Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cioloș și Iohannis, mesaje cu bătaie lungă la începerea anului școlar. Elevii care copiază azi devin plagiatorii de mâine

Premierul Dacian Cioloș i-a îndemnat pe elevi să nu caute doar note bune și „titluri goale de conținut", care nu le aduc progrese în plan personal. Șeful Guvernului a participat luni la deschiderea anului şcolar la Liceul Carol I din Feteşti. 

„Vă îndemn să aveți încredere în voi, în calea voastră, să vă țineți de ea, să nu căutați neapărat doar note bune, să căutați să asimilați și să înțelegeți ceea ce asimilați, să nu căutați titluri goale de conținut, așa cum fac unii, pentru că sunt obținute fără ca ceva în voi să progreseze”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis, prezent la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Bucureşti, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, i-a sfătuit pe elevi să învețe și să fie corecți.

„Azi pare probabil mai uşor să copiezi un referat de pe internet decât să citeşti, să te documentezi, să te gândeşti şi să-l faci singur, dar efortul pe care îl faceţi acum vi se va întoarce în egală măsură în viitor, iar corectitudinea din şcoală va fi cea care vă va modela şi va sta la baza performanţei voastre", a spus președintele Iohannis.

Structura anului școlar 2016-2017

Anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 - 16 iunie 2017), potrivit ordinul ministrului Educaţiei.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (24 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017), vacanţă intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanţa de primăvară (19 - 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie - 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Astfel, în funcţie de ciclurile de învăţământ şcolarizate, unităţile de învăţământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Valentin check icon
    Problema cu plagiatul şi copiatul nu vine din învăţământ. Cred că prima dezamăgire pe care o are un copil este că atunci când, după ce a fost dăscălit de părinţi să respecte regulile de circulaţie şi să respecte culoarea semaforului, e luat de mână de părinte şi târât pe celălalt trotuar, în timp ce i se şuieră "ei, lasă de data asta..." E prima lecţie românească de "merge şi aşa", completată de "şmecherii" care trec pe roşu atât ca şoferi cât şi ca pietoni. Într-o ţară obişnuită să treacă pe roşu sau să arunce cu nonşalanţă cartela de metrou oriunde îi convine, unde trotuarele erau - şi mai sunt în multe oraşe - invadate de castroane, cuşti insalubre şi excremente de câine, unde muzica e ascultată la maxim (am un vecin care pune operă la boxe, frumos, dar cam tare...), unde străzile sunt acoperite de un covor de seminţe copiatul şi plagiatul nu mai par atât de grave. Orice s-ar spune, firul de iarbă creşte de jos în sus. E de fapt o problemă de CIVILIZAŢIE, atât pentru cei care nu respectă regulile de circulaţie cât şi pentru cei care copiază. Am ajuns ţara lui "aşa vrea muşchiu' meu". Din păcate.
    • Like 0
  • check icon
    Ce copii frumosi avem si ce-am facut/ce facem/ce vom face din ei!
    • Like 0
  • MihaiSt check icon
    Lupta politica nu mai tine cont de legi (parca nu era voie sa se faca politica in scoli...) si nici macar de bun simt. Decat sa se intrebe de ce scad in sondaje, unii politicieni prefera sa preia un subiect (plagiatul a devenit deja o banda stricata) si sa-l turuie permanent, si cand trebuie dar (din pacate) si cand nu e cazul. Nu-i nimic, nota de plata vine pe 11 decembrie.
    • Like 0
  • Dar aia care isi dau case in centrul Sibiului cu acte false ce pot sa mai devina ?????? Puscariasi sau presedinti.
    • Like 0
  • check icon
    Degeaba, ce sa inteleaga bietii copii cand nu li se explica nimic? Se serveste teorie seaca si se incurajeaza invatatul mecanic. Eu n-am vazut un experiment la ora de fizica in 4 ani de liceu. Macar un pendul sa fi balanganit atarnat de-o sfoara. Nici la chimie. Ce interes sa trezeasca in mintea copilului sute de formule insirate? Cum ar fi sa-i spui copilului ca daca nucleul atomic ar fi de marimea unei mingi de tenis primul electron ar fi la vreo cativa kilometri distanta, in loc sa scrii doua cifre pe table? Rolul dascalului este in primul rand de a hrani imaginatia, si apoi intelectul.
    • Like 2
    • @
      Valentin check icon
      Foarte corect. În afară învăţământul e bazat pe experiment până şi în orele de literatură, unde se dau săptămânal teme colective (proiecte). Copii nu învaţă doar literatură, ci să şi colaboreze, să formeze o echipă, nu să se calce în picioare pentru note.
      • Like 0
  • check icon
    Da, stimată autoare, vorbe goale cu bătaie lungă (sau scurtă, ce importanță are?), dar vorbe. Words, words, words... Dacă președintele ori premierul nu se implică plenar, clar în rezolvarea chestiunii axiologice în sistemul de notare, vorbe. Păi dacă există un anume sistem de notare, ce conotație au frazele „să nu căutați neapărat doar note bune, să căutați să asimilați și să înțelegeți ceea ce asimilați, să nu căutați titluri goale de conținut, așa cum fac unii, pentru că sunt obținute fără ca ceva în voi să progreseze”? Conotație și denotație zero, stimată autoare.
    • Like 0
  • au dreptate d-nii Iohannis si Ciolos............. totusi educatia este si va fi tot mai importanta si vedem asta doar daca ne uitam la guvernul asa zis tehnocrat , toti fiind angajati la Bruxelles pe sute de mii de euro pe an....... deci se poate ajunge la bunastare si cinstit si cu educatie........... este important si sa vada elevii romani ca se poate ajunge si altfel decat sa cunmparam titluri de doctori ca si oprea sau Ponta sau s ce sa mai spunem de Gigi Becali sau Vanghelie.......... deci educatia va fi tot mai importanta si poti ajunge si cinstit si corect sa traiesti bine in UE.......c el putin elevii mai au o sansa............................
    • Like 0
    • @ Helmuth Diesing
      check icon
      Dacă nu sunt prea curios: de ce puneți atîtea puncte după unele cuvinte? Ce semnifică abundența asta?
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult