Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, a declarat, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza".
UPDATE Robert Negoiță a scris sâmbătă pe Facebook că „nu are niciun regret” în cazul în care i se va retrage titlul de doctor, mărturisind că „singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această „modă" a titlurilor academice”.
„Comisia de etică a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza" a început procedura prin care, cel mai probabil, îmi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret că acest lucru se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că, în parcursul meu din administrația publică, cele mai importante au fost cunoștințele dobândite practic”, scrie în postare Robert Negoiță.
„Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această „modă" a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum și din care am învățat o lecție importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică. Tocmai de aceea, mă voi supune deciziei Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), dacă acesta va decide să îmi retragă titlul de doctor”, adaugă primarul Sectorului 3.
Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, este plagiată de la prima până la ultima frază, scria jurnalista Emilia Șercan într-un articol publicat la sfârșitul lunii mai pe pressone.ro, adăugând că teza este copiată integral din surse care sunt disponibile, în marea lor majoritate, pe internet, iar „autorul" nu a folosit ghilimele şi nici nu a indicat sursele de unde a preluat conţinutul. În lucrare Negoiță ar fi folosit fragmente din articole semnate, printre alții, de economistul american Nouriel Roubini și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Robert Negoiță și-a susținut teza de doctorat la Facultatea de Drept a Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza", chiar dacă lucrarea abordează un subiect economic - „Criza economico-financiara si impactul acesteia asupra echilibrului social".
Robert Negoiță a terminat liceul la 31 de ani și a devenit doctor în științe juridice în 2012, la vârsta de 44 de ani.
Pe de altă parte, recent, CNATDCU a dat verdict de plagiat în cazul fostului premier Victor Ponta.
Victor Ponta a contestat decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare privind retragerea titlului de doctor.
CNATDCU are la dispoziție zece zile, începând cu data de 15 iulie, pentru analizarea contestației, iar apoi va decide dacă o aprobă sau nu. În cazul în care comisia care va prelua contestația va stabili reanalizarea cazului, termenul pentru un răspuns va fi prelungit cu încă 45 de zile.
„Deocamdată nu pot să iau nicio decizie. Domnul Victor Ponta a făcut o contestaţie pe care a înaintat-o cabinetului ministrului şi UEFISCDI. Această contestaţie va fi evaluată, se va da un verdict. Abia după aceea, în funcţie de acest verdict al comisiei de contestaţii, în calitate de ministru, voi lua decizia care e impusă de lege”, a spus în urmă cu o săptămână ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, citat de Digi24.ro.
Comisia de experți a constatat că în lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta există „calupuri de text care sunt preluate integral", aproximativ o treime de text fiind „plagiat".
„După mine este trist faptul că au trebuit să treacă atâția ani și au trebuit să se consume atâtea energii pentru a spune că împăratul este gol. Domnul acesta va fi în continuare vioi, el nu are probleme cu conștiința și cu chestiuni din astea desuete precum onoarea”, a spus pentru Republica.ro Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, după ce Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit, la sfârșitul lunii iunie, că premierul VIctor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Robert Negoita stia ca a plagiat.
Toti oameni cu ceva in capatana stiu ca sansele de a plagia, in cazul unui un politician roman care si-a luat bacul la 31 de ani, sunt cam de 99,99%.
Iar marea majoritate a votantilor lui stia ca Robert Negoita a plagiat. Insa nu i-a pasat. Cei care l-au votat l-au votat din cu totul alte motive.
Pentru o buna parte din alegatorii romani, descrieri precum "politicianul Ionescu a plagiat la lucrarea sa de doctorat" sau "primarul Popescu a fost retinut pentru dare de mita" sunt irelevante.
Robert Negoita putea sa ofere jurnalistilor un raspuns multi mai simplu.
"Intr-adevar, am plagiat. Si Victor Ponta a facut-o. Toti o fac. Ete fas!"