Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

De Crăciun, „trebuie” să fim mai buni și asta ne poate scoate din minți

Crăciun furios

Foto: Getty Images

Am intrat în acea ultimă sută de metri până la Crăciun. Acea perioadă din an atât de importantă pentru noi, creștinii. Începem să fim stimulați vizual, auditiv sau prin mirosuri în mod constant, ca un reminder a ce va să fie, cu imagini despre Moșul, masa de Crăciun, bogăție, colinde, miros de brad sau de portocală. 

Cred că este perioada care ne pune cel mai mult în contact cu trecutul nostru, cu copilăria și copilul nostru interior. În același timp, este acea perioadă în care există o tendință pronunțată către idealizare, către acea imagine a familiei perfecte, a mesei perfecte, a soției perfecte, a copiilor perfecți, a lucrurilor perfecte, a ceea ce noi tânjim condensat într-un singur moment, cel al Crăciunului. Și tocmai această idealizare și tânjire după „acea clipă perfectă” vin cu o presiune suplimentară dificil de dus, creând în unele familii multe conflicte în această perioadă. Pentru o parte din noi este conectarea cu un trecut frumos, cu sentimentul de familie, de bine, de iubire, cu joaca, cu bucuria. Pentru alții vine cu amintirea unui trecut dureros, cu sărăcie emoțională și materială, negăsind în spațiul lor interior un moment de căldură și iubire cu care să se conecteze. 

Ca și cum acum avem un buton independent de puterea noastră care deschide dulapul în care am ascuns scheleți. Totuși depinde de noi ce alegem: fie să fugim în exterior, depunând eforturi poate supranaturale pentru a crea o imagine perfectă, fie să adoptăm o atitudine echilibrată, în care să ne bucurăm de lucrurile frumoase, lăsând spațiu în același timp și durerii care poate iese la suprafață, reflectând la noi, la copilăria noastră, la acele aspecte importante pentru noi, la faptele noastre, la greșelile noastre. 

Nu pot să nu mă gândesc la contrastul elementelor ce compun nașterea lui Isus. Într-un staul, în condiții dificile greu de imaginat pentru lumea modernă în același timp, primind daruri „aur, smirnă și tămâie”. Cam așa este și viața noastră. O îmbinare de evenimente bune și mai puțin bune, însă cu siguranță avem și „aur, smirnă și tămâie”, doar trebuie să identificăm care sunt acestea pentru noi. 

Iar asta ne conduce către recunoștință. Uneori recunoștința este cea care ne umple de bucurie și nu invers. În același timp, să nu uităm care este adevăratul motiv pentru care sărbătorim. Dacă privim spre exterior, este despre nașterea unei ființe cu o înțelepciune profundă, care a schimbat omenirea. Dacă întoarcem oglinda către noi, este despre nașterea noastră. Este o reamintire a ceea ce suntem: ființe pline de iubire. 

De ce ne răscolește așa mult această sărbătoare? Pentru că pruncul Isus ne arată cum iubirea, bunătatea, iertarea, empatia, generozitatea sunt în noi, însă e nevoie să le exersăm. Chiar dacă sunt momente în care devenim nervoși, furioși, invidioși, egoiști, prin efort conștient putem să ne reconectăm cu aceste calități pe care Isus le-a arătat în viața sa. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Privesc dincolo de rîndurile articolului, spre genul de om al autoarei. Iar apoi, prin aceeași lupă, spre al publicului dumneaei.
    • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult