Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dialog imaginar între primarul din Slobozia și șeful grupului Toyota: „Buna ziua, sunt cutare. Dacă aveți planuri să vă relocați fabrica din Rusia, vă dăm noi teren, facilități, angajați, haideți aici și exportați unde vreți voi în spațiul euroasiatic”

Fabrica auto

Foto: Getty Images

Știre Digi24: Rusia e pedepsită dur de marii giganţi petrolieri, iar producătorii auto anunță și ei încetarea acordurilor comerciale sau producţia în țara lui Vladimir Putin. Există însă și companii care se retrag din Ucraina, invocând îngrijorări cu privire la siguranţa angajaţilor.

Îmi sună în urechi un dialog imaginar între primarul din Slobozia și șeful grupului Toyota: „Buna ziua, sunt cutare. Dacă aveți planuri să vă relocați fabrica din Rusia, vă dăm noi teren, facilități, angajați, haideți aici și exportați de aici unde vreți voi în spațiul euroasiatic”. 

Am luat exemplul Slobozia pentru că am un prieten foarte bun acolo, e doctor, n-ai zice că se pricepe, dar știe zona și îmi povestește cu suflet despre oportunitățile pentru investiții industriale ale sudului țării pe care însă/ încă nimeni nu le are pe radar. Putea fi la fel de bine vorba despre primarii din județul Hunedoara, o zonă cu multe disponibilizări, sau despre primarii din județele Moldovei, unde sunt multe orașe cu șomaj mare.

Este vorba despre a prinde din zbor o oportunitate de rescriere a lanțurilor de producție și distribuție care va urma războiului. Din sutele de companii care se retrag sau se vor retrage în următoarea perioada din Rusia și Ucraina unele nu se vor duce înapoi, vor căuta capete de pod pe granița estică a Uniunii Europene de unde vor putea produce și exporta în cele două țări, dar și în țările satelite acestora, la rândul lor afectate de conflict. 

Vrând-nevrând, după război, toate grupurile care s-au retras vor reveni în zonă, vorbim de o populație de aproape 300 de milioane de oameni care vor avea nevoie de hrană, medicamente, îmbrăcăminte, electrocasnice, telefoane mobile, mijloace de transport – și desigur, armament - iar oferta va trebui să ajungă din nou la cerere. Unii se vor întoarce la siturile de fabricație abandonate, alții poate nu le vor mai găsi, sunt și mulți care se vor gândi să plece definitiv. Dar într-un fel sau altul, undeva, vor trebui să reînceapă producția. De ce n-ar face-o din Ialomița, Hunedoara, Vaslui, Tulcea, Galați?

Veți spune, e război acolo, mor oameni, ne gândim să ajutam refugiații, nu la prostii de genul „reindustrializarea României”. Repet, războiul se va termina într-o zi și viață normală, în noua normalitate, își va relua cursul, iar Romania, prin poziția pe harta, trebuie să fie unul dintre capetele de pod despre care vorbeam.

Știți cine a început probabil deja să sune la marile grupuri internaționale care s-au retras din Rusia și Ucraina? Primarii din Ungaria, Serbia și Bulgaria…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Companiiile respective au deja prezenta un tarile mentionate. In Rusia erau prezente pentru uriasa piata de desfacere in zona tarilor estice / asiatice. Articolul arunca doar ipoteze ce nici macar nu pleaca de la un fundament corect.
    • Like 0
  • Cand Toyota a deschis uzina acolo, a mizat pe teren ieftin, energie ieftina si mai ales mana de lucru mai ieftina si doritoare de munca si serioasa. Oare sunt toate astea la Slobozia? Sau la Tulcea?
    • Like 1
    • @ Elena Pop
      Am văzut în Vietnam cum s-a început cu "mana de lucru ieftina" (terenul nu se vinde e al statului).
      Acum, 30 de ani mai târziu se dezvolta încă vertiginos, salariile le cresc, orașele sunt e, traordinare, etc
      • Like 0
  • Ion check icon
    Corporațiile multinaționale care n-au decis retragerea din Rusia trebuie supuse linșajului mediatic și boicotate. Sediile lor ar trebui ușor mânjite cu vopsea roșie.
    • Like 0
    • @ Ion
      Gandalf check icon
      Ioane dragă, de când cu internetu` asta, e mai simplu ca orice. Mânjitu` cu feșteală (vopsea ardelenească, neaoșe - de orice culoare ar fi ea) este muncă inutilă. Vine propitaru` și mai da un strat. Cu vopseaua originală.
      Ce arde la buzunar e comerțu`, banu` din vânzări. De orice fel, inclusiv intelighenție.
      Deci celor care sunt mânjiți din URSS Rev.2.0 o singură chestie: nu le mai băgăm bani în buzunar.
      Și putem începe chiar cu spaima-spaimelor, COCA-COLA. Target: vânzări zero în România în următoarea perioadă. Da, și în alte țări, da' noi avem treabă cu România. Aici e ogorul pe care trebuie să îl lucrăm.
      Când începem?
      • Like 1
  • Liviu check icon
    Voi face o presupunere nu asa fantastica - 99% din functionarii primariei, cu seful lor in frunte, nu cunosc limba engleza macar la nivel conversational si nu au habar sa intocmeasca un plan de atragere a investitorilor.
    Mai degraba as vedea un asemenea plan sa fie construit de catre Ministerul Economiei impreuna cu o serie de primarii dornice de dezvoltare locala.
    • Like 2
    • @ Liviu
      Gandalf check icon
      Există ceva ce se numește ALEGORIE. Un caz particular este fabula, unde evident că animalu` vorbește și alegoric el ne procură informații, emoții și date aplicabile unor oameni - care, naiba să-i ia, vorbesc și în viața reală. Fără să gândească. (Nota nu este către tizul Liviu, de data asta).
      Așadar, articolul se vrea o alegorie. Slobozia este un "de exemplu" aici.
      Și nu, eu sunt absolut împotriva centralizării inițiativei. Ministerul este locul in care se creează metodologia pe care localul trebuie să o aplice (un Minister normal, nu de-ale noastre unde se creează linia cea mai dreapta dintre buzunarul propriu și banul public).
      Iar dacă cei din primarii nu au auzit de limba engleză, precis pot angaja pe post de consilier un translator. Dau afară nepotul lui Ion sau al lui Gheorghe și uite ca se face loc în schemă și in buget.
      • Like 1
    • @ Gandalf
      Multe din sloboziile tarii au aceeasi primarie: tinerii cu entuziasm si engleza nu isi gasesc job in primarie, vechii angajati din primarie vor angaja asa cum au fost si ei angajati: cu spaga/pila /impins de la spate, si vor astepta de la minister vreo decizie/plan de facut, minister pe unde surpriza, nimic nu s-a schimbat de 70 de ani cand si atunci asteptau de la Moscova sa se decida planul cincinal si preturile impuse.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult