Foto - Profimedia Images
Novak Djokovic a câștigat al 23-lea turneu de mare șlem din carieră. O performanță extraordinară, pentru care fără îndoială că merită toate felicitările. Doar că performanța lui e prezentată ca una „fără precedent”, ca un record etc. – iar afirmațiile de genul ăsta sunt false sau cel puțin greșite.
În primul rând, Nole a câștigat turnee de mare șlem doar la simplu. Iar la numărul total de turnee de mare șlem câștigate la simplu, ierarhia e următoarea:
Margaret Court – 24
Serena Williams – 23
Novak Djokovic – 23
Ca atare, tot ce putem spune despre Nole este că a egalat performanța la fel de extraordinară a Serenei Williams – și că nu a depășit recordul de 24 de turnee câștigate la simplu. E absolut minunat ce-a obținut el, doar că performanța lui nu e nici „record”, nici „fără precedent”.
În al doilea rând, dacă luăm în calcul toate turneele de mare șlem câștigate de cineva, ierarhia e următoarea:
Margaret Court – 64
Martina Navratilova – 59
Billie Jean King – 39
Serena Williams – 39
Margaret Osborne duPont – 37
Doris Hart – 35
Louise Brough – 35
Helen Wills – 31
Roy Emerson – 28
Elisabeth Ryan – 26
John Newcombe – 26
Martina Hingis – 25
Steffi Graf – 23
Venus Williams – 23
Novak Djokovic – 23
Bob Bryan – 23
Niciun jucător mascul de tenis nici măcar nu visează să se apropie de performanțele Margaretei Court, ale Martinei Navratilova, ale lui Billie Jean King sau ale Serenei Williams.
Când vorbim de cel mai mare jucător de tenis din istorie, avem de ales exclusiv între patru femei, niciun bărbat nu e prin zonă – la drept vorbind, nu e nici măcar aproape de zona celor patru. Când o să existe un mascul cu minim 39 de titluri de mare șlem câștigate, o să mai vorbim. Până atunci însă, titlul de „greatest of all time” e disputat exclusiv de 4 femei.
Și cu toate astea, performanța lui Nole (altfel, din nou: întrutotul admirabilă) e prezentată ca „unică”, „fără precedent” șamd.
Așa încât cenzura performanței feminine, prezentarea istoriei tenisului ca și cum femeile nu există sau nu contează, mi se pare cel puțin stranie, ca să nu spun revoltătoare.
Și nu, postarea asta nu e anti-Nole, care, încă o dată, merită toate felicitările pentru performanța lui. E despre misoginismul comentatorilor de tenis (de ambe sexe) și al unora dintre jucătorii masculi de tenis. Și, mai larg, despre atât de răspânditul încă „femeile nu contează”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În clipa în care până și cea mai puternică jucătoare din toate timpurile, Serena Williams, a spus că nu ar avea nicio șansă împotriva vreunui jucător din ATP top 100, situația este clară. Diferența de forță, viteză, spin, rezistență fizică etc. între tenisul masculin și cel feminin este uriașă.
1. Tenisul (atât masculin, dar în special cel feminin) in anii lui Margaret Court (pre-open era unde de altfel a câștigat marea majoritate a titlurilor ei de GS) era net inferior din orice punct de vedere cu tenisul practicat în prezent. La AO-ul din acea perioadă (care defapt se numea Australian Championships) participau aproape exclusiv jucătoare din US si Australia. Din tabloul de 32 de jucătoare (comparat cu 128 în prezent!) cam 30 din ele erau australience.
2. Tenisul masculin a fost întotdeauna mult mai competitiv in absolut orice era. Au fost mereu cel puțin 3-4 jucători dominanți care își împărțeau trofeele intre ei. În comparație, în tenisul feminin au fost mult mai puține jucătoare dominante în același timp (în fapt, cel mai aprig versus a fost intre Seles și Graf) - în aceste condiții este evident ca la feminin au fost jucatoare cu multiple titluri de GS, atât la simplu cât și la dublu.
3. In tenisul masculin absolut toate rundele de GS se joaca "best out of 5" iar meciurile sunt absolut istovitoarea din punct de vedere fizic cât și mental. Niciun jucător, oricât de bun, nu poate face performanță în simplu și dublu în același timp (deși au fost câteva excepții in trecut, însă pur și simplu nu aveau fizic resurse sa câștige titluri de GS în dublu cu nemiluita).
4. Tenisul dublu mixt este complet irelevant, acolo se joacă mai mult de plăcere. Nu îmi aduc aminte de niciun jucător masculin din top 20 în istoria recentă care sa fi făcut dublu mixt de performanta.
5. Strict referitor la Nole: deja a doborât recordul de săptămâni pe locul 1 mondial (combinat ATP cu WTA), a egalat recordul lui SW la numărul de grandslamuri câștigate in Open Era (repet, ce a fost înainte de open era nu prea contează, fiind tenis amator unde concurau pe baza de invitație, nu pe baza de rankings) și cu siguranta îl va depăși (la Wimbledon cam nimeni nu ii poate face fata in prezent, doar eventualele accidentări l-ar putea împiedica să ridice titlul pentru a 8-a oară). Da, este de departe cel mai bun jucător de tenis ever.