Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De ce patriarhul ortodox al României nu-i caterisește pe ierarhii și clericii strident antivacciniști?

Oameni in biserica

Foto: Inquam Photos 

Biserica este „biruitoare în luptă” (vorba imnului național) cu provacciniștii. Patriarhia Ortodoxă a României a învins autoritatea statului, slabă și precară, și mai mult decât atât, a învins ... frica de pandemie. Mă prevalez de faptul că există, totuși, un clivaj tot mai mare între credincioșia ortodoxă și biserica ortodoxă. Tocmai de aceea, ortodoxia mea a fost vulnerabilizată de politica ierarhiei BOR, atunci când a reușit să impună guvernului anularea certificatului verde pentru credincioșii liturghiști și frecventatori duminicali ai bisericilor. Comunicatele simandicos-intelectualiste ale Patriarhiei Române stipulează motivele anulării certificatelor verzi în cazul credincioșilor ortodocși dinspre o flagrantă și elementară neînțelegere a comandamentelor propriei religii. 

Religia creștină este în principal religia vieții. Viața este un dar sublim al lui Dumnezeu. Ea trebuie păstrată ca cel mai de preț bun al omului și tocmai de aceea lupta cu pandemia este o luptă pentru viață și împotriva morții. Am aflat din comunicatul și memoriul Patriarhiei Române adresat guvernului și parlamentului că participarea liturgică este o nevoie esențială a omului, dar tot așa, nu înțelegem că pandemia se răspândește prin împărtășania și cuminecătura cu pâine și vin a sutelor și miilor de credincioși cu aceeași linguriță și din același potir. Iată cum se bat cap în cap nevoile elementare ale vieții religioase cu nevoile elementare ale unei vieți sănătoase și îndatoritoare lui Dumnezeu. Nu mi-aș putea imagina că impunerea certificatului verde în biserică ar diminua numărul credincioșilor participanți la lturghii și astfel s-ar diminua în mod corespunzător și plățile din cutia milei. Cu cea mai patentă ipocrizie, Patriarhia Română, în adresa către parlament și guvern, arată că biserica respectă toate regulile recomandate de autorități, purtarea măștii, distanțarea în timpul liturghiei, dar uită că vaccinarea este tot o recomandare și o obligație a cetățeanului, mai ales pentru cetățenii credincioși, în vederea salvării vieții hărăzite de Dumnezeu oamenilor.

În altă ordine de idei, mă întreb de ce patriarhul ortodox al României nu-i caterisește pe ierarhii și clericii strident antivacciniști, precum pe preanimicnicia sa Teodosie de pe litoral și alți sutaniști care profețesc împotriva sănătății și împotriva vaccinului. Este știut că din rândul constelației de sfinți ai creștinismului mulți au fost vindecători nu doar de suflete, cât mai ales de trupuri. A fost preluată și reprodusă vindecarea promovată de Isus Cristos în atâtea cazuri de boli și maladii incurabile. În al doilea rând, acești ierarhi antivacciniști s-au îndepărtat condamnabil de tradițiile generoase și însuflețitoare ale iubirii de oameni promovată de biserică dintotdeauna, cea care a înființat primele spitale, primele așezăminte de asistență sanitară și socială precum vasiliadele. 

Neînțelegând mesajul fundamental al creștinismului, și anume că religia ortodoxă, ori că vrea ori că nu vrea Patriarhia Română, este totuși o religie a vieții și nu a morții pandemice, biserica este totuși a oamenilor de pe pământ. La toate acestea ar trebui să mediteze subțirimile intelectualiste aflate în ograda Patriarhiei atunci când au rezerve de neimaginat privind păstrarea sănătății și promovarea politicilor vacciniste. În acest fel, biserica ar deveni triumfătoare în susținerea vieții și sănătății credincioșilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Domnule, lasă extremismul la o parte, dă-o încolo de treabă. Înțelege odată că nu toată lumea e obligată să gândească la fel. Sau așa ar vrea stalinistul din dumneata? Biserica e o entitate autonomă, ce are o concepție specifică despre lume și viață. Eu acum nu discut despre utilitatea sau inutilitatea vaccinării, sau despre cât de benefic sau dăunător e acest lucru. S-au spus multe lucruri contradictorii despre asta și se vor mai spune. Nu despre asta e vorba aici. Ci de stalinismul de care dai dumneata dovadă. Auzi, să fie caterisiți ierarhii antivacciniști?!?!? Bine că nu vrei să li se taie capul și să li se pună sare :-) Genul ăsta de oameni ca dumneata mai vede în fața ochilor altceva decât vaccin, vaccin, vaccin? Vi s-a urcat la cap vaccinul și nu mai dispare? Toată lumea se învârte numai și numai în jurul vaccinului? Nu zic că n-are importanța lui, dar până la urmă orice obsesie înseamnă ceva bolnav.
    Iar în legătură cu interpretarea vieții în creștinism, ai dat rău cu bâta în baltă. Mai exact spus, habar n-ai. Viața e importantă în ortodoxie, desigur, dar cele mai importante sunt credința, iubirea și principiile. Dacă trebuie apărat un principiu, o credință, o afinitate etc, atunci viața se sacrifică fără discuție. Dacă ar fi după cum ”bălmăjești” fără noimă dumneata, atunci n-ar fi existat nici sacrificiul hristic, nici martiriul atâtor sfinți. Viața păstrată în contra convingerilor, credințelor proprii, în mod căcăcios, nu este în spiritul creștin. Dar ce să înțelegi dumneata, când în cap ai doar vaccin, vaccin.... Oare ce vei face când se va încheia pandemia, că toate sunt trecătoare pe pământ? Cum îți mai scoți vaccinul din cap?
    • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Si asa se apara " iubirea, credinta, principiile" asmutind pe cei fara de minte impotriva tratarii unei molime, impotriva protejarii, in primul rand a celor dragi si apropiati si apoi a celorlalti semeni? Contestand valoarea medicinei, cercetarii, perorand aberaratii revoltatoare despre consecintele vaccinarii si despre menirea medicilor? Pretinzand ca linsul unor ciolane, despre a caror obarsie, fie vorba intre noi, nici nu avem habar, ar fi mai benefice decat toata medicina la un loc? Lingand aceeasi lingurita in cazul impartasaniei? E adevarat, vinul si mai ales posirca folosita sunt puternic alcoolizate si mai "dezinfecteaza" balele lasate de predecesori.
      Nu poti decat sa admonestezi pe cei ce nu impartasesc aceste opinii? Ai cam inceput sa ridici tonul. Te revolta ca sunt oameni ce se vaccineaza si recomanda si celorlalti? Pretindeai canva ca te-ai vaccinat!? Sau ai fost la "cursuri de instruire" pentru trolii antivaccinisti? Nu te revolta imbecilitatea si reua vointa a contestatarilor? Toti intevievatii cu privire la vaccinare, sau ma rog, marea majoritate a celor care contesta au niste figuri graitoare despre gradul de inapoiere in care traiesc.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Oricum, tu chiar habar n-ai cum se apără iubirea, credința și chiar principiile. Tu, clar, n-ai de nici unele.
      Vorbești despre ”lins ciolane”, păi ce fel de om ești tu? Mai ai ceva sfânt în tine sau ești plin doar de venin și nervi împotriva a tot și a toate, în afară de Johannis și vaccin? Și tocmai tu îmi spui mie că am început să ridic tonul. Dar ce? Te simți concurat la ridicarea tonului? Sau e dreptul tău exclusiv? La tine e mai mult decât un simplu ton ridicat. sunt clăbuci la gură, de poți fi suspectat de turbare. Iar referitor la figuri, ar fi interesant să-ți vedem și figura ta. Așa, naturală, cu clăbucii de la turbare. Să se vadă că nu numai unii antivacciniști au figuri ”grăitoare” :-)
      • Like 0
    • @ Dan Cojocaru
      Nu pot decat sa-mi intaresc convingerea in tot ce cred despre tine.Si nu este una favorabila. Habar nu ai de nimic. "Scrii" din "dreptul tau" de a emite pareri. Identic cu sosoaca & co. Si "scrii" incercand sa-ti impui crezul. Portretul pe care mi l-ai facut este, de fapt, imaginea ta in oglinda. Denigrezi totul, esti un anti tot, nu cumpanesti nimic din ce traiesti, chiar daca, aparent, ai un limbaj spoit dar violent. Te salut si-i las si pe altii sa judece. Numai bine!
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Tu mi-ai dat primul un răspuns agresiv la postarea mea. Dacă mă ataci nu pot nici eu să te mângâi pe creștet. Pot cel mult să te ignor, deși am văzut în alte dăți că nici să fii ignorat nu-ți place. Dar dacă îți răspund, așteaptă-te la ceva care nu-ți va prea conveni. Deci de tine depinde. Iar dacă vorbești de violență, citește-ți la rece, cu obiectivitate, toate postările de-a lungul timpului și pune-te, dacă poți, în pielea altuia care le citește. Te vei cutremura, de-a dreptul. Ești chiar nostim: mă acuzi pe mine de violență, TU, care ești de 10 (zece) ori mai violent ca mine. Și asta doar fiindcă am alte păreri. Tu vezi din start părerile diferite de ale tale drept violență, doar fiindcă te deranjează. Și confunzi deranjul dat de părerile diferite cu deranjul dat de o așa-zisă violență. Dar dacă tu vorbești oribil, execrabil, de exemplu despre preoți și credincioși, asta nu mai e, zici tu, violență de limbaj; e ceva frumos și justificat. Eu, dacă taxez astfel de abordări, cică sunt violent rău.
      Până la viitoarea ”conversație”, numai bine și ție.
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Preanimicnicia Sa, Teodosie, ha-ha!
    Păi dacă sunt așa de toleranți cu elemente de genul de mai sus, de ce nu s-au gândit până acum să facă niște spitale ale bisericii, vasiliade în variantă modernă, în care să funcționeze călugări și călugărițe? Măcar dacă tot dai liber la infectare să te ocupi și de infectați, nu? Aveau timp, aproape 2 ani.
    Am auzit de sponsorizări din partea bisericii? Am auzit de mesaje de genul aveți grijă de aproapele cum a zis Iisus? Rugați-vă acasă protejându-i astfel pe ceilalți? Vaccinați-vă pentru voi și ceilalți?
    Ce-am auzit în schimb? Să se dea voie la pelerinaje ori declarații belicoase la niște măsuri de precauție de bun simț.
    Există în youtube o predică a unui preot care înfiera vaccinul anti-HPV și n-am uitat cum fețe bisericești ziceau că vaccinaților or să le crească solzi ori preotul care invită vaccinații să iasă din biserică. Au destule păcate de spălat dar nu merită efortul că omu-i cu respect. Se bazează efectiv pe toleranța și lipsa de reacție a oamenilor care încă îi privesc ca pe dumnezei și nu ca pe niște purtători ai cuvântului Lui pe pământ, cu bune și rele ca oameni ce sunt.
    Pe de altă parte nu poți să iei omului mersul la biserică, deși prin alte părți certificatul e folosit inclusiv în biserică. Asta e, fiecare popor are ale lui.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Cum sa faca ei asa ceva ? Ei , tot ce fac ,,o fac numai ptr ei si pentru EI !
      -- BOR este ,institutia cea mai puternica din punct de vedre financiar ,,di Romania , si culmea nici Nu vor sa auda de taxe-impozite ,catre Stat
      -Dar Statul trebiuie sa le dea, si sa-i ajute sa constriasca biserici fara numar.
      -Cat despre Covid ? Ce sa mai spunem ? Daca ,,Marele Alb ,, a tratat cu indiferenta ,iesirile necontrolate ale lui ,,petrescu macedon & tecoctistul Tomisului . care se pretinde a fi si profesor ? Ce lectii de ,Adevar pot invata ,studentii de la acest individ impostor ??
      • Like 1
  • Nume check icon
    Treceri totul printr-un filtru intelectual și elitist ca și cum toată Biserica România ar fi plina numai de învățați, cărturari, filosofi și toți citesc atâta cărți laice și religioase pentru a a descoperi adevarul suprem. Nu cred deloc. Așa cum transpare în afara - vedeți și investigațiile jurnalistice - este o organizație comercială care vinde servicii religioase - ortodoxe în acest caz - în care promovarea și recompensa este în funcție de cifra de afaceri/profit realizată. Altfel un înțeleg diferențele ideologice mari între zone - ca sa nu mai spun pozitionarea fata de vaccin.
    • Like 3
  • Mi se pare foarte interesant cum dvs înțelegeți foarte bine mesajul creștinismului, dar instituția care de aproape 2000 de ani îl reprezintă în mod continuu nu l-ar înțelege, chipurile. Dacă ați fi mai puțin arogant, aș fi avut răbdare să citesc până la capăt. Dar așa, mi-au ajuns câteva fraze
    • Like 0
    • @ Mirela Mihalache
      "Institutia care de aproape 2000 de ani reprezinta crestinismul" nu este creatie divina ci a unor oameni, ceva mai "luminati" decat masele pentru a stapani si dirija treburile societatii de atunci. Ea s-a perpetuat fara a se adapta noilor vremi. Nu este mai "plina de har" decat politia, institutie mult mai veche, fiscul sau oricare alta infiintata de oameni. Baza religiei a fost si ramane ignoranta maselor. si interesele conducatorilor societatii. Restul sunt vorbe goale pentru cei multi si ignoranti.
      • Like 0
  • vedeti ca vi se vede stalinismul. lasati-i o cu ortodoxia ca dupa cum ganditi sunteti
    ortodox ca Ilici Iliescu
    • Like 2
    • @ Constantin Teodor
      Ce-mi mai plac etichetarile astea ca stalinisti, neomarxisti. Numai un bun psiholog al maselor le-ar fi putut arunca in vorbirea curenta. Sunt folosite, mai ales, de persoane care nu au trait acele vremuri sau nu cunosc semnificatiile.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult