Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Declarație sfidătoare a senatorului PNL Virgil Guran, după ce senatorii au votat, în disprețul alegătorilor, mărirea indemnizațiilor pentru demnitari și primari: „În România trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”

Virgil Guran

Virgil Guran /Foto: Inquam Photos / George Călin

Salariile demnitarilor și primarilor vor crește de la 1 noiembrie. În plină criză economică, parlamentarii și-au votat miercuri indemnizații mai mari, la doar câteva ore după ce Curtea Constituțională a admis sesizările USR pe proiectele privind majorările din sistemul public. Decizia a fost luată în Senat, care este prima Cameră sesizată, iar votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.

Reacțiile senatorilor au fost surprinse pe holurile parlamentului. 

„În 1990 l-am auzit pe Iliescu spunând «să fim săraci și cinstiți ». Eu cred că în România trebuie să începem să învățăm altceva: să fim bogați și cinstiți și România o va duce mai bine”, a fost reacția senatorului PNL Virgil Guran, atunci când a fost întrebat despre majorarea salariilor parlamentarilor.

senatorul PNL Virgil Guran / foto captura Digi24

„Și venitul meu e afectat de inflație. Venitul meu trebuie să fie și el actualizat, ca al oricărui român afectat de inflație”, s-a plâns senatorul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș.

senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș / foto captura Digi24

Și László Attila, senator UDMR, a recunoscut că a votat „pentru”. „S-a uitat de această categorie socială și s-au înghețat salariile”, a spus parlamentarul UDMR, formațiune politică din care fac parte inițiatorii amendamentelor pentru creșterea indemnizațiilor parlamentarilor si ale mai multor categorii de angajati din sistemul public.

PSD a anunțat, printr-un comunicat, că va cere în coaliția de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar primarilor. Chiar și așa, senatori PSD chestionați de jurnaliști au admis că au votat în favoarea majorărilor propriilor salarii.

„Vom corecta. Va fi pentru primari. Am votat pentru, da. În Cameră, să știți că vom corecta, va fi doar pentru primari”, a spus Marius Humelnicu, senator PSD.

Prin sesizarea Curții Constituționale a României (CCR), USR a împiedicat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, însă doi senatori UDMR au reintrodus „pe ușa din dos”, prin amendamente, exact aceleași prevederi, susține USR.

Dacă proiectul votat în Senat va trece și de Camera Deputaților, de creșteri salariale vor beneficia parlamentarii, miniștrii, președinții de consilii județene și primarii. Unul dintre amendamente prevede că de majorări de salarii cu 25% vor beneficia și angajații din Secretariatul General al Guvernului, Consiliul Legislativ și Administrația Prezidențială, scrie Economedia.ro.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Câinii latră, ursul trece.
  Noi, asemenea câinelui lui Pavlov, salivăm din patru în patru ani.
  Şi se mai miră nişte unii de ce AUR a fost atât de votat încât a ajuns în Parlament. Uite, d-aia!
  • Like 1
 • adevarat, nu cred ca stiu sa fie nici cinstiti, si nici chiar bogati......nu au deloc "lustru" si eleganta.... sunt doar vulgari, ridicoli si neam prost...
  • Like 1
 • Acesti prostituati ordinari, "alesii neamului", sunt mult mai rai si jigodii decat tarfele in adevaratul inteles al cuvantului. Cu nerusinarea caracteristica, in batia de joc fata de natie, au ajuns pe cea mai de jos treapta a decaderii. Nemernicii au ajuns sa-si vanda cinstea, corectitudinea, profesionalismul, specializarea, mai ales atunci cand nu le au, exact ca la taraba. Dupa ce ca li se atrbuie salarii enorme si nemeritate pentru munca pe care se zbat sa o presteze, care in cele mai multe cazuri este nula si neavenita, ei fiiind doar niste analfabeti incompetenti au inceput sa emita pretentii oraznice pentru a primi suplimentari financiare si nu numai. Nu realizaza in ce pozitie se pun? Uitati-va doar la zambetul lor parsiv si tamp atunci cand sunt prinsi cu ticalosii si nu va trebuie mai mult. Usr se lauda ca nu a fost de acord?! Dar hotararea se va vota si vor beneficia si ei, nevinovatii. O adunatura de monstri! Acest popor este mult prea prost si axat, la randul sau pe hotie si pomeni. Astia ar trebui, la propriu, lapidati in plina strada. De la un mandat la altul alcatuirea parlamentului si a celorlalte institutii de stat a decazut moral cum nu ne-am fi imaginat. Au o pepiniera de lichele, crescute si pregatite special pentru hotie, lene, vanzare si tradare de tara, batjocura fata de natie. Romania este undeva de unde nu-si va mai reveni in veci. Pe zi ce trece mi se face tot mai scarba.
  • Like 3


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult