut deloc Covid până acum. Am făcut însă amândoi o aceeași ciudățenie de viroză, care mie mi-a dat și o pneumonie cu probleme respiratorii o perioadă (acum sunt OK). Dar am verificat și cu teste rapide și ulterior cu testul de anticorpi și culmea NU a fost Covid, ci probabil vreo gripă oarecare. Oricum ciudat să faci o gripă / viroză oarecare în plină pandemie de Covid. Așa sunt eu, mai atipic :-) :-) Deci ce concluzie să trag eu de aici? Mai ales că am văzut scenariul repetat la multe alte persoane. Practic am văzut așa: cine nu s-a vaccinat sau nu s-a vaccinat complet a făcut sau n-a făcut Covid, dar cei cu 3 doze de vaccin, parcă au avut ”lipici” la Covid, cam toți pe care-i știu au făcut. Forme mai ușoare, dar totuși AU FĂCUT. Foarte ciudat lucru. Nu vreau să trag o concluzie generală, dar asta e experiența mea proprie, limitată, așa cum e ea.
      În legătură cu sensibilitatea ta, trebuie să cercetezi mai adânc. Poate că e mai mult decât o sensibilitate, mai degrabă o infecție, o inflamație cronică. Poate un BPOC sau astm bronșic, sau altceva de genul. Ai avantajul locuirii în București (eu nu-l am fiindcă nu sunt bucureștean) unde găsești totuși bruma de medici mai competenți decât în provincie. Nu trebuie să te lași așa, să trăiești cu spaima de primăvară și toamnă. Și eu am oarece afecțiuni respiratorii. Am fumat în tinerețe dar m-am lăsat din 2001, adică de vreo 22 de ani. Totuși se pare că am fost mai sensibil fiindcă au rămas ceva urme, deși nimic grav. Am ceva astm bronșic și iau un inhalator ca tratament, recomandat de medic. Poate îți va recomanda și ție, un medic, un inhalator adecvat și vei scăpa ca prin minune de toate necazurile. Dar dacă fumezi cumva, acum e cazul să te oprești.
      Nu știm și nu cred că vom ști cât din bolile pe care le avem ni se datorează nouă și cât e din cauza efectelor altor medicamente, inclusiv vaccinurilor din ultima perioadă. Dar oricum trebuie să NU ne lăsăm descurajați, ci să ne căutăm, la medici, diagnosticul și tratamentul. Și pe lângă medici nu trebuie să neglijăm nici tratamentele naturiste (cele adevărate, nu băbești), care de multe ori sunt foarte adecvate pentru utilizarea pe termen lung și fără efecte secundare.
      Sănătate multă și să auzim de (mai) bine.
      • Like 1
  • D check icon
    Poate și pentru că nu prea obișnuim să ne privim ca o comunitate. Mai mereu în defensivă, mai tot timpul suspicioși cu cei din jur, poate chiar in invidioși de multe ori, ne irosim viețile în curse stupide de cine pleacă primul de la semafor. Și fiecare se descurcă cum poate. Furând și ocolind de cele mai multe ori. Chiar și cei drepți și deștepți renunță de cele mai multe ori să privească la comunitate și își văd interesul.

    Mai avem de lucrat la cum ne vedem unii pe alții și atunci vom ajunge și la dezbateri. Sper doar că nu doar pentru a câștiga olimpiade de dezbateri.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Cristian Lică/ Voce: Mihai Livadaru
sound-bars icon