Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Doctori în birocrație: Un act oficial al Guvernului ne explică surprinzătoarea diferență dintre „România” și „Romania”

birocratie

(Foto: Guliver/Getty Images)

Cu toții ne plângem de birocrația din România. Câteodată aceasta are o logică. Dar sunt cazuri în care un avocat nu poate explica nicicum unui investitor de ce durează atât de mult înființarea unei societăți în condițiile în care peste tot este menționat că o companie se înființează în trei zile în România.

Investitorul (X să spunem), cu mai multe societăți deschise în Europa, dorește să înființeze și în România o societate pe care dorește să o numească X România.

Pentru că legea 26/1990 privind Registrul Comerțului, republicată, prevede că „Înscrierea unei firme care conține cuvintele: «național», «român», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice centrale se realizează numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului“, iar acordul înseamnă o procedură în plus (fără garanția că ar obține binecuvântarea SGG-ului), i-am propus să își denumească firma „X Romania” cu „a” simplu, nu cu „â”.

Reprezentantul Registrului Comerțului a fost de acord cu această denumire, nefiind necesar acordul SGG-ului, dar solicitând în schimb un document prin care Secretariatul General al Guvernului este de acord că „X Romania” nu înseamnă „X România”.

Motiv pentru care a trebuit să așteptăm acest document două săptămâni și să explicăm clientului că în România trebuie ca Guvernul, prin Secretariatul General, să deslușească pentru Registrul Comerțului că albul nu e negru și „a” nu e „â”.

Dar ca un cetățean plătitor de taxe ce sunt, mă întreb dacă Secretariatul General al Guvernului nu are lucruri mai bune de făcut decât să spună că „Romania” nu e „România”. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ba da, „a” e „â”, intrebati motorul Google care se pare ca-i mai inteligent ca noi rominii. Apoi sa mai mearga dracului parazitii astia, de nu-i zice Rominia, o sa-i paraziteze pe nemtii de la Volkswagen zicindu-i Volkskakän
    • Like 0
  • check icon
    Hai sa cautam nod in papura. Nu e vina SGG ci a Registrului Comertului. Chiar nu realizari asta?
    • Like 0
  • Hai să vedem partea plină a paharului: următoarea cerere de acest fel care sosește la Registrul Comerțului va fi rezolvată mult mai repede, existând deja adresa transmisă de SGG, respectiv un precedent.
    Bravo, ați contribuit direct la reducerea birocrației.
    • Like 0
  • Mi-am infiintat o firma in Italia, pe la inceputul mileniului. Am botezat-o "XYZ"-Italia ca s-o leg de firma mama "XYZ" s.r.l. din Romania. Am stat intr-o sala de asteptare, pana cand mi-a fost afisat numarul de ordine (cam 30-40 minute), procedura a durat cam 10-15 minute, cu tot cu drum prin Milano cam 3-4 ore. Mi s-a spus ca firma este functionala din momentul inregistrarii, dar ca or sa-mi mai vina niste acte de inregistrare acasa, cu posta recomandata, si, intr-adevar, mi-au venit in 3 zile. Mai exista un "XYZ"-Singapore p.t.y. ltd. si aia s-a infiintat intr-o zi sau doua, nici macar n-am fost de fata, s-a rezolvat prin avocat. Ce altceva sa mai comentez?!
    • Like 1
  • Am avut o problemă asemănătoare acum foarte mult timp (aprox. 10 ani). Legea este îndeajuns de clară, iar SG-ul a avut o reacție foarte pozitivă. Problema de interpretare a venit de la Registrul Comerțului acum și atunci. Un model interesant este al Companies House: https://www.gov.uk/topic/company-registration-filing/starting-company. Eu cred că digitalizarea crează soluții pentru ordonarea și eficientizarea birocrației, dar reduce necesarul de personal (care sunt angajați la stat, potențial electorat și rezistenți la schimbare) și fiind o soluție inovatoare poate face mai mult rău decât bine dacă nu este implementată cu atenție și profesionalism (vezi cardurile de sănătate).
    • Like 1
  • Pai SGG face alte lucruri, dar nu pentru cetateni, vedeti va rog vizita DNA acolo. Cred ca ne-am obisnuit, de cel putin 2 decenii guvernul si in general, entitatile de conducere nu fac nimic pentru cetateni, ci doar pentru ei insisi.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
text: Elena Grecu / voce: Alex Livadaru
sound-bars icon