Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Robert Negoiţă a plagiat în lucrarea de doctorat, a decis Comisia de etică a Academiei de Poliţie. Primarul Sectorului 3: „Nu am niciun regret”

Comisia de etică a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" a constatat că lucrarea de doctorat a primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, este un plagiat şi a cerut Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să îi retragă titlul de doctor, a declarat, pentru News.ro, Daniel Torje, rectorul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza".

UPDATE Robert Negoiță a scris sâmbătă pe Facebook că „nu are niciun regret” în cazul în care i se va retrage titlul de doctor, mărturisind că „singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această „modă" a titlurilor academice”.

„Comisia de etică a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza" a început procedura prin care, cel mai probabil, îmi va fi retras titlul de doctor. Nu am niciun regret că acest lucru se va întâmpla, cu atât mai mult cu cât îmi dau seama că, în parcursul meu din administrația publică, cele mai importante au fost cunoștințele dobândite practic”, scrie în postare Robert Negoiță.

„Singurul lucru pe care îl regret este acela de a mă fi lăsat tentat, în trecut, de această „modă" a titlurilor academice. Este un episod pe care mi-l asum și din care am învățat o lecție importantă: singurele realizări notabile sunt cele construite pe o bază sănătoasă! Mi-am asumat acest principiu în calitate de primar dar, din păcate, nu l-am avut în vedere din perspectiva academică. Tocmai de aceea, mă voi supune deciziei Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), dacă acesta va decide să îmi retragă titlul de doctor”, adaugă primarul Sectorului 3.

Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, este plagiată de la prima până la ultima frază, scria jurnalista Emilia Șercan într-un articol publicat la sfârșitul lunii mai pe pressone.ro, adăugând că teza este copiată integral din surse care sunt disponibile, în marea lor majoritate, pe internet, iar „autorul" nu a folosit ghilimele şi nici nu a indicat sursele de unde a preluat conţinutul. În lucrare Negoiță ar fi folosit fragmente din articole semnate, printre alții, de economistul american Nouriel Roubini și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Robert Negoiță și-a susținut teza de doctorat la Facultatea de Drept a Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza", chiar dacă lucrarea abordează un subiect economic - „Criza economico-financiara si impactul acesteia asupra echilibrului social".

Robert Negoiță a terminat liceul la 31 de ani și a devenit doctor în științe juridice în 2012, la vârsta de 44 de ani.

Pe de altă parte, recent, CNATDCU a dat verdict de plagiat în cazul fostului premier Victor Ponta.

Victor Ponta a contestat decizia Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare privind retragerea titlului de doctor.

CNATDCU are la dispoziție zece zile, începând cu data de 15 iulie, pentru analizarea contestației, iar apoi va decide dacă o aprobă sau nu. În cazul în care comisia care va prelua contestația va stabili reanalizarea cazului, termenul pentru un răspuns va fi prelungit cu încă 45 de zile.

„Deocamdată nu pot să iau nicio decizie. Domnul Victor Ponta a făcut o contestaţie pe care a înaintat-o cabinetului ministrului şi UEFISCDI. Această contestaţie va fi evaluată, se va da un verdict. Abia după aceea, în funcţie de acest verdict al comisiei de contestaţii, în calitate de ministru, voi lua decizia care e impusă de lege”, a spus în urmă cu o săptămână ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, citat de Digi24.ro.

Comisia de experți a constatat că în lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta există „calupuri de text care sunt preluate integral", aproximativ o treime de text fiind „plagiat".

„După mine este trist faptul că au trebuit să treacă atâția ani și au trebuit să se consume atâtea energii pentru a spune că împăratul este gol. Domnul acesta va fi în continuare vioi, el nu are probleme cu conștiința și cu chestiuni din astea desuete precum onoarea”, a spus pentru Republica.ro Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București, după ce Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU) a stabilit, la sfârșitul lunii iunie, că premierul VIctor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Să nu ne mai mirăm ca diplomele românești sint cu greu recunoscute în străinătate. Sa mulțumim acestor buni de nimic pentru asta. Auzi...și-a luat diplomă de doctorat pentru că așa era ''moda''. Ce mai poți comenta la așa ceva?? Incredibil!!!
  • Like 0
 • check icon
  Alt impostor, presupun că aceiași membri ai comisiei. De ce nu vorbiți despre conducătorul de doctorat, despre membrii comisiei, sunt la fel de importanți precum nenea candidatul. Și unde, la instituția care susține sus și tare că apără democrația, SRI. Când se întâmplau astea? Păi când director era dl acela misterios, arogant, care avea un zâmbet superior când îl întrebai ceva... ah, cum îl cheamă? ăla care a acuma ambasador al României la Washington D.C.
  • Like 0
 • Nici nu are de ce sa regrete. Faptul ca este plagiator nu inseamna mai nimic, atat pentru Robert Negoita, cat si pentru votantii sai.

  Robert Negoita stia ca a plagiat.
  Toti oameni cu ceva in capatana stiu ca sansele de a plagia, in cazul unui un politician roman care si-a luat bacul la 31 de ani, sunt cam de 99,99%.
  Iar marea majoritate a votantilor lui stia ca Robert Negoita a plagiat. Insa nu i-a pasat. Cei care l-au votat l-au votat din cu totul alte motive.
  Pentru o buna parte din alegatorii romani, descrieri precum "politicianul Ionescu a plagiat la lucrarea sa de doctorat" sau "primarul Popescu a fost retinut pentru dare de mita" sunt irelevante.

  Robert Negoita putea sa ofere jurnalistilor un raspuns multi mai simplu.
  "Intr-adevar, am plagiat. Si Victor Ponta a facut-o. Toti o fac. Ete fas!"
  • Like 1
 • De unde pana unde Acad de Politie si Acad de SRI au voie sa scoata absolventi de drept si chiar doctori de economie? Va dati seama ce haos este in invatamant daca entitati altmineri respectabile se ocupa sa scoata licenitiati in drept sau chiar doctori? Inainte de dec 1989, doar Fac de drept de la universitate avea acesta permisiune, iar ofiterii de politie sau SRi la terminare studiilor li se echivala doar 3 ani de facultate si restul de 2 faceau la Universitate. Acum ne-am umplut de academicieni in politie si SRi, aferim ne-am procopsit!
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult