Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Despre curioasa cenzură a performanței feminine

Novak Djokovic - Paris

 Foto - Profimedia Images

Novak Djokovic a câștigat al 23-lea turneu de mare șlem din carieră. O performanță extraordinară, pentru care fără îndoială că merită toate felicitările. Doar că performanța lui e prezentată ca una „fără precedent”, ca un record etc. – iar afirmațiile de genul ăsta sunt false sau cel puțin greșite.

În primul rând, Nole a câștigat turnee de mare șlem doar la simplu. Iar la numărul total de turnee de mare șlem câștigate la simplu, ierarhia e următoarea:

Margaret Court – 24

Serena Williams – 23

Novak Djokovic – 23

Ca atare, tot ce putem spune despre Nole este că a egalat performanța la fel de extraordinară a Serenei Williams – și că nu a depășit recordul de 24 de turnee câștigate la simplu. E absolut minunat ce-a obținut el, doar că performanța lui nu e nici „record”, nici „fără precedent”.

În al doilea rând, dacă luăm în calcul toate turneele de mare șlem câștigate de cineva, ierarhia e următoarea:

Margaret Court – 64

Martina Navratilova – 59

Billie Jean King – 39

Serena Williams – 39

Margaret Osborne duPont – 37

Doris Hart – 35

Louise Brough – 35

Helen Wills – 31

Roy Emerson – 28

Elisabeth Ryan – 26

John Newcombe – 26

Martina Hingis – 25

Steffi Graf – 23

Venus Williams – 23

Novak Djokovic – 23

Bob Bryan – 23 

Niciun jucător mascul de tenis nici măcar nu visează să se apropie de performanțele Margaretei Court, ale Martinei Navratilova, ale lui Billie Jean King sau ale Serenei Williams.

Când vorbim de cel mai mare jucător de tenis din istorie, avem de ales exclusiv între patru femei, niciun bărbat nu e prin zonă – la drept vorbind, nu e nici măcar aproape de zona celor patru. Când o să existe un mascul cu minim 39 de titluri de mare șlem câștigate, o să mai vorbim. Până atunci însă, titlul de „greatest of all time” e disputat exclusiv de 4 femei.

Și cu toate astea, performanța lui Nole (altfel, din nou: întrutotul admirabilă) e prezentată ca „unică”, „fără precedent” șamd.

Așa încât cenzura performanței feminine, prezentarea istoriei tenisului ca și cum femeile nu există sau nu contează, mi se pare cel puțin stranie, ca să nu spun revoltătoare.

Și nu, postarea asta nu e anti-Nole, care, încă o dată, merită toate felicitările pentru performanța lui. E despre misoginismul comentatorilor de tenis (de ambe sexe) și al unora dintre jucătorii masculi de tenis. Și, mai larg, despre atât de răspânditul încă „femeile nu contează”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E adevărat că Margaret Court are 24 de GS la simplu. Doar că 11 le-a câștigat la ea acasă, în Australia, iar 16 înaintea erei Open, care definește tenisul și azi. De asemenea, nu trebuie să uităm că în acea perioadă, în anii '60, foarte puține jucătoare traversau oceanul până în Australia astfel încât acel turneu se juca mai mult între jucătoarele australiene. Era mai mult un campionat național. De fapt așa se și numea turneul, Australian Championships și participau 32 jucătoare (nu 128 ca astăzi), dintre care 30 erau australiene. Azi totuși parcă e altceva un turneu de Grand Slam, nu?
    • Like 0
  • Reason check icon
    GOAT = greatest of all times = cel main bun din toate timpurile se referă la valoarea absolută, nu la rezultatele obținute într-un pool limitat, în care nu concurează cei mai buni. Altfel, am putea da titlul de GOAT pentru un tip care a câștigat titlul național în Burkina Fasso de 30 de ori la rând.
    În clipa în care până și cea mai puternică jucătoare din toate timpurile, Serena Williams, a spus că nu ar avea nicio șansă împotriva vreunui jucător din ATP top 100, situația este clară. Diferența de forță, viteză, spin, rezistență fizică etc. între tenisul masculin și cel feminin este uriașă.
    • Like 0
  • Dan check icon
    Evident, clasamentul o sa depinde de ce definitie folosim pentru performanta/cel mai bun, astfel ca discutiile in contradictoriu sunt irelevante...toti au dreptate in felul lor :)
    • Like 0
  • Ca de multe ori pe aceasta platforma, autorul compara mere cu pere și trage o concluzie din puțul gandirii.
    1. Tenisul (atât masculin, dar în special cel feminin) in anii lui Margaret Court (pre-open era unde de altfel a câștigat marea majoritate a titlurilor ei de GS) era net inferior din orice punct de vedere cu tenisul practicat în prezent. La AO-ul din acea perioadă (care defapt se numea Australian Championships) participau aproape exclusiv jucătoare din US si Australia. Din tabloul de 32 de jucătoare (comparat cu 128 în prezent!) cam 30 din ele erau australience.
    2. Tenisul masculin a fost întotdeauna mult mai competitiv in absolut orice era. Au fost mereu cel puțin 3-4 jucători dominanți care își împărțeau trofeele intre ei. În comparație, în tenisul feminin au fost mult mai puține jucătoare dominante în același timp (în fapt, cel mai aprig versus a fost intre Seles și Graf) - în aceste condiții este evident ca la feminin au fost jucatoare cu multiple titluri de GS, atât la simplu cât și la dublu.
    3. In tenisul masculin absolut toate rundele de GS se joaca "best out of 5" iar meciurile sunt absolut istovitoarea din punct de vedere fizic cât și mental. Niciun jucător, oricât de bun, nu poate face performanță în simplu și dublu în același timp (deși au fost câteva excepții in trecut, însă pur și simplu nu aveau fizic resurse sa câștige titluri de GS în dublu cu nemiluita).
    4. Tenisul dublu mixt este complet irelevant, acolo se joacă mai mult de plăcere. Nu îmi aduc aminte de niciun jucător masculin din top 20 în istoria recentă care sa fi făcut dublu mixt de performanta.
    5. Strict referitor la Nole: deja a doborât recordul de săptămâni pe locul 1 mondial (combinat ATP cu WTA), a egalat recordul lui SW la numărul de grandslamuri câștigate in Open Era (repet, ce a fost înainte de open era nu prea contează, fiind tenis amator unde concurau pe baza de invitație, nu pe baza de rankings) și cu siguranta îl va depăși (la Wimbledon cam nimeni nu ii poate face fata in prezent, doar eventualele accidentări l-ar putea împiedica să ridice titlul pentru a 8-a oară). Da, este de departe cel mai bun jucător de tenis ever.
    • Like 2
    • @ Un_oarecare
      Exceptionala punere la punct a lucrurilor! Reply de zeci de ori mai inteligent decat textul publicat. Nu mai vorbim despre faptul ca Novak a infruntat alti doi monstri sacri, probabil pe cei mai cei din istorie, urmatorii dupa el. Fara ei, dar cu Wawrinci, Murray și Del Potri (asa cum a fost Serena), Nole avea acum macar dublu. Singurul lucru pe care l-as completa a fost existenta unui alt binom grozav, in tenisul feminin, in afara de Graf-Seles, si anume Navratilova-Evert.
      • Like 0
  • Corect!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Interesant.
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult