Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Director de liceu: Sunt unele școli unde atmosfera din cancelarie este total nepotrivită și în care aproape toată lumea așteaptă să plece la ora 13 sau la ora 14

Sorin Haiduc

Sursa foto: proiectulmerito.ro

Sorin Haiduc, profesor de matematică și director al Colegiului Național „Preparandia - Dimitrie Țichindeal” din Arad, spune că autoritățile statului au tratat greva profesorilor așa cum îi tratează demult pe aceștia, „cu indiferență”, însă greva nu era despre salarii, ci pentru recâștigarea demnității dascălilor.

„Greva poate părea la prima vedere un protest pentru salarii, dar e un protest ca să atragem atenția asupra faptului că suntem tratați necorespunzător, e vorba de demnitatea profesiei de dascăl”, crede profesorul Sorin Haiduc, profesor MERITO.

„Unii profesori, chiar dacă ar avea un salariu dublu, probabil că ar lucra tot la fel, la fel de puțin. După cum alții, la un salariu mai mic, ar lucra cu aceeași dedicație. Nu știu dacă aici e problema. Problema e la nivel de sistem și cred că lucrurile ar trebui să se schimbe radical și la nivel legislativ”, vede dascălul.

La nivelul județului Arad, anul trecut a fost pentru prima oară când posturile de profesori nu s-au ocupat în întregime. „Ne așteptăm ca din ce în ce mai multe posturi să fie ocupate de suplinitori necalificați”.

Întrebat dacă în sistemul de învățământ românesc nu există nicio variantă ca un director să poată să dea afară un cadru didactic care nu își face deloc treaba, profesorul Sorin Haiduc a spus că nu are astfel de instrumente, legislația referindu-se doar la situații excepționale, cum ar fi în caz de abateri disciplinare grave. Totodată, nu există nici sistem de recompensare - „decât dacă obții sponsorizări din alt mediu”.

„Discutăm la modul general. Într-o cancelarie, doi colegi, unul își face datoria așa cum trebuie, lucrează în plus, pregătește copii pentru o grămadă de lucruri, iar altul care abia așteaptă să iasă pe ușă. E o chestiune de timp până când cel ce își face datoria, probabil că va rămâne conștiincios, dacă așa este caracterul lui, dar sunt unii care își pun problema - eu de ce să mă duc într-o  excursie de exemplu, dacă acea excursie o fac pe timpul meu, uneori și pe banii mei, față de altul care are exact același salariu și care nu desfășoară nicio activitate  suplimentară. Aici e diferența. Nu pentru ceea ce faci tu efectiv la clasă, pentru orele pe care le predai, ci ceea ce faci pentru acești copii în plus. E vorba de educație, nu de informație”, a mai spus profesorul de matematică.

Cum faceți ca, odată salariile crescute, să îl convingeți pe acel coleg că la ora 13 nu mai trebuie să o întindă? Aveți instrument să îl faceți să muncească mai mult? a fost întrebat profesorul Haiduc la emisiunea „În fața ta”.  „Nu. Instrumentele pe care le are un director sunt de a influența și de a crea o asemenea cultură organizațională în școală încât un asemenea coleg să se simtă el ....(Rușinat?) Hai să-i spunem așa”. (Nu ar trebui schimbat ceva? Nu ar trebui ca managementul școlii să poată să răspundă până la capăt de ce se întâmplă în acea școală?) Așa ar trebui, așa ar fi necesar. Din păcate situații ca cele descrise sunt peste tot și ne e nouă foarte greu, ca directori. Există școli și școli. Dar sunt unele școli unde atmosfera din cancelarie este total nepotrivită și în care aproape toată lumea așteaptă să plece la ora 13 sau la ora 14. Și sperăm că acest număr de școli să nu crească în continuare. Există o prăpastie și acest decalaj se simte foarte mult între școlile, hai să le spunem de elită și care sunt extrem de solicitate, și alte școli. Acum 20 de ani, nu erau asemenea diferențe, erau niște școli mai bine cotate, dar existau și școli pe locurile 2, 3, 4, 5, într-o localitate mai mică, așa cum e Aradul, și care erau și ele de calitate, însă acum diferența asta e uriașă. Sunt 2-3 școli unde solicitările din partea părinților sunt foarte, foarte mari. Și mă refer la nivel de liceu”, a mai spus Sorin Haiduc.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbătă și duminică, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Iar cînd cei mai buni continuă să plece, de foame ori dezamăgire, cît va mai dura pînă cînd cei care rup ușa la 14 vor deveni regulă?
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult