Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Fraierul cinstit merge la ANAF: „- Bună ziua, am închiriat o garsonieră şi vreau să declar veniturile...” Întâmplări din irealitatea pre-pandemică

anaf-

Am găsit acum câteva zile uitat prin sertar articolul de mai jos scris acum 3-4 ani în era pre-pandemică. Ca o paranteză, 2020 probabil va deveni un reper, pre și post pandemie și nu va rămâne în mentalul colectiv doar ca nefericitul „20-20” anunțat de o mare femeie de stat anul trecut . Cum ne aflăm acum într-un „nou normal” și cum digitalizarea, inclusiv în instituțiile statului, nu mai este o opțiune ci o necesitate, sunt absolut convinsă că acum lucrurile s-au schimbat și afișul cu „cererile online se depun la etajul 2” nu mai este de actualitate. Așa e? Ce părere aveți?

Cred că orice om din ţara asta, cât ar fi de naiv, ştie că 99% din veniturile obţinute din chirii nu sunt fiscalizate. Şi eu ştiu, şi îmi place să cred că nu sunt naiv.

Am o garsonieră pe care am închiriat-o şi cum de mai multe ori mi-am spus: „Nu face cum face popa, ci cum zice popa” şi cum îmi tot repet că sunt un om cu principii care susţine că dacă vrea să schimbe o societate trebuie ca mai întâi el să se schimbe am zis, după ce mi-am găsit un chiriaş, să fiscalizez afacerea şi să înregistrez venitul la ANAF. Credeţi că este un lucru uşor? Ei bine, nu.

N-am mai avut de-a face cu autorităţile cam de mult, aşa că mi-am zis că în pauza de masă aş putea rezolva treaba. Zis şi făcut, la ora 12 fix mă prezint la ghişeul de la ANAF, sector 6, Bucureşti – acolo unde se află bunul.  

- Bună ziua, am închiriat o garsonieră şi vreau să declar veniturile.

- Unde aveţi domiciliul?

- În Ilfov, însă bunul e în sector 6, strada x.

- Nu se poate.

- De ce nu se poate?

- Pentru că aveţi domiciliul în altă parte.

- Şi unde trebuie să mă duc?

- La Ilfov!

- Şi unde e ANAF Ilfov?

- Nu ştiu.

- Cum nu ştiţi???

- Uitaţi-va pe internet!

- Va mulţumesc foarte mult pentru amabilitatea arătată! Mai tare: Ştie cineva din acest birou unde se află ANAF Ilfov?

Un bărbat îmi răspunde în sictir 

– În Lucreţiu Pătrăşcanu.

Am ieşit plin de nervi mulţumind cu sarcasm şi mă întorc la birou. Adio masa mea de prânz iar schimbul de amabilităţi cu doamnele de la ANAF mi-au stricat tot zenul pe toată ziua!

Dar nu-i nimic, voi rezolvă mâine!

A două zi de dimineaţă mă înarmez cu curaj şi parcurg cei 30 de km de la mine din comună până la ANAF Ilfov aflat în direcţia opusă a Bucureştiului. Ajung acolo pe la 9 dimineaţa.

- Bună dimineaţă, vreau să înregistrez un contract de închiriere.

- Unde aveţi domiciliul?

- În comuna X .

- Aaa... nu se poate, nu aparţineţi de noi, trebuie să va duceţi la ANAF Buftea!

Ies din nou plin draci şi mă duc la serviciu. Şi zenul din ziua 2 s-a dus pe apa sâmbetei, dar măcar nu am mai rămas cu burta goală.

Ziua 3. Mă duc dimineaţă la prima oră şi împreună cu cei 2 copii din dotare (mi-am zis că după ce rezolv îi las în drum la grădiniţă) la ANAF Buftea. Plouă mărunt şi bine şi nu găsesc loc de parcare chiar lângă, aşa că împreună cu copiii ajung murat în sediul nou şi somptuos.

- Bună ziua, vreau să înregistrez un contract de închiriere!

- Aşteptaţi, nu am început programul!

- Când începeţi?

- La 8:30.

Nu-i nimic, mai stau şi casc gura vreun sfert de oră pe hol. Copiii se plictisesc şi încep să se joace cu umbrelele celor de la coadă. Tot mă întreabă când intrăm. Imediat, copii.

Într-un final pătrund în fortăreaţa funcţionarilor şi repet povestea.

- Unde aveţi domiciliul?

- În comuna X.

- Cum va cheamă

- M...

- Aaaa ... păi domnul care se ocupă cu litera M este în concediu!

În momentul ăla îmi vine să explodez. Probabil că faţa mea este ca o carte deschisă pentru funcţionării de la ANAF şi probabil că li s-a făcut milă de cei doi copii muraţi până la piele că se duce în biroul de alături să întrebe dacă se poate ocupa colega cu litera A şi de cei de la M.

După o scurtă ceartă care se aude prin uşă colega cu A mă primeşte. Se uită cu o mutră acră pe acte şi îmi spune că îmi mai trebuie nişte copii Xerox după vreo 3 acte. Ok, şi unde le fac întreb? Pot să le fac la dumneavoastră, contracost bineînţeles? Nu, exclus!

Aşa că iar am ieşit prin ploaie cu copiii după mine să caut un Xerox. N-a fost foarte complicat pentru că, sunt convis că știți, în jurul oricărei instituții există vreo 2-3 afaceri anexe unde amărâții printează, scanează, se fotografiază, contracost bineînțeles. Mă întreb ale cui sunt aceste chioșculețe?

Am mai stat ceva la coadă când m-am întors însă într-un final am rezovat! Sunt fericitul posesor al unui impozit de X lei pe an! Şi da, în septembrie trebuie să vin iarăşi la ANAF să plătesc prima tranşă!

Evrika!

P.S. Când pleacă chiriaşul asta, să mor eu dacă mai înregistrez contractul la ANAF! Să mă facă evazionist, nu mă interesează!  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marcu check icon
    Fara suparare, sistemul are muuuuuulte si dese hibe dar articolul asta nu reflecta niciuna din ele.
    1. La primul search pe google gasesti ca impozitul se datoreaza acolo unde ai domiciliul.
    2. Tot la primul search pe google despre "ANAF Ilfov arondare" vezi unde e arondata localitatea din Ilfov de care apartii, cu program si numar de telefon.

    Din punctul meu de vedere nu e vina ANAF ca doamna a preferat sa faca un drum pana la ANAF Sector 6 si apoi sa asculte de persoana sictirita care a strigat "la Lucretiu Patrascanu" in loc sa caute pe google ANAF...Corbeanca (sa zicem) si sa ii spuna google ca apartine de Buftea si sa sune acolo sa se asigure ca nu vine degeaba. Iarasi nu e vina ANAF ca ploua afara, ca dansa era cu 2 copii dupa ea si nici ca a ajuns inainte sa inceapa programul. Toate aceste drumuri si vremea de afara sunt probabil foarte frustrante, dar trebuie sa ne directionam corect frustrarile, catre cei care chiar sunt vinovati (cu toate ca uneori vinovatii suntem chiar noi). De asemenea, plata impozitului se poate face online, in contul de trezorerie si nu trebuie "sa mai vina o data in septembrie". Mai mult, chiar inregistrarea contractului nu mai este obligatorie, iar de 3 ani cei care insista sa inregistreze (caci unii chiar au nevoie), o pot face printr-un formular online. Iar venitul se declara o data pe an, prin declaratia unica, care tot online se depune din 2018. Pentru asta iti trebuie un user si parola de acces, care intr-adevar doar de anul asta se pot obtine online. Pana acum trebuia sa te duci la ghiseu sa le obtii. Dar asta faceai o singura data. Un drum, luai user si parola si apoi faceai totul online.

    In concluzie, ANAF are foarte multe hibe reale de birocratie, lipsa digitalizatii, personal prost pregatit, relatie cu contribuabilii jalnica, dar niciuna din acestea nu a fost prezentata aici. Daca eliminam din articol argumentele care nu au fost din vina ANAF (ca nu stia doamna unde sa mearga, dar nici nu a cautat inainte, ca a plouat afara, ca ajuns inainte de deschidere, etc.) si ne imaginam ca autoarea s-ar fi dus la 8.30 direct la Buftea (ca a cautat inainte), tot ce ramane din poveste este ca inspectorul de la litera M era in concediu, dar cu reticenta cel de la litera A a primit-o si a trebuit sa faca copii dupa 3 acte, dar a gasit un Xerox in apropiere. Si deci, daca rezumam povestea la asta, ignorand incercarile esuate datorate lipsei de informare pare ca totul a mers ok pana la urma. Nu perfect, dar decent. Daca mai punem ca totul putea sa se rezolve online, deja ajungem la concluzia ca autoarea este chiar mai inapoiata tehnologic decat ANAF si ca desi avea posibilitatea sa caute pe internet informatii, sau sa faca cont online la ANAF, a preferat de fiecare data varianta "old school" de a merge in persoana si a plati cash si a reveni "in septembrie" pentru alte plati. Toate astea cand ANAF (culmea), oferea toate informatiile online. Cine e cel "nedigitalizat" in povestea asta?
    • Like 6
  • Salve!
    i-o realitate, n-o voi numi-o tristă;
    e una, există!
    Rău,
    Purice T N.
    (arcis-Teofil, o fi prin vreo arhivă).
    • Like 0
  • Eu nu înțeleg de ce l-ai înregistrat. Nu ți-a zis nimeni de la niciun ANAF la care ai fost că nu se mai declară? Trebuie doar sa completezi declarația unica in termen de maxim 30 de zile. Vezi sa nu plătești anul ăsta impozitul, la anul se plateste pt anul ăsta. O sa poți plăti pe ghiseul.ro sau pe ANAF.ro. sigur, tb să-ți faci cont online întâi
    • Like 3
  • Ati declarat contractul de închiriere si la cartea funciara sau doar ati declarat venitul din chirie? Nu am inteles exact de ce nu se face la adresa de domiciliu, exista legislatie in acest sens? Ar ajuta cumva si câteva detalii legislative atunci cand scriem un articol sau macar o trimitere spre un site anaf etc decat povesti sau patanii fara rezolutie, eventual poate metionati la inceputul articolului ca este un articol de blog
    • Like 1
  • ZIARISTII adevarati (nu ziaristii) stiu ca impozitul pt. profitul din cedarea folosintei bunurilor se plateste la autoritatea fiscala unde proprietarul are resedinta sau domiciliu.Asa ca A.M. Masoud a scris o povestioara absurda, sau cred ca nu este nici macar ziarista.
    • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      in caz ca nu ati observat, republica este o platforma unde scriu articole tot felul de oameni, nu doar ziaristi. si chiar nu e niciun secret. daca faceti click pe nume, va arta si detaii despre autor/autoare
      • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      acum un comentariu la subiect: anaf nu e un serviciu pt ziaristi. chiar daca ziaristii ar fi mai informati decat alti cetateni, noi, ceilalti, de unde mama dracului sa stim la cate anaf sa platim taxe? absurdul sistem romanesc e demn de un roman de kafka
      • Like 2
    • @ Lucian Baciu
      DA , asa este , dar imi place foarte mult cum scriu , de multe ori mai bine si mai placut decat un ziarist fie el si profesionist .De exemplu citesc cu placere art, scise de D=l Demian , directorul Terapia Cluj Napoca , apoi mai este o Doamna foste profesoara de fizica tot din Cluj Napoca , care iarasi scrie foarte placut si o exprimare de adevarat profesionist !
      • Like 1
  • am o garsoniera inchiriata pe Lucretiu Patrascanu, domiciliu declarat in Sectorul 4 si locuiesc de cativa in strainatate.
    Eu unde declar chiria? :D
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      La ANAFUL unde se afla locuinta inchiriata. Pune orice intrebare pe internet si primesti raspunsuri oficiale.
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      maripos check icon
      Peste 30 de zile!
      • Like 0
    • @ Claudia Olteanu
      Marcu check icon
      Orice venit se declara la ANAF-ul unde aveti domiciliul (sau online prin declaratia unica) si tot acolo se plateste impozitul. Sa nu confundati cu taxele locale (impozitul anual pe care il platiti pe apartament), care se declara la Primaria pe raza careia este imobilul. Deci veniturile se declara la ANAF (Bugetul de stat), impozitul anual pe garsoniera se plateste la Primarie (Bugetul localitatii).
      • Like 2
  • topala check icon
    Nu mah,fraierul cinstit merge la vot si voteaza in disperare cu PNL sau USR.
    Nu o sa faca nimic PNL sau USR,si ei ca si PSD se gandesc la ai lor. Nu vor scoate pensiile speciale,vor accepta ca politistii ,militarii,cei din servicii sa se pensioneze la 45 de ani,dupa care se vor angaja tot la stat .
    USR-ul il are pe senatorul Nicu falcoi,pensionat la 42 de ani din cadrul armatei,verificati declaratia de avere cei care s-au gandit sa voteze cu USR si va convingeti ca ne prostesc ca vor anularea pensilor speciale,etc.
    • Like 1
    • @ topala
      DanM check icon
      Deci nu ne ramane decit sa votam cu PSD, macar astia au furat destul (CA Dan Tudorache), pare sa sugerati, sa nu mai fure si altii... Sunt un fraier cinstit care voteaza sa vina alti oameni, si daca acestia dezamagesc, votez altii etc. Singurul moment in care politicienii tremura sunt alegerile...
      • Like 1
    • @ topala
      O problema grava si urgenta care tine si de ANAF ar fi ;;
      --Marea Confiscare a averilor , valorilor imense si dovedite in instante ca fiind furate de catre majoritatea domni poiticieni ,, videanu , udrea , dragnea, etc si nu se face nimic in acest sens etc.Apoi despre Marea Evaziune din Pietele Agro-Alimentare ,unde comerciantii tuciurii detin Mafia pietelor ,vand produse din import, (banane , rosii din Turcia mere dinn Polonia etc, fara nici un fel de bon fiscal , desi au casa de marcat pe masa ,asa de forma sa se vada ca este, Iar ,Cainii latra Ursul merge mai departe , spune o vorba roameasca .
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
voce: Claudiu Pândaru
sound-bars icon