Poate că una dintre marile întrebări ale acestor zile e când se va produce fenomenul de dez-îndrăgostire a populației pro-Georgescu, căci atașamentul ei față de personajul politic seamănă mai degrabă cu efervescența primelor luni dintr-o relație de iubire. Dar toată situația are și explicații sociologice, căci ea nu a apărut din nimic și de niciunde. Ea vine ca reacție la o sumă de nevoi neîmplinite, ca o consecință a ceea ce vom numi, deloc condescendent, “frustrări generale”. Și în acest sens am purtat o discuție pe tema cu sociologul Barbu Mateescu, aflând din ce s-a născut dragostea pentru Georgescu, dar și care ar putea fi mecanismele de dez-îndrăgostire.
Pe de altă parte, dihotomia “noi/ei”se prefigurează a fi eminamente greșită și tocmai ea e rețeta dezastrului. Pentru că, în fapt, nevoile pe care Georgescu le acoperă pentru susținătorii lui sunt și nevoile celor care nu-l susțin, cu distincția că cei din urmă văd în spatele prințului pe ca alb un proxenet periculos. În continuare, încă o voce cu expertiză în domeniu ne vorbește despre importanța eliminării acestei dihotomii dintre “noi” și “ei”. Căci și noi, și ei, suntem prinși în aceeași poveste cu potențial periculos.
Interviul pe scurt:
- Informațiile despre apartenența lui Călin Georgescu la sistem nu ajung la susținătorii lui Georgescu, din simplul motiv că personajul e atractiv pentru că n-a fost văzut în politica ultimilor 15 ani
- Potretul susținătorului lui Georgescu
- Nevoile susținătorilor lui Georgescu sunt aproape identice cu cele ale oamenilor care văd în el un pericol. De aceea, punerea unor granițe între ”noi” și ”ei” nu face altceva decât să adâncească sensul absurd al evenimentelor din ultima perioadă.
- Sondajul lui Nicușor Dan este relevant încă, în contextul unei emoții sociale care se menține la cote ridicate.
Ce le oferă Călin Georgescu oamenilor care îl susțin în ciuda numeroaselor evidențe că personajul e unul al sistemului? Ce nevoi ale maselor și indivizilor sunt acoperite de acest personaj?
Barbu Mateescu: Faptul că Georgescu aparține sistemului nu ajunge la ei. Trebuie canale de comunicare în care ei să aibă încredere. Aspectele relevante în ceea ce privește atractivitatea lui Georgescu sunt numeroase. Două dintre dintre ele par mai relevante: 1) el nu aparține vreunuia din partidele care au fost la putere în ultimii 15 ani. 2) Oboseala tehno-psihologică resimțită de mari părți din Nordul global care duce la nevoi fetale ("make America great * AGAIN *, paseismul bazat de idealizarea ruralului etc).
Putem face un portret al celui care îl susține pe Călin Georgescu?
Este o persoană adultă, dar nu pensionar. Locuiește într-un județ sau într-o localitate cu dezvoltare economică sub medie. Este foarte îngrijorat(ă) de războiul din Ucraina și de probabilitatea ca România să devină implicată. Simte că statul nu funcționează în favoarea cetățenilor, că serviciile oferite de stat sunt la parametri inacceptabili și că puterea este alocată (atât național cât și global) în mod disproporționat, cea mai mare parte aflându-se la elite din care nu face parte.
A apărut recent povestea unui sondaj realizat la comanda lui Nicușor Dan care îl plasează pe Călin Georgescu pe primul loc, cu 40 de procente. Credeți că e substanțial și de referință un astfel de sondaj făcut în aceste momente de emoție socială?
Dacă emoția nu se stinge până la alegeri, da, e foarte relevant. Să nu uităm că avem același președinte de țară și practic aceeași guvernare ca înainte de alegeri, cu aproape în totalitate aceiași miniștri și cu același prim-ministru. Asta deși votul, atât la parlamentare cât și la prezidențiale, a indicat o înfrângere majoră a coaliției existente în acel moment. Ar fi fost bizar ca emoția/furia să nu existe.
Dacă ne uităm în spatele cifrelor, cum ne explicăm creșterea“georgismului”? Și, ca orice fenomen din lume, tot ce crește trebuie să și descrească. Înce condiții s-ar putea produce fenomenul de dez-îndrăgostire în raport cu personajul?
E nevoie de multă emoție, de un proiect persuasiv vizavi de România care vine. E nevoie de vizionari credibili și carismatici.
Vedeți astăzi pe scena politică și pe datele pe care le avem un personaj capabil să îl învingă pe Călin Georgescu într-o luptă dreaptă si democratică?
Decizia președintelui Iohannis de a rămâne în funcție complică lucrurile pentru orice candidat anti-Georgescu, încărcând cu emoție publicul acestuia. Georgescu sau viitori Georgești pot fi învinși cu condiția să nu opereze în termeni de blocul nostru de votanți versus blocul lor. Multe - nu toate - din percepțiile votanților lui Georgescu sunt comune cu ale votanților non-Georgescu. România dorește o direcție și un set de reforme. Acestea sunt cărămizile de la care trebuie pornit în construirea unei candidaturi de succes.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.