Foto: Ditto/ ImageSource/ Profimedia
Am răspuns recent la întrebarea care a născut multe conspirații și atacuri în România ultimului deceniu: de ce plătesc românii rate la bănci cu aproximativ 40% mai mari decât media europeană?
- Românii și companiile active în țara noastră se împrumută cu o dobândă cu circa 3 puncte procentuale, în medie, mai scump față de media europeană (ratele fiind mai mari cu 40% vs. capitalul împrumutat), deoarece statul roman plătește dobânzi similare mai mari și diferențialul de inflație este similar. Concret, România se împrumută cu 6,4%, în timp ce media europeană este de 3,2%.
- Dacă statul român se împrumută cu 6,4% pe 5 ani, normal că oamenii se împrumută în medie la ipotecare cu 7,8% și firmele cu 8.2% (date BNR)
- De ce se împrumută statul român cel mai scump din Uniunea Europeană? Din mai multe motive, cele mai importante fiind: deficitul fiscal foarte mare (cheltuieli care depășesc veniturile cu 22%, decalaj maxim din UE); capacitatea modestă de rambursare (scăderea populației și mediul de afaceri subdezvoltat); colectarea foarte scăzută a veniturilor publice la buget și cea mai mare inflație din UE. România are o inflație mai mare decât Uniunea Europeană cu cel puțin 2 puncte procentuale.
De aceea este important ca românii să înțeleagă cum ne afectează politicile publice, deficitul și inflația în viața de zi cu zi. Nu, nu este vina lui Soros, a Illuminati, a americanilor, a rușilor sau a niciunei alte conspirații globale
Când veți merge la alegeri, nu votați politicienii care vă promit că taie dobânzile din pix. Votați-i pe cei care promit (și au demonstrat în trecut că au expertiza și sunt capabili) să reducă risipa în aparatul public, să crească încasările la buget prin digitalizare și reducerea economiei subterane, să crească investițiile și reformele. Implicit, atunci o să avem bunăstare: creștere economică neinflaționistă, cu dobânzi mici, cu deficite duble (comercial și fiscal) în scădere, fără să împovăram generațiile viitoare
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Când în Ungaria s-au plafonat dobânzile toți "analiștii economici" le cântau ungurilor prohodul.
Surpriză, sunt tot acolo și o duc bine mersi!
În România "nu se poate", inventăm motive non-stop, în timp ce profitul băncilor străine este cel mai mare din Europa!
Deci stăm acasă, că așa animal in politica românească nu s-a văzut.