Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dispare dosarul cu șină. Instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe documente emise de instituţii ale statului

Maldăr de dosare

Foto: Getty Images

Instituţiile publice nu mai au voie, începând din 1 ianuarie, să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului, scrie News.ro.

Legea care stabilește că, la soluţionarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, instituţiilor publice le este interzis să ceară persoanelor fizice sau persoanelor juridice copii de pe avize sau alte documente emise de entităţi ale statului a fost promulgată în noiembrie de către preşedintele Klaus Iohannis.

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, se arată în textul legii.

Măsura a intrat în vigoare începând din 1 ianuarie 2022.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Monolog check icon
    Se aplica numai Administrației Publice CENTRALE deci nici o primărie sau consiliu județean sau alta instituție locala nu trebuie sa aplice aceasta lege. Beneficul pentru CETĂȚEAN = 0
    • Like 0
  • Vladov Vladov check icon
    AOLEOOO.... SPAGA SI PILA FOREVER !!!!

    Inainte alergai 2-3 zile de capiai, stateai 1 zi la coada si gata, reuseai sa iti iei actul/avizul ravnit.

    Acum institutia la care te duci are un termen nedefinit, lasat la muschii functionarului, (sa zicem 30 de zile dupa legea petitiilor) sa trimita solicitarea celorlalte institutii.
    Dupa aceea celelate institutii au si ele 30 de zile sa trimita actul solicitat.

    Plus termenul de corespondenta postala, circa 10 zile (e pandemie)...

    TOTAL: 70 DE ZILE.

    ROMANUL S-A NASCUT POET !!!

    Nu legiuitor !!!!

    Facem niste legi. FRUMOASE CA O POEZIE DE DRAGOSTE.
    DAR INAPLICABILE JURIDIC.

    • Like 1
  • Într-o anumită perioadă a vieţii, timp de vreo patru ani, am lucrat şi în domeniul resurselor umane. În luna decembrie trimiteam „mai sus” o situaţie numerică cu personalul pe vârste, specialităţi, calificări, studii... etc. Mărimea de la pălărie şi numărul de la pantofi lipseau. Invariabil, prin februarie, primeam o solicitare de tipul: „Vă rugăm ca până la data de... să ne trimiteţi o situaţie cu numărul persoanelor care au calificarea... vârsta etc.” Adică exact ce puteau scoate din cearşaful pe care îl trimisesem cu două luni mai devreme. Am pus mâna pe telefon şi am vorbit cu corespondentul meu din cercul superior al infernului. Răspunsul lui a fost: „Ce, mă, tu mă trimiţi la arhivă?”
    • Like 1
    • @ Dragoş Anghelache
      Vladov Vladov check icon
      Puteti sta linistit. Perioada aia a vietii dumneavoastra este de actualitate !
      Pot completa povestea dvs. cu alte cateva tipuri de povesti.

      Ca de exemplu, un alt raspuns:

      - Nu stiu eu ce ati dat, aceea era situatia ceruta de o alta colega de-a mea.

      Colega era in acelasi birou si situatia era acelasi lucru, dar coloanele erau puse in alta ordine...
      • Like 1
  • in text se face referire la "emise de alte institutii", problema pe care mi-o pun este daca include si "de aceiasi institutie"?
    daca te duci sa schimbi buletinul/cartea de identitate , iti cere aceleasi acte si copii pe care si data trecuta, si cealalta data si o data mai inainte, printre ele actul de nastere....
    desi le au in arhiva, evident, poate nu digitalizate dar un drum pana la subsol ar simplifica viata ...celorlalti!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult