Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Depresia post-sărbători. Reîntoarcerea la serviciu după vacanța de Anul Nou este, pentru mulți, cea mai deprimantă zi din cea mai deprimantă lună a anului

Depresie post sărbători

Foto: Guliver Getty Images

Sunt de acord că luna ianuarie este cea mai deprimantă lună a anului.

Petreci în noaptea de Revelion și te trezești pe 1 și te intrebi „Și acum ce urmează? Ce mă mai așteaptă anul ăsta?”

Trăiești cu senzația că a trecut ce-i frumos și parcă nu întrevezi nimic motivant în viitorul apropiat. Nu ai de ce să te legi, niciun plan, nimic.

Vara e încă departe, parcă și Sărbătorile Pascale, când ai câteva zile libere, nu sunt deloc apropiate. Te gândești la un city-break într-o capitală până atunci, poate te „salvează” o perioadă.

Iei la rând canalele tv, mai vizionezi un film pe Netflix sau HBO GO. Știrile se repetă la nesfârșit, normal, nu au ce să difuzeze, căci nu s-a întâmplat mare lucru, predomină retrospectivele anului trecut. O știre îți provoacă mare tristețe și revoltă. Te cutremuri pur și simplu. Incendiul din Australia ce a ucis sute de milioane de animale. Animale omorâte prin ignoranța și disprețul nostru față de natură. Ne autodistrugem încet și sigur. 

Te hotărăști să vizionezi documentarul „restant” de la Recorder. Un film bine realizat, cu multe imagini inedite. Îți stârnește amintiri neplăcute, revezi multe personaje care îți repugnau, afli informații noi, îți dai seama pentru a nu știu câta oară că nici nu aveam cum să devenim un stat modern și civilizat cu astfel de oameni în funcții cheie. Totul e ca o recapitulare. Trăiești cu sentimentul irosirii celor mai buni ani din viață. Al păcălelii și înșelării. Încerci să citești ceva, nu te poți concentra, renunți.

La știri încep reportajele cu subiectul permanent de actualitate „aglomerație pe DN 1, cozi interminabile, se circulă bară la bară”. De zeci de ani, aceeași problemă nerezolvată, același coșmar din care nu ne mai trezim. Îți revin în minte câteva personaje din filmul de 3 ore realizat de Recorder. Oftezi. 

Numeri zilele, urmează să te întorci la serviciu. Încep și poantele pe facebook cu același subiect. Știi că nu va fi simplu să te readaptezi. Colegii vor fi în aceeași stare, așa întâmplă la fiecare început de an. Parcă ai amâna momentul. Parcă ți-ai dori o schimbare, o provocare chiar. Ceva motivant care să te pună în valoare. Unde te-ai implica maxim. Ce îți rezervă anul ăsta? S-o suni pe Neti Sandu? 

Le vei lua pe toate așa cum vin. Ca-ntotdeauna, de altfel. Cică dacă gândești negativ, atragi ghinioanele. Așa o fi. Sănătate să fie, apoi mai vedem. Parcă deja te simt mai bine scriind aceste rânduri.

Să avem un an bun! Cu toții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ove check icon
    Corect,recunosc simptomele.O mica completare ,vorbim doar de cei care ne rupem carca la privat.Bugetarii incep incetisor cu o parjiturica .o cafeluta ,o mica poveste despre unde au cheltuit salariile lor de bugetari ,tichetele de vacanta etc etc.Chiar crede cineva ca vor recupera ziua de vineri,sa fim seriosi,astia nu incep in depresie ei doar continua vacanta
    • Like 1
  • Ce bine ca au trecut sarbatorile! In oraselul in care traiesc viata revine la normal. Nu mai bubuie petardele, in parcarea de la Kaufland sunt ocupate doar doua randuri de locuri, De pe un drum secundar reusesc sa intru pe european in mai putin de un minut. S-a terminat friptura, s-a golit oala cu sarmale, nu mai trebuie mancat nimic sub amenintarea perisabilitatii. Ma simt usor, dorm iarasi bine. A nins, aerul e mai bun, peisajul de basm.
    Tot cea ce nu s-a putu face timp de o luna sub pretextul "sa treaca sarbatorile" devine posibil. Instalatorul m-a sunat ca vine luni pe la noi si tot luni tiparesc invitatiile pentru intalnirea diabeticilor. Urmeaza intalnirea candidatilor pentru Consiliul Local in vederea stabilirii strategiei de campanie,
    Nu mai avem guvern PSD, nu mai avem premier cu care sa-mi fie rusine,ne asteapta doua alegeri care pot schimba multe in bine.
    S.a.m.d. La multi ani!
    • Like 3
    • @ Horst Schuller
      Nume check icon
      Superb Herr Schuller. Imi place atitudinea Dvs. Asa trebuie sa incepem un an nou: cu planuri frumoase, dorinta de schimbare in bine si cu optimism, si nu cu lamentarile clasice romanesti si cu drobu'de sare, adica ce o sa fie o sa fie.
      De aceea nu se schimba nimic in aceasta tara. Iar la servici trebuie sa ne spunem spor la treaba si nu servici usor.
      In rest un An Nou asa cum si-l doreste fiecare. La mila lui D-zeu sau nu...
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult