Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Decât cu Dragnea. Sfârșitul suferințelor doamnei Carmen Dan

Carmen Dan la Ministerul de Interne

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

De când a pus-o Liviu Dragnea să conducă Internele „cu suflet și fermitate”, doamna Carmen Dan s-a manifestat cu bucuria unui bolnav de ulcer ajuns într-o cofetărie. În rarele apariții publice, doamna ministru a afișat un aer suferind, ca și cum ar fi purtat în permanență pantofi cu un număr mai mic. Funcția a strâns-o, de bună seamă, provocându-i vertijuri și vedenii. Propulsată brusc la altitudini ministeriale, modesta secretară din Videle a putut să vază enorm și să simtă monstruos: balena albastră, ziariști instigatori la proteste, spioni ascunși în priză. A fost un an palpitant.

Sufletul doamnei Dan a palpitat în ultimele zile mai mult ca niciodată, când s-a trezit prinsă la mijloc într-o cafteală de golani. Așteptata plecare a doamnei Dan de la minister n-are nimic de-a face cu competența domniei sale. Dacă problema era competența, atunci ea s-ar fi pus direct la intrare, nu acum, la ieșire.

Adevărul e că a avut și dl. Dragnea un ambâț: să-și îmbrace suflețelul în uniformă. Un moft, cum ar veni, nici măcar cel mai mare. Chiar dacă își făcea toți caii și iepele din Teleorman senatori și senatoare, tot nu i s-ar fi opus nimeni în partid mai an, atât era de tare în pulpe președintele PSD. 

Când un impertinent de ziarist l-a întrebat la instalare ce o recomandă pe doamna Dan pentru funcția de ministru de Interne, lui Liviu Dragnea i-a înflorit mustața: „Sper că nu aveți o problemă de gen”. Un mișto, gen. Doar că glumele politically correct ale dlui Dragnea se izbesc în aceste zile în poantele de autobază ale premierului Mihai Tudose. Cu al său aer melancolic, doamna Dan părea victima perfectă pentru băieții din port care vor să-i plătească o poliță farului din Alexandria.

Doar că în seara asta, aerul său bovaric s-a risipit. Împinsă pe ușă afară de premierul Tudose, în doamna Carmen Dan s-a trezit rănită fiara de partid. Nu răspund decât în fața Marii Adunări Naționale... Pe mine nu mă dă afară șeful meu direct, premierul, pe mine mă dă afară doar Partidul, chit că autoritatea mea în fruntea ministerului este țăndări.

Partidul este statul, ne-a ramintit transfigurată doamna Dan, arâtându-și adevărata sa natură pesedistă. Iar cum Partidul (încă) este Liviu Dragnea, pentru doamna Dan, statul este Liviu Dragnea. În seara asta, doamna Dan a depășit stadiul dietei cu broccoli și quinoa și a trecut pe carne. Și-a înfipt colții în dușman. E cu sânge, e pe viață și pe moarte. De acum, ori pleacă Tudose, ori Carmen Dan. Și cum adevăratele nume și pronume ale lui Carmen Dan sunt Carmen „Dragnea”, e clar că ori pică Tudose, ori pică Dragnea.

Asistăm la o răfuială pe resurse și putere politică. Mihai Tudose va încerca să ia pâinea și cuțitul în mâini, să restructureze Guvernul, pentru că doar așa va ajunge decisiv la miezul puterii din România: capacitatea de a împărți cu mâna lui funcții și resurse bugetare. A doua zi după ce Mihai Tudose va deveni definitiv jupânul absolut al banilor publici, baronii îi vor întoarce spatele lui Liviu Dragnea ca și când n-ar fi fost. Va fi momentul în care Liviu Dragnea poate pleca în Madagascar, după prietenul său Radu Mazăre. Iar doamna Dan va rămâne în urmă ca o Penelopă să împletească cosiță albă.

În toată această poveste sângeroasă, drama e că niciunul dintre acești domni și doamne nu are măcar o tresărire de compasiune pentru femeile și copiii care au căzut victime psihopatului din Poliție, ținut în brațe de un deceniu de șefi și de colegi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Trebuie să fi trecut printre porțile Bizanțului și să rătăcești prin Balcani, un timp nedefinit, fără un scop anume, ca să poți înțelege la temelie bășcălia românească. Subiectul în sine, însă este unul deosebit de grav. Bășcălia doar erodează mesajul, pentru că î-l flutură... Când românii înjură sau fac bășcălie de cineva, de fapt nici nu vor o soluție, se mulțumesc doar cu distracția rezultată din bășcălie. Cine o fi creat stilul ăsta ? Modul acesta de a fi? Rămân la ideea că, deși subiectul este grav și concludent, totuși mesajul se dizolvă în bășcălie.
  • Like 0
 • am trimis un comentariu care NU a aparut-"schimbarea ministrului MAI are in "subsidiar" controlul JUSTITIEI=anchetele penale facute de politisti(sub supravegherea procurorului),subordonati DIRECT sefilor din MAI si doar INDIRECT procurorului de caz......"aspecte/date/etc." din dosare POT ajunge la "penali" pe cai "adiacente "......in fapt,Dragnea ne "demonstreaza" ce e "statul paralel"=premierul nu-si poate "indeplini" sarcinile legale,constitutionale" FARA a "cere voie" de la PSD=dictatorul PSD=Dragnea......cind a "numit" pe cei TREI premieri,Dragnea NU a "cerut" aprobarea PSD,iar cand premierul vrea sa schimbe un ministru,acesta ii "raspunde" ca doar cu "aprobarea partidului" se poate face.......este CLAR un "CONFLICT" de natura constitutionala,in "exercitarea functiei de premier"!!!!
  • Like 0
 • "De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere".

  Deși într-o postare anterioară am făcut apel la înțelepciunea liderilor partidelor de opoziție ce ar fi putut fi probată prin implicarea în conflictul dintre Dragnea și Tudose, constat, cu regret, că această maturitate politică, de care m-am iluzionat, nu-și află nicio manifestare practică. Vechea discordie dintre partidele aflate în afara monolitului PSD-ALDE persistă, orgolii nemăsurate, cronice resentimente ale liderilor acestei opoziții atomizate, conduc la impotența lor într-o implicare strategică, unitară, în conflictul politic din sânul PSD-lui. În acest moment, pare că războiul Dragnea-Tudose va fi câștigat de șeful PSD, în spatele căruia se aliniază tot mai mulți baroni locali. Lor li s-au alipit ca marca de scrisoare și vajnica primăriță Gabriela Firea. Deznodământul acestui conflict îl vom afla probabil la Cex-ul de luni,15 Ianuarie, la sediul din Kiseleff. Dacă guvernul va cădea, în urma retragerii sprijinului politic pentru Mihai Tudose, atunci rezolvarea crizei politice va cădea pe umerii președintelui Iohannis. Nu este de neglijat nici poziția primului ministru în cazul retragerii sprijinului politic. Va merge el pe calea deschisă de ex-premierul Sorin Grindeanu, refuzând să-și dea demisia, caz în care alianța PSD-ALDE va fi nevoită să inițieze o nouă moțiune de cenzură în parlament, sau se va resemna, punându-și cenușă în cap în fața lui Dragnea ? Oricare ar fi opțiunea lui Mihai Tudose, președintele Iohannis are două variante. Fie acceptă nominalizarea unui al 3-lea premier din partea majorității PSD-ALDE, trecând peste o mai veche îndoială a sa cu privire la capacitatea PSD-ului de a guverna, fie va nominaliza un candidat din partea opoziției sau un independent politic, deschizând astfel calea spre alegeri anticipate. Numai că, în acest din urmă caz, majoritatea PSD-ALDE poate declanșa procedura de suspendare a președintelui, iar în intervalul de timp al interimatului lui Tăriceanu ar putea promova toate fărădelegile de care este capabilă. Vom vedea ce carte va juca președintele. Dacă va vrea să joace dur, la cacealma, are varianta numirii lui Traian Băsescu drept candidat la funcția de premier. Vă imaginați ce spectacol politic am avea ?
  • Like 0
 • Bună ziua!

  Excepțional articol! Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit de la începutul acestui an. Demonstrați o dată în plus că adevărul nud și trist totodată dublat de satira caustică fac o echipă expresivă grozavă. Din păcate, cu fiecare săptămână scursă, devine tot mai evident că actuala clasă politică din România se îndepărtează tot mai mult de cetățeni și de valorile democrației, Mă întreb în ce măsură mai reprezintă ea expresia voinței majorității populației din această țară? Oare acestă clasă politică nu este totuși expresia unei minorități precare din punct de vedere moral și ideatic, care a instalat-o în fruntea țării prin conjunctura jocului democratic și a legilor statisticii. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că atunci când cei mulți tac, iar cei puțini se pronunță, prin aer răzbat vibrațiile celor din urmă, nicidecum gândurile celor dintâi. Eu cred că trebuie să înțelegem regulile jocului democratic și să le respectăm, dacă vrem să trăim într-o democrație și nu într-un simulacru al ei.
  Numai bine!
  • Like 1
 • Cri check icon
  Excelent articolul d-lui Florin Negruțiu: umor, sarcasm, parafrazare subtila dupa Caragiale, informatii corecte, etc.
  Pentru mine este evident ca premierul si d-na ministru nu mai pot sta impreuna la Guvern: pe de-o parte grobianismul dovedit de dl. Tudose fatza de o doamna ministru si colega de partid imi aminteste de comportamentul securistilor si al
  activistilor comunisti de dinainte de 1989, iar pe de alta parte, inadecvarea d-nei Carmen Dan pentru acest post ministerial este mai mult decat evidenta.
  Culmea este ca amandoi au dreptate: are dreptate si d-na ministru de interne cand afirma ca seful politiei nu mai are ce cauta in aceasta functie, daca nu a stiut sau nu i-a pasat ca printre subordonatii sai se afla un psihopat pedofil, si ar fi normal ca d-na Dan sa aiba posibilitatea de a-l demite rapid pe acest sef, dar are dreptate si d. Tudose atunci cand pretinde ca in calitate de premier, este perfect indreptatit sa destituie oricare ministru din echipa sa, atunci cand respectivul da semne de ineficienta sau de incompetenta.
  Din punctul meu de vedere, ar trebui sa plece amandoi, chiar cu riscul unei crize politice.
  E clar ca Dragnea are ""mana proasta"" la selectarea oamenilor din guvernul PSD.

  • Like 0
 • Si ce-o sa i se intample dupa ce o sa pararsesca pozitia de ministru MAI? O sa se duca la scoala din Teleorman? O sa-si ia drepturile de "om de stat"? Ceva pensii, beneficii speciale? Protectie? Ori va merge in Brazilia, Madagascar, etc? Nu i s-ar potrivi mai bine potrivi mai bine o institutie de reeducare cu prezenta obligatorie? Puscaria ar fi prea putin pentru relele pe care le-a propagat.
  • Like 0
  • @ N Cojocaru
   check icon
   Secretara sigur nu va deveni...cu formulari de genul "face discutii" si "se pronunta pe legile..." orice adeverinta ar fi lovita de nulitate.Poate cadru universitar,academicianca de tip "codoi"...
   • Like 0
 • Doamna Dan , este exemplul viu al dispretului PSD fata de alegatorii sai. Doamna secretara , a ajuns "supprefect" ( citez pe Doamna Dan , probabil a vrut sa spuna suptprefect si a pierdut o consoana de emotie...) sub privirile blajine ale teleormanenilor si acum s-a pomenit Ministru de Interne. Urmatorul pas ar fi sa gaseasca domnul Dragnea un purcel pe la ferma aia care nu este a lui si sa-l puna prim-ministru. Sa-l faca de ris pe Caligula.
  Intre timp cu discretie si talent , marii patrioti se pierd in decor , care prin Brazilia , care prin Madagascar si astia mai sentimentali prin Serbia sa-i vada pe fraieri cu binoclul. Ponta isi lua si el cetatenia romana cum ar zice americanu' : just in case ...
  Mai oameni buni , chiar nu vedeti ca astia isi bat joc de noi ?
  • Like 0
 • Bun articol! Decât că am găsit o exprimare greșită: In loc de "pe mine mă dă afară doar Partidul" trebuia scris "pe mine mă dă afară decât Partidul".
  • Like 2
  • @ Gheorghe Burz
   FILPET check icon
   Bine tintit!
   Atat doar ca repetand de prea multe ori gafa gramaticala a doamnei de la interne am putea ajunge sa o validam. Sa validam gafa vreau sa spun, caci pe doamna o valideaza "decat" partidul! Argumentum ad antiquitatem.
   Iar academia de abia asteapta sa mai dea o data cu oistea in gardul gramaticii.
   Cei mai vechi isi amintesc desigur cum puteai sa te lipesti de nota patru la lucrarea de control: scriai "vreo" sau "vreun", si gata corigenta. Acu' greseala a devenit regula. Personal cred ca "succesuri" vine tare din urma. Atentie la neatentie!:-)
   • Like 0
  • @ Gheorghe Burz
   FILPET check icon
   Bine tintit!
   Atat doar ca repetand de prea multe ori gafa gramaticala a doamnei de la interne am putea ajunge sa o validam. Sa validam gafa vreu sa spun, caci pe doamna o valideaza "decat" partidul! Argumentum ad antiquitatem.
   Iar academia de abia asteapta sa mai dea o data cu oistea in gardul gramaticii.
   Cei mai vechi isi amintesc desigur cum puteai sa te lipesti de nota patru la lucrarea de control: scriai "vreo" sau "vreun", si gata corigenta. Acu' greseala a devenit regula. Mai sunt si alte exemple, de pilda "succesuri". Atentie la neatentie!:-)
   • Like 0
  • @ Gheorghe Burz
   FILPET check icon
   Bine tintit!
   Atat doar ca repetand de prea multe ori gafa gramaticala a doamnei de la interne am putea ajunge sa o validam. Sa validam gafa vreu sa spun, caci pe doamna o valideaza "decat" partidul! Argumentum ad antiquitatem.
   Iar academia de abia asteapta sa mai dea o data cu oistea in gardul gramaticii.
   Cei mai vechi isi amintesc desigur cum puteai sa te lipesti de nota patru la lucrarea de control: scriai "vreo" sau "vreun", si gata corigenta. Acu' greseala a devenit regula. Mai sunt si alte exemple, de pilda "succesuri". Atentie la neatentie!:-)
   • Like 0
 • Odată ajuns pe masa de operație, chirurgul îl întreabă pe Iordache: "Unde te doare omule, la burtă sau la cap ? Să știu ce să tai !" Iordache, înainte de a cădea sub anestezie: "Altă-ntrebare !".
  • Like 1
  • @ Bajea George
   check icon
   Decat ca medicul era...Dr Ciomu,deci întrebarea corecta era "cate taieturi doriti?"
   • Like 1
  • @
   Rămân la părerea că îndoială în care se afla medicul e mai nimerită așa cum am imaginat-o, dată fiind contribuția pacientului la "legile Justiției".
   • Like 0
  • @ Bajea George
   check icon
   Orice taietura era o contributie adusa umanitatii,imposibilitatea multiplicarii acestor juristi contracost ar fi adus beneficii generatiilor ulterioare...imaginati-va copiii condusi de mici ciordachi,nicolici,madamedan,vulgute,...
   Ramane in sarcina noastra sa veghem asupra "muncii" acestora.
   • Like 1
 • ProBono check icon
  Dramă tristă despre o damă tristă cu spectatori exasperați. Suntem de mult timp într-o buclă infinită în care scăpăm de dracu' ca să dăm peste ta'su' - deși Tudose nu prea pare ta'su' și probabil încă un timp tot cu ăl bătrân o să ne acrim zilele. Cine știe să dea CTRL-C?
  • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult