Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De ce „se rup” medicii. Domnule Arafat, ca un comandant de armate ce sunteți, încercați să oferiți oamenilor din armatele dumneavoastră și încurajarea bărbătească, dar și o vorbă care să sune altfel decât zgomotul unei mitraliere

Raed Arafat, Grupul de Comunicare Strategică

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Un medic ATI, înțelegem că singurul din acel spital, a spus „Nu mai rezist, îmi e frică” și a părăsit echipa. O țară întreagă și-a oprit respirația la auzul acestei vești. Nu am de unde să știu care a fost motivul acestei decizii, dar am credința că managerul acelui medic, înainte de toate, a încercat să afle cauzele. De ce a clacat acel om și ce trebuie să facă pentru ca următorul să nu mai cedeze la tensiunea zilelor? Lăsând pentru după război acuzele și apelul la instanțele morale. Din fericire, Organizația Mondială a Sănătății se dovedește de ajutor și acum pentru că a pregătit un set de mesaje pentru cei implicați în prima linie din această cumplită luptă.

Ce transmite OMS medicilor în aceste momente:

„Este foarte probabil să simți că tu și colegii tăi sunteți sub o presiune enormă. Stresul și sentimentele amestecate nu sunt sub nici o formă dovada că ești slab sau că nu îți poți îndeplini sarcinile! Trebuie să ai grijă de tine și să te îngrijești în această perioadă deopotrivă de echilibrul tău mental, de starea ta de bine psihosocială, ca și de întreaga sănătate fizică. Ai grijă de tine, încearcă să te odihnești cât mai mult, mănâncă suficient și sănătos, stai în contact cu familia și prietenii. Întoarce-te către colegii tăi, către manager sau către cei în care ai încredere pentru a primi sprijin – nu uita că și colegii tăi trec probabil prin aceleași experiențe”.

Ce transmite OMS managerilor de spital în aceste momente:

„În aceste momente trebuie să te îngrijești ca oamenii tăi să fie protejați de stresul prelungit și să fie într-o stare psihică cât mai bună – astfel aceștia își vor îndeplini sarcinile mai bine. E bine să gândești că aceasta nu este o situație de o zi și că trebuie să-ți concentrezi eforturile pe dezvoltarea unei soluții care funcționeze pe termen lung și nu pe rezolvarea punctuală a unor crize repetitive. Asigură-te că există o bună comunicare și că informațiile corecte și actualizate ajung rapid la toți membrii echipei tale. Inițiază și încurajează ca echipa ta să facă pauze care să rupă tensiunea muncii. Asigură construirea unei echipe în care fiecare poate să ofere și să primească sprijin social și emoțional. Ia seama că și managerii sunt acum sub aceeași presiune a unei enorme responsabilități și că e foarte posibil să te confrunți cu aceleași probleme ca oamenii din echipa ta”.

Ce aș transmite eu celor mult prea virulenți în astfel de situații:

Când un medic pleacă și refuză să-și mai facă datoria este o pierdere pentru noi toți. Noi, ceilalți medici va trebui să-i preluăm și munca lui. Voi cei lipsiți de o sursă de ajutor medical aveți tot dreptul să vă simțiți trădați. Dar trebuie să înțelegem că Jurământul lui Hipocrat, cel la care se face mult prea des referire asemenea unui bici cu care strunești caii, acest jurământ este de fapt un contract. Un contract social și moral. În acest contract sunt medicii, pe de o parte, și întreaga societate, pe de alta. Fiecare cu drepturi și obligații. Societatea nu a jurat în fața lui Hipocrat sau cu mâna pe Biblie că va respecta acest Jurământ. Dar atunci când medicul spune „Jur” se asumă că fiecare membru al societății acceptă să fie parte a acestui contract și să-și îndeplinească obligațiile sale pentru a se putea bucura de drepturile sale. Iar una din obligațiile asumate în contract este ca societatea să asigure condiții de protecție fizică și echilibru psihic medicilor săi. Atunci când societatea nu face asta medicii au tot dreptul din lume să întrebe dacă nu cumva acest contract social și moral, a fost anulat. Pentru că dacă nu ești medic ci, să spunem, electrician, niciun jurământ din lume și nici o condiție contractuală și chiar nici o ordonanță militară nu va ține loc de echipament de protecție când va trebui să pui mâinile goale pe firele de înaltă tensiune!

Ce aș transmite eu Domnului Arafat:

Am zis (și am lăsat și scris) că măsurile dumneavoastră în această criză au creat structura unui răspuns adecvat la această imensă provocare. Dacă s-ar fi putut lua în alt tempo sau dacă ar fi putut avea o formă diferită – sunt lucruri pe care le vom diseca pe îndelete când totul se va fi rezolvat. Dar până atunci v-ați asumat rolul greu de comandant al armatelor de medici, manageri de spital și administratori ai comunităților locale. Sunt multe care merg bine, dar și multe care merg insuficient față de ce am avea nevoie. Sunt oameni care performează, dar și oameni care clachează. La fel cum mamele nu își nasc copiii cu gândul că vor merge vreodată la război nici medicii nu își aleg această profesie cu gândul la asemenea vremuri în care pericolul sacrificiului să nu fie o vorbă goală. Știți la fel de bine ca noi că expunerea profesională are alte consecințe față de expunerea întâmplătoare. Așa încât, ca un comandant de armate ce sunteți, încercați să oferiți oamenilor din armatele dumneavoastră și încurajarea bărbătească, dar și o vorbă care să sune altfel decât zgomotul unei mitraliere. Cu toții suntem pe câmpul de luptă încercând să acționăm uniți și responsabili.

Și DA! – si această pandemie va trece!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Lucrurile sant cat se poate de simple. este normal si omeneste sa ai frica. Pe de alta parte este la fel de normal si omenesc sa nu uiti proverbul, la placinte inainte, la razboi inapoi.
    • Like 1
  • Vocea și ritmul vorbirii doctorului Arafat sunt acleași de când îl știu. Mesajul este specific medicului de urgență: clar ,scurt și tare.
    Sfatul dvs pentru dr Arafat este bun, ar fi de ajutor dar nu foarte mult.
    Am 60 de ani. Am prieteni care au ales medicina la presiunea părinților. Sunt și medici care tot improvizand și așteptând s-au plafonat. Sunt și medici egoiști ,dur si un pic orgoliosi. Chirurgii de exemplu. Așa și trebuie să fie
    Dacă aș fi pacient îmi doresc un medic care să știe ce face ,care să acționeze rapid. Dacă mă vindecă poate să țipe la mine, să se manifeste cum ii vine important e actul medical propriu zis.
    Nu e moral ce au făcut medicii demisionari dar e mai bine așa. E mai bine să îți recunoști limitele decât să intri în luptă sub presiunea de grup. Li se cere să improvizeze, să lucreze cu ce au, să aștepte.
    Lucreaz de 38 de ani în învățământ. Noi am improvizat, am așteptat dotări, condiții, am acceptat toate aberatiile ministerului, am făcut concesii de gura parintilor și, acum, vedem ce-a ieșit. Semiprofesionisti, semidocți. Iar, de când nu mai avem voie să și mustram elevii atunci când altfel nu e eficient am livrat adulți plin de tupeu. Le dai o notă mare de milă sau pentru încurajare și unii încep să pretindă că e meritul lor.
    Acum Ludovic Orban îi amenință. Acest semiorice care a terminat ultimul an de liceu cu 7 la purtare de mila părinților lui.
    • Like 1
  • Cand nu existau medicamente si ustensile in spitale, medicii dadeau "comanda" la pacienti sa le cumpere de la farmacii. Pe langa asta, cereau si clasica spaga pentru a isi face munca.

    Aparent, acest sistem a functionat ani de zile, si nu am vazut nici o greva sau amenintare de la medici pe partea de lipsa de medicamente sau dotari. Au fost greve, dar pentru ca vroiau leafa dublata, triplata, "aoleu plecam in strainatate ca suntem mai bine platiti".

    Acum ce s-a intampla de fapt? Medicii au vazut ca nu mai au la cine sa dea comanda de materiale pentru a isi face munca.
    Acuma medicii muncesc pe bune pe adevaratul salariu. Castigul suplimentar din spagi s-a micsorat ca nimeni nu da acuma spaga.

    Imi pare rau, dar asta trebuia vazut de acum cativa ani, si nu sa luati in calcul doar salariul cand faceti greve sau amenintari catre Orban.

    Nici un medic las care e acuma in concediu sau si-a dat demisia nu au plecat din cauza "fricii". Astea sunt artificii, baliverne, sa aveti motiv sa va plangeti si sa faceti articole de genul.
    Haideti sa nu mai descoasem firul in 4 cu "stati ca de fapt juramantul lui Hipocrat inseamna ca societatea ca nu stiu ce", domne, ati facut un juramant, punct.

    Medicii sunt acuma in concedii ca sa nu se imbolnaveasca ei, sau familiile lor (tot din cauza lor ca nu au stiut sa puna problema in trecut) si fiindca s-a taiat ratia la spaga maxim, iar acuma muncesc doar pe salariu, cum ar fii trebuit sa munceasca in tot acest timp.

    Trebuie facut exact ca in Italia: nu esti medic militar, esti liber sa faci ce vrei, dar daca demisionezi sau intri in concediu in astfel de timpuri, licenta ridicata pe viata. Poti sa muncesti la Kaufland dupa aceea.

    Sau medicii muncesc doar pe pacienti sanatosi si iau spagi?
    • Like 0
    • @ Marin Alexandru Radu
      Delia MC Delia MC check icon
      Dle, supărarea pe șpăgi e legitimă. La fel și cea pe medicația cumpărată de pacient ca spitalul n-are.
      Nimeni n-a făcut nimic pentru eradicarea șpăgii. Nici măcar după mărirea salariilor (care s-a făcut oricum extrem de târziu). Ce au spus 27 de ani? A, ei iau oricum șpagă, de ce să facem acest efort financiar?
      Spitalele au rămas la fel, subfinanțate, cu bani mereu mai puțini decât costurile tratamentelor , în continuă creștere.
      Dacă are cineva vreo vină, e politica execrabilă practicată de la revoluție, politicienii cărora nu le-a păsat că ei s-au tratat în străinătate. Prin asta au consimțit la perpetuarea unui sistem bolnav.

      Dar acum discuțiile astea nu mai au rost. Șpăgile nu mai sunt acum subiectul. Părerea mea, s-a neglijat la început, directorii și-au arătat mușchii și prostia, au expus exact pe cei mai importanți. I-au chemat și pe cei bolnavi la lucru. I-au expus prostește, inutil. Iar acei directori sunt de obicei numiți politic. Puteau gestiona altfel dar nu i-a dus capul.
      Important e acum ce-i de făcut.
      • Like 1
  • Delia MC Delia MC check icon
    Se " rup" de frică, domnule Autor. Dumneavoastră ați ales să luptați, tot respectul.
    Dl Arafat a crezut că vorbește unor bărbați, unor femei dârze, căliți, obișnuiți cu sângele, deprinși să sfideze boala, moartea, să salveze vieți. Acum aceia vor doar să se salveze pe sine.
    Unor cavaleri, care, stupoare, și-au lepădat armurile la primul zăngănit de arme.
    La război ca la război, nu-i loc de finețuri și dulcegării. La război se strigă " Înainte! ". Dacă unii se sperie și dau înapoi, nu-i vina comandantului. Unii nu sunt pur și simplu făcuți pentru asta!
    • Like 1
    • @ Delia MC
      Sa ne intelegem: sunt trei categori aici. Sunt lichelele care fug din smecherie - vedeti ca am scris despre asta in Vremea piciorului in gips. Si sunt cei care clacheaza psihic - astia sunt oameni care nu mai vad realitatea asa cum este. Ei trebuie ajutati. Si mai sunt cei sunt pusi in situatii de pericol absolut. Din toti acestia numai prima categorie merita oprobiul public. Restul nu.
      • Like 1
    • @ Florian Berghea
      Delia MC Delia MC check icon
      Mă tem că aveți totuși dreptate.
      M-am întrebat, cum sa clachezi când nici n-a început? Am acum niște informații, unii sunt tratați oribil, nu militărește ( numai atât ar fi suportabil ) ci absurd, se îmbolnăvesc pe capete, n-au voie nici să spună unde sunt trimiși și că lucrează cu măști simple și mănuși. Sunt ținuți în carantină în spital cu hainele de pe ei, mulți bolnavi, după ce s-au îmbolnăvit lucrând fără protecție. Sindromul Suceava. Lucrurile astea se află. S-a aflat de la om la om înainte să fie făcute publice datele, mă refer la cele 350 de cadre medicale infectate.
      Problema e în cea mai mare parte la managerii situației de criză și management.
      • Like 0
  • ove check icon
    Intrebare--acesti asa zisi lucratori in sanatate care dezerteaza,se pot imbolnavi si acasa, bineinteles.Ei sau membrii ai familiilor lor .Pe ei cine ii vindeca daca doctorii fug din spitale?Asociatia bucatarilor din Romania?
    • Like 2
    • @ ove
      Vedeti mai sus.
      • Like 0
  • Doar o intrebare autorului: cati medici si-au dat demisia, dupa 1989 si pana inaintea aparitiei covid, cu atat mai mult dupa ce li s-au marit salariile, pentru că pacientii lor nu aveau conditii "normale" in care sa fie ingrijiti?
    Aud?
    • Like 3
    • @ Ovidiu Grigore
      Nu traiti in Romania? Dar atunci cand eu aveam salariu de 25 euro pe luna cine a iesit afara sa bata guvernatii la obraz?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Aproximativ 10000.
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Delia MC Delia MC check icon
      Problema e sistemul. Te bați cu el, te bați cu morile de vânt, iti atragi antipatii și belele.
      Nici n-ați mai auzit de ei. Au plecat.
      • Like 0
  • Doctorii care isi fac datoriia si in vremuri grele trebuie sustinuti. Cei care acum aduc acuze lipsa de echipament sunt intelesi . Dar cei ce isi dau demisia sau intra in concedii medicale nejustificate nu merita compasiune si nici intelegere. Daca un pompier nu vrea sa stinga incediul de la un imobil ca sar putea arde cum ai reactiona? Daca un politist nu incearca sa prinda un hot ca sar putea ca hotul sa-l loveasca cum ai reactiona? Ce o sa faca medicul de la ATI dupa pandemie? Iti spun eu. Va gasii un post caldut , tot la stat , poate in detrimentul altor doctori care s-au sacrificat in zilele astea. Iti pare normal?
    • Like 2
    • @ Silviu Pop Sese
      Daca vom fi o societate inteleapta vom trata fiecare caz in mod particular.
      • Like 2
  • Doar ca acelasi medic stia de multa vreme ca sunt probleme de dotare in sistemul medical. Dar in momentul in care i-au fost rezolvate problemele salariale (care trebuia sa fie rezolvate, sa ne intelegem!), a pus batista pe tambal, cum se spune, pentru ca lipsa dotarilor in sistemul medical e problema pacientilor, nu a medicilor. Cei dintai trebuie sa isi faca rost de medicamente, dispozitive, etc. Cei din urma ridica din umeri si eventual ii compatimesc pe cei dintai. Sa ma scuze doctorii care au continuat sa se bata pentru sistem in ansamblu dupa ce s-a mai rezolvat problema salariala, dar au fost prea putini pentru a fi auziti. Cand a fost vorba de salarii s-au auzit toti.
    Ba mai mult, poate ca acel doctor care a dat bir cu fugitii are si un cabinet particular si a folosit resursele, putine, ale spitalului in care muncea pentru a-si rezolva afacerile acelui cabinet (hai sa fim seriosi, sper ca nu v-ati indignat citind asta).
    Deci, imi pare rau, nu pot fi prea intelegator. Daca prin articolul asta v-ati dorit putina intelegere.
    • Like 4
    • @ Adrian Gabriel
      La ce foloseste aceasta agresiune verbala? Cui foloseste? Dumneavoastra va foloseste?
      • Like 2
    • @ Florian Berghea
      Dar cautarea argumentelor care sa justifice lasitatea unor medici care si-au lasat pacientii in voia sortii la ce foloseste?
      • Like 5
    • @ Adrian Gabriel
      Ati vazut undeva ca argumentez asta? Trebuie inteles fenomenul si ajutati cei ce au nevoie de ajutor. Repet - medicii nu trebuie ajutati acum si nu foloseste la nimic stigmatizarea lor.
      • Like 0
    • @ Florian Berghea
      Imi pare foarte rau, dar nu ati inteles ce-am spus sau probabil nu m-am exprimat eu bine. Nu stigmatizez doctorii! Oricum e foarte departe de intentia mea acest lucru daca asta s-a inteles. Eu ma refer strict la cei ce-au pus stetoscopul jos fara a-i mai interesa soarta propriilor pacienti.
      Eu doar la ei m-am referit, in niciun caz la oamenii din sistem in general. Chiar sunt exemple de eroism in randul acestora - inclusiv la Suceava sunt medici din Iasi care au mers voluntar acolo. Si e doar un exemplu intre altele.
      Si da, cand puneti intrebarea "de ce a clacat?" mie mi se pare ca ii cautati argumente pro. Nu pot scapa de gandul asta.
      • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      Mergeti pe link-ul OMS. Cititnd acolo veti intelege cat de complicat este acum totul.
      • Like 0
    • @ Florian Berghea
      Am citit mesajul OMS catre lucratorii din sanatate din link-ul pus de dumneavoastra. Sa stiti ca n-am inteles de acolo de ce unii medici au dat bir cu fugitii. Si cred ca nici nu vreau sa inteleg, imi cer scuze.
      • Like 2
    • @ Florian Berghea
      ove check icon

      Intr-un articol de ieri mi-ati raspuns si mie in acelasi mod.Eu cred ca d-voastra nu intelegeti imensa si pe deplin justificata frustrare pe care o simtim noi ,pacientii si contribuabilii,acestei tari,cand vedem dezertarea acestor indivizi.NU LA MAI CAUTATI SCUZE ,NU AU !!Nu este nici o agresiune verbala,pur si simplu observ ca nu acceptati sa fiti criticati.si daca nici acum nu merita sa ii criticam.......
      • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      Atunci de ce intrati in discutie daca nu vreti sa intelegeti?
      • Like 0
    • @ ove
      Criticati pe cine merita! Pe cine dezerteaza! Nu criticati medicii! Avem 60000 de medici in tara. Au dezertat 100? Ata e cam 0.16%. Daca aruncati cu noroi la gramada veti face rau si celor 99,84% care indura si nu dezerteaza.
      • Like 1
    • @ Florian Berghea
      Nu vreau sa inteleg motivul pentru care medicii isi parasesc pacientii. Asta e ceea ce nu vreau sa inteleg. Si mi se pare ca dumneavoastra sunteti cel care nu vrea sa inteleaga unde e problema: exact aici, la pacienti. Ca tot focusati discutia pe medici. Spuneti-ne cum ramane cu pacientii. Ca un domn pe site-ul asta ne spune, culmea, ca parasindu-si pacientii ii protejeaza. Bravo! Poate-i si vindeca in felul asta...
      • Like 0
  • Valentin check icon
    E nevoie şi de linii secundare care să trateze şi alte boli. Aceste boli nu-şi vor lua brusc o vacanţă pe perioada pandemiei. Numărul deceselor ar putea fi mai mare în cazul bolilor cronice, unde rata de mortalitate creşte în lipsa unor îngrijiri medicale adecvate.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Şi restul pacienţilor?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult