Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Deficit bugetar record în primele cinci luni. Profesorul de economie Bogdan Glăvan: „Politica e clară: după noi, potopul...”

Oameni pe strada - Getty

(Foto Guliver/Getty Images)

Deficit bugetar record în primele cinci luni. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele cinci luni cu un deficit de 14,7 miliarde lei. Suma este aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut.

Veniturile încasate la buget au fost mai mari cu 11,6%, dar cheltuielile au crescut în aceeași perioadă cu 16,3%. Cauza principală este legată de creșterea accelerată a salariilor bugetarilor, cu 24,6%.

În perioada ianuarie-mai anul acesta, veniturile bugetului general consolidat au fost de 123,8 miliarde lei, reprezentând 12% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB în aceeaşi perioadă a anului 2018.

„Șut și Gooool... în bugetul țării. Pe timp de pace și creștere economică statul înregistrează pe primele 5 luni cel mai mare deficit din ultimii 9 ani. Politica e clară: după noi, potopul...”, atrage atenția profesorul de economie Bogdan Glăvan.

„Cu fiecare lună care mai trece ne dăm seama cât de mult ne afundăm în prăpastie. Explozia cheltuielilor statului ne va duce în sapă de lemn.

Schema guvernului e următoarea: mai întâi cresc cheltuielile statului, unde altundeva mai explodează cheltuielile pe salarii cu 25% de la un an la altul, decât la stat? Apoi, când vin deficitele, ne spun cu un ton foarte serios că: «Acum suntem obligați să creștem taxele»”, avertizează  deputatul USR Claudiu Năsui care adaugă că statul trebuie să scadă cheltuielile pe care tot el le-a crescut. 

„Așa putem să oprim și spirala datoriei în care a intrat România. Statul se împrumută din ce în ce mai des la dobânzi din ce în ce mai mari. După cum se poate observa, dobânzile au crescut cu aproximativ 15% la această execuție.

Cel mai trist lucru când ne uităm la cifre este că asta e situația înainte de aplicarea legii pensiilor. De unde se vor plăti toate astea pus pensiile mărite? Din taxe noi. Ei au explodat cheltuielile, ei vor crește taxele”, explică pe Facebook deputatul Claudiu Năsui.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Gabi check icon
    Felicitări pentru un articol bun şi excelent de bine documentat.
    Să discutăm puţin despre ideea de deficit. Ce-i aia deficit? Şi, de ce ar trebui deficitul să rămână ceva tolerabil? Cred că nu e ceva sănătos. O ţară ar trebui să fie planificată şi rulată precum trebuie rulată o firmă. Nici mai mult, nici mai puţin.
    Într-o firmă, a avea deficit înseamnă că NU ai fost în stare să produci PROFIT din banii pe care i-ai avut la dispoziţie. Atenţie, profit înseamnă bani încasaţi ÎN SURPLUS de banii pe care i-ai investit. Profit nu înseamnă banii care nu ţi-au intrat, nu înseamnă bani pe care deocamdată tu nu i-ai încasat, nu înseamnă bani pe care tu te-ai "gândit" că poate îţi vor intra ulterior sau bani pe care tu speri că poate âi vei produce mai târziu. Profit înseamnă ca ai scos mai mulţi bani decât ai investit la început.

    Dacă, cantitatea de bani pe care ai încasat-o ulterior a fost mai MICĂ decât cea pe care ai băgat-o la început, atunci din punct de vedere economic ai fost un incapabil. Şi, rezultatul este inevitabil: ori dai faliment ori va trebui să te împrumuţi. Problema pe care trebuie să ţi-o pui este; cine va fi dispus să împrumute un incapabil-economic? La ce rată de dobândă? Pentru cât timp? Şi cine te va mai lua în serios?
    Aşa stau lucrurile într-o firmă privată care încearcă să supravieţuiască în economia privată: cel slab, prost sau incapabil nu rezistă. Mai devreme sau mai târziu o astfel de firmă o să dispară.

    Altfel stau lucrurile într-o economie neocomunistă, o economie controlată şi planificată de stat de "la centru". Un exemplu este ministerul muncii care dictează prin ordonanţe de urgenţă salarizarea tuturor lucrătorilor; inclusiv lucrătorii care NU au fost angajaţi de către stat. Ca atare, munca nu este un serviciu contractat şi liber consimţit/plătit de comun acord între cele două părţi, ci statul intervine şi dictează prin decrete cât să cheltuie angajatorul cu costul muncii.
    Ulterior statul taxează amândouă părţile.

    De 30 de ani românii tot mai cauta „un al treilea sistem” - între socialism şi capitalism - un sistem îndepărtat deopotrivă de socialism şi de capitalism, dar care reţine avantajele şi evită dezavantajele fiecăruia. Aceasta este o prostie care nu a funcţionat nicăieri în lume. Trecerea la capitalism ar fi trebuit să fie autentică, adevărată şi reală. „Pilula amară” trebuia administrată şi înghiţită de către toată lumea (ca-n Polonia). Trecerea la capitalism ar fi trebuit să fie resimţită de către toate categoriile sociale nu doar de către privaţi – şi fără categori privilegiate. Trecerea la capitalism trebuie să... doară.
    Orice altceva este doar o re-aducere treptată a socialismului, în „rate”.

    Mulţumită unui neosocialism mascat practicat de TOATE partidele (inclusiv cele aşa-zis "de stânga", inclusiv şi cele aşa-zis "de dreapta") şi de TOATE guvernările, timp de 30 de ani am rămas la stadiul unde au fost Polonezii în anii '90.
    • Like 0
  • dan check icon
    Totul se bazeaza pe lipsa de educatie a votantului .
    Logica PSD este foarte simpla dar eficace ,bagam Romania in gard ca dupa aia sa vina opozitia sa taie salarii si sa puna taxe ca sa castigam noi iar alegerile.
    Pun pariu ca dupa alegerile prezidentiale cand trebuie facut bugetul pe 2020 se vor retrage de la guvernare lasand opozitia sa isi rupa gatul.
    • Like 2
    • @ dan
      Dorin check icon
      Bineînțeles, ăsta a și fost strategia lor de la început.
      • Like 2
  • Oare bancile care crediteaza statul vor sa repete experienta haircut-ului grecesc? Atunci o parte din datoria suverana a Greciei catre banci s-a anulat...
    • Like 1
    • @ Marian Androne
      dan check icon
      Pai bancile nu pot fi decat bucuroase cu asa dobanda .
      • Like 1
    • @ dan
      Ionel check icon
      Care este procentul de dobanda la imprumut ?
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult