Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Derogare pentru Mache: sau cum statul se teme să aplice legea cu o săptămână înainte de alegeri

IPS teodosie - basilica.ro

Foto Basilica.ro

Ciclul de știri ocupat majoritar de pandemie este rupt zilele acestea de intervenția celor sfinte în treburile lumești, sau invers. ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, reinventatorul Paștelui în mai, își dorește cu ardoare să-și reconfirme statutul de vedetă națională și să-și adune fanii la un loc, îmbrăcând totul în patrafirul sfințeniei și al luptei pentru drepturile enoriașului de a a-l cinsti pe Sfântul Andrei.

În cadrul acestui proces a apelat la justiție pentru o „derogare”, dar a fost refuzat și s-a văzut nevoit să recurgă la o mai veche tactică - intimidarea, pe care o folosea în zilele sale bune când era cunoscut după un alt nume primit tot de la instituția pentru care lucra (Mache).

Odată ce a ieșit Machele din Teodosie, greu de băgat la loc, astfel că, într-o scrisoare trimisă guvernului, îi acuză pe membrii acestuia de lipsa „fricii de Dumnezeu” și că „se închină unei ştiinţe absurde, care nesocoteşte pe om în integralitatea sa”. Continuă martiric, comparându-se cu László Tőkés și avertizează guvernul să nu subestimeze „dorinţa oamenilor de a striga din nou în stradă la Constanţa şi în alte părţi ale ţării cu noi este Dumnezeu”, deci practic cu încă o revoluție.

În ciuda aparențelor, ridicolul absolut abia urmează când Teodosie, trăznit de candoarea specifică unei fețe bisericești, întreabă autoritățile: „Ce veţi face? Ne veţi bate, amenda, aresta şi executa pe toţi cei care vom merge să ne rugăm la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei, în ziua prăznuirii sale?!? Veţi asmuţi justiţia şi forţele de ordine împotriva propriilor fraţi şi surori pentru a vă atinge scopurile fixate?”.

Dacă închizi ochii, scrisoarea lui Mache - supranumele folosit pe vremea când era informator al Securității, dar și cu rezonanță interlopă – sună a discurs al unui șef de clan de crimă organizată: și ce-o să ne faceți mă, la toți? O să ne arestați pe toți? Nu aveți voi cătușe câți suntem noi.

Într-un stat laic care se bazează pe litera legii, răspunsul ar fi da. Însă, într-un stat în care Biserica este un factor electoral determinant, în care preoții, majoritatea având atitudinea unor locotenenți ai clanului menționat mai sus, fac campanie electorală duminica la slujbă, o țară în care ierarhia credinței, în special în rural este: preot, țârcovnic, primar, doctor, Dumnezeu, răspunsul va fi întotdeauna nu.

Încurajat de șeful sau direct (Daniel, nu Dumnezeu), care la rândul său consideră că poate să capitalize social și politic de pe urma momentului, Mache de la Constanța și-a luat biserica pe nume personal. El decide când se pot repeta sărbători religioase, cine are și nu are frică de Dumnezeu și chiar cine poate fi înlăturat forțat de la putere. Exact ca interlopii despre auziți că sunt conectați la cele mai înalte cercuri ale puterii oficiale.

Modus operandi este similar în ambele cazuri: unii se folosesc de frică, în timp ce ceilalți se folosesc de frica de Dumnezeu. Chiar și foloasele sunt aceleași: respectul străzii (fie că este o stradă în Ferentari sau o stradă în fața bisericii), putere, influență politică și bani. Ultimele două sunt cele mai importante: banii se adună (da, banii ăia neimpozitabili pe care BOR îi numește donații), doldora mai ales la pelerinaje unde creștinii cumpără, donează și sunt convinși să ajute săraca biserică. Nu ați văzut atâta înverșunare și amenințări de Paști, când slujbele s-au desfășurat cu anumite reguli de distanțare fizică. Asta pentru că de Paști miza pecuniară este infimă. 

Îți recomandăm

Mult mai importantă este influența politică pe care, în prag de alegeri parlamentare, guvernul nu poate să o desconsidere. Influența socială exercitată de biserică poate fi monetizată foarte ușor în una electorală, ceea ce a determinat toate partidele care au guvernat România până acum să facă concesii și plecăciuni în fața Bisericii. Nu în ultimul rând, în plină pandemie în care bursa părerilor închide în fiecare zi pe plus și în care diviziunea socială se împarte clar între cei pro și contra, Biserica, loc de iluminare a celor „săraci cu duhul”, se poziționează de partea negaționiștilor, instigând practic la disobediență civică.

În condițiile date, nu ne putem aștepta la o reacție categorică din partea guvernului PNL, care și-a făcut deja calculele politice și se teme de o reacție a enoriașilor la alegeri. Cu toate acestea, o reacție trebuie să existe din partea autorităților, decizia acum fiind dacă vor reacționa înainte sau după. Diferența fiind că PNL-ul poate risca să piardă o parte a voturilor dinspre biserică, sau o mare parte a voturilor celor care chiar respectă legea.

Motivul pentru atitudinea împăciuitoare cu care guvernul a întâmpinat acțiunile bisericii se găsește chiar în încheierea scrisorii lui Mache care, de la înălțimea funcției în care s-a-nveșnicit, face un apel la politicieni să le lase „oamenilor libertatea de a-L cinsti pe Dumnezeu, că şi El să vă mai îngăduie acolo unde credeţi că v-aţi înveşnicit.” Indiferent dacă guvernul va reacționa sau nu, precedentul a fost creat iar influența Bisericii în cotidianul politic și-a dovedit încă o dată eficiența.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • sincer .. orice societate normala isi interneaza "nebunii" la Socola sau pe unde mai sunt asemenea "lacasuri" ....dar nu-i lasa liberi ...sunt un pericol pentru oameni ... ...chiar numeni nu-i poate pune capastru acestui ...hot (a furat pana n-a mai putut si tot mai vrea ...) si instigator la revolta si neascultare de legile laice ale statului ...
  • Like 1
 • Iar noul "stăpân" al statului român , PNL-ul lui Orban ar trebui să-și facă și invers calculele - câți votanți pierde arătând slăbiciune in aplicarea legii atunci când e vorba de acțiunile unui nenorocit de turnător ajuns vlădică în locul altui turnător ..Lucian ...
  • Like 2
 • Acest Teodosie este o mizerie umană care reușește totuși să demonstreze cât de slab, cât de debil este statul român....
  • Like 2
 • Dorin check icon
  Mache Șpagoveanu este se pare purtătorul de cuvănt neoficial a specimenelor nehalite de la BOR. Văd că haită de habotnici se împuținează ( vârsta își spune cuvântul ,se duc la cele veșnice) și fac valuri , poate așa va mai crește numărul îndobitociților religioși și a celor care se consideră fericiți dacă sunt săraci cu duhul.Mă îndoiesc de reușita lor, generațiile tinere nu mai pun botul la ,Crede și nu cerceta, și, umplemi mie buzunarele că sunt preot și așa se cuvine.
  • Like 4
 • Asta este cel mai grav, ceiarea precedentului. Aceste obraznicaturi, bine asemanate cu clanurile de derbedei si ele tolerate???de autoritati au demonstrat forta in timp ce autoritatile statului, multe si bine hranite, inutil n-au scos un cuvant. Acest nemernic, doar pentru obraznicia, tupeul lui trebuia incatusat, judecat de urgenta si bagat in puscarie, de data asta ne mai admitandui-se colaborarea. Si el si sefii lui. Trebuie sa se puna capat odata imbecilizarii maselor. Da, tare mi-e teama ca pnl nu a castigat voturile imbecililor dar a pierdut din voturile celor care i-au sustinut. Marele joc al psd facut cu unealta numita biserica.
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   In mod ,,sigur ,dupa alegeri Guv. va ,lua masurile care se impun ,ptr linistea publica , si acest ,,individ -dobitoc,-instigator,, isi va ,, pierde stelele ,, caci asa NU se poate, Si asa ,cei din bor ,,au multe foarte multe pacate ,,,
   • Like 1
  • @ Dan Capitan
   maripos check icon
   Oare?
   • Like 0


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult