Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dilemele lui Robert Negoiţă, doctor în științe: „Toată lumea o făcea, am făcut-o și eu. Care e diferența între să copiezi și să plagiezi?”

Primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a declarat miercuri la ieșirea de la Parchetul General, unde a fost chemat de procurori pentru a da explicații despre lucrarea sa de doctorat, că „toată lumea o făcea, am făcut-o și eu”.

Eu nu înțeleg care e diferența (între) „să copiezi și să plagiezi” și care e diferența (între) „să copiezi și să nu plagiezi”, a spus Robert Negoiță, la ieșirea de la Parchet.

Edilul susține că le-a spus procurorilor că nu a avut niciodată beneficii datorită titlului de doctor. 

„Domnii procurori au fost interesați să știe câteva aspecte, dacă am beneficiat de un avantaj datorită acestui titlu de doctorat. Răspunsul a fost categoric nu, niciodată nu am avut vreun avantaj în afară că mi-am îmbunătățit cunoștintele”, a mai declarat miercuri Robert Negoiță. 

Primarul Sectorului 3 a fost citat miercuri la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru a da declaraţii în dosarul penal care se fac cercetări legate de faptul că ar fi plagiat în lucrarea de doctorat intitulată „Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social". 

În luna iulie Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, a declarat, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza".

Ulterior, Robert Negoiță a scris pe Facebook că „nu are niciun regret” în cazul în care i se va retrage titlul de doctor, mărturisind că „singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această „modă" a titlurilor academice”.

„Comisia de etică a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza" a început procedura prin care, cel mai probabil, îmi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret că acest lucru se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că, în parcursul meu din administrația publică, cele mai importante au fost cunoștințele dobândite practic”, a scris în iulie pe Facebook primarul Robert Negoiță.

Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, este plagiată de la prima până la ultima frază, scria jurnalista Emilia Șercan într-un articol publicat la sfârșitul lunii mai pe pressone.ro, adăugând că teza este copiată integral din surse care sunt disponibile, în marea lor majoritate, pe internet, iar „autorul" nu a folosit ghilimele şi nici nu a indicat sursele de unde a preluat conţinutul. În lucrare Negoiță ar fi folosit fragmente din articole semnate, printre alții, de economistul american Nouriel Roubini și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Negoita Robert, sa nu se confunde cu Liviu, nu a facut decat prostii, ca sa fiu bland, de cand a venit primar la sect.3. Doar circ fara paine, in parcul A.I Cuza,unde organizeaza tot felul de paranghelii in care nu face decat sa produca zgomot in zona, deranjand pe cei ce locuiesc in prejma, a cumparat, la ce pret si de unde? trmare si suflante pt. Iarba si frunza cu care polueaza fonic pe cecei ce locuiesc, acolo unde "echipele" adp-ului se fac ca fac treaba( cu precadere sambata si duminica la pranz), a desfasurat o ampla borduriada,schimbarea bancilor si a cosurilor de gunoi, sustragand-ule sau distrugand-ule pe cele vechi, a pus, in bataie de joc, dale in locul asfaltului de pe trotuare. Pe astfel de hotii a cheltuit banii comunitatii. Este f. apreciat de incompetenta primarita a capitalei. Doar sunt din acelasi partid. DNA-ul ar trebui sa-l ia la intrebari pentru foarte multe. Se "ocupa"de reabilitari termice fara sa verifice cum, cu ce, cu cine se fac acceste lucrari si cat dureaza. A ajuns primar de sector multumita absenteismului la vot. Ca toti primarii psd avuti de sect.3, nu face decat lucruri de mantuiala si f.mult zgomot, atat la propiu car si la figurat.
    • Like 0
  • Anon check icon
    Asa faceau toti, drept urmare te-ai aliniat si dumneata la "moda", nu? Ce atitudine de oaie din partea unui asa-zis lider. Nene Negoita, valorezi fix cat teza ta de doctorat.
    Iar faptul ca dupa tine un titlu academic e o "moda" arata cat esti de parvenit. Cand se va constata cat de bine stam cu cercetarea fata de institutele si universitatile din afara si ce respect avem din partea comunitatii stiintifice, sa ne aducem aminte de nea' Negoita si cei ca el.
    • Like 0
  • Vasile check icon
    Ca toți ceilalți, nu realizează că furtul este furt, chiar dacă furi cuvinte. Ăsta este nivelul de conștiință al aleșilor și al celor care îi aleg. Votați-l că merită. Doar nu v-a furat cpra din bătătură.
    • Like 0
    • @ Vasile
      Vasile check icon
      Erată: Capra în loc de cpra.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult