Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cioloș și Iohannis, mesaje cu bătaie lungă la începerea anului școlar. Elevii care copiază azi devin plagiatorii de mâine

Premierul Dacian Cioloș i-a îndemnat pe elevi să nu caute doar note bune și „titluri goale de conținut", care nu le aduc progrese în plan personal. Șeful Guvernului a participat luni la deschiderea anului şcolar la Liceul Carol I din Feteşti. 

„Vă îndemn să aveți încredere în voi, în calea voastră, să vă țineți de ea, să nu căutați neapărat doar note bune, să căutați să asimilați și să înțelegeți ceea ce asimilați, să nu căutați titluri goale de conținut, așa cum fac unii, pentru că sunt obținute fără ca ceva în voi să progreseze”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

Președintele Klaus Iohannis, prezent la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Bucureşti, la festivitatea de deschidere a noului an şcolar, i-a sfătuit pe elevi să învețe și să fie corecți.

„Azi pare probabil mai uşor să copiezi un referat de pe internet decât să citeşti, să te documentezi, să te gândeşti şi să-l faci singur, dar efortul pe care îl faceţi acum vi se va întoarce în egală măsură în viitor, iar corectitudinea din şcoală va fi cea care vă va modela şi va sta la baza performanţei voastre", a spus președintele Iohannis.

Structura anului școlar 2016-2017

Anul şcolar 2016-2017 are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, şi se structurează în două semestre: semestrul I (12 septembrie 2016 - 3 februarie 2017) şi semestrul al II-lea (13 februarie 2017 - 16 iunie 2017), potrivit ordinul ministrului Educaţiei.

Vacanţele elevilor sunt programate astfel: vacanţa de iarnă (24 decembrie 2016 - 8 ianuarie 2017), vacanţă intersemestrială (4 -12 februarie 2017), vacanţa de primăvară (19 - 30 aprilie 2017) şi vacanţa de vară (17 iunie - 10 septembrie 2017). De asemenea, în săptămâna 29 octombrie - 6 noiembrie 2016, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie 2017.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Astfel, în funcţie de ciclurile de învăţământ şcolarizate, unităţile de învăţământ pot opta pentru unul dintre următoarele segmente: 21 noiembrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul preşcolar şi primar), respectiv 17 octombrie - 2 decembrie 2016, 27 februarie - 31 martie 2017 şi 15 mai - 9 iunie 2017 (învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal).

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Valentin check icon
  Problema cu plagiatul şi copiatul nu vine din învăţământ. Cred că prima dezamăgire pe care o are un copil este că atunci când, după ce a fost dăscălit de părinţi să respecte regulile de circulaţie şi să respecte culoarea semaforului, e luat de mână de părinte şi târât pe celălalt trotuar, în timp ce i se şuieră "ei, lasă de data asta..." E prima lecţie românească de "merge şi aşa", completată de "şmecherii" care trec pe roşu atât ca şoferi cât şi ca pietoni. Într-o ţară obişnuită să treacă pe roşu sau să arunce cu nonşalanţă cartela de metrou oriunde îi convine, unde trotuarele erau - şi mai sunt în multe oraşe - invadate de castroane, cuşti insalubre şi excremente de câine, unde muzica e ascultată la maxim (am un vecin care pune operă la boxe, frumos, dar cam tare...), unde străzile sunt acoperite de un covor de seminţe copiatul şi plagiatul nu mai par atât de grave. Orice s-ar spune, firul de iarbă creşte de jos în sus. E de fapt o problemă de CIVILIZAŢIE, atât pentru cei care nu respectă regulile de circulaţie cât şi pentru cei care copiază. Am ajuns ţara lui "aşa vrea muşchiu' meu". Din păcate.
  • Like 0
 • Ce copii frumosi avem si ce-am facut/ce facem/ce vom face din ei!
  • Like 0
 • MihaiSt check icon
  Lupta politica nu mai tine cont de legi (parca nu era voie sa se faca politica in scoli...) si nici macar de bun simt. Decat sa se intrebe de ce scad in sondaje, unii politicieni prefera sa preia un subiect (plagiatul a devenit deja o banda stricata) si sa-l turuie permanent, si cand trebuie dar (din pacate) si cand nu e cazul. Nu-i nimic, nota de plata vine pe 11 decembrie.
  • Like 0
 • Dar aia care isi dau case in centrul Sibiului cu acte false ce pot sa mai devina ?????? Puscariasi sau presedinti.
  • Like 0
 • Degeaba, ce sa inteleaga bietii copii cand nu li se explica nimic? Se serveste teorie seaca si se incurajeaza invatatul mecanic. Eu n-am vazut un experiment la ora de fizica in 4 ani de liceu. Macar un pendul sa fi balanganit atarnat de-o sfoara. Nici la chimie. Ce interes sa trezeasca in mintea copilului sute de formule insirate? Cum ar fi sa-i spui copilului ca daca nucleul atomic ar fi de marimea unei mingi de tenis primul electron ar fi la vreo cativa kilometri distanta, in loc sa scrii doua cifre pe table? Rolul dascalului este in primul rand de a hrani imaginatia, si apoi intelectul.
  • Like 2
  • @ Ionut(un ateu)
   Valentin check icon
   Foarte corect. În afară învăţământul e bazat pe experiment până şi în orele de literatură, unde se dau săptămânal teme colective (proiecte). Copii nu învaţă doar literatură, ci să şi colaboreze, să formeze o echipă, nu să se calce în picioare pentru note.
   • Like 0
 • check icon
  Da, stimată autoare, vorbe goale cu bătaie lungă (sau scurtă, ce importanță are?), dar vorbe. Words, words, words... Dacă președintele ori premierul nu se implică plenar, clar în rezolvarea chestiunii axiologice în sistemul de notare, vorbe. Păi dacă există un anume sistem de notare, ce conotație au frazele „să nu căutați neapărat doar note bune, să căutați să asimilați și să înțelegeți ceea ce asimilați, să nu căutați titluri goale de conținut, așa cum fac unii, pentru că sunt obținute fără ca ceva în voi să progreseze”? Conotație și denotație zero, stimată autoare.
  • Like 0
 • au dreptate d-nii Iohannis si Ciolos............. totusi educatia este si va fi tot mai importanta si vedem asta doar daca ne uitam la guvernul asa zis tehnocrat , toti fiind angajati la Bruxelles pe sute de mii de euro pe an....... deci se poate ajunge la bunastare si cinstit si cu educatie........... este important si sa vada elevii romani ca se poate ajunge si altfel decat sa cunmparam titluri de doctori ca si oprea sau Ponta sau s ce sa mai spunem de Gigi Becali sau Vanghelie.......... deci educatia va fi tot mai importanta si poti ajunge si cinstit si corect sa traiesti bine in UE.......c el putin elevii mai au o sansa............................
  • Like 0
  • @ Helmuth Diesing
   check icon
   Dacă nu sunt prea curios: de ce puneți atîtea puncte după unele cuvinte? Ce semnifică abundența asta?
   • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult