Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Din prima zi a lui 2017, magazinele devin bancomate. Toți comercianții cu afaceri de peste 10.000 de euro trebuie să se conformeze

Comercianții care nu acceptă încă plățile prin card bancar trebuie să demareze demersurile pentru instalarea POS-urilor având în vedere că, din prima zi a anului viitor, lipsa acestora va fi sancționată cu amenzi de până la 7.500 lei.

Obligații le revin și băncilor care trebuie să pună în funcțiune infrastructura necesară plăților prin card în cel mult 30 de zile de la data solicitării, în caz contrar, riscând amenzi de până la 50.000 lei.

Noile obligații se află în legea 209/2016, care se va aplica de la 1 ianuarie 2017 și îi vizează pe toți comercianții care au o cifră de afaceri de peste 10.000 euro anual. Astfel, plafonul de la care comercianții trebuie să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și de credit va scădea de 10 ori față de pragul actual stabilit la 100.000 euro.

De asemenea, societățile care furnizează servicii de utilitate publică, precum și instituțiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, penalități și alte obligații de plată trebuie să accepte plățile prin card.

Magazinele devin bancomate

Aceeași lege stabilește ca opțională posibilitatea retragerii de numerar de cel mult 200 lei de la comercianții care acceptă plăți cu cardul, acest avans urmând să fie evidențiat pe bonul fiscal.

Prin urmare, comercianții care doresc pot să acorde avansuri de numerar la terminalele de plată, la cererea clienților, urmând să perceapă pentru acest serviciu un comision de cel mult 1% din valoarea avansului acordat. Tranzacțiile se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, posesorul cardului plătind și comision de retragere de numerar stabilit conform contractului încheiat cu banca.

Comercianții trebuie să afișeze vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informațiile privind costurile aferente.

Dacă suma din casă este mai mică de 200 lei, vor acorda suma disponibilă.

Infrastructura și dotările pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată trebuie să fie instalate de bănci în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.

Ce amenzi riscă cei care nu se conformează legii

* instituțiile publice și companiile furnizoare de servicii de utilitate publică care nu acceptă plăți prin card riscă amenzi între 20.000 și 50.000 de lei

* societățile care desfășoară comerț cu amănuntul cu cifra de afaceri ce depășește anual 10.000 de euro care nu acceptă plăți prin card – amenzi între 5.000 și 7.500 de lei

* neafișarea semnului privind acordarea avansurilor în numerar, precum și lipsa informațiilor privind costurile acestuia – amenzi între 5.000 și 15.000 de lei

* băncile care vor refuza să instaleze, în 30 de zile de la solicitare, terminalele de plată – amenzi între 20.000 și 50.000 de lei

* băncile care nu asigură infrastructura și dotările pentru acordarea de avansuri în numerar la terminalele de plată – amenzi între 20.000 și 50.000 de lei

* utilizarea de către comercianți a unor terminale de plată care nu sunt instalate potrivit prevederilor legale, precum și distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude – amenzi între 5.000 și 15.000 lei

În 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii 209/2016, Ministerul Finanțelor trebuie să emită normele de aplicare a legii 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Nu am apucat să verific, funcționează legea undeva? Măcar la marile magazine care, de ani, au POS-uri?
  • Like 0
 • inca o lege idioata care are implicatii negative asupra operatorilor economici...inteleg obligatia de a accepta plati prin POS , dar nu inteleg de ce sa fie obligat un mic comerciant sa scoata toti banii din casa (uneori monetarul ala de 100-200 lei) si de ce sa-si neglijeze clientii ca sa serveasca pe post de bancomat clienti ai bancilor ? un magazin din Gara de Nord oare cat numerar trebuie sa tina casa ca sa nu refuze numeroasele cereri de retragere pe care le-ar putea primi ...:-) ...? legea asta ar trebui sa favorizeze platile cu cardul, adica achizitii fiscalizate, ci nu operatiunile de retragere numerar de pe card, bani care se pot folosi pt achizitii nefiscalizate .....as vrea sa stiu care sunt idiotii care au initiat si promovat aceasta lege cretina ca sa-i pot penaliza la vot ...:-)...stie cineva?
  • Like 0
  • @ Marian Gherghescu
   check icon
   Dacă o citești ca atare, fără interpretări, legea are pasaje de-a dreptul idioate. Unul ar fi cel menționat cu magazinele din Gara de Nord. Acolo interpretarea este că magazinele nu pot fi obligate să dea cash, de vreme ce ai destule bancomate în jur. Idiot este și pasajul că magazinul este dator să dea cash pînă la limita sumei disponibile în clipa aia; și apoi ce face, dacă următorul client are doar bancnote mari, nu poate da rest, nu-i așa?
   Spiritul corect al legii, după o interpretare rațională, este să oferi servicii de plată prin card în toate instituțiile unde acum nu poți și nu aș începe deloc cu magazinele, ci cu instituțiile statului care, paradoxal, sînt lăsate la urmă, de ce oare? Adică trezoreriile, direcțiile de venituri, ANAF, oficiile poștale. Păi cu astea trebuie început, cu instituțiile statului. Mi s-ar părea de bun simț ca magazinul să dea cash dacă are suficient și nu-și afectează relațiile cu clienții. Pe anumite secvențe, este f. posibil ca vînzătorii să prefere să scape de cash dacă au prea mult.
   Oricum, titlul este misguiding, este imposibil să ai legea funcțională de la 1 ian., nu ai cum instala atîtea POS-uri, mai ales că normele de aplicare sînt neclare, ca totdeauna în România. Dar de vină este, desigur, nu guvernul Cioloș, ci Tăriceanu ori Regele Mihai.
   • Like 0
  • @
   N-ai ghicit, noul cod fiscal e de la prietenul tau Ponta, Pane Rumburak. Ciolos doar a facut serviciul de a nu-i mai amana aplicarea care era prevazuta de la 1 ianuarie 2017.
   • Like 0
  • @ Nicolae Ilie
   check icon
   Iliuță, ce te face să crezi că Ponta ar fi amicul meu? Poate că legea a fost dată chiar de Traian după ce s-a sinucis Decebal de amărăciune și a tot fost amînată. Păi dacă, bre, e așa de veche legea, nu avu timp Cioloș bácsi să o puie în aplicare cu toate cele? Sau un an și ceva nu era suficient, trebuia un secol?
   • Like 0
 • Legea este una extraordinara si va contribui la combaterea evaziunii fiscale care e aproape imposibila daca accepti plata cu cardul.

  Legat de implementare e clar ca e dificila dar a fost si e dificila oriunde in lume pentru ca implica costuri si diverse sincronizari pentru toti cei implicati.

  Iar legat de institutii sunt deja destule care accepta plata cu cardul, ba direct, ba prin ghiseul.ro. Eu am platit recent o autorizatie de construire cu cardul la primaria Voluntari, Ilfov. Si mai recent am platit prin internet banking taxa de pasaport si am mers cu extrasul la oficiu. Sunt obligati sa accepte documentul printat din internet banking.

  In plus legea o sa o completeze oarecum pe cea care interzice platile cash peste 5000 ron la persoane juridice. Sunt inca diversi care nu respecta legea (eg: am vazut la depozitele de mobila din ghencea mesaje ca accepta doar cash si au articole peste 5000 ron) si acum vor avea inca un motiv de ingrijorare daca vor continua sa incalce legea.  • Like 0
  • @ Catalin Ciurea
   check icon
   Nu e deloc dificilă, este imposibil să pui o sută de mii de POS-uri (sau mai multe, habar nu am) într-o lună. Și nu e vorba numai de micile magazine din orașe, unde lucrurile sînt destul de bune, ci de mediul rural, de primăriile din mediul rural, de oficiile poștale de acolo... Titlul articolului derutează, poate autorul a vrut să spună „începînd cu 1 ian. 2017, în x luni magazinele devin bancomate”.
   • Like 0
 • Va rog sa întrebați Stimatele Bănci și când vor accepta și plata cu carduri de alta banca în propriile POS uri aflate la ghișeele lor? Este un abuz imens din partea lor ca nu permit plata anumitor rate, taxe facturi și alte obligațiuni de plata decât dacă ai card emis de ei (și personalul de la ghișeu zâmbește condescendent când încerci sa le spui ca e un abuz...ma rog, le e frica sa nu-și piarda locul de munca...)
  • Like 0
  • @ Alexandru Teodorescu
   check icon
   Nu am înțeles bine, poate. Deci reclamați că vă duceți la banca X cu un card emis de altă bancă Y pt a plăti ceva. Nu puteți face asta de acasă, în fața calculatorului, de ce trebuie să vă duceți la bancă? Poate e o secvență pe care nu o pot reproduce.
   • Like 1
  • @
   Sunt user de internet banking da normal ca multe le poți face din telefon sau de acasă, sar sunt cazuri în care mai ajungi și la banca. Ai de plătit ceva într-un cont și nu ai Cash . sau ai de alimentat un cont de card al cuiva, nu știu sunt multe operațiuni care se fac și la ghișeu. Multe bănci au un POS la ghișeu. Ei bine aici apare duda: banca respectiva nu îți accepta plata cu un card emis de alta banca, ci doar cu unul emis de ei. Adică trebuie sa te duci cu cardul tău (de la alta banca) afara pana la Atm, scoți cashul și te întorci in banca sa plătești acea suma. Este un abuz al acelei bănci ca nu accepta decât cardul lor. Ar trebui obligați sa accepte. În fond vorbim de un POS înrolat în sistemul de plăti care are doar o simpla setare sa nu accepte alte carduri, în rest funcționează ca orice poș de magazin care accepta orice card.
   • Like 1
  • @ Alexandru Teodorescu
   check icon
   Am priceput acuma. Nu am folosit secvența asta, dar presupun că așa este.
   • Like 0
 • deci voi putea folosi un card care nu e al bancii respective , la casieria bancii, respectiv voi putea plati cu cardul la cecul de la pipera "auto"?
  minunea ar fi sa pot plati chiar la politia auto direct cu cardul, s-ar evit a o a doua coada de 1000-2000 de persoane care, nu intra in raspunderea politiei sau prefecturii.
  si la posta romana? si la enel? ca sa nu mai vorbesc de primaria sectorului "x"
  hai sa o vedem si pe asta, pt ca acesti giganti (bamcile, cecul, posta, enel, engii fug de asta ca dracu' de tamaie! - oare de ce?)
  • Like 0
  • @ corneliu apostol
   check icon
   Ați început cu o situație atipică. Tipice sînt situațiile în care (cred, nu pot verifica) TOATE instituțiile statului (ANAF, trezorerii, oficii poștale, direcțiile de venituri...) acceptă doar plată cash. Încă nu am văzut vreo asemenea instituție unde poți plăti cu cardul. Păi numai astea puse cap la cap, la nivel național, înseamnă sute și mii de locuri de plată, cum poți crede că vor deveni funcționale de la 1 ian.?! Nu mai vorbesc de magazinele mici, relativ puține au terminale POS, chiar în marile orașe, nu mai spun de mediul rural, unde nu cred să fie mai multe de cîte sute la nivel național. Evident, nu le pot număra, dar am așa, un soi de statistică empirică din locurile unde mai umblu. Nu pricep de ce se face brusc agitația asta, ca să arate comercianților că gata, s-a zic cu gluma? Păi trebuie început cu instituțiile statului, pot pune pariu că, pe 2 ian., după ce actualul/noul guvern se trezește din somn, va da o OUG care va prelungi termenul la 1 iulie 2017 dacă nu cumva 1 ian. 2018.
   • Like 1
  • @
   e o mai veche "indignare" de a mea (si vad ca si a dv.), dar ca sa fim corecti...la presiunea publicului (am scris si eu guvernului, presupun alaturi de altii), ANAF sau cel putin la mine la sectorul 2 are 1 POS
   treaba e asa: intrebi portarul, stai la o coada, primesti un biletel -fara de care nu poti plati de acasa si nici de acasa, pt ca pe inscrisul de la anaf nu vei afla niciodata ce ai de platit sau macar ce AI platit (!!)- e un cod lung pt initiati- apoi stai la alta coada (unde printre altele anunti ca vrei cu cardul) si in final - din a 3 a incercare - poti plati, dar macar nu mai umbli cu banii dupa tine

   am mai descoperit ca daca iei bilete de la "carturesti" - eu pt festivalul enescu, platesti cu numerar , asta intr-o librarie cu 10 sau 20 de POSuri
   sau daca mergi la digi sa cumperi o cartela pre-platita, platesti numerar -- ce sa mai zic

   in rest va dau dreptate ca pana la aplicare "te mananca sfintii"
   cel mai reprezentativ mi se pare modul anaf care complica nu simplifica
   • Like 0
  • @ corneliu apostol
   check icon
   Există un sediu ANAF unde se poate plăti cu cardul? Fie și la cozi succesive? Ei, iată că acolo se apropie cumva mil. III. Eu nu sînt atît indignat, pur și simplu mi se pare imposibil ca, într-o lună, să montezi mii și mii de POS-uri în toată țara. Tehnic, este imposibil să faci asta așa de repede, decît dacă au undeva pitite o sută de mii de asemenea aparate și băncile deja știu locurile de amplasare, dar le-au ținut secrete pînă acum, să nu afle spionii.
   • Like 0
  • @
   intr-adevar, cred ca poate fi vorba de suta de mii, mai ales daca se pastreaza practica "POSul si banca" la care e conectat, cum vad pe la marile magazine care au cate 5-10 pe masa
   numai inodatul firelor (conectarea) va dura cateva luni
   va fi ceva cum e cu cardul de sanatate sufocat (printre alte cauze) de dimensiunea sistemului
   • Like 0
  • @ corneliu apostol
   check icon
   Păi nu are cum dura mai puțin, este tehnic imposibil, chiar dacă ai un singur POS, mai multe au doar supermarketurile, își permit. Primul pas ar trebui dat de instituțiile statului: ANAF, oficiile poștale, direcțiile de venituri, trezoreriile... Nici măcar acolo nu cred că este posibil să instaleze POS-uri așa repede, or tocmai acolo ar fi cele mai utile.
   • Like 0
  • @
   oficiile postale pentru ca au acorduri cu primariile la plata taxelor
   si cec-ul din motive similare in raport cu alte autoritati
   • Like 0
 • check icon
  Cineva dezinformează... Legea cu pricina intră în vigoare de la 1 ian. 2017, prevede ca magazinele mici să aibă POS-uri în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, ca atare este imposibil să fie TOATE magazinele dotate cu tot ce trebuie chiar în ziua de Anul Nou. Astea-s românisme, să spun așa: stă statul ani și ani, brusc vrea să pună ordine în lucruri și o vrea mai repede decît Speedy Gonzales. Sigur că e bună legea, dar implementarea efectivă la nivel național va dura cîteva luni bune, nu are cum se face așa de repede. Văd că se pune accentul pe magazine, mi se pare că ar trebui pus accentul pe structurile statului care, de ani, NU oferă servicii minimale de plată prin card: sediile ANAF, direcțiile de venituri ale primăriilor, trezoreriile, oficiile poștale...
  Normele de aplicare ale legii nu sînt încă publicate. Deci: românisme peste românisme, stil haotic de lucru, unul hăis, altul cea... oh, republica mea.
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult