Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
De când a pus-o Liviu Dragnea să conducă Internele „cu suflet și fermitate”, doamna Carmen Dan s-a manifestat cu bucuria unui bolnav de ulcer ajuns într-o cofetărie. În rarele apariții publice, doamna ministru a afișat un aer suferind, ca și cum ar fi purtat în permanență pantofi cu un număr mai mic. Funcția a strâns-o, de bună seamă, provocându-i vertijuri și vedenii. Propulsată brusc la altitudini ministeriale, modesta secretară din Videle a putut să vază enorm și să simtă monstruos: balena albastră, ziariști instigatori la proteste, spioni ascunși în priză. A fost un an palpitant.
Sufletul doamnei Dan a palpitat în ultimele zile mai mult ca niciodată, când s-a trezit prinsă la mijloc într-o cafteală de golani. Așteptata plecare a doamnei Dan de la minister n-are nimic de-a face cu competența domniei sale. Dacă problema era competența, atunci ea s-ar fi pus direct la intrare, nu acum, la ieșire.
Adevărul e că a avut și dl. Dragnea un ambâț: să-și îmbrace suflețelul în uniformă. Un moft, cum ar veni, nici măcar cel mai mare. Chiar dacă își făcea toți caii și iepele din Teleorman senatori și senatoare, tot nu i s-ar fi opus nimeni în partid mai an, atât era de tare în pulpe președintele PSD.
Când un impertinent de ziarist l-a întrebat la instalare ce o recomandă pe doamna Dan pentru funcția de ministru de Interne, lui Liviu Dragnea i-a înflorit mustața: „Sper că nu aveți o problemă de gen”. Un mișto, gen. Doar că glumele politically correct ale dlui Dragnea se izbesc în aceste zile în poantele de autobază ale premierului Mihai Tudose. Cu al său aer melancolic, doamna Dan părea victima perfectă pentru băieții din port care vor să-i plătească o poliță farului din Alexandria.
Doar că în seara asta, aerul său bovaric s-a risipit. Împinsă pe ușă afară de premierul Tudose, în doamna Carmen Dan s-a trezit rănită fiara de partid. Nu răspund decât în fața Marii Adunări Naționale... Pe mine nu mă dă afară șeful meu direct, premierul, pe mine mă dă afară doar Partidul, chit că autoritatea mea în fruntea ministerului este țăndări.
Partidul este statul, ne-a ramintit transfigurată doamna Dan, arâtându-și adevărata sa natură pesedistă. Iar cum Partidul (încă) este Liviu Dragnea, pentru doamna Dan, statul este Liviu Dragnea. În seara asta, doamna Dan a depășit stadiul dietei cu broccoli și quinoa și a trecut pe carne. Și-a înfipt colții în dușman. E cu sânge, e pe viață și pe moarte. De acum, ori pleacă Tudose, ori Carmen Dan. Și cum adevăratele nume și pronume ale lui Carmen Dan sunt Carmen „Dragnea”, e clar că ori pică Tudose, ori pică Dragnea.
Asistăm la o răfuială pe resurse și putere politică. Mihai Tudose va încerca să ia pâinea și cuțitul în mâini, să restructureze Guvernul, pentru că doar așa va ajunge decisiv la miezul puterii din România: capacitatea de a împărți cu mâna lui funcții și resurse bugetare. A doua zi după ce Mihai Tudose va deveni definitiv jupânul absolut al banilor publici, baronii îi vor întoarce spatele lui Liviu Dragnea ca și când n-ar fi fost. Va fi momentul în care Liviu Dragnea poate pleca în Madagascar, după prietenul său Radu Mazăre. Iar doamna Dan va rămâne în urmă ca o Penelopă să împletească cosiță albă.
În toată această poveste sângeroasă, drama e că niciunul dintre acești domni și doamne nu are măcar o tresărire de compasiune pentru femeile și copiii care au căzut victime psihopatului din Poliție, ținut în brațe de un deceniu de șefi și de colegi.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Deși într-o postare anterioară am făcut apel la înțelepciunea liderilor partidelor de opoziție ce ar fi putut fi probată prin implicarea în conflictul dintre Dragnea și Tudose, constat, cu regret, că această maturitate politică, de care m-am iluzionat, nu-și află nicio manifestare practică. Vechea discordie dintre partidele aflate în afara monolitului PSD-ALDE persistă, orgolii nemăsurate, cronice resentimente ale liderilor acestei opoziții atomizate, conduc la impotența lor într-o implicare strategică, unitară, în conflictul politic din sânul PSD-lui. În acest moment, pare că războiul Dragnea-Tudose va fi câștigat de șeful PSD, în spatele căruia se aliniază tot mai mulți baroni locali. Lor li s-au alipit ca marca de scrisoare și vajnica primăriță Gabriela Firea. Deznodământul acestui conflict îl vom afla probabil la Cex-ul de luni,15 Ianuarie, la sediul din Kiseleff. Dacă guvernul va cădea, în urma retragerii sprijinului politic pentru Mihai Tudose, atunci rezolvarea crizei politice va cădea pe umerii președintelui Iohannis. Nu este de neglijat nici poziția primului ministru în cazul retragerii sprijinului politic. Va merge el pe calea deschisă de ex-premierul Sorin Grindeanu, refuzând să-și dea demisia, caz în care alianța PSD-ALDE va fi nevoită să inițieze o nouă moțiune de cenzură în parlament, sau se va resemna, punându-și cenușă în cap în fața lui Dragnea ? Oricare ar fi opțiunea lui Mihai Tudose, președintele Iohannis are două variante. Fie acceptă nominalizarea unui al 3-lea premier din partea majorității PSD-ALDE, trecând peste o mai veche îndoială a sa cu privire la capacitatea PSD-ului de a guverna, fie va nominaliza un candidat din partea opoziției sau un independent politic, deschizând astfel calea spre alegeri anticipate. Numai că, în acest din urmă caz, majoritatea PSD-ALDE poate declanșa procedura de suspendare a președintelui, iar în intervalul de timp al interimatului lui Tăriceanu ar putea promova toate fărădelegile de care este capabilă. Vom vedea ce carte va juca președintele. Dacă va vrea să joace dur, la cacealma, are varianta numirii lui Traian Băsescu drept candidat la funcția de premier. Vă imaginați ce spectacol politic am avea ?
Excepțional articol! Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit de la începutul acestui an. Demonstrați o dată în plus că adevărul nud și trist totodată dublat de satira caustică fac o echipă expresivă grozavă. Din păcate, cu fiecare săptămână scursă, devine tot mai evident că actuala clasă politică din România se îndepărtează tot mai mult de cetățeni și de valorile democrației, Mă întreb în ce măsură mai reprezintă ea expresia voinței majorității populației din această țară? Oare acestă clasă politică nu este totuși expresia unei minorități precare din punct de vedere moral și ideatic, care a instalat-o în fruntea țării prin conjunctura jocului democratic și a legilor statisticii. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că atunci când cei mulți tac, iar cei puțini se pronunță, prin aer răzbat vibrațiile celor din urmă, nicidecum gândurile celor dintâi. Eu cred că trebuie să înțelegem regulile jocului democratic și să le respectăm, dacă vrem să trăim într-o democrație și nu într-un simulacru al ei.
Numai bine!
Pentru mine este evident ca premierul si d-na ministru nu mai pot sta impreuna la Guvern: pe de-o parte grobianismul dovedit de dl. Tudose fatza de o doamna ministru si colega de partid imi aminteste de comportamentul securistilor si al
activistilor comunisti de dinainte de 1989, iar pe de alta parte, inadecvarea d-nei Carmen Dan pentru acest post ministerial este mai mult decat evidenta.
Culmea este ca amandoi au dreptate: are dreptate si d-na ministru de interne cand afirma ca seful politiei nu mai are ce cauta in aceasta functie, daca nu a stiut sau nu i-a pasat ca printre subordonatii sai se afla un psihopat pedofil, si ar fi normal ca d-na Dan sa aiba posibilitatea de a-l demite rapid pe acest sef, dar are dreptate si d. Tudose atunci cand pretinde ca in calitate de premier, este perfect indreptatit sa destituie oricare ministru din echipa sa, atunci cand respectivul da semne de ineficienta sau de incompetenta.
Din punctul meu de vedere, ar trebui sa plece amandoi, chiar cu riscul unei crize politice.
E clar ca Dragnea are ""mana proasta"" la selectarea oamenilor din guvernul PSD.
Intre timp cu discretie si talent , marii patrioti se pierd in decor , care prin Brazilia , care prin Madagascar si astia mai sentimentali prin Serbia sa-i vada pe fraieri cu binoclul. Ponta isi lua si el cetatenia romana cum ar zice americanu' : just in case ...
Mai oameni buni , chiar nu vedeti ca astia isi bat joc de noi ?
Atat doar ca repetand de prea multe ori gafa gramaticala a doamnei de la interne am putea ajunge sa o validam. Sa validam gafa vreau sa spun, caci pe doamna o valideaza "decat" partidul! Argumentum ad antiquitatem.
Iar academia de abia asteapta sa mai dea o data cu oistea in gardul gramaticii.
Cei mai vechi isi amintesc desigur cum puteai sa te lipesti de nota patru la lucrarea de control: scriai "vreo" sau "vreun", si gata corigenta. Acu' greseala a devenit regula. Personal cred ca "succesuri" vine tare din urma. Atentie la neatentie!:-)
Atat doar ca repetand de prea multe ori gafa gramaticala a doamnei de la interne am putea ajunge sa o validam. Sa validam gafa vreu sa spun, caci pe doamna o valideaza "decat" partidul! Argumentum ad antiquitatem.
Iar academia de abia asteapta sa mai dea o data cu oistea in gardul gramaticii.
Cei mai vechi isi amintesc desigur cum puteai sa te lipesti de nota patru la lucrarea de control: scriai "vreo" sau "vreun", si gata corigenta. Acu' greseala a devenit regula. Mai sunt si alte exemple, de pilda "succesuri". Atentie la neatentie!:-)
Atat doar ca repetand de prea multe ori gafa gramaticala a doamnei de la interne am putea ajunge sa o validam. Sa validam gafa vreu sa spun, caci pe doamna o valideaza "decat" partidul! Argumentum ad antiquitatem.
Iar academia de abia asteapta sa mai dea o data cu oistea in gardul gramaticii.
Cei mai vechi isi amintesc desigur cum puteai sa te lipesti de nota patru la lucrarea de control: scriai "vreo" sau "vreun", si gata corigenta. Acu' greseala a devenit regula. Mai sunt si alte exemple, de pilda "succesuri". Atentie la neatentie!:-)
Ramane in sarcina noastra sa veghem asupra "muncii" acestora.