Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce oamenii votează prost în România

Votul nu este văzut ca un drept câștigat, cel puțin nu de majoritatea populației. E doar o realitate administrativă care s-a adăugat după 1990 altora deja existențe. Poți trăi foarte bine și fără să votezi într-o țară în care gratificarea imediată este regulă.

Și asta vine după 50 de ani de regim comunist unde populația a fost împărțită într-un metropolis cu nomenclaturiști și familiile lor pe scara de sus și restul populației abonate la munca de jos și la rația de carne de duminică. Democrația românească nu a venit dintr-o nevoie ideologică de schimbare (ca dovadă că Rațiu și Coposu au fost pictați în mentalul colectiv al maselor ca dușmani ai poporului), ci dintr-o logică a neajunsurilor. 

De aceea, traiul pe termen scurt și vâltoarea gratificării imediate a înlocuit traiul în comunism. Votul a fost doar o lozincă teoretică, folosită pe post de turnichet stricat către o democrație veritabilă. Doar atât. Întreaga strategie a partidelor politice după 1990 a fost cum să manipuleze cât mai mulți din oamenii care se trezesc că votează. De aceea s-a votat prost în România și se va mai vota.

Dar nu atât votul este important, cât ceea ce reprezintă el. În România trebuia să reprezinte acordul solemn între populație și reprezentanții acesteia pentru ca aleșii să facă să funcționeze bunurile comune. Dar în realitate, votul nu a însemnat decât modul în care un partid sau altul a câștigat puterea. Ce se întâmplă după asta, nu prea a contat în termeni de bun public. Votul a fost văzut drept o invitație la corupție, cu o populație complice și încătușată într-o exasperantă stare vegetativă.

Era și greu ca votul să rezolve cea mai mare problemă a democrației în România: trecerea fluidă a zecilor de mii de persoane din vechiul aparat comunist și a familiilor acestora, în noua ordine capitalistă. La suprafață soții Ceaușescu au murit împușcați în fața plutonului de execuție, însă în spate zeci de mii de nomenclaturiști și familiile acestora s-au transferat invizibil din comunism în democrație. Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Acești oameni nu au dispărut, privilegiile nu le-au fost luate, ci pur și simplu s-au transformat din Dom’ Tovarăș în Dom’ Director. Dacă privim cu atenție îi vedem încă în funcții din companii de stat, în parlament, în comisii, în secretariate de stat, în armată, în servicii. Iar pe copiii lor în BMW-uri, Mercedez Benz și la cafenelele de lux din Dorobanți.

Votul nu a rezolvat această problemă pentru că votul a fost complice. În față Iliescu câștiga cu 80%, în spate se transformau domnii tovarăși în domnii directori ai capitalismului. Astăzi, în epoca Facebook, lucrurile sunt mai vizibile, dar votul e tot pentru mulți dintre cei cu scheleții comunismului în dulap.

De aceea românii continuă să voteze prost. Din lașitate sau resemnare, nu au permis opțiuni. Iar când acestea au apărut, cineva a furat iar startul. 

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Poporul a trecut prin comunism şi astfel a fost privat de cunoştinţele despre cum funcţionează o democraţie şi o ţară normală. Altfel, nu mai votau astfel de partide. Că erau alternative, să nu-mi ziceţi altceva.
  • Like 0
 • De ani de zile ma cert cu un prieten care tot face referire la "elite", principalul vinovat, in opinia lui, pentru ce se intampla in Romana. Dupa votul pro Brexit al britanicilor inclin sa-i dau dreptate. Turma voteaza ca turma. Iar una fara cap, behaie de colo colo, fara sa stie ori sa-i pese.
  • Like 0
 • check icon
  cred ca lucrurile sunt extrem de simple in cazul votului poporului roman. educatia personala economica precara, instabilitatea economica a familiei, istoria emotionala a natiei si istoria traumatizanta recenta, conduc la un vot popular masiv dat catre gruparea care gaseste o motivatie general valabila pentru a transmite, intr-un anume moment, anunturi cu un mai mare impact emotional, decat gruparea oponenta ! psd a profitat de emotia subconstienta timp de 20 de ani : 1. mutand cainii in centrele urbane, 2. trimite varfurile in excursii televizate in zone cu probleme sociale (intretinute special pt aceste momente :) ) sau in zone calamitate (exista un istoric al provocarilor de calamitati locale, restranse, dar care ofera un mare impact emotional prin mediatizare) etc, etc ... dar acestea sunt politici preluate din biblie si up date-te cerintelor fiecarei populatii, functie cu nivelul ei de dezvoltate economica si culturala :)
  • Like 0
 • Cum va explicati ca dupa atatia ani, nu pensionarii sunt de vina pentru alegerile facute ci generatia tanara si ceva mai tanara ? In general se da vina pe pensionari. Dar daca imi amintesc bine, la ultimele alegeri in Bucuresti, care de obicei era de dreapta, doar in jur de 40% dintre alegatori au fost persoane de peste 40 de ani.
  • Like 0
  • @ Vladimir Marton
   check icon
   pentru a gasi "explicatia votului" este nevoie de cateva analize 1) in privinta varstei : a. pensionari (>65 ani/ 20% din total votanti)se impart in : 40% stanga, 20% dreapta, 5% nehotaratii, 35% nu participa. b. varsta medie (40-65 ani / 35% din total votanti ) : 38% stanga, 42% dreapta, 5% nehotaratii 15% nu participa. c. tineretul (<40 ani / 45% din total votanti) : 35% stanga, 35% dreapta, 15% nehotaratii 15% nu participa. 2) in privinta localizarii : a. 60 % in teritoriu : 50% stanga, 30% dreapta, 5% nehotaratii 15% nu participa. b. 40% urban : 60% stanga, 30% dreapta, 5% nehotaratii 5% nu participa. 3) in privinta educatiei : a. 50% studii liceale : 60% stanga, 25% dreapta, 5% nehotaratii 1% nu participa. b. 35% studii medii : 40% stanga, 45% dreapta, 10% nehotaratii 5% nu participa. d. 15% studii superioare : 30% stanga, 60% dreapta, 5% nehotaratii 5% nu participa. 4) in privinta provenientei castigului familiar : a. ajutoare sociale + activitati sezonale ... b. constructii + productie + angajati la stat ... c. servicii + invatamant + activitati loberale + medicina ... si inca multe altele, ele nu sunt relevante ca si motivatie, dar sunt relevante ca politica de influenta a mesajelor ! analiza va indica o situatie generala de 50% stanga - 50% dreapta, influentata in final de cei 20% care nu participa la vot decat aleatoriu sub incidenta emotiilor. concluzie : castiga gruparea care gaseste o motivatie general valabila pentru a transmite, intr-un anume moment, anunturi cu un mai mare impact emotional, decat gruparea oponenta !
   • Like 0
  • @
   Asa e cum spuneti dumneavoastra dar eu ma refeream la altceva. In optiunea autorului articolului, singura optiune proasta e cea in favoarea PSD-ului. (Intre altele fie spus, si mai proasta a fost optiunea pentru PPDD, de care lumea vad ca a a uitat deja). De obicei, cei mai injurati pentru acest lucru sunt pensionarii, in perceptia publica ei fiind cei mai indoctrinati de perioada comunista in care au trait. Si cu toate astea PSD-ul a castigat Bucurestiul cu votul celor care in majoritate au avut varsta sub 40 de ani, deci acei tineri care si-au trait maturitatea in perioada, hai sa-i zicem, de democratie.
   • Like 0
  • @ Vladimir Marton
   PPDD la ultimele alegeri parlamentare, bineinteles, nu la ultimele locale.
   • Like 0
  • @ Vladimir Marton
   check icon
   100% de acord cu dumneavostra si incercam sa intaresc opinia, respectiv ca votul de la ultimele 2 alegeri apartine in % celor sub 65 de ani. si in ac timp sa explic optiunea pentru PPDD, adica cine din urban, unde tv DD avea receptie a inclinat balanta. opinia mea este postata deasupra postarii dumneavoastra.
   • Like 0
  • @ Vladimir Marton
   Mai sus am vrut sa spun "in viziunea autorului " nu "In optiunea autorului". Scuze !
   • Like 0
 • În toți acești ani, populația nu prea a avut obțiuni. Pe oricine votai, tot acolo ajungeai. Prin comparație, cum să votezi parlamentari înațl, dacă toți candidații sunt scunzi? Nici un partid nu s-a preocupat de interesul genera, interesul țării. Au fost preocupați doar de interesele proprii, de grup și de partid. Atât! Anul acesta însă avem o speranță: USR! Din 1996, după marea deziluzie care a fost Convenția Democrată, n-am mai fost la alegerile parlamentare, la votat. Anul acest, voi merge!
  • Like 1
  • @ Moldovan Mircea
   În 1990 a votat Iliescu / FSN deşi avea opţiuni. La prezidenţiale a avut opţiuni - şi le-a folosit. În decembrie 2016 a avut opţiuni - iar nu le-a folosit. Ce era între timp nu ştiu, că atunci nu m-a mai interesat, fiind plecat. Dar presupun că existau şi atunci. Oricum, o opţiune pe care aveau oamenii era să înfiinţeze un partid mai bun.
   • Like 0
 • Pana la urma trag concluzia ca daca celelalt voteaza altfel decat mine, voteaza prost. N-are importanta in ce tabara politica ma aflu. Nu-mi spuneti mie ca securistii, comunistii, infractorii etc. s-au grupat numai intr-o tabara politica ! Iar de manipulat, manipuleaza toate partidele iar campaniile electorale de la noi sunt mizerabile de fiecare data. Nici nu mai merita sa-ti bati capul mergand la vot. Poate ca ar fi bine ca macar o data alegerile sa fie boicotate de catre alegatori.
  • Like 1
  • @ Vladimir Marton
   Sunt diferenţe mari între numărul de astfel de oameni în diferitele partide. Găseşti statistici pe internet.
   • Like 0
 • Nu exista expresia "Dom' Tovarăș"!
  Nu stiu de unde ati scos-o pe asta! Se zicea "Toarșu' Director"
  • Like 0
  • @ Cristi Răul
   Se folosea expresia prin comediile cinematografice. :-)
   • Like 0
  • @ Cristi Răul
   check icon
   expresia corecta a perioadei : "Toa-șu' " cu accente pe "o" si "ș", expresia "domnu' " cu accent pe "u" lung, era negativa si-l situa cumva pe respectivul in afara societatii, un paria :) aici trebuie sa recunoastem ca cine nu a mancat salam cu soia invelit in organul cc al pcr "scanteia" nu are cunostintele necesare :)
   • Like 0
 • Belcin check icon
  Democratie???sa fim seriosi ..DEMOCRATIA ESTE CEA MAI PERFECTA FORMA DE CORUPTIE...exemple??doriti exemple..?vedeti activitate sa zicem a domnului Dragnea din ultimile zile sau a domnului Tariceanu,sau ....cand poti castiga puterea cu un ..ou si un kilogram de ulei...este democratie???sau anuland taxe..dar nemodificand nimic din legislatia financiara si economica..haotica ,birocratica....50 de ani comunism au analfabetizat un popor politic,social,educational.....asa zisa egalitate sociala a creat un marasm politic si social....cu beneficii imense pentru "propavaduitorii"democratiei comuniste ..pardon democratice post 89.
  • Like 1
  • @ Belcin
   check icon
   asta pt ca putini sunt cei care scapa cu viata dintro dictatura si au curajul sa povesteasca coruptia si destrabalare cadrelor de conducere :) dar ramane asa cum ziceti dumneavostra pana reusiti sa "dumicati" intelectual o carte de istorie :)
   • Like 0
 • mircea check icon
  Romanii voteaza prost.Perfect adevarat.Dar nu fiindca voteaza cu PSD si nu cu PNL.Sau invers.Sau cu USR .Sau contra altor initiale.Hai sa vedem de ce se poate afirma ca romanii voteaza prost :
  - pentru ca de fapt votam niste initiale fara nici o noima.Credeti ca daca Iliescu candida sub sigla PNTCD nu avea in 1990 tot 80%?.Asadar , elita romaneasca , oamenii instruiti,politicienii "de treaba" sa faca bine sa iasa in strada pentru doctrine reale si respectarea lor.Si sanctionarea partidelor cand deviaza de la doctrina.
  - pentru ca votam ce vrea "seful de partid".Ca daca pui un magar sau o amanta sau o" pila" pe loc eligibil , romanul"prost" il voteaza fara sa vrea pe chelnerul care ajunge ministrul si pe "stoarfa" sa-mi iertati vorba rea care ajunge "buricul pamantului".Si la care nu "romanul prost" ii lingea mana ci tot elitele si elitistii.
  -pentru ca nu stim pe ce lume ne aflam , de foame,de bautura,de analfabetism , de parveniti ce suntem,asa ca votam cu Iliescu cand saracu' om iesise de mult in 'decor", votam cu unii de prin puscarii si cine stie cu ce "nenorociri" de oameni.
  Asadar , romanii voteaza prost fiindca tuturor liderilor le convine asa.Altfel :
  - ar trebui sa convinga cu argumente logice o masa de votanti "normali " si de unde logica si programe.
  - ar trebui sa modifice o lege a partidelor arhaica (caci 1990 pare in vremuri de mult uitata fata de , nu-i asa, modernul si facebook-istul 2016.
  - ar trebui sa modifice o constitutie facuta"cum le trebuie" si nu cum trebuie care ar impiedica toti hotii sa acceada la putere.
  Asfel , noi ne facem ca votam iar ei se fac ca guverneaza!!!Apropo, poate ne gandim cum ar suna un consiliu local apolitic.Format din "meseriasi" : doctor,student, om de afaceri " profesor"reprezentant de cartier etc.Poate asa fiecare grup care ar vota ,l-ar cunoaste pe cel pe care il voteaza si nu ar mai vota prost.
  • Like 2
  • @ mircea
   check icon
   nu cred ca romanii voteaza prost. votul este o "intrebare", romanii raspund la ac intrebare conform "invataturii" primite. poate va aduceti aminte vorbele lui ion ratiu cand acesta se intreba ce va alege poporul roman : un secretar de partid care o sa-l bage in sedinte sau un afacerist :) poporul a ales o persona cunoscuta :)
   • Like 0
 • Cu toată stima, dar nu sunt de acord cu autorul. Se putea spune că românii votează prost doar dacă din 90 şi până astăzi aveam la putere numai Iliescu şi Năstase. Ori n-a fost aşa. Românii au votat şi CDR - Emil Constantinescu, şi PNL+PDL (Alianţa DA)-Traian Băsescu, şi PNL+PSD (USL)... Au votat partidele politice în toate combinaţiile posibile. Nu se poate spune că cetăţenii nu au făcut totul pentru a găsi o soluţie politică bună pentru ţara asta. Din lașitate sau resemnare, nu au permis opțiuni, ne spune autorul. Care au fost acele opţiuni, exceptând opţiunea PNL-PNŢ CD şi Ion Raţiu, în 1990 şi 1992. Atunci s-a votat rău. Dar din 1996 până în 2016, 20 de ani, cetăţenii au votat partidele în toate combinaţiile posibile, cum spuneam şi mai sus. Ce puteau să facă mai mult? Să iasă în stradă mai des şi mai mulţi, asta da. Dar ce opţiuni politice au ratat cetăţenii? Că nu spuneţi. Au început şi alţii prost, dar acum sunt pe un drum bun: sârbii şi croaţii au trecut printr-un război devastator (mai ales sârbii). Croaţii sunt înaintea noastră iar sârbi care să vină la muncă în România nu am văzut. Români care muncesc în Serbuia da. Noi nu ne putem reveni. Undeva am greşit, dar unde?
  • Like 2
  • @ Constantin
   check icon
   Undeva am greşit, dar unde? pai .... de 100 de ani indepartati din tara tot ce in afara se dovedeste a fi de exceptie pt omenire ! de la actori la folozofi, de la zidari la ingineri, de la analfabeti la medici ... deci : cine a ramas sa participe la vot ? si acum sa ne ducem la nivelul fiecarui roman : dumneata te duci sa lucrezi, locuiesti, sa-ti intemeiezi o familie intr-un sat de tigani ? de ce nu ? dar cand te ai dus sa-ti petreci vacanta intr-un sat de tigani, cu all inclusiv ?
   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult