Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Diversiunea de azi noapte nu poate opri protestul oamenilor pașnici: cum salvăm o țară de la izolare

Proteste Victoria

România a reușit, în doar câteva zile, să devină punctul nevralgic pe harta Europei, locul în care o mână de politicieni iresponsabili au intrat în luptă strâmbă cu justiția, în ciuda faptului că întâmpină o opoziție extrem de puternică internă și internațională. Cel mai mare protest din ultimele decenii, desfășurat pașnic până aproape de final, a fost deturnat pe ultima sută de metri de o bandă de ultrași. Cea mai importantă știre a zilei de miercuri, în ciuda incidentelor de la final, este că peste 300.000 de români au manifestat împotriva actualei puteri și modificărilor din legislație prin OUG, în București, 50 de orașe din țară și marile capitale europene. 

Câteva concluzii despre 1 februarie 2017, ziua în care legitimitatea actualei majorități a început să se clatine serios pentru prima dată, iar alegerile anticipate devin un subiect serios de dezbatere publică.

1. Ministerul de Interne și Jandarmeria au de dat explicații publice cu privire la incidentele de miercuri noapte. În mod absolut convenabil pentru actuala coaliție împotriva căreia manifestau pașnic 150.000 de oameni numai în București, au apărut ultrașii apropiați de zona PSD și UNPR. Sunt câteva informații care nu se leagă și duc spre o posibilă complicitate a Jandarmeriei și Ministerului de Interne cu agitatorii, scopurile fiind intimidarea cetățenilor pașnici, descurajarea lor de a ieși în stradă în zilele care urmează și încheierea protestelor:

- Ministerul de Interne prin vocea ministrului spune că nu știa de sosirea ultrașilor. Această declarație este fie o mostră de incompetență, fie de rea-voință și poate oferi indicii false cum că MAI este mână în mână cu cei violenți, într-un scenariu asemănător celor de după 1990.

- Pe paginile de socializare, discuții despre intențiile galeriilor de a face scandal erau cunoscute, erau publice, pot fi văzute aici. Se știa de după-amiază despre faptul că urmau să vină la manifestații. De ce nu au fost opriți- asta trebuie să explice Jandarmeria Română. SRI a comunicat public faptul că a informat MAI cu privire la intențiile galeriilor.

- Cei care lucrează cu forțele de ordine cunosc în detaliu modul de operare. Se știe că polițiștii și jandarmii (nu mai vorbim despre serviciile secrete) au oameni înfiltrați în mulțime, îmbrăcați în civil. Puteau acționa simplu, ferm, pentru a-i izola și anihila pe cei care au deturnat protestul de miercuri seara. În schimb, MAI și Jandarmeria au avut grijă să trimită oamenii pașnici acasă și să facă balet cu scuturi în Piața Victoriei. Cei care au pus la cale deturnarea manifestațiilor pașnice au știut că subiectul va monopoliza transmisiile live și că imaginile cu chioșcurile incendiate au un mare impact mediatic.

- Despre galeriile de ultrași, implicarea lor politică în mitingurile PSD și UNPR-ul lui Gabriel Oprea s-a scris mult. Presa speculează - fără a oferi deocamdată dovezi în imagini - că ultrașii sunt în zona de gravitație a fraților Negoiță (primarul de la Sectorul 3 și finanțatorul Dinamo), ambii beneficiari ai modificărilor Codului Penal operate de Guvernul Grindeanu.

- Capacitatea a două galerii, fiecare formată di 300-350 de membri de a pune capăt violent unui protest pașnic spune foarte multe fie despre impotența forțelor de ordine, fie despre complicitatea instituțiilor cu ultrașii. 

- Jandarmeria informează că a dus la audieri 60 de persoane. E de urmărit cum vor fi acestea sancționate și dacă incidentele vor continua în serile care vin. Este foarte important - pentru credibilitatea forțelor de ordine- să anihileze aceste grupări în zilele care urmează.

2. Guvernul Grindeanu și majoritatea parlamentară care-l susține au devenit o problemă de vulnerabilitate majoră a României pe plan intern și internațional. Miercuri, 1 februarie 2017, am asistat la luări de poziție extrem de dure din partea partenerilor europeni, ai oamenilor de afaceri, ai mediului academic. Și-au exprimat îngrijorarea Comisia Europeană, Canada, SUA, Franța, Germania, Belgia și Olanda - „Noi, partenerii internaționali și aliații României, ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la acțiunile din noaptea de 31 ianuarie ale Guvernului României, care au subminat progresele înregistrate de România în ceea ce privește statul de drept și lupta anticorupție în mai bine de 10 ani”. Situația României va fi dezbătută în Parlamentul European joi, 2 februarie.

3. Rămâne de văzut dacă oamenii decenți din PSD și ALDE se vor desolidariza de Cabinetul Grindeanu și liderul Liviu Dragnea. Au apărut și primele fisuri - ministrul Florin Jianu și-a dat demisia, un alt fost ministru în cabinetul Victor Ponta a demisionat din PSD, plus alte câteva plecări din partid în țară. Secretarul general al filialei Reșița spune că îi pare rău că a pus umărul la construcția unui sistem bolnav, referindu-se la partidul din care a făcut parte.

4. Știrea dimineții de joi este că ministrul pentru mediul de afaceri al Cabinetului Grindeanu, Florin Jianu, și-a dat demisia. O demisie cu valoare de manifest: „Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic sa fac in continuare si nu in principal pentru probitatea mea profesionala, pentru ca aici am constiinta curata, ci pentru copilul meu, pentru cum o sa ma uit in ochii lui si ce anume o sa ii spun peste ani. O sa ii spun ca tata a fost un las si a girat actiuni pe care nu le impartaseste sau a ales sa iasa cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!”

5. Oamenii decenți care fac parte din Guvernul Grindeanu, din administrație și din majoritatea politică parlamentară, dar și membrii decenți ai PSD din filiale trebuie să se comporte precum manifestanții pașnici- să se dea într-o parte ca ministrul Jianu și să-i izoleze pe cei care luptă cu Justiția în interes personal, să-i lase în ofsaid, să le arate cât sunt de puțini și singuri.

6. Tinerii care reprezintă un brand de țară extrem de puternic- membrii GovIT au anunțat că renunță la colaborarea cu Guvernul Grindeanu.

7. Pentru prima dată după alegerile din 11 decembrie 2016, UDMR, inițial susținător al coaliției PSD-ALDE a spus pe 01 februarie explicit că modul în care au fost trecute ordonanțele este greșit.

8. Guvernul Grindeanu și actuala coaliție se izolează, dar izolează și România pe plan extern. Protestele au fost reflectate în presa din Europa și de peste Ocean. Pe plan economic se văd deja primele efecte- cursul Euro a sărit la 4.5540 lei, iar dobânda la obligațiunile românești de la 3,7% la 4,19%.

9. Rămâne de văzut dacă PSD împinge lucrurile în zona de pericol, organizând - așa cum spun sursele că intenționează - contramanifestații pentru a arăta susținerea față de Guvernul Grindeanu. Diferența mare va veni din faptul că PSD va aduce oamenii cu trenurile și autocarele din zonele în care au mase de manevră consistente, în timp ce protestele din ultimele zile au fost spontane și pașnice.

10. Tot mai mulți formatori de opinie și persoane publice aduc în discuție pericolul pe care-l reprezintă pașii făcuți de PSD și ALDE împotriva Justiției. Academicianul Mihai Șora atrage atenția că „Ceea ce au făcut guvernanții în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiție. Dacă acum pui lacăt pe independența Justiției, mâine poți interzice circulația persoanelor, poți suprima internetul, presa liberă; poți închide granițele, poți trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poți, pur și simplu, extermina”.

10. Încercările premierului Grindeanu și ministrului Iordache de a calma partenerii externi sunt palide. Cum să ai pretenția să te creadă, dacă modificări atât de importante sunt făcute mișelește, la ceas de noapte, prin ordonanțe de urgență? Ironia sorții- orașul care a dat primii martiri ai Revoluției din Timișoara- dă și politicianul care îngroapă la cererea lui Liviu Dragnea lupta anticorupție și întoarce România înainte de 1989. În momentele sale de intimitate, oare cum se gândește premierul Grindeanu că le va explica copiilor și nepoților de ce le-a vândut viitorul și a trădat mersul țării sale înainte?

11. Președintele Klaus Iohannis a avut miercuri o zi maraton, cu poziții ferme la CSM și cu o întâlnire neprogramată la Victor Ciorbea. Avocatul este al poporului, iar poporul este supărat.

12. Pentru prima dată în ultimii ani, s-au solidarizat cu protestatarii actori și artiști din toate domeniile, care au transmis mesaje și apeluri la dreptul de a manifesta pașnic: Tudor Chirilă, Oana Pellea, Smiley, Loredana, Dragoș Bucur, Inna, gimnasta Andreea Răducanu, sunt doar câteva nume ale persoanelor publice care au luat poziție.

13. Este greu de anticipat dacă guvernul Grindeanu și majoritatea PSD-ALDE vor reveni asupra deciziilor. Primele semnale indică doar că Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu sunt dispuși să dinamiteze tot pentru a-și impune punctul de vedere, indiferent de costurile pentru România. Singurele căi ale cetățenilor de a le rezista sunt manifestațiile pașnice și presiunea din partea tuturor reprezentanților societății civile, dar și a partenerilor străini.

14. În ceea ce privește legalitatea emiterii actelor normative, oportunitatea acestora, faptul că listele de beneficiari sunt clare, ora la care au fost date fără a fi pe ordinea de zi publică- toate acestea au anulat discuțiile legitime, normale, civilizate, dezbaterile corecte despre nevoia modificărilor din Codul Penal.

15. Dacă majoritatea PSD-ALDE își impune punctul de vedere, nu se va da înapoi de la nimic- de la îngrădirea libertății de exprimare, până la noi acte de amputare a Justiției.

16. În mediul virtual au început să se propage idei despre un alt tip de rezistență în fața atacului la Justiție. Rămâne de văzut dacă aceasta va căpăta forme clare: nesupunere civică, greve fiscale.

17. O mână de ultrași a reușit să trimită acasă în numai câteva zeci de minute peste 100.000 de oameni. La o scară mai mare, națională, dacă manevra lui Liviu Dragnea de a submina lupta anticorupție reușește, vom asista, cel mai probabil, la încă un val imens de români care vor părăsi România. Toți, fugăriți de o mână de politicieni iresponsabili cu probleme penale. Într-un scenariu negru, dacă modificările făcute de alianța de la putere în pachetul de legi împotriva corupției rămân valabile, în ciuda tuturor reacțiilor interne și internaționale, de aici poate urma orice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred ca nu ar trebui sa vorbeasca cei care nu au votat pe 11 decembrie. In Bucuresti procentul de votanti a fost de 33%. Au iesit Sa voteze cei in varsta si cei ce lucreaza la stat care asteapta pomenile. Corporatisti in special si ceilalti ce lucreaza in privat au avut altceva de facut in acea singura zi, o data la 4 ani in care Li se cere o ora din programul lor f incarcat.
    • Like 0
  • Dragnea ar fi in stare sa cheme tancurile rusesti...a dat cu partidul de gard si va face acelasi lucru si cu tara...treaba e oabla, zau...salvarea, fara violenta, ar putea veni din interiorul partidului, in rest nu intrevad nimic
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Reteta e clasica si e folosita si la 'case mai mari'. Coincidenta, s-a intimplat tot ieri:

    "This was a group of agitators who were masked up, throwing rocks, commercial grade fireworks and Molotov cocktails at officers," said UC Berkeley Police Chief Margo Bennett.

    http://www.cnbc.com/2017/02/01/uc-berkeley-on-lockdown-amid-protest-over-milo-yiannopoulos.html
    • Like 0
  • check icon
    Eu cred ca Deagnea si ai Lui nu stiu pe ce lume traiesc, asemeni celor care i-au votat. Lucrurile s-au schimbat din 1989 pana in 2017. Nu cred ca inteleg ce se intampla. Ma intreb daca au notiunea de "cetatean european". Eu asta i-as intreba: Ce reprezinta pentru ei Uniunea Europeana...? Un catun izolat din Teleorman ?
    Raspuns posibil :Alta intrebare...
    • Like 1
  • bluenavy check icon
    Pare ca toata rezistenta asta fata de vocea populatiei are ca scop imediat trecerea celor zece zile pana intra OUG complet in efect.
    • Like 0
  • Simona check icon
    Eu cred ca psd ul si acolitii plus tagma de infractori din tara si din parlamentul european pe care noi i am ales , nu sunt imposibil de invins ! Dar vom avea de luptat din greu, molima coruptiei si hotiei s a extins , trebuie eradicata !Doar noi putem asta cei sanatosi la cap si suflet curat!
    • Like 2
  • PSDragnea se tine cu toti dintii lui care ii mai are de ordonantele astea. Cand nu numai poporul ii zice nu, dar si UE, oamenii de afaceri, oameni academici, politicieni din propriul tau partid, dar to o tii una si buna, arata de fapt ce fel de om esti si ce urmaresti cu adevarat.
    Daca o sa ii iasa, in curand nu o sa mai aiba pe cine sa fure oricum, ca plecam toti de aici.
    • Like 1
  • Deturnarea demonstratiilor pasnice cu ajutorul bandelor controlate de PSD si apropiatii loe este o reinterpretare a mineriadei din 13 iunie '90!
    • Like 3
  • Ioan check icon
    Nu sunt de admis inconstienta si sfidarea intr-o asemenea situatie. Presupunand ca se trezesc totusi, ca-si recunosc greselile, desi persistand trei zile in sfidare, nu despre greseala e vorba, ce credibilitate mai ai oamenii acestia si, mai rau, ce ne mai pot face pe viitor? Nu militez pentru solutii radicale, pentru ca nivelul de calitate al clasei politice actuale nu confera certitudini, dar nu cred ca trebuie sa ne luam ochii de pe ei.
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Just, luptam pana la capat saptamani, luni.... dar daca nu reusim, eu jur ca plec din tara fara sa ma mai uit inapoi. Nu m-am dus la facultate afara desi puteam, am refuzat joburi bine platite prin alte tari europene... dar gata. Si nu o sa plec aproape, nu stiu cum procedez, dar schimb si continentul.
    • Like 0
    • @
      Bayard check icon
      Cine spune ca educatii sunt bogati in Romania?? Oricum, chiar daca problema ar fi needucatii (ceea ce eu nu am spus niciun moment), gradul de educatie nu este uniformizat la nivel global. Sunt tari cu cetateni mult mai bine educati decat altele.
      • Like 0
    • @ Bayard
      Anon check icon
      Daca poti, du-te! Nici in alte parti nu e viata perfecta, dar sunt locuri unde e net mai bine.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult