Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dintr-o dată, „nu mai există virus”. Paradoxul prevenției: optimismul poate ucide

Coadă relaxare

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Dincolo de categoria de oameni care nu înțelege lucruri în general, deci nici pericole, și căreia i se adresează probabil panourile cu „Viața Are Prioritate" de pe DN-uri, mai există o categorie care ar trebui să ne îngrijoreze: oamenii care înțeleg pericolul fizic, dar fac tot posibilul să îl ignore prin efort mental.

Sunt cei care, după ce au stat cât de cât cuminți în izolare la început, ba chiar condamnau responsabil o posibilă suspendare a restricțiilor cu ocazia Paștelui ortodox, ne surprind acum cu o întoarcere de 180 de grade și rup ușa ignorând măștile, distanțarea, boala.

Sunt cei al căror mecanism de adaptare la realitate e evitarea. Sunt cei care trăiesc după „mantra pozitivității" și care, în condiții normale, refuză să se lase mișcați de orice stimuli externi. Ai motive să fii trist? Fii pozitiv. Ai pietre la rinichi? Fii pozitiv. Ești îngrijorat, revoltat, ți s-a comis o nedreptate? Fii pozitiv. 

Sunt cei care în mod normal evită știri, știință, politică, discuții și argumente care nu le convin, evită încălzirea globală, poluarea urbană și ziua de picioare la sală.

Firește că neparticiparea lor în spațiul civic e un pericol pentru ceilalti, din moment ce majoritatea asta inertă, atunci când se activează, se poziționează cel mai adesea prin echidistanță. „Adevărul e undeva la mijloc". La prima vedere, nu sună chiar dezastruos, însă ce e echidistanța între un adevăr și o minciună? Între responsabilitate și nepăsare? Între moralitate și demagogie? Cum ne ajută o medie dintre un fapt științific și un fake news grosolan?

Mai mult, evitarea ca mecanism de adaptare are urmări la nivel personal. Cu cât te izolezi mai mult de realitatea comună, cu atât ești mai nepregătit pentru atunci când, inevitabil, se întâmplă ceva atât de grav încât îți sparge bula.

Așa cum nu poți evita încălzirea globală prin calcule economice care pur și simplu nu țin cont de emisii, așa cum nu poți amâna plecarea avionului dând snooze alarmei, așa cum nu scapi de amendă doar pentru că n-ai știut legea, nici realitatea nu dispare doar pentru că tu eviți s-o conștientizezi. La un moment dat, în viața ta cosmetizată se va strecura hazardul. Iar tu vei fi șocat.

Dintr-o dată „fii pozitiv" nu mai ajută. „Good vibes only" deja sună sarcastic, iar „fă-ți curat la tine în cameră" nu mai e destul. De fapt, n-a fost niciodată destul, pentru că lumea e mai mare și mai dezordonată de atât. Influencerii și autorii de bestsellere de self-help îți spun doar ce vrei să auzi, în timp ce viața lor ordonată din care îți servesc anecdote inspiraționale îi conduce la dezintoxicare. Când cosmetizezi, nu mai știi să te adaptezi.

Când depinzi de filtrul ignoranței pe care ți l-ai cultivat atâta timp pe orice subiect, iar asta nu te mai salvează, ești mâncat. Tu, care de obicei ești autonom și echidistant, tu care esti deasupra ăstora care se agită pe jos, ești acum vulnerabil și nu-ți place.

Când realitatea lovește, nu știi ce să faci cu tine. Minciunile vechi nu mai merg. Să faci o schimbare?

Să începi să trăiești în realitatea comună? Să îți pese de adevăr?

Doar că adevărul e incomplet, incomod și se schimbă. E ca un virus, îți dă liniștea peste cap și îți cere o schimbare. Dar tu deja hotărâseși că schimbarea pentru anul ăsta e să începi să nu mai dai skip zilelor de picioare la sală. Când să-ți mai faci timp și pentru realitate?

Mai potrivite pentru tine ar fi poveștile. Se leagă perfect, au un univers finit de posibilități și nu se schimbă. Alegi ce crezi o dată și ți se potrivește pe veci. Plus că, orice ți-ar zice oricine, nu trebuie să-ți mai bați capul să schimbi nimic. „Rămân la părerea mea. Am dreptul să cred altfel. Let's agree to disagree." Consecvent, ferm, demn și tolerant. Nimeni nu poate vreodată să te convingă că n-ai dreptate, iar asta te face încrezător și pozitiv. Da, puiule, lumea există ca să fii tu fericit. Cum adică să admiți că nu ai control? Tu ești încrezător și ai mereu control. Lumea e corcodușa ta. Tu hotărăști ce poveste să îți spui.

De exemplu, dacă ești bodegă, ignori că a mânca și a bea înseamnă să stai fără mască în spațiu închis. Ignori că e nevoie de un singur chelner care n-are grijă, de un singur moment de neatenție al unui comesean.

Dacă ești pizzerie de hipsteri, hipstereala nu îți permite să fii îngrijorat. Trebuie să fii chill, relaxat echilibrat în ce privește prevenția. Doar nu ești vreun corporatist boomer rigid ca să stai încordat.

Dacă ești angajator român, îți chemi angajații la birou cu metroul, iar dacă comentează, le spui „zi mersi că ai unde să vii la muncă/ Toți trebuie să facem sacrificii" și ai scăpat. Poate îi bagi în șomaj tehnic și îi pui să continue să muncească, iar ajutorul de urgență de la Guvern devine „bonus de antreprenor deștept". Poate speculezi pretextul ca să tai un sfert din salarii, deși firma ta de fapt a câștigat din criză, și să parchezi un Porsche și mai nou în rond la Brezoianu.

Dacă ești influencer de lifestyle, te prefaci că nu s-a întâmplat nimic. Tu ai produse de endorsat, iar de data asta nu e nimeni lângă tine să-ți spună că prioritățile tocmai s-au schimbat, iar rujurile și brățările pe care le împingi cu obstinație au fost înlocuite de măști, mănuși, donații. Virusul trece prin paiete și arată exact cât gol ai pe dinăuntru.

Dacă ești bombardier, e simplu: regulile sunt pentru fraieri. Deci, dacă încalci regulile, ești șmecher.

Daca ești angajator român, îți chemi angajații la birou cu metroul, iar dacă comentează, le spui „zi mersi că ai unde să vii la muncă/ Toți trebuie să facem sacrificii" și ai scăpat. Poate îi bagi în șomaj tehnic și îi pui să continue să muncească, iar ajutorul de urgență de la Guvern devine „bonus de antreprenor deștept". Poate speculezi pretextul ca să tai un sfert din salarii, deși firma ta de fapt a câștigat din criză, și să parchezi un Porsche și mai nou în rond la Brezoianu.

Dacă ești tânăr, ție nu ți se poate întâmpla. Bine, de fapt ți se poate întâmpla chiar și forma gravă a bolii și oricum îi poți îmbolnăvi pe alții, dar de ce să te complici? Și puștanii americani au făcut spring break pe plajă și au ajuns la spital, dar asta, se știe, e pentru că americanii sunt proști. Nu știu, ca noi, să păcălească și distanțarea, și covidul.

Dacă ești român crescut în comunism, știi dintotdeauna că noi suntem buricul, iar străinii invidioși vor să ne subjuge.

Dacă ești politician populist, e mai simplu să câștigi voturi dându-le oamenilor ce vor în loc să-i educi spre adevăr.

Orice ai fi, cauți și accepți doar argumentele care îți susțin povestea.

Faci analogii cu HIV, deși oamenii nu fac sex la fel de ușor cum respiră. Faci analogii cu gripa, deși în cazul ăla există și vaccin, și tratament, iar transmisibilitatea e incomparabil mai mică. Auzi de la cineva și alegi să crezi că familiile celor decedați au fost mituite ca să declare că au avut covid. Auzi și că spitalele sunt goale, iar numerele se umflă din pix „ca să luăm bani de la UE". Nu te întrebi de ce ar vrea UE, SUA sau altcineva să își distrugă intenționat economia și coeziunea socială. Nu te întrebi de ce ar avea nevoie să-ți bage cipuri și tatuaje izotopice, când ții de bunăvoie după tine un telefon mereu încărcat, mereu conectat. Nu te întrebi de ce anul trecut baubau era Soros, iar acum e Bill Gates. Nu te întrebi cine e beneficiarul unui asemenea efort coordonat global să facă rău. What's the motive?

Că doar nu suntem în Austin Powers, să existe pur și simplu Dr Evil.

Nu te întrebi, pentru că nu ai nevoie de răspunsuri, tu ai ales deja ce crezi și refuzi orice informație care îți contrazice alegerea.

Ca tine sunt mulți alții, fiecare cu propria nevoie de a evita realitatea. Și pentru că sunteți mulți, sunteți convinși că aveți dreptate. Sau măcar că „adevărul e undeva la mijloc."

Nu există virus. Sau și dacă există, nu e cum zic ei. Sau și dacă e cum zic ei, numărul de cazuri nu justifică prevenția asta exagerată.

Să vedem același raționament circular pus la treabă pe o situație mult mai puțin polarizată:

Dacă extinctoarele cu senzor din tavan țin incendiile sub control, înseamnă că incendiile nu sunt periculoase și că e ok să scoți extinctoarele? Dimpotrivă. Înseamnă că prevenția funcționează.

Dar ce să faci tu dacă adevărul "doesn't spark joy", iar tu crezi că libertate înseamnă că ai voie sa faci orice ai chef, în detrimentul tuturor celorlalți?

Până la urmă, tu ai fost rezonabil și, timp de 2 luni, ai încercat să faci loc realității în lumea ta escapistă. Ia gata, nici chiar așa!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fapt!
    De la marea relaxare relaxantă, care începuse de fapt imediat ce Vodă anunțase că pe 15 și CCRul anulase amenzile, deci din 15 mortalitatea a scăzut la sub jumătate, chit că românului nu-i mai pasă. Iar perioada medie de incubare a trecut de 4 zile.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/
    • Like 0
    • @ Tibi Popescu
      Știam că așa va fi?
      Nu știam.

      Am avut noroc.
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Mimoze din toate țările și zările, uniți-vă!
    Ca niște copii care se trântesc de podea că li se refuză înghețata. Ori jucăria aia scumpă, cât jumătate de salariu. Ce dacă nu mai rămân bani? Copii răsfățați, care au crezut că totul li se cuvine. Unde-i înghețata mea?

    Copii ai individualismului, a cărui latură întunecată e egoismul. Unul feroce, și ce dacă mor niște moși? Vreau înghețatăăă!

    De unde până unde refuzul ăsta categoric de a vedea realitatea? Dacă ar fi fost un război adevărat? Ar fi zis ca războiul nu există? Când vine frontul lupți sau fugi. Dacă înaintașii noștri ar fi zis că Hitler nu există iar naziștii sunt o scorneală menită să-i supună?

    Dacă aceste mimoze neagă realitatea nu înseamnă că ea va dispărea ca prin farmec. Poți modela percepția asupra realității iar nu realitatea, care te izbește în față când ai scos nasul din casă. Ori din bula confortabilă.
    • Like 2
  • "Dacă ești român crescut în comunism, știi dintotdeauna că noi suntem buricul, iar străinii invidioși vor să ne subjuge." Data viitoare cand scrii, fa-o te rog, despre lucruri pe care le intelegi! Iti pot da mai multe exemple dar acesta e cel mai grav.
    • Like 1
    • @ Florin Coman
      Începeți cu exemplele, vă rog, și apoi ne putem da seama împreună cine și ce nu înțelege. Unora încă le e străin faptul că au fost hrăniți jumătate cu alimente, jumătate cu mândrie protocronistă.
      Cu stimă
      • Like 5
    • @ Sanyi Froom Oshea
      Cu mandrie se hranesc toate natiunile. Nationalismul e o ideologie anterioara comunismului chiar si la noi. Nu cred ca protocronismul sau nationalismul sunt relele cele mai mari ale comunismului romanesc. Cele care, intradevar, au slutit fiinta neamului sunt distrugerea valorilor romanesti, crima, pervertirea morala a omului si degradarea spiritului civic. Asa a iesit romanul din comunism. A profera lozinci despre in lucru nu inseamna a intelege acel lucru.
      Bineinteles ca mai sunt lucruri de adaugat sau, de ce nu, de corectat. Va invit respectuos sa o faceti.
      Am sa trivializez acum, dand un exemplu, daca tot am promis. Chestiile alea din tavan nu se cheama extinctoare. Si la asta chiar ma pricep. Sunt “pompier”. Acesta e utimul exemplu care il dau. Nu-i sunt ostil autorului. Homo sum: humani nil a me alienum puto.
      • Like 1
    • @ Florin Coman
      Aveți dreptate, cu exemplul extinctorului chiar nu ați făcut altceva decât să trivializați. Este o observație atât meschină în raport cu subiectul, cât și greșită. Faceți efortul și căutați în dex cuvântul "extinctor".

      Mai departe, în articol nu văd să fie vorba de naționalismul "firesc", deși profund anacronic, la care faceți dvs referire, ci în mod specific la protocronismul politizat în comunism. La trufia nejustificată a unui popor înfometat.

      De asemenea, din câte observ, afirmația că protocronismul ar fi răul cel mai mare al comunismului românesc vă aparține în totalitate. Critica dvs s-ar bucura, poate, de mai multă relevanță dacă ați reuși totuși să combateți și altceva decât propriile dvs prejudecăți.

      Cred, însă, că pot să vă înțeleg. Dacă nu aș avea de ce anume să mă leg și aș ține morțiș să aduc totuși o critică unui text, și eu aș puncta că pare să vă scape necesitatea prepoziției de acuzativ "pe" în sintagma "ultimul exemplu pe care îl dau". Doar că ar fi un exemplu meschin și inutil din partea mea.
      • Like 2
    • @ Sanyi Froom Oshea
      Cu tot respectul, ati inteles foarte putin. Eu v-am invitat sa spuneti ceva despre comunism nu sa folositi, de fapt in cazul dumneavostra, sa aparati lozinci goale, desi poate actuale, ca cea de pe care am izolat-o in prima mea interventie. Credeti-ma, faptul ca aparati o afirmatie atat de superficiala, fie si cu argumente ad personam, pentru care va iert, caci nu va cunosc, nu va onoreaza si chiar va face un deserviciu. Imi permit un sfat. Mai cititi despre comunism si nu numai.
      Despre extinctor nu cred ca DEX-l e locul cel mai adecvat pentru o clarificare. Dati-mi putin credit, as putea sa va sting focul.
      • Like 2
    • @ Florin Coman
      Vă permiteți multe păreri, multe sfaturi, multe judecați de valoare și, în cazuri alese, derogări de la dicționar și limbă.

      De ce nu vă permiteți și niște argumente reale, care să meargă dincolo de "cu tot respectul, n-ați înțeles", "asta e o lozincă", "asta e superficial", "mai cititi", "nu e adecvat". Asta e eristică de formă. Încercați și cu niște substanță.
      • Like 2
    • @ Sanyi Froom Oshea
      Observ , asa , din avion : X-ul , afiseaza un nume , un prenume , o identitate , opinii ; milenialsu' ( 100 % ca-i asa ) , nu are nume , nu are prenume , are doar un nick name stupid , Eagle 99 , Warrior Fiftiioan , Jamie za Best , etc - insa are pareri , are opinii asupra unor lucruri despre care habar nu are , sau le stie da pa net - nici nu vrea sa le afle -el deja le stie ! Vitejia dindaratul monitorului , va caracterizeaza dragi trotinetisti - va cunoastem de cand erati prunci , doar sunteti copiii nostri ; faptul ca sunteti cam soft , ( moi , suna cam rau ) - probabil ca noua ni se datoreaza , noua , X , parintilor vostrii ! Cu oroare m-a gandesc cum veti arata peste 15-20 de ani ... Cam multa frustrare , prea putina implicare - reala , nu aia de pozat si descarcata pe feisbuc ...Noi , aveam 20 , am lasat totul deoparte si am alergat in Piata Universitatii , in 22.12.89 , printre lacrimi si sange -noi actionam , noi treceam frontiera de Stat , sau Dunarea, ilegal , samd . Viteaz , pe tanchist.ro sau alte bazaconii , este usor sa vietuiesti ... Trist . Sanatate , lui X si lui , cum il cheama ? , a , da , Sony O' Sheep . Semneaza : X, cu nume , prenume si figura distincta .
      • Like 2
    • @ Luigi Cosma
      Da, Luigi Cosma, viața ta a fost într-un fel. Viața altora e în alt fel, deci automat inferioară vieții tale.

      Foarte matur din partea ta.

      Apoi, te lauzi la 50 de ani că esti un nedreptățit și un neînțeles, altă atitudine care denotă maturitate.

      Pare că sunteți exact în categoria descrisă de articol, nu prea vă convine, dar nici nu aveți capacitatea sa produceți niste contraargumente, așa că vă legați de ce vi se pare relevant pe lume: vârsta și numele de facebook.

      Astea da virtuți de om trecut prin viață.
      • Like 2
    • @ Sanyi Froom Oshea
      Vai ce rationamente substantial aiuristice folosesti, Comenteaza te rog afirmatia "va permiteti prea multe pareri". Cum ai ajuns la concluzia asta sau e un citat din Stalin. Putin paradoxal petru cineva crescut in democratie. Dragule, ad rem te-am rugat. In rest te rog sa-ti revezi rationamentele din comentarii. Au fisuri grave. Ai grija ce figuri silogistice folosesti.
      Uitatul in oglinda nu e echivalent cu “selfi”-ul. Fa-o mai des. Dupa cum vezi imi permit sfaturi si vorbitul la per tu cu cei prezumtiosi si obraznici mai ales cand nu sunt cu mult mai tineri decat mine.
      • Like 0
    • @ Luigi Cosma
      Sanyi Froom Oshea e Andrei Comsia. Doar ca mai viteaz.
      • Like 0
  • Cam asa ceva. In fapt, aceia pentru care folosirea creierului "sparks joy" sint o minoritate foarte, foarte mica, mereu in scadere, as zice de cam 2% din oameni acum. Da' s-ar putea sa fie mult.
    • Like 1
  • ADEVARUL,ADEVARUL,ADEVARUL.Care-i ADEVARUL? Napoleon spunea ca ADEVARUL este de partea celui care are mai multe tunuri. La noi care are dreptate?PNL,PSD,IOHANIS,CIOLACU.ARAFAT? Dacä niste tineri au petrecut intr-un parc din Bucuresti de discuta de reintroducerea Starii de Urgenta in ROMANIA. Unii cred ca Bucuresti egal Romania.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult