De la BNR și Consiliul Fiscal au venit zilele acestea opinii tranșante: legea pensiilor nu poate fi aplicată, ar arunca bugetul în aer.
Simpla aritmetică spune că cheltuiala necesară pentru achitarea pensiilor anul viitor, după majorarea de anul acesta, înseamnă circa 1% din PIB. Adică, pornind de la un dezechilibru bugetare de, să zicem, 3% din PIB, ar duce, fără să schimbăm nimic, la 4% din PIB. Până aici, nimic nu se poate schimba.
Având în vedere că din septembrie anul viitor pensiile sunt programate să mai crească o tură, aceasta va crește cheltuiala bugetară cu încă aproape 1% din PIB. Adică deficitul ar ajunge la 5%. La care s-ar mai adăuga 2% în 2021.
Tot simpla aritmetică ne arată însă că, pe actualele niveluri de impozitare, statul român este cel mai ineficient din Europa când vine vorba de colectare. România are impozite relativ mici (și acest lucru trebuie menținut), cu excepția contribuțiilor sociale, dar colectează prost orice impozit. La TVA, de exemplu, Bulgaria colectează cu 3% din PIB mai mult ca România; este enorm, suma înseamnă practic încă un deficit bugetar! La CAS la fel, cu o povară fiscală mai mică statele baltice, Ungaria, Polonia, Slovenia, colectează mai mult decât România; diferența este de 3% in PIB, în cazul Poloniei, adică încă un deficit bugetar!
Pe lângă impozite, statul mai are și alte venituri. Dacă ne raportăm la țara cea mai apropiată de noi, statistic vorbind, observăm: statul român are venituri de 30% din PIB, Bulgaria are venituri de 35% din PIB, deci o diferență de 5 puncte de PIB.
Problema statului român este infecta administrație publică și corupția endemică. Dacă calitatea guvernării se îmbunătățește, atunci vor fi mai mulți bani la buget, dacă nu - nu.
Prin îmbunătățire mă refer inclusiv la faptul că administrația publică ar trebui să fie un partener-protector pentru oricine dorește să facă o activitate economică. Este absurd ca administrația să pună bețe în roate antreprenorilor, adică celor care creează avuție și plătesc taxe. Este absurd ca funcționarii statului să stea călare pe tine cerându-ți fel de fel de hârtii și consumându-ți aiurea timpul și energia, câtă vreme ORICE AI FACE tu produci taxe pentru stat! Micul antreprenor, adică majoritatea antreprenorilor din țara asta, este verificat până în chiloți să nu care cumva să fi ascuns vreun zero. Păi era mai bine înainte ca el să existe, era mai bine ca el să nu plătescă nimic?! Statul ar trebui să se îngrijească în primul rând să nu existe bariere la intrarea pe piață, să faciliteze tuturor înființarea de firme (unde suntem iarăși și deloc întâmplător pe ultimul loc în UE), adică ar trebui să se îngrijească să paveze drumul pentru îmbogățirea oamenilor, fiindcă de bine de rău asta înseamnă automat niște bani în plus la buget.
Modernizarea statului. Să ieșim definitiv din feudalism și să intrăm cu totul în capitalism Dacă se va întâmpla asta, atunci vor fi bani de pensii. Dacă nu, nu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Raportarea asta exista in toate tarile civilizate, pe sistem de deduceri si impozite diferentiate (progresive). Clar ca implementarea sistemului costa. Dar intrebarea este daca forfetarul de 10% impozit pe venit nu e mai mic decat ce s-ar putea colecta altfel. O asemenea masura ar intari sentimentul de justitie sociala, ar creste colectarea si ar reduce spre minim platile informale (spagile)!
Alternativa e "business as usual" adica sa faca nimic, sa se planga, sa dea vina pe greaua mostenire, sa ne indatoreze si sa ne invrajbeasca.
Pentru toti aia care urla ca pensiile sunt prea mari si ca nu ar trebui majorate, o intrebare simpla: aveti o ruda pensionar suferind de o boala cronica, pentru care trebuie sa ia medicamente toata viata? Un raspuns partial: banii pensionarilor se intorc in economie: alimente, utilitati, medicamente. Aceasta nu este o pledoarie pentru pensiile speciale!
-- Ar fi posibil sa se blocheze marea evaziune ,care se face in pietele si bazarele Romaniei !!! Doar cei care sunt implicati ,cunosc perfect ,fenomenul ,care trebuie sa recunoastem ca , functioneaza , fara probleme .. Practic , ce ar fi de facut , ? Desfiintarea,,, chioscarilor ,,care vand produse made china ,la preturi mici ,atragand astfel clienti , care evident vor ocoli comertul civilizat cu bon fiscal si pret mai mare, De ex. in bazarul de la Suceava ,,!! Ce am vazut pe acolo , am crezut ca,nu este adevarat ,dar totusi este, Se vindea in draci produse din ,micul trafic ,de la Ucraina ,China , tot felul de produse incredibil ,produse alimentare , amestecate cu prod. chimice , etc etc, toate fara bon fiscal . Cand am intrebat de bon ? Woau ce mutra a facut .comersantul ? Iti trebuie bon ,atnci ,se schimba pretul ?? Acest fenomen l-am observat ca functioneaza cam peste tot ,In pietele agro-alim , cumpara smecherii dela tyristii ,marfa , cu 1 leu si o vand cu 5 lei ,etc
... o alta conserva care "mimeaza inteligenta" si scrie spontan la ordin... Ordinul de zi pe unitate este sa nu se mareasca pensiile si sa nu se respecte legea, dar sa se arunce vina pe "greaua mostenire" pesedista.
O mai buna colectare la bugetul tarii ar fi aplicarea unor masuri care sa opreasca si HOTIA multinationalelor, dar nu au voie...
Deşi uneori am fost în dezacord, în cazul acesta sunt total de acord cu cele afirmate în acest comentariu.
Domnule Glavan, lasati-i pe cei care au muncit la viata lor sa traiasca decent la batranete si apoi imbogatiti-va cat vreti.
"Astia" de la guvernare nu stiu ce sa faca, n-au program economic si social; ei au fost pusi acolo pe principiile "anti" si "hotii nostri sunt mai cinstiti decat hotii vostri"...
Pensia , suma aia de bani trebuie sa fie data dupa munca prestata, cand omul isi pierde capacitatile fizice si mentale necesare prestarii acelei muncii.
Personal consider sistemul de pensii din Ro incorect ca principii si aplicare. Pilonul 2 pare mult mai corect, cu conditia sa nu fie teapa.
Iar tu , stat de drept, sa nu maresti cu 200 de lei o pensie de 2 000 in timp ce altul are 11 000 si i-o mai maresti cu 1 100, mi se pare o chestie ticaloasa, indiferent unde au lucrat respectivii.
Cit despre noul guvern si motiunea de cenzura cred in continuare ca a fost o greseala , n-au sustinere parlamentara nu pot repara nimic , o sa le cada in cap toate prostiile PSD.