Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Dispare dosarul cu șină. Instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe documente emise de instituţii ale statului

Maldăr de dosare

Foto: Getty Images

Instituţiile publice nu mai au voie, începând din 1 ianuarie, să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului, scrie News.ro.

Legea care stabilește că, la soluţionarea cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, instituţiilor publice le este interzis să ceară persoanelor fizice sau persoanelor juridice copii de pe avize sau alte documente emise de entităţi ale statului a fost promulgată în noiembrie de către preşedintele Klaus Iohannis.

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, se arată în textul legii.

Măsura a intrat în vigoare începând din 1 ianuarie 2022.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Monolog check icon
  Se aplica numai Administrației Publice CENTRALE deci nici o primărie sau consiliu județean sau alta instituție locala nu trebuie sa aplice aceasta lege. Beneficul pentru CETĂȚEAN = 0
  • Like 0
 • Vladov Vladov check icon
  AOLEOOO.... SPAGA SI PILA FOREVER !!!!

  Inainte alergai 2-3 zile de capiai, stateai 1 zi la coada si gata, reuseai sa iti iei actul/avizul ravnit.

  Acum institutia la care te duci are un termen nedefinit, lasat la muschii functionarului, (sa zicem 30 de zile dupa legea petitiilor) sa trimita solicitarea celorlalte institutii.
  Dupa aceea celelate institutii au si ele 30 de zile sa trimita actul solicitat.

  Plus termenul de corespondenta postala, circa 10 zile (e pandemie)...

  TOTAL: 70 DE ZILE.

  ROMANUL S-A NASCUT POET !!!

  Nu legiuitor !!!!

  Facem niste legi. FRUMOASE CA O POEZIE DE DRAGOSTE.
  DAR INAPLICABILE JURIDIC.

  • Like 1
 • Într-o anumită perioadă a vieţii, timp de vreo patru ani, am lucrat şi în domeniul resurselor umane. În luna decembrie trimiteam „mai sus” o situaţie numerică cu personalul pe vârste, specialităţi, calificări, studii... etc. Mărimea de la pălărie şi numărul de la pantofi lipseau. Invariabil, prin februarie, primeam o solicitare de tipul: „Vă rugăm ca până la data de... să ne trimiteţi o situaţie cu numărul persoanelor care au calificarea... vârsta etc.” Adică exact ce puteau scoate din cearşaful pe care îl trimisesem cu două luni mai devreme. Am pus mâna pe telefon şi am vorbit cu corespondentul meu din cercul superior al infernului. Răspunsul lui a fost: „Ce, mă, tu mă trimiţi la arhivă?”
  • Like 1
  • @ Dragoş Anghelache
   Vladov Vladov check icon
   Puteti sta linistit. Perioada aia a vietii dumneavoastra este de actualitate !
   Pot completa povestea dvs. cu alte cateva tipuri de povesti.

   Ca de exemplu, un alt raspuns:

   - Nu stiu eu ce ati dat, aceea era situatia ceruta de o alta colega de-a mea.

   Colega era in acelasi birou si situatia era acelasi lucru, dar coloanele erau puse in alta ordine...
   • Like 1
 • in text se face referire la "emise de alte institutii", problema pe care mi-o pun este daca include si "de aceiasi institutie"?
  daca te duci sa schimbi buletinul/cartea de identitate , iti cere aceleasi acte si copii pe care si data trecuta, si cealalta data si o data mai inainte, printre ele actul de nastere....
  desi le au in arhiva, evident, poate nu digitalizate dar un drum pana la subsol ar simplifica viata ...celorlalti!
  • Like 0


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult