Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce Piedone stă așa de bine în sondaje?! „Bucureșteanului mediu și majoritar, aș spune, care nu a făcut Facultatea de Drept sau de Medicină și nu a trăit în valori morale de mic copil îi place că Piedone merge pe stradă și mănâncă mici cu muștar cu mâna”

Colaj Foto. Sursă: Inquam Photos / Saul Pop/Sabin Cirstoveanu/Octav Ganea

Cine va fi primarul Bucureștiului? E întrebarea la care caută un răspuns toată lumea în aceste zile. Primarul General al Capitalei este al doilea cel mai votat politician român, iar funcția sa este importantă în peisajul politic, fiind în același timp o rampă de lansare pentru Palatul Cotroceni, așa cum a fost în trecut pentru fostul președinte, Traian Băsescu.

Bătălia pentru București se dă de această dată între trei candidați:

Nicușor Dan - este primarul general în funcție și este susținut de alianța Dreapta Unită (USR/PMP/Forța Dreptei)

Foto: Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Cristian Popescu Piedone - este primarul Sectorului 5 și este susținut de Partidul Umanist Social Liberal fondat de Dan Voiculescu

Foto: Inquam Photos/Saul Pop

Cătălin Cîrstoiu - este medic, fost șef al Spitalului Universitar, iar recent a devenit candidatul independent susținut de PSD și PNL 

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea


În urmă cu două săptămâni, primarul general Nicușor Dan publica un sondaj comndat chiar de el, în care se clasa pe locul 2, cu 39,3%. Pe locul 1 în acel sondaj era Cristian Popescu Piedone, cu un scor electoral estimat la 40,4%. La acea vreme încă se vehicula intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru PMB, iar PSD și PNL încă nu își anunțase candidatul.

Două săptămâni mai târziu, luni, pe 25 martie, au fost publicate două sondaje de opinie care au măsurat intenția de vot pentru favoriții la PMB.

Conform unui Sociopol, citat de Mediafax, Nicuşor Dan ar obține un al doilea mandat dacă duminica aceasta ar fi alegeri cu un scor de aproximativ 34%. Separat, contracandidatul său, Cristian Popescu Piedone, ar obține un scor de doar 30%, iar medicul Cîrstoiu ar obține un scor electoral de 26%.

Pe de altă parte, un sondaj realizat de Avangarde la comanda Digi24 a arătat că Cristian Popescu Piedone ar câștiga Primăria Generală a Bucureștiului cu 42%, la distanță mare de Nicușor Dan, care ar obține doar 30% din voturile bucureștenilor. În acest sondaj, medicul Cătălin Cîrstoiu are doar un scor de 16%.  

De ce ar vota bucureștenii cu Piedone? 

Candidatul Cristian Popescu Piedone performează destul de bine în București”, spune Remus Ștefureac, directorul general al INSCOP Research, într-o intervenție pentru Republica, subliniind că „modul în care arată aceste evaluări preliminare ține de de dinamica competiției pentru Primăriei Bucureștiului din acest moment, dar și de modul în care au evoluat lucrurile în ultimele săptămâni”.

Bucureștenii nu prea au avut ocazia să cunoască prea mulți candidați. Așa că oamenii se orientează către cei care au notorietatea cea mai mare: în acest caz, primarul în funcție și, de asemenea, domnul Piedone, care este la o notorietate de peste 95%, chiar spre 97% în București. Deci este cunoscut de aproape toată lumea. Iar acest lucru reprezintă, evident, un avantaj, comparativ cu domnul Cătălin Cîrstoiu, care pleacă cu acest deficit de notorietate. Îl poate recupera, însă sondajele care se fac în acest moment sunt oarecum în dezavantajul domniei sale, având în vedere că nu pleacă, să spunem, de pe aceeași linie de start cu restul candidaților: Cristian Popescu Piedone și primarul Nicușor Dan”, explică Remus Ștefureac.

O parte din publicul lui Piedone votează în general cu PSD

Domnul Piedone are un public al său și atrage un public destul de consistent. A fost primar și în Sectorul 4, și atrage și de acolo un public mare. O parte din publicul său votează, de regulă, cu PSD, iar o parte sunt votanți înclinați mai mult spre AUR, însă acest public nu este foarte numeros în capitală. AUR în București, de exemplu, nu prea obține mai mult de 10% - 12%. Momentan suntem în faza evaluărilor preliminare, iar evaluările care se vor apropia de votul efectiv din 9 iunie vor trebuie făcute peste cel puțin o lună, astfel încât toți cei trei candidați, dar în special domnul Cătălin Cîrstoiu, să aibă ocazia de a deveni ceva mai cunoscuți și mai ales să-și și prezinte proiectele”, mai spune Remus Ștefureac.

Acesta remarcă și faptul că la București nu va fi „doar o competiție de norietăți”.

De asemenea, nu cred că va fi doar o competiție a unor bazine politice și atât. Dacă ne uităm mai atent putem observa că este pentru prima dată când într-o competiție electorală la București avem trei candidați care își revendică cumva un statut de independent. Și domnul Cîrstoiu e independent, chiar dacă e susținut de două partide. La fel, domnul Nicușor Dan e independent, chiar dacă e susținut de o alianță de dreapta. Domnul Piedone aleargă tot cumva pe acest culoar, pentru că nu are o etichetă de partid puternic în spate. Domnul Piedone este un brand politic care candidează mai degrabă pe persoană fizică. Prin urmare, va fi într-adevăr o competiție de tip nou pe care o vom avea la Primăria Capitalei, în care va conta, sigur, personalitatea fiecărui candidat, dar cred că vor conta și proiectele și viziunile pe care le propun candidații pentru București”, a transmis politologul Remus Ștefureac.

Piedone este un brand politic foarte legat de administrație și București, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat, și este perceput ca fiind mai mult pe persoană fizică în această luptă, nu legat de anumite partide. El vinde ideea că ai de ales între un bun manager și partide. Chiar dacă el este un om politic, aceasta este percepția destul de răspândită. Bucureștenii nu adoră partidele politice, mai ales când vine vorba de primărie - există o istorie mai lungă de oameni independenți sau mai anti-establishment care au avut succes la primăria București. Domnul Piedone a lucrat ani de zile la acest brand deși, tehnic, el nu și-a anunțat decât recent un interes pentru Primăria Generală”, explică și consultantul politic Cristian Andrei într-o intervenție pentru Republica,

Profilul oamenilor care votează cu Piedone 

Sociologul Marius Pieleanu spune, într-un comentariu pentru Republica, că „pe Cristian Popescu Piedone îl votează mai degrabă persoanele fără studii, cu acces redus la resurse, cu un loc de muncă care nu neapărat este cel mai bun, adică persoanele cu un standard de viață relativ scăzut”.

Dar nu este doar asta realitatea. Sigur că, preponderent, bazinul său electoral este de acolo. Însă la Cristian Popescu Piedone se adaugă și alte segmente de populație din București, care mai degrabă sunt nemulțumite, fie de oferta pe care ceilalți candidați pentru funcția de primar o au către ei, fie nemulțumirea față de prestația actualului primar general, Nicușor Dan”, crede Marius Pieleanu.

De ce îl aleg bucureștenii pe Piedone, dincolo de profil? Sunt câteva elemente pe care aș putea să le enumăr:

unu: Piedone nu este perceput ca un politician, ci mai curând ca un personaj al Bucureștiului, cu bune și rele.

doi: În personajul Cristian Popescu Piedone oamenii văd acea persoană care, lipsită de resurse și pile, a reușit să învingă sistemul de justiție. Și nu e puțin lucru chestiunea asta, pentru că foarte mulți oameni, fie ei direct, fie prin membri ai familiei lor lărgite, au avut contact cu justiția și, în general, au fost nemulțumiți. Că așa se întâmplă, justiția nu poate mulțumi pe toată lumea.

trei: Piedone se bucură de o încredere foarte mare, cel puțin deocamdată, nu pentru că a performat ca edil în Sectorul 5, ci tocmai pentru că oameni se identifică în el și îl percep ca pe un om care a învins sistemul fără să facă parte din pătura de bogați ai României.

Piedone este bucureșteanul comun, bucureșteanul pe care îl întâlnești la tot pasul. Cu defecte multe, dar defecte minimale, de viață, umane. Vă dau un exemplu: e un clip pe tiktok cu el când a dat peste un gard și a căzut și a tras o înjurătură din aia neaoșă, românească, cu bipuri, dar care a plăcut oamenilor. De ce? Pentru că s-au regăsit în el”, mai transmite sociologul Marius Pieleanu, care este și directorul Avangarde.

Piedone merge pe stradă și mănâncă mici cu muștar cu mâna, iar asta le place oamenilor, mai ales bucureșteanului mediu și majoritar, aș spune, care nu a făcut Facultatea de Drept sau Facultatea de Medicină și nu a trăit în valori morale de mic copil. Pentru că orașul nu îți permite să te dezvolți așa”, explică în continuare Marius Pieleanu, subliniind că succesul din prezent al lui Piedone este datorat faptului că „nu e perceput ca fiind un om de partid și că fiecare dintre noi se regăsește câte puțin în el”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Florin N check icon
  Buna ziua!
  Ma tot intreb de ceva vreme cum sunt lasati unii sa debiteze astfel de aberatii (scrise) in mediul public.
  Personajul "piedone de Dâmbovița" face parte din patura de imbogatiti a Romaniei si a "invins" Sistemul doar cu ajutorul altor Sisteme, fiind o rotița a sistemului profund mafiot ce ne guverneaza destinele. Este urmasul unui fost securist cu rang inalt in comunism,
  chiar si el a detinut (fara studii) functii de conducere si in comunism.
  A trecut prin cca 6 partide politice si a detinut o sumedenie de functii. A fost proprietar a 4 restaurante in Bucuresti.
  Fiul sau este deputat psd si are nenumarate contracte cu Statul prin intermediul primăriilor din S3, S4 si S5 (stranie coincidenta!).
  Aproape tot neamul sau pana la gradul 2-3 lucreaza in primariile Capitalei (majoritatea chiar la S5).
  De unde si pana unde presiunea asta in social media de a "spala" un astfel de personaj odios si criminal. Da. Indirect, dar perfect responsabil, a contribuit la catastrofa de la Colectiv, la fel de vinovat ca ponta, banicioiu, arafat si alte personaje aflate in functii la momentul respectiv. Dar cum nici aceia nu au platit, nici pe el nu putea sa-l lase sistemul sa plateasca cu adevarat.
  Quid prodest?
  Dar la asta ar trebui sa raspunda lejer dacopații de serviciu.

  • Like 0
 • Piedone daca castiga nu lui i se datoreaza ,ci,celor multi ca el din CAPITALA,ceea ce numai bine n-ar fi nici pentru acestia,sa votezi un infractor in concurenta cu actualul Primar,care ii suficient sa-l vezi darmite sa-l asculti ca sa-ti dai seama de diferenta de la cer de pamant.
  • Like 1
 • Cristi check icon
  Cred, sunt convins, ca numitul Piedone sta atat de bine doar in sondajele falsificate.
  • Like 0
 • De ce unul ca Piedone are atât de multe procente în sondaje? E simplu, nu trebuie să fii mare sociolog:
  - mulți preferă exprimarea liberă, chiar colocvială; această mulțime crede că dacă omul pune mâna pe sapă e de-al lor; nu au nevoie de cineva prea doxat, cu gândire analitică, sintetică, care să aibă priorități și un sistem al valorilor clar stabilite, care să spună “NU” mafiei imobiliare, cu viziune de secol XXI și care să fie incoruptibil; las’ că e bun băiatu’, plantează palmieri, face baie de mulțime, ajută o bătrânică să traverseze strada, face pe justițiaru’ chiar prin porecla transformată oficial în nume (transmițând astfel mesajul că face el legea, ca Piedone de pe marele ecran) etc.
  - mulți au memoria scurtă și ar vota un candidat, chiar dacă a făcut ceva pușcărie pentru că a lăsat să funcționeze fără aviz ISU un club, să zicem, Colectiv; și l-ar vota chiar dacă e susținut de Partidul Umanist Social Liberal fondat de alt pușcăriaș, Dan Voiculescu (normal, cine se aseamănă, se adună);
  - mulți preferă să voteze un șmecher pentru că și ei se cred șmecheri sau vor măcar să își upgradeze statutul de șmecher (v-ați prins, “șmecher” era doar un eufemism);
  - mulți nu știu ce atribuții are un primar, de asta ar vota orice “personaj”, cu cât mai pitoresc, cu atât mai bine, important e să se plimbe cu roaba prin oraș.
  Toate astea arată de fapt nivelul mediu actual al civilizației. Noi toți vom primi ce va merita doar mulțimea care vede în Piedone primarul general al Bucureștilor.
  • Like 2
  • @ Andrei Tarlea
   Mihai check icon
   Ar fi trist sa fie asa cand e vorba de Bucuresti unde tipicul nu este datul cu sapa ci mai degraba lucrul din birou iar nivelul de educatie este probabil cel mai ridicat din tara pentru ca atrage prin venituri ridicate persoane competente din alte zone. Cu memoria scurta in schimb este valabil peste tot.
   • Like 0
  • @ Mihai
   Eu sper să participe mai mulți la vot (implicit dintre cei care mai și gândesc), altfel Piedone se mută la primărie.
   • Like 0
 • Mihai check icon
  Piedone cu barosul si tarnacopul renoveaza orasul...
  • Like 1
 • Piedone ar trebui să câștige alegerile, pentru că merită! Fiindcă, spre deosebire de habarniștii ceilalți, el face ce trebuie, tocmai fiindcă el știe ce trebuie! Ceilalți creează probleme și/sau sunt ei înșiși problema, în timp ce Piedone cel priceput și isteț rezolvă probleme! E o mare diferență! Categoric că Piedone este cea mai potrivită alegere! Dacă aș avea buletin de București, și eu l-aș vota! Și am studii superioare, inclusiv în Deutschland și nu, nu mă las manipulat de vrăjeala din articol cum că pe Piedone l-ar vota "persoanele fără studii" etc. Aici la Constanța l-am votat de 4 ori pe Radu Mazăre, fiindcă, de fiecare dată, toți contracandidații lui au fost mult mai nașpa ca el, și da, l-aș vota și a cincea oară pe Mazăre, dacă ar fi să mai candideze. Pe vremea lui a fost cel mai bine, de asta lumea l-a reales mereu pe Mazăre, fiindcă majoritatea lumii a fost mulțumită de el și de tot ce a făcut pentru oraș; iar asta se vede mai ales acum, prin comparație cu chițac aka prostac - primarul lui prostannis, care în prezent a nenorocit și distrus orașul și nu ar trebui să mai aibă șansa să îl distrugă și în viitor! Deci Mazăre chiar a fost mereu cea mai bună alegere la noi. Exact așa este acum și Piedone pentru București: cea mai bună alegere!
  • Like 0
  • @ Ovidiu Jurj
   Francisc check icon
   Să-mi fie cu iertare, domnule Jurj, dar dacă dumneavoastră considerați că un individ ca Radu Mazăre merită votat și a cincea oară (dacă ar candida!) atunci chiar că nu mai există nicio speranță.

   Și vă mai și lăudați că aveți studii superioare...

   • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult