Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

De ce plătesc românii rate la bănci cu circa 40% mai mari decât media europeană

Oameni pe stradă Foto: Ditto/ ImageSource/ Profimedia

Foto: Ditto/ ImageSource/ Profimedia 

Am răspuns recent la întrebarea care a născut multe conspirații și atacuri în România ultimului deceniu: de ce plătesc românii rate la bănci cu aproximativ 40% mai mari decât media europeană? 

- Românii și companiile active în țara noastră se împrumută cu o dobândă cu circa 3 puncte procentuale, în medie, mai scump față de media europeană (ratele fiind mai mari cu 40% vs. capitalul împrumutat), deoarece statul roman plătește dobânzi similare mai mari și diferențialul de inflație este similar. Concret, România se împrumută cu 6,4%, în timp ce media europeană este de 3,2%.

- Dacă statul român se împrumută cu 6,4% pe 5 ani, normal că oamenii se împrumută în medie la ipotecare cu 7,8% și firmele cu 8.2% (date BNR)

- De ce se împrumută statul român cel mai scump din Uniunea Europeană? Din mai multe motive, cele mai importante fiind: deficitul fiscal foarte mare (cheltuieli care depășesc veniturile cu 22%, decalaj maxim din UE); capacitatea modestă de rambursare (scăderea populației și mediul de afaceri subdezvoltat); colectarea foarte scăzută a veniturilor publice la buget și cea mai mare inflație din UE. România are o inflație mai mare decât Uniunea Europeană cu cel puțin 2 puncte procentuale.

De aceea este important ca românii să înțeleagă cum ne afectează politicile publice, deficitul și inflația în viața de zi cu zi. Nu, nu este vina lui Soros, a Illuminati, a americanilor, a rușilor sau a niciunei alte conspirații globale

Când veți merge la alegeri, nu votați politicienii care vă promit că taie dobânzile din pix. Votați-i pe cei care promit (și au demonstrat în trecut că au expertiza și sunt capabili) să reducă risipa în aparatul public, să crească încasările la buget prin digitalizare și reducerea economiei subterane, să crească investițiile și reformele. Implicit, atunci o să avem bunăstare: creștere economică neinflaționistă, cu dobânzi mici, cu deficite duble (comercial și fiscal) în scădere, fără să împovăram generațiile viitoare 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adrian Adrian check icon
    Multumesc pentru articol. Insa eu nu inteleg de ce BNR-ul nu protejeaza oamenii care doresc sa aiba un acoperis deasupra capului si fac un credit prima casa, de exemplu. Contractele prima casa sunt paguboase pentru oameni si banoase pentru banci din cauza acelei dobanzi de referinta BNR. Atunci cand aceasta dobanda creste, noi creditorii suntem victime sigure, platim ceva ce nu putem schimba in mod direct sau indirect. Daca era un credit de consum, era alta poveste; dar vorbim de un acoperis deasupra capului si un loc unde sa punem capul pe perna, atat.
    • Like 1
  • pixel check icon
    mecanismele principiilor sunt inaccesibile muritorilor ce nu au răbdarea necesară lămuririi. ele bifează tot cu succes, într-un mod incredibil de miraculos. ele asigură calea spre împlinire și liniște. pentru că sărăcia se câștigă iar bogăția se alege.
    • Like 0
  • pixel check icon
    care este gradul de corectitudine socială?
    • Like 0
  • RazvanP check icon
    Românii plătesc dobânzi mai mari "datorită" B"NR" (As in "nu mai e de mult timp nici "Națională" și nici "a României"), prietena de suflet a băncilor străine...
    Când în Ungaria s-au plafonat dobânzile toți "analiștii economici" le cântau ungurilor prohodul.
    Surpriză, sunt tot acolo și o duc bine mersi!
    În România "nu se poate", inventăm motive non-stop, în timp ce profitul băncilor străine este cel mai mare din Europa!
    • Like 5
  • Autorul a uitat elementul de bază. Aproape toate țările și firmele mari sunt ,,abonate,, la câteva mari agenții de rating. În funcție de rating-ul obținut se calculează și rata dobânzii la credite, cele obținute pe piața internațională și, prin extensie, și la cele interne. România are un rating mai slab decât marile economii occidentale și deci, o rată a dobânzii mai mare. De ce are România un rating mai slab, se vede în articol.
    • Like 0
  • In principiu ideile enuntate in ultima fraza din articol mi se par valabile si necesare, dar singurul prim ministru postdecembrist pe care-l stiu eu si care a incercat ceva in acest sens a fost Emil Boc. Va aduceti aminte ce iures a fost atunci si bine'nteles ca a fost repede mazilit. In Romania sistemul bugetar este atat de stufos si capusat de lipitori care sug bani din buget fara sa-i merite, incat reformarea acestui sistem ar insemna o adevarata revolutie si mai ales ar fi nevoie de politicieni cu sange in instalatie, care sa-si asume asa ceva. Ori nu va suparati dar in clasa politica romaneasca n-o sa gasesti asemenea oameni, unde ipocrizia si minciuna sunt principii de baza.
    • Like 5
    • @ Tibi Nagy
      Mihai check icon
      Mai este și Ilie Bolojan care a tăiat cheltuielile atât la primăria Oradea cât și la CJ Bihor.
      • Like 3
    • @ Mihai
      Da, dar asta s-a întâmplat acolo, în Bihor, după părerea mea cea mai occidentală zonă a României, nu doar geografic. Credeți că hidra sistemului bugetar din România mai poate fi înlăturată? Eu nu prea.
      • Like 0
    • @ Dan Filip
      Mihai check icon
      Nu poate fi niciodată total înlăturată dar poate fi ținută sub control. Avem nevoie de evoluție mai mult decât de o revoluție iar lupta trebuie să fie susținută continuu, cum este și cea de apărare a democrației.
      • Like 1
    • @ Tibi Nagy
      Dorin check icon
      Păi căpușa bugetară așa a fost obișnuită, să sugă ( salarii, sporuri și zile libere) și mai ales să-și bată joc de cei pe care îi suge .Nici un politician actual nu v-a îndrăzni să se atingă de ei,1500000 de bugetari reprezintă cel puțin 4500000 de daci cu familii,rude și neamuri care nu vor vota niciodată pe unul care ar vrea să schimbe ceva.
      • Like 0
  • mhm check icon
    Votați-i pe cei care promit (și au demonstrat în trecut că au expertiza și sunt capabili) să reducă risipa în aparatul public, să crească încasările la buget prin digitalizare și reducerea economiei subterane, să crească investițiile și reformele.

    Deci stăm acasă, că așa animal in politica românească nu s-a văzut.
    • Like 6
    • @ mhm
      Mihai check icon
      Se găsesc dar nu sunt populari și există riscul să votezi pe cineva care în final va avea undeva pe la 2%.
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult