Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Doctori în birocrație: Un act oficial al Guvernului ne explică surprinzătoarea diferență dintre „România” și „Romania”

birocratie

(Foto: Guliver/Getty Images)

Cu toții ne plângem de birocrația din România. Câteodată aceasta are o logică. Dar sunt cazuri în care un avocat nu poate explica nicicum unui investitor de ce durează atât de mult înființarea unei societăți în condițiile în care peste tot este menționat că o companie se înființează în trei zile în România.

Investitorul (X să spunem), cu mai multe societăți deschise în Europa, dorește să înființeze și în România o societate pe care dorește să o numească X România.

Pentru că legea 26/1990 privind Registrul Comerțului, republicată, prevede că „Înscrierea unei firme care conține cuvintele: «național», «român», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice centrale se realizează numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului“, iar acordul înseamnă o procedură în plus (fără garanția că ar obține binecuvântarea SGG-ului), i-am propus să își denumească firma „X Romania” cu „a” simplu, nu cu „â”.

Reprezentantul Registrului Comerțului a fost de acord cu această denumire, nefiind necesar acordul SGG-ului, dar solicitând în schimb un document prin care Secretariatul General al Guvernului este de acord că „X Romania” nu înseamnă „X România”.

Motiv pentru care a trebuit să așteptăm acest document două săptămâni și să explicăm clientului că în România trebuie ca Guvernul, prin Secretariatul General, să deslușească pentru Registrul Comerțului că albul nu e negru și „a” nu e „â”.

Dar ca un cetățean plătitor de taxe ce sunt, mă întreb dacă Secretariatul General al Guvernului nu are lucruri mai bune de făcut decât să spună că „Romania” nu e „România”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ba da, „a” e „â”, intrebati motorul Google care se pare ca-i mai inteligent ca noi rominii. Apoi sa mai mearga dracului parazitii astia, de nu-i zice Rominia, o sa-i paraziteze pe nemtii de la Volkswagen zicindu-i Volkskakän
  • Like 0
 • check icon
  Hai sa cautam nod in papura. Nu e vina SGG ci a Registrului Comertului. Chiar nu realizari asta?
  • Like 0
 • Hai să vedem partea plină a paharului: următoarea cerere de acest fel care sosește la Registrul Comerțului va fi rezolvată mult mai repede, existând deja adresa transmisă de SGG, respectiv un precedent.
  Bravo, ați contribuit direct la reducerea birocrației.
  • Like 0
 • Mi-am infiintat o firma in Italia, pe la inceputul mileniului. Am botezat-o "XYZ"-Italia ca s-o leg de firma mama "XYZ" s.r.l. din Romania. Am stat intr-o sala de asteptare, pana cand mi-a fost afisat numarul de ordine (cam 30-40 minute), procedura a durat cam 10-15 minute, cu tot cu drum prin Milano cam 3-4 ore. Mi s-a spus ca firma este functionala din momentul inregistrarii, dar ca or sa-mi mai vina niste acte de inregistrare acasa, cu posta recomandata, si, intr-adevar, mi-au venit in 3 zile. Mai exista un "XYZ"-Singapore p.t.y. ltd. si aia s-a infiintat intr-o zi sau doua, nici macar n-am fost de fata, s-a rezolvat prin avocat. Ce altceva sa mai comentez?!
  • Like 1
 • Am avut o problemă asemănătoare acum foarte mult timp (aprox. 10 ani). Legea este îndeajuns de clară, iar SG-ul a avut o reacție foarte pozitivă. Problema de interpretare a venit de la Registrul Comerțului acum și atunci. Un model interesant este al Companies House: https://www.gov.uk/topic/company-registration-filing/starting-company. Eu cred că digitalizarea crează soluții pentru ordonarea și eficientizarea birocrației, dar reduce necesarul de personal (care sunt angajați la stat, potențial electorat și rezistenți la schimbare) și fiind o soluție inovatoare poate face mai mult rău decât bine dacă nu este implementată cu atenție și profesionalism (vezi cardurile de sănătate).
  • Like 1
 • Pai SGG face alte lucruri, dar nu pentru cetateni, vedeti va rog vizita DNA acolo. Cred ca ne-am obisnuit, de cel putin 2 decenii guvernul si in general, entitatile de conducere nu fac nimic pentru cetateni, ci doar pentru ei insisi.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
text: Elena Grecu / voce: Alex Livadaru
sound-bars icon