Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

De unde găsim bani pentru creșterea pensiilor fără să aruncăm în aer deficitul în 2020

ANAF

De la BNR și Consiliul Fiscal au venit zilele acestea opinii tranșante: legea pensiilor nu poate fi aplicată, ar arunca bugetul în aer.

Simpla aritmetică spune că cheltuiala necesară pentru achitarea pensiilor anul viitor, după majorarea de anul acesta, înseamnă circa 1% din PIB. Adică, pornind de la un dezechilibru bugetare de, să zicem, 3% din PIB, ar duce, fără să schimbăm nimic, la 4% din PIB. Până aici, nimic nu se poate schimba.

Având în vedere că din septembrie anul viitor pensiile sunt programate să mai crească o tură, aceasta va crește cheltuiala bugetară cu încă aproape 1% din PIB. Adică deficitul ar ajunge la 5%. La care s-ar mai adăuga 2% în 2021.

Tot simpla aritmetică ne arată însă că, pe actualele niveluri de impozitare, statul român este cel mai ineficient din Europa când vine vorba de colectare. România are impozite relativ mici (și acest lucru trebuie menținut), cu excepția contribuțiilor sociale, dar colectează prost orice impozit. La TVA, de exemplu, Bulgaria colectează cu 3% din PIB mai mult ca România; este enorm, suma înseamnă practic încă un deficit bugetar! La CAS la fel, cu o povară fiscală mai mică statele baltice, Ungaria, Polonia, Slovenia, colectează mai mult decât România; diferența este de 3% in PIB, în cazul Poloniei, adică încă un deficit bugetar!

Pe lângă impozite, statul mai are și alte venituri. Dacă ne raportăm la țara cea mai apropiată de noi, statistic vorbind, observăm: statul român are venituri de 30% din PIB, Bulgaria are venituri de 35% din PIB, deci o diferență de 5 puncte de PIB.

Problema statului român este infecta administrație publică și corupția endemică. Dacă calitatea guvernării se îmbunătățește, atunci vor fi mai mulți bani la buget, dacă nu - nu.

Prin îmbunătățire mă refer inclusiv la faptul că administrația publică ar trebui să fie un partener-protector pentru oricine dorește să facă o activitate economică. Este absurd ca administrația să pună bețe în roate antreprenorilor, adică celor care creează avuție și plătesc taxe. Este absurd ca funcționarii statului să stea călare pe tine cerându-ți fel de fel de hârtii și consumându-ți aiurea timpul și energia, câtă vreme ORICE AI FACE tu produci taxe pentru stat! Micul antreprenor, adică majoritatea antreprenorilor din țara asta, este verificat până în chiloți să nu care cumva să fi ascuns vreun zero. Păi era mai bine înainte ca el să existe, era mai bine ca el să nu plătescă nimic?! Statul ar trebui să se îngrijească în primul rând să nu existe bariere la intrarea pe piață, să faciliteze tuturor înființarea de firme (unde suntem iarăși și deloc întâmplător pe ultimul loc în UE), adică ar trebui să se îngrijească să paveze drumul pentru îmbogățirea oamenilor, fiindcă de bine de rău asta înseamnă automat niște bani în plus la buget.

Modernizarea statului. Să ieșim definitiv din feudalism și să intrăm cu totul în capitalism Dacă se va întâmpla asta, atunci vor fi bani de pensii. Dacă nu, nu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pe langa multele discutii cu bugetarii multi si angajati pe pile, dar si pensiile marite, speciale, sau cum or mai fi, nu trebuie sa uitam colectarea. Daca de bine de rau statul colecteaza de la firme, avand instrumente, de la persoane fizice colecteaza mai nimic. Pe scuza mai bunei colectari ar trebui introdus sistemul declararii de catre persoanele fizice a veniturilor si cheltuielilor. Cu confiscarea diferentei pozitive intre cheltuieli si venituri. In felul asta ar scadea interesul pentru spagi, iar societatea ar mai lua o gura de oxigen. Daca spre exemplu demnitarul X are venituri declarate de 20.000 euro/an si cheltuieli cu doua posete in valoare totala de 30.000 euro, in conditiile unui consum normal la nivelul ala de 30.000 euro/an, ar trebui sa se constate ca a furat 40.000 euro, suma supusa confiscarii. Daca nu are de unde, poate sa munceasca la atelierul auto de la Rahova.
    Raportarea asta exista in toate tarile civilizate, pe sistem de deduceri si impozite diferentiate (progresive). Clar ca implementarea sistemului costa. Dar intrebarea este daca forfetarul de 10% impozit pe venit nu e mai mic decat ce s-ar putea colecta altfel. O asemenea masura ar intari sentimentul de justitie sociala, ar creste colectarea si ar reduce spre minim platile informale (spagile)!
    Alternativa e "business as usual" adica sa faca nimic, sa se planga, sa dea vina pe greaua mostenire, sa ne indatoreze si sa ne invrajbeasca.
    Pentru toti aia care urla ca pensiile sunt prea mari si ca nu ar trebui majorate, o intrebare simpla: aveti o ruda pensionar suferind de o boala cronica, pentru care trebuie sa ia medicamente toata viata? Un raspuns partial: banii pensionarilor se intorc in economie: alimente, utilitati, medicamente. Aceasta nu este o pledoarie pentru pensiile speciale!
    • Like 1
    • @ Cristian Dogar
      Cristian Dogar ,subscriu , la cele afirmate, Dar ,mai completez si eu ,,lista posibilitatilor de rez. a problemei colectarii la buget.
      -- Ar fi posibil sa se blocheze marea evaziune ,care se face in pietele si bazarele Romaniei !!! Doar cei care sunt implicati ,cunosc perfect ,fenomenul ,care trebuie sa recunoastem ca , functioneaza , fara probleme .. Practic , ce ar fi de facut , ? Desfiintarea,,, chioscarilor ,,care vand produse made china ,la preturi mici ,atragand astfel clienti , care evident vor ocoli comertul civilizat cu bon fiscal si pret mai mare, De ex. in bazarul de la Suceava ,,!! Ce am vazut pe acolo , am crezut ca,nu este adevarat ,dar totusi este, Se vindea in draci produse din ,micul trafic ,de la Ucraina ,China , tot felul de produse incredibil ,produse alimentare , amestecate cu prod. chimice , etc etc, toate fara bon fiscal . Cand am intrebat de bon ? Woau ce mutra a facut .comersantul ? Iti trebuie bon ,atnci ,se schimba pretul ?? Acest fenomen l-am observat ca functioneaza cam peste tot ,In pietele agro-alim , cumpara smecherii dela tyristii ,marfa , cu 1 leu si o vand cu 5 lei ,etc
      • Like 0
  • #Votez check icon
    "Da-caca-litatea" contributorului ar fi reala, atunci poate ar avea ceva de spus. Pana acum a zis "caca sa fie bine si sa nu mai fie rau" trebuie sa iesim din feudalism si sa intram cu totul in capitalism ! Daca vreti mai multe informatii, puteti sa-l "cautati in chiloti"...
    ... o alta conserva care "mimeaza inteligenta" si scrie spontan la ordin... Ordinul de zi pe unitate este sa nu se mareasca pensiile si sa nu se respecte legea, dar sa se arunce vina pe "greaua mostenire" pesedista.
    O mai buna colectare la bugetul tarii ar fi aplicarea unor masuri care sa opreasca si HOTIA multinationalelor, dar nu au voie...
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Si uite-asa, vrea nu vrea, oricine vine la guvernare dupa PSD de-acum inainte este prizonierul electoratului bugetar si pensionar naravit la sporuri, pomeni si mariri. Guvernul Orban de azi nu va mai avea curajul guvernului Boc sa taie , sa reduca, sa astupe gauri, sa carpeasca bugetul in perioada de criza. Si criza va veni din nou, tot ca acum 10 ani, si tot cu un guvern liberal. Numai ca de data aceasta, ori vor ameliora sistemul de taxe, ori vor reusi sa aduca bani mai multi la buget din incasari, ori vor reusi sa recupereze banii din marile tunuri si din tot ce s-a furat pana acum, ori vor incuraja investitorii sa vina si sa avem platitori de taxe mai numerosi, ori vor reduce din toate privilegiile acordate pana acum ani si ani la rand armatelor de electori PSD, ori daca nu, vor fi obligati sa se-mprumute in continuare asa cum a facut PSD-ul pana acum.
    • Like 8
    • @ AlexisZ
      Gabi check icon
      Subscriu +Like.
      Deşi uneori am fost în dezacord, în cazul acesta sunt total de acord cu cele afirmate în acest comentariu.
      • Like 1
  • antonia check icon
    Impozitarea pensiilor peste 10 mii, desfiintarea pensiilor speciale si fundamentarea lor pe contributivitate, reducerea evaziunii, descoperirea 'serviciilor' spaga nefiscalizata samd... astia de la guvernare chiar nu stiu sau se fac ca nu stiu ??
    Domnule Glavan, lasati-i pe cei care au muncit la viata lor sa traiasca decent la batranete si apoi imbogatiti-va cat vreti.
    • Like 5
    • @ antonia
      #Votez check icon
      Doamna, ce sputeti dv. aici presupune un atentat la "statul paralel" ... majoritatea pensiilor de peste 10 mii lei si cele speciale sunt in justitie si securitate ! Oricum pensiile cele mai mari se regasesc tot la fostii functionari de stat.
      "Astia" de la guvernare nu stiu ce sa faca, n-au program economic si social; ei au fost pusi acolo pe principiile "anti" si "hotii nostri sunt mai cinstiti decat hotii vostri"...
      • Like 2
    • @ antonia
      Delia MC Delia MC check icon
      Mi se pare corect. Atât numai să nu uităm cum a tăiat Băsescu (acelasi care acum insinuează vrute și nevrute cu limba lui veninoasă) toate pensiile speciale otova, cu cinism, inclusiv a celor care au meritat-o (piloții de exemplu) fiindcă pur și simplu au fost insuficient plătiți și contributivitatea le-ar fi adus o pensie de rușine. Foamea de bani generează acțiuni pripite care în final sunt, brusc sau treptat, anulate. Tăierea pensiilor speciale ar fi bine să se facă nu prin OUG ci prin lege organică și cred - îmi asum criticile- treptat. Astfel se va crea premisa de a nu mai reveni la ele niciodată. Și tot așa, cei care au sperat ca vor avea așa ceva să-și ia gândul și să apeleze la mijloace de economisire obișnuite, pensii private, etc. Altfel exact aceia, furioși, vor face orice să le aibă din nou.
      • Like 4
    • @ #Votez
      antonia check icon
      Sunt de acord ca lacomia e in natura umana si pe stanga si pe dreapta. Dar o consider cea mai periculoasa si insuportabila cand devine sistemica, generalizata, fenomen care se intampla in anume interval de timp - deci trebuie inlaturat inainte de cristalizare.
      Pensia , suma aia de bani trebuie sa fie data dupa munca prestata, cand omul isi pierde capacitatile fizice si mentale necesare prestarii acelei muncii.
      Personal consider sistemul de pensii din Ro incorect ca principii si aplicare. Pilonul 2 pare mult mai corect, cu conditia sa nu fie teapa.
      Iar tu , stat de drept, sa nu maresti cu 200 de lei o pensie de 2 000 in timp ce altul are 11 000 si i-o mai maresti cu 1 100, mi se pare o chestie ticaloasa, indiferent unde au lucrat respectivii.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      antonia check icon
      Pe Base sa-l ia batzu ! In timp ce taia de la fraieri, Udruta, fetele lui si alti privilegiati se imbogateau in plina criza. Am vazut 'mari artisti' si alte categorii care au trait bine mersi fara sa contribuie la fondul de pensii iar apoi erau cu poalele-n cap pe la tv ca nu au ce manca,, plangand in mana cu bratari de aur si ghiul . Asta e principiul 'cine e vizibil si vocal, primeste' ! Pentru ca NU conteaza dreptatea ci IMAGINEA ei, asa cum vad majoritatea fanfaronilor afirmand ' sa imbunatatim imaginea, sa umblam la imagine' , care nici macar nu realizeaza monstruozitatea debitata
      • Like 1
  • Este o abordare extrem de simpla si ar trebui sa fie pe intelesul oricui , daca vrem pensii si o viata mai buna trebuie sa modernizam aparatul birocratic si colectarea taxelor . Asta va introduce o dilema intre votantii PSD caci 90% din ei sunt pensionari sau bugetari . Sunt curios daca mosii o sa inteleaga realitatea. Nu cred...
    Cit despre noul guvern si motiunea de cenzura cred in continuare ca a fost o greseala , n-au sustinere parlamentara nu pot repara nimic , o sa le cada in cap toate prostiile PSD.
    • Like 3
  • check icon
    Un calcul simplu pe ultimele date publicate (salariu mediu brut, pensie medie, numar salariat si pensionari) arată că CAS-ul este mai mare decât pensiile platite, vorbesc de pensiile bazate pe contributivitate. 75,645 mld CAS, 67.248 mld pensii platite (5 mil salariati, 5043 salariu mediu brut, 25% CAS, 4.670 mil pensionari, 1200 pensiu medie). Corectati-ma!
    • Like 1
  • In ianuarie / februarie CE va pune Romania in procedura de deficit excesiv, inseamna ca toate bâjbâielile guvernului că ar vrea sa continue programul "din scoarta-n scoarta", se vor risipi ca un fum. Va trebui sa revenim sub 3% prin reducerea drastica de cheltuieli cu minim 10 mld lei plus cresterea TVA la 24%.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult