Foto: Getty Images
Știre Digi24: Rusia e pedepsită dur de marii giganţi petrolieri, iar producătorii auto anunță și ei încetarea acordurilor comerciale sau producţia în țara lui Vladimir Putin. Există însă și companii care se retrag din Ucraina, invocând îngrijorări cu privire la siguranţa angajaţilor.
Îmi sună în urechi un dialog imaginar între primarul din Slobozia și șeful grupului Toyota: „Buna ziua, sunt cutare. Dacă aveți planuri să vă relocați fabrica din Rusia, vă dăm noi teren, facilități, angajați, haideți aici și exportați de aici unde vreți voi în spațiul euroasiatic”.
Am luat exemplul Slobozia pentru că am un prieten foarte bun acolo, e doctor, n-ai zice că se pricepe, dar știe zona și îmi povestește cu suflet despre oportunitățile pentru investiții industriale ale sudului țării pe care însă/ încă nimeni nu le are pe radar. Putea fi la fel de bine vorba despre primarii din județul Hunedoara, o zonă cu multe disponibilizări, sau despre primarii din județele Moldovei, unde sunt multe orașe cu șomaj mare.
Este vorba despre a prinde din zbor o oportunitate de rescriere a lanțurilor de producție și distribuție care va urma războiului. Din sutele de companii care se retrag sau se vor retrage în următoarea perioada din Rusia și Ucraina unele nu se vor duce înapoi, vor căuta capete de pod pe granița estică a Uniunii Europene de unde vor putea produce și exporta în cele două țări, dar și în țările satelite acestora, la rândul lor afectate de conflict.
Vrând-nevrând, după război, toate grupurile care s-au retras vor reveni în zonă, vorbim de o populație de aproape 300 de milioane de oameni care vor avea nevoie de hrană, medicamente, îmbrăcăminte, electrocasnice, telefoane mobile, mijloace de transport – și desigur, armament - iar oferta va trebui să ajungă din nou la cerere. Unii se vor întoarce la siturile de fabricație abandonate, alții poate nu le vor mai găsi, sunt și mulți care se vor gândi să plece definitiv. Dar într-un fel sau altul, undeva, vor trebui să reînceapă producția. De ce n-ar face-o din Ialomița, Hunedoara, Vaslui, Tulcea, Galați?
Veți spune, e război acolo, mor oameni, ne gândim să ajutam refugiații, nu la prostii de genul „reindustrializarea României”. Repet, războiul se va termina într-o zi și viață normală, în noua normalitate, își va relua cursul, iar Romania, prin poziția pe harta, trebuie să fie unul dintre capetele de pod despre care vorbeam.
Știți cine a început probabil deja să sune la marile grupuri internaționale care s-au retras din Rusia și Ucraina? Primarii din Ungaria, Serbia și Bulgaria…
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Acum, 30 de ani mai târziu se dezvolta încă vertiginos, salariile le cresc, orașele sunt e, traordinare, etc
Ce arde la buzunar e comerțu`, banu` din vânzări. De orice fel, inclusiv intelighenție.
Deci celor care sunt mânjiți din URSS Rev.2.0 o singură chestie: nu le mai băgăm bani în buzunar.
Și putem începe chiar cu spaima-spaimelor, COCA-COLA. Target: vânzări zero în România în următoarea perioadă. Da, și în alte țări, da' noi avem treabă cu România. Aici e ogorul pe care trebuie să îl lucrăm.
Când începem?
Mai degraba as vedea un asemenea plan sa fie construit de catre Ministerul Economiei impreuna cu o serie de primarii dornice de dezvoltare locala.
Așadar, articolul se vrea o alegorie. Slobozia este un "de exemplu" aici.
Și nu, eu sunt absolut împotriva centralizării inițiativei. Ministerul este locul in care se creează metodologia pe care localul trebuie să o aplice (un Minister normal, nu de-ale noastre unde se creează linia cea mai dreapta dintre buzunarul propriu și banul public).
Iar dacă cei din primarii nu au auzit de limba engleză, precis pot angaja pe post de consilier un translator. Dau afară nepotul lui Ion sau al lui Gheorghe și uite ca se face loc în schemă și in buget.