Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

De la greva regală, la greva prezidențială?

Președintele Iohannis se găsește în situația Regelui Mihai din vara anului 1945. Atunci, șeful statului i-a cerut premierului să demisioneze. Având în spate tancurile sovietice și încălcând Constituția din 1923, aflată în vigoare, Petru Groza s-a făcut că nu aude. Mihai a răspuns cu greva regală – a refuzat să mai semneze hotărârile emise de guvern, care, astfel, rămâneau ilegale.

Acum, președintele Iohannis este și el ultima redută instituțională în fața tentativei de ocupare a României de către detașamentele de asalt ale lui Dragnea și Tăriceanu. Spre deosebire de 1945, ocupanții de astăzi au fost votați de români. Ceea ce lui Dragnea nu-i ajunge, vrea să fie susținut de tancurile americano-israeliene și de dronele Chinei comuniste. 

Klaus Iohannis poate să intre în grevă prezidențială și să nu emită decretul de revocare a procurorului-șef DNA pe care i-l cere Curtea Constituțională. Regele Mihai a fost silit să abdice, Iohannis are șansa referendumului în cazul în care va fi suspendat de majoritatea PSD-ALDE. Consultarea populară ar avea o justificare, morală, logică și de bun-simț, pentru că logica, morala și bunul-simț sunt călcate în picioare prin această sentință de majoritatea politică din CCR: există vreo situație, în tot ce prevede legea că face președintele României, în care acesta să nu aibă dreptul de a decide măcar o dată, fiind redus la condiția de iscălitor? Președintele poate respinge o propunere de prim-ministru și nu poate respinge o propunere de revocare a unui procuror-șef?

În programul prezentat în alegerile din 2016, PSD-ALDE nu au suflat un cuvânt despre acest război împotriva anticorupției și Justiției. Nu știm dacă poporul român este de acord cu acest atac masiv, care a culminat astăzi prin lovitura dată magistraților de către CCR. Prin urmare, la referendum, oamenii pot să se pronunțe: suntem de acord cu ce fac Dragnea și Tăriceanu, deci Iohannis pleacă, sau nu suntem de acord, și președintele rămâne. Kovesi oricum nu ar rămâne, pentru că Tăriceanu, ca președinte interimar, ar demite-o pe loc.

Este posibil însă și ca președintele să se conformeze ordinului CCR. Ce a comis acum majoritatea politică, adică cei 6 judecători anti Justiție, este nedrept, dar să nu uităm că în 2012, tot CCR, având în componență o majoritate politică băsesciană, a pulverizat voturile a 7.400.000 de români, menținându-l încă doi ani în funcție pe T. Băsescu. Și ne-am supus cu toții acelei decizii nedrepte, dar legale. Ar fi un argument să ne supunem și acum. Rămânând însă magistraților și societății civile să continue lupta pentru independența Justiției. 

Coaliția puterii, prin vocea ministrului Toader, se declară satisfăcută în caz că doamna Kovesi și-ar da demisia. Dacă ar face asta, șefa DNA ar trimite la coș avizul CSM și propriile-i apărări, prezentate public și în fața secției de procurori.

O a patra posibilitate, recomandată de barbugiul politic Băsescu, ar fi tergiversarea decretului de revocare de către președinte până anul viitor, când se încheie mandatul dnei Kovesi. Pe lângă faptul că ar fi degradantă utilizarea unui asemenea tertip, este foarte probabil ca toate acțiunile DNA să fie contestate în justiție pe baza hotărârii CCR care o înlătură din funcție pe șefa instituției.

Iată, prin urmare, câte depind de președintele Iohannis. Avem acest sumbru prilej, cei care l-am votat în 2014, să vedem dacă, dincolo de zâmbetele pneumatice și vorbirea sa de robot umanoid, se află, totuși, un om...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aveți perfectă dreptate în analiza pe care o faceți, domnule Cristian Tudor Popescu.
  Să sperăm că Președintele va acționa în spiritul interesului național, iar referendumul va beneficia de prezența masivă și votul înțelept al românilor.
  • Like 0
 • Pentru ca am scris de "par" si "porci", mi-ati sters postarea.
  Sau va deranja termenul de "chiaburo-comunisti"?
  Daca scriam de "matca fara ac", "visul de aur" al cleptocratiei neocomuniste... il lasati?
  • Like 0
 • Chiar dacă Iohannis emite decretul de revocare, cine o împiedică pe Kovesi să își caute dreptatea în justiție (acum când protocoalele secrete au fost anulate iar judecătorii pot redeveni imparțiali) ?
  • Like 0
 • Ma enerveaza rau Traian Basescu dar comparatia celor doua cazuri este neinspirata si un pic timpita.
  Temeiul constitutional al suspendarii lui Basescu a fost la fel de intemeiat ca cel al revocarii lui Kovesi de acum.
  Poate ne explica CTP cu ce incalcase Basescu constitutia atunci...
  Ca Basescu era nociv , nu mai avea suport popular si trebuia schimbat , este foarte corect , dar pentru asta exista alegeri. Atunci s-a fortat DIN NOU statul de drept, pe baza unei puternice majoritati parlamentare la fel de conjuncturala ca si cea de acum si impinsa mediatic de A3 ca si acum...
  Ca sa nu mai vorbim ca marii admiratori ai CCR de azi Dragnea & Co au aruncat la gunoi mesajul CCR de atunci, care spunea clar ca nu exista motive de suspendare.
  • Like 1
  • @ Radu Bogdan
   De ce nu mergeți mai departe în analiza făcută în articol?
   • Like 0
  • @ Radu Bogdan
   CTP şi Băsescu se antipatizează profund, Amândoi au mari probleme de caracter, e drept, mai bine ascunse la CTP. Deci, pe acest subiect e inutil să încercaţi o analiză a motivelor pentru care CTP a scris ce a scris. Ştie si el, cred, regulile elementare ale democraţiei. Cel mai probabil, afirmaţia aceasta e doar o copită, en passant, dată lui Băsescu, doar aşa, ca să fie. De amorul artei. Şi un pic psihanalizabil.
   • Like 0
 • Articolul mi se pare corect pe fond cu o singura precizare, ceea ce s-a intimplat cu ocazia referendumului de demitere a lui Basescu a fost cit se poate de corect si legal! CCR nu avea cum sa admita demiterea pt ca legea CONSTITUTIONALA spunea clar: referendumul e valabil doar cu participarea a 50%+1 dintre votantii inscrisi pe liste! Ca legea a fost nedrepta se poate comenta desi eu unul nu cred pt ca mi se pare aberant sa demiti un presedinte cu doar 2 voturi la 1 din 3 participanti, orice alt prag inafara de 50%+1 fiind total aiurea!
  • Like 1
 • Foarte bună comparația, deși lumea în general nu e atentă și nu prea crede în repetarea istoriei. Foarte pertinent, abia aștept să vă văd deseară!
  • Like 0
 • Sor Ca Sor Ca check icon
  fără să complic inutil ori să fac vreo asemănare istorică... realitatea, așa cum se vede de jos, adică de la nivelul omului simplu... e următoarea: o tanti care era șef la poliția care-i prindea și-i închidea pe cei mai grei... dintre corupți, se află acum în situația de a părăsi această funcție. ciudat. președintele țării spune că el nu este de acord cu ce se întâmplă acolo, așa că se vede nevoit să renunțe și, în consecință, să fie mai mult de decor. cu asemenea întâmplări e clar că ne îndreptăm spre o formă de guvernare parlamentară, în care premierul conduce țara, doar că la noi este la mâna șefului de partid, în acest caz, nenea Dragnea. mai mult, șeful ministerului MAI ne spune că președinte țării ar face bine să se grăbească să o revoce din funcție pe Kovesi.. Ce să mai zici. Nu văd decât un referendum, prin care să se treacă la o nouă formă de guvernare. în acest caz să fie forma de guvernământ prezidențială, ca la americani.
  • Like 0
 • Și eu am avut ideea ca Johannis să tergiverseze, și s-o demită pe Kövesi cu o oră înainte să-i expire acesteia mandatul. Nu știam că pe chestia asta ar putea fi contestate în Justiție acțiunile DNA.
  · Ideea ca Johannis să se bată cu coaliția hienelor și șacalilor (PSD-ALDE) mi se pare cea mai onorabilă și sănătoasă pentru România. Țării ăsteia (pardon, locuitorilor ei) le lipsește o caracteristică vitală: să combată agresiv jignirile, amenințările și agresiunile fizice. Exemplul cel mai clar: retragerea armatei române din Moldova de Est și din Ardeal, în 1940.
  · Președintele are ocazia să demonstreze că nu este făcut din materialul trestiilor umane care populează această țară. Ne are în spate pe noi toți — cei care nu suntem în Parlament, deci are ocazia să ne reprezinte, în sfârșit! Iar noi vom avea ocazia să le arătăm hienelor și șacalilor că încă n-am intrat în somnul cel de moarte, suntem vii, și ne ridicăm să-i lovim înapoi mortal, așa cum încearcă ei acum să ne muște.
  • Like 0
 • Nu cred că e aceeași situație. Regele încheiase un alt contract social decât guvernul Groza. Președintele a jurat să respecte constituția și legile țării, așa cum sunt ele acum. Dacă nu le respectă, înseamnă, ori că acestea sunt proaste și trebuie schimbate, ori că oricum nu contează, că sunt alte criterii după care trebuie guvernată țara. Nu trebuia să spună, ca președinte, "Indiferent de ce va spune Curtea Constituțională...., eu voi analiza motivarea...", cu alte cuvinte, că nu ține cont de Curte. Dacă spune ceva Curtea Constituțională, cei care s-au angajat să respecte hotărârile ei trebuie să le respecte, indiferent dacă le place sau nu. Altfel, în țară nu va mai fi niciun arbitru.
  • Like 0
  • @ Maricica Botescu
   Tudor check icon
   Imi place cum dintr-o fraza scurta ai reusit sa ignori jumatate. Deci "Indiferent de ce va spune Curtea Constituțională...., eu voi analiza motivarea..." se traduce prin "Indiferent de ce va spune Curtea Constituțională...., eu voi face pe dos..." ? Interesant. Apropo, citatul exact e "Indiferent ce va decide Curtea Constituțională, voi aștepta decizia, voi aștepta motivația, voi citi cu atenție această motivație și voi acționa în consecință". Asta ca sa fim precisi. De unde ai reusit sa extragi "că nu ține cont de Curte" ?
   • Like 3
  • @ Maricica Botescu
   Stimata doamna, cred ca ati gresit putin site-ul. Tastati www.antena3.ro pentru a ajunge la locatia dorita. Prietenii stiu de ce!
   • Like 2
  • @ Tudor
   Păi nici nu e greu... Doamna Botescu urmează logica cu care ne-a obișnuit de acum clica lui Dragnea-Tăriceanu... Scoți niște cuvinte din context și susții astfel ce „vrea mușchii tăi”...
   • Like 1
 • Pericolul este de fapt ,,dictatura,, și falsificarea alegerilor ,sunt ultimile zile ale democrației în România.Să o spunem clar. Iar urmarea va fi sanțiuni UE etc. , iar ultimii tineri pe care îi mai avem vor emigra.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult