Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Deciziile privind plagiatele vor fi luate de universități. CNATDCU, scos din joc de senatori

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Doctoratelor Universitare (CNATDCU) a rămas fără niciun fel de putere în ceea ce privește analiza cazurilor de plagiat, deciziile privind plagiatele urmând să fie luate de universităţi.

Plenul Senatului a respins, luni, cu 90 voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi şase abţineri cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ. Astfel, decizia privind acordarea sau retragerea titlului de doctor va aparține universităţilor, iar CNATDCU va rămâne o instanţă de recurs. 

Cererea de reexaminare a legii plagiatelor a fost respinsă la sfârșitul săptămânii trecute de comisia de învățământ din Senat, condusă de senatoarea PSD Ecaterina Andronescu. Luni Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea și completarea Legii Educației Naționale a fost votată în plenul Senatului, care este, în acest caz, cameră decizională.

În şedinţa Senatului, reprezentantul Guvernului a spus că „modificările introduse, deşi declarativ au ca scop descentralizarea deciziei privind titlul de doctor, în realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România".

„Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor”, a spus Laurenţiu Vlad, secretar de stat în Ministerul Educației.

„Prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', spunea Klaus Iohannis în luna mai, înainte de a trimite proiectul de lege la reexaminare, subliniind că „este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale”.

Una dintre problemele modificării legislative pe care președinția a sesizat-o este faptul că aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Așadar după alegerile din Decembrie unde coaliția penaliilor se pare ca iese învingătoare , probabil ca si Marean Vanghelie va deveni doctor academician in economie .
  • Like 0
 • mircea check icon
  Daca societatea romaneasca s-ar trezi din ''somnul ratiunii'' ceea ce nu se va intampla curand(desteptarea se face doar prin instruire ) ar trebui sa recunoasca crudul adevar:la o atenta si corecta analiza a doctoratelor din ultimii 40 ani nici macar 10 % nu ar rezista unor standarde corecte de realizare a unui doctorat.Oricum , nu facem altceva decat sa punem ''batista pe tambal'' in speranta ca nu se aude cum doctori in domenii diverse nu au ''decat'' diplome , masterate,comunicari stiintifice dar nu si o meserie in care sa fie specialist.
  Pacat ca tinerii specialisti formati la facultati adevarate din aceasta lume nu formeaza masa critica pentru a se recunoaste crudul adevar:forma fara fond transcede socialismului si intineaza aceasta epoca.
  • Like 0
 • check icon
  Problema e complicată și, juridic vorbind, nu ușor de rezolvat în mod democratic, să spun așa. Ca principiu juridic general, cine face și desface, who does undoes: titlul de doctor este acordat de o universitate, nu de guvern ori de CNTADCU, ca atare – în prima instanță – aceeași universitate poate (re)analiza situația, iar CNTADCU rămîne instituția de apel. Nu afirm că e bine, deoarece bine nu este oricum. Tragedia este, cum se analiza în seara asta la TVR1, că mulți rectori și mulți decani sînt pe lista de plagiatori, unii notorii, iar mulți dintre ei sînt și conducători de doctorat și/sau membri în comisiile doctorale. Apropo, nici republica.ro, nici alții nu au insistat pe un detaliu esențial: ce se întîmplă cu cei care au acordat titlurile de doctor? cine a fost în acele comisii? ei nu pățesc nimic? E belea mare, deoarece mediul universitar este și el corupt, altfel și la alt nivel decît mediul politic, dar tot corupt se cheamă că este. Academia Română de asemenea. Nimeni nu a săpat adînc în aceste realități.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult