Mări, se vorbiră/ Și se sfătuiră, în clădirea Guvernului României, să o salveze de verdictul de plagiat pe Laura Codruța Kovesi din rațiuni de interes național, în 2012. Dacă ar fi să dăm crezare vorbelor denunțătorului, în clădirea din Victoriei, cu Victor Ponta la masă și ministrul învățământului de la acea oră, cu acordul tacit (prezumat) al fostului președinte Traian Băsescu, dar și al beneficiarului Kovesi, au întocmit un raport al comisiei în fals, pe care l-au făcut public.
Dacă este adevărată această poveste sau ba - asta vor stabili cei de la Parchetul General, însă această istorioară spune multe.
Chiar și dacă se va dovedi că este așa cum zice Sebastian Ghiță în autodenunț, se adeverește în egală măsură faptul că Direcția Națională Anticorupție și șefa acesteia par să se comporte ca și cum nu datorează nimic nimănui. Aproape toți cei despre care se presupune că ar fi implicați sau ar fi știut despre falsificarea raportului sunt cercetați în unul sau mai multe dosare. Asta înseamnă că, dacă și-au imaginat că-și vor cumpăra imunitatea în fața legislației anticorupție, socoteala de acasă nu s-a potrivit cea de la târg.
Al doilea lucru care se vede limpede e că că toate aceste dosare au efect de turnesol. De câteva luni, scena politică fierbe la foc mic, iar la suprafață începe să se coaguleze grupul deranjat de dosarele DNA. Pe canalele media pe care le controlează rulează aceleași titluri, aceleași burtiere despre tehnocrații care vor tăia pensiile, vor lua casele românilor, vor da lovituri de ultimă oră la întreținere peste iarnă, toate cu scopul de a băga groaza în cei care se uită la televizor. De la ora 19:00, ecranele devin scenele pe care evoluează aceleași personaje, prin rotație. Toți au același discurs, formulat în alte cuvinte. O monitorizare a prime-time-ului la câteva din televiziunile de știri din România ar scoate la iveală că nu a existat seară de luni până vineri, în ultimele săptămâni, în care, la orele de maximă audiență, să nu macine imaginea justiției câțiva politicieni. Toți au aceeași teză: procurorii fac abuzuri și ei sunt victime, iar tehnocrații sunt niște incompetenți care vând țara pe nimic forțelor obscure, bucată cu bucată.
Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe
Autodenunțul lui Sebastian Ghiță este momentul maxim de disperare al acestui om. După ce a încercat toate metodele - de la presiuni, manipulări media, amenințări că scoate patrulele paramilitare la contramanifestații - deputatul iese la atac cu ultima armă pe care o mai are la dispoziție. Asistăm la lupta balaurului cu 7 capete, prins la colț între atâtea dosare. E un strigăt de disperare, un urlet de un om căruia i se dărâmă totul în jur și i se surpă pământul de sub picioare.
E bătălia lui și a celor care sunt anchetați, care trebuie să reziste până după alegeri și să decapiteze DNA. Sebastian Ghiță se alătură politicienilor ca Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Miron Mitrea, V. Hrebenciuc, Radu Mazăre, cărora nu le vine să creadă că ei, zeii olimpieni, care au făcut și desfăcut, s-au jucat cu alegerile, miliardele, puterea - chiar trebuie să răspundă în fața legii.
Simte că este foarte aproape de pedeapsă, știe că nu va sta puțin după gratii dacă acuzațiile se vor dovedi adevărate în tribunale și încearcă orice. Este căderea omului îmbătat de putere, prea puțin școlit încât să-și dea seama că, în democrație, puterile sunt limitate, separate și controlabile de către instituții care se verifică între ele. Sebastian Ghiță a informatizat instituțiile statului prin digitalizarea hoției (despre eșecul de un miliard al României vă recomand să urmăriți ultima ediție a emisiunii România, te iubesc, o investigație semnată de Cosmin Savu). Tot Sebastian Ghiță face parte din comisia de control al S.R.I, în timp ce derulează contracte cu această instituție.
Povestea cu raportul de albire a tezei de doctorat scrise de Kovesi scoate la lumină relațiile transpartinice, traficul de influență și demersurile cu iz mafiot care s-au întâmplat chiar în interiorul instituțiilor publice, la cel mai înalt nivel, dar și ce îi unește pe cei care sunt acum în diverse faze de cercetare penală. Ieri, fostul președinte Traian Băsescu s-a exprimat textual că se bucură că vede un licăr de speranță. Fără să-și fi dorit neapărat asta, fostul șef de stat rezumă autodenunțul lui Sebastian Ghiță într-o metaforă ce-i leagă pe toți care se plâng de abuzuri din partea DNA și visează că instituția va rămâne fără cap.
Acuzațiile lui Sebastian Ghiță vor fi investigate și, dacă ceea ce spune el se adeverește, urmează, de la un anumit moment, epoca DNA după Laura Codruța Kovesi. Rămâne să constatăm în ce măsură această instituție de bază în lupta cu corupția, care a avut rezultate notabile în ultimii ani, stă într-un singur om sau dacă acolo se află niște sute de procurori care își vor continua cu același aplomb munca. După Kovesi - indiferent când se va întâmpla plecarea ei, în mod natural la încheierea mandatului sau din cauza vreunui incident- vom vedea și capacitatea ei managerială. Câți procurori incoruptibili a crescut, câți dintre cei aflați în eșaloanele doi și trei sunt în stare să îi ia locul, neclintiți în dosarele cu oamenii puternici ai zilei, la șefia DNA.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
1. Intentia guvernului de a concesiona cheile Nerei - arie protejata - unui dezvoltator de microhidrocentrale urmarit penal.
2. Intensificarea enorma a taierilor de padure din tara noastra din ultimul an.
3. Tacerea totala a guvernului si bagarea sub pres a intentiei semnarii acordului CETA cu Canada - acord ce ar da mai multe drepturi legale corporatiilor sa dea in judecata statele europene (vezi ce se intampla in dosarul Rosia Montana, s-ar putea intampla mai usor). Apropos, fix cand guvernul era la tratativele in legatura cu CETA si se punea problema sa semneze aplicarea ei anticipata, s-a dat duma cu decizia de a nu-l urmari penal pe Oprea.
4. Tentativa de ignorare a ordinelor judecatoresti cu priviinta la sistarea lucrarilor pentru a porni exploatarea de suprafata cu cianuri de la Certej.
5. Derogarile Ministerului Mediului pentru "recoltarea" unor specii protejate in arii protejate, desi studiile biologice si silvicole arata ca nu este nevoie de asemenea masuri. Ia ghici! trofeele obtinute de la animalele din aceste specii valoreaza mii de Euro in industria turismului cinegetic.
Ce a facut acest guvern bine pana acum? A vorbit foarte mult, premierul a strans gunoaie in Parcul Vacaresti, a mers cu avionu la clasa a 2-a (mai putin important era unde si in ce scop), si a debirocratizat un pic diverse proceduri uzuale ...
Asa ca, ziceti voi, acest guvern este onest si nu face deloc jocurile unor indivizi din spatele cortinei?
Personal nu ii cunosc pe cei de la GRAUR, insa o confirmare la modul acesta, fara detaliile analizei este pe masura denuntului lui Ghita. Apoi, cei de la Romania Libera zic ca tot plagiatul de fapt consta in faptul ca dna Kovesi s-a citat pe ea insasi, folosind numele de fata cand a scris articolele repsective.
Pe scurt, comisii cu Ponta, Ghita nu sunt credibile. GRAUR nu da detalii.
interesant.