Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Din acest an firmele pot oferi de Paște stimulente neimpozabile angajaților și copiilor minori ai acestora

Mai sunt aproximativ trei săptămâni până la Paștele ortodox, iar angajatorii pot acorda cu această ocazie salariaților cadouri în bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou, în anumite limite prezentate mai jos, fără că sumele respective să fie impozitate. Menționăm că aceste prevederi sunt aplicabile și în cazul zilei de 1 iunie și Crăciunului.

Începând cu 1 ianuarie 2016, Noul Cod fiscal conține un tratament fiscal mai bun pentru astfel de situații.

Dacă până la începutul acestui an cadourile, pentru a fi neimpozabile, puțeau fi acordate doar în beneficiul copiilor minori ai angajaților, începând cu 1 ianuarie 2016 societățile pot oferi aceste stimulente salariaților, cât și copiilor minori ai acestora. Practic, chiar dacă un angajat nu are copii, poate beneficia și el de o sumă neimpozabilă. 

Foarte important de reținut! Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite angajaților cu această ocazie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depășește 150 lei.

Limita de 150 lei se aplică separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevăzute, pentru fiecare angajat și pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar și în cazul în care părinții lucrează la același angajator. Partea care depășește limita de 150 lei reprezintă venit impozabil din salarii.

A nu se înțelege că angajatorul este obligat să acorde cadouri de 150 lei pentru fiecare copil minor al angajatului. Acesta este un plafon maxim, în limita căruia suma nu se impozitează. Chiar dacă un salariat are patru copii, angajatorul poate opta să nu dea niciun bonus cu ocazia Paștelui sau poate acorda sumă de 100 lei, 150 lei sau cât doreste, dar dacă acorda mai mult de 750 lei cu ocazia Paștelui (150 lei x 5), la diferență se aplică și impozitul pe venit de 16% și toate contribuțiile sociale. Practic, este considerat venit salarial.

Ar mai fi de precizat că înainte de 1 ianuarie 2016, aveam de-a face cu un tratament discriminatoriu. Dacă un angajator acorda un cadou în bani sau bunuri cu ocaziile de mai sus era considerat neimpozabil, iar dacă acorda tichete cadou se datora impozit pe venit de 16%. Nu era normal să se întâmple astfel, însă Noul Cod fiscal a rezolvat această problemă.

Începând cu 1 ianuarie 2016, tichetele cadou, dacă sunt acordate cu ocaziile speciale prezentate mai sus, nu mai sunt considerate venituri salariale și nu mai sunt impozitate cu 16%.

Pentru angajator, cadourile acordate salariaților sunt scăzute la calculul impozitului pe profit dacă sumele aferente se încadrează în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Putem afirma că firmele sunt încurajate să acorde astfel de cadouri salariaților deoarece:

- aceste sume sunt neimpozabile pentru salariați;

- angajatorul recunoaște o cheltuială care se scade din veniturile obținute, rezultând astfel un impozit pe profit mai mic datorat la bugetul de stat.

Exemplu:

Societatea Leader are 4 angajați:

- Ștefan are 3 copii: 2 sunt minori, iar al treilea are vârsta de 20 de ani;

- Mihai are 2 copii minori; la aceeași societate este angajată și Laura, soția lui Mihai;

- Răzvan nu are copii.

Ștefan:

Pentru a nu fi impozitate la salariu, cadourile pot fi oferite doar pentru angajat și copiii minori ai acestuia. Deși are trei copii, Ștefan poate primi din partea angajatorului suma maximă de 450 lei (150 lei pentru el și câte 150 lei pentru fiecare din cei 2 copii minori), fără a datora vreun impozit la stat. Acest cadou poate fi sub formă de bani, bunuri (cozonaci, suc, ciocolată sau orice alt bun), tichete cadou.

Mihai și Laura:

Cei doi soți au împreună doi copii minori. Astfel, fiecare dintre ei poate primi din partea societății suma de 450 lei (150 lei pentru angajat și câte 150 lei pentru fiecare din cei 2 copii minori). Practic, familia beneficiază în total de o sumă de 900 de lei, fără a datora la stat impozit pe venit sau contribuții sociale.

Răzvan:

Începând cu 1 ianuarie 2016, inclusiv angajații care nu au copii beneficiază de acest plafon neimpozabil de 150 lei cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie și Crăciunului. Astfel, Răzvan poate primi din partea angajatorului suma de 150 lei fără a suporta impozite pentru aceasta.

Dacă societatea Leader acordă suma de 450 lei, ca și în cazul celorlalți angajați, pentru a nu apărea discuții între aceștia, diferența de 300 de lei va fi considerată venit salarial și i se vor reține și impozit pe venit de 16% și contribuții sociale.

De reținut:

- cadourile sunt neimpozabile până în limita de 150 lei și în cazul salariaților care nu au copii, nu doar în cazul copiilor minori ai angajaților;

- plafonul de 150 lei nu este per angajat ci pentru angajat și fiecare copil minor al acestuia (așa cum am prezentat în exemplele de mai sus, o persoană care are un copil poate primi 300 lei, dacă are doi copii 450 lei etc.);

- pentru tichetele cadou nu se mai datorează impozit pe venit dacă sunt acordate în limitele de mai sus, astfel încât angajatorul poate decide sub ce formă acordă cadourile (bani, bunuri, tichete cadou), fără a mai există tratament fiscal diferit. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • sunteti siguri de ceea ce ati publicat ? as putea sa vad articolul care precizeaza ca si salariatii primesc acest beneficiu si nu doar copiii lor minori? multumesc
  • Like 0
 • As avea nevoie totusi de o lamurire. Sa zicem ca societatea unde lucrez da bonuri de 300 de lei tuturor angajatilor. In acest caz cum se calculeaza impozitul? Separat in functie de cati copii minori are angajatul? Adica mie care am 1 copil minor nu imi ia impozit iar celui fara copii ii ia impozit pentru 150 de lei? Deci intrebarea e : exista obligativitatea de a separa suma? Sau ne ia la toti impozit pe 150 de lei pe motiv ca societatea nu a vrut sa dea copiilor nimic?
  • Like 0
  • @ Cora Stamate
   Buna seara. Firma trebuie sa faca diferentierea intre angajati. Dvs pt ca aveti un copil nu va va retine impozit...dar pt angajatul care nu are copil suma de 150 lei va fi impozitata
   • Like 0
  • @ Cristi Rapcencu
   Va multumesc pentru raspuns.
   • Like 0
 • Interesant si util articol. Abia astept sa primesc bonurile cadou si sa verific daca mi-au calculat corect impozitul :)
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult