Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Doctori în birocrație: Un act oficial al Guvernului ne explică surprinzătoarea diferență dintre „România” și „Romania”

birocratie

(Foto: Guliver/Getty Images)

Cu toții ne plângem de birocrația din România. Câteodată aceasta are o logică. Dar sunt cazuri în care un avocat nu poate explica nicicum unui investitor de ce durează atât de mult înființarea unei societăți în condițiile în care peste tot este menționat că o companie se înființează în trei zile în România.

Investitorul (X să spunem), cu mai multe societăți deschise în Europa, dorește să înființeze și în România o societate pe care dorește să o numească X România.

Pentru că legea 26/1990 privind Registrul Comerțului, republicată, prevede că „Înscrierea unei firme care conține cuvintele: «național», «român», «institut» sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice centrale se realizează numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului“, iar acordul înseamnă o procedură în plus (fără garanția că ar obține binecuvântarea SGG-ului), i-am propus să își denumească firma „X Romania” cu „a” simplu, nu cu „â”.

Reprezentantul Registrului Comerțului a fost de acord cu această denumire, nefiind necesar acordul SGG-ului, dar solicitând în schimb un document prin care Secretariatul General al Guvernului este de acord că „X Romania” nu înseamnă „X România”.

Motiv pentru care a trebuit să așteptăm acest document două săptămâni și să explicăm clientului că în România trebuie ca Guvernul, prin Secretariatul General, să deslușească pentru Registrul Comerțului că albul nu e negru și „a” nu e „â”.

Dar ca un cetățean plătitor de taxe ce sunt, mă întreb dacă Secretariatul General al Guvernului nu are lucruri mai bune de făcut decât să spună că „Romania” nu e „România”. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ba da, „a” e „â”, intrebati motorul Google care se pare ca-i mai inteligent ca noi rominii. Apoi sa mai mearga dracului parazitii astia, de nu-i zice Rominia, o sa-i paraziteze pe nemtii de la Volkswagen zicindu-i Volkskakän
  • Like 0
 • Hai sa cautam nod in papura. Nu e vina SGG ci a Registrului Comertului. Chiar nu realizari asta?
  • Like 0
 • Hai să vedem partea plină a paharului: următoarea cerere de acest fel care sosește la Registrul Comerțului va fi rezolvată mult mai repede, existând deja adresa transmisă de SGG, respectiv un precedent.
  Bravo, ați contribuit direct la reducerea birocrației.
  • Like 0
 • Mi-am infiintat o firma in Italia, pe la inceputul mileniului. Am botezat-o "XYZ"-Italia ca s-o leg de firma mama "XYZ" s.r.l. din Romania. Am stat intr-o sala de asteptare, pana cand mi-a fost afisat numarul de ordine (cam 30-40 minute), procedura a durat cam 10-15 minute, cu tot cu drum prin Milano cam 3-4 ore. Mi s-a spus ca firma este functionala din momentul inregistrarii, dar ca or sa-mi mai vina niste acte de inregistrare acasa, cu posta recomandata, si, intr-adevar, mi-au venit in 3 zile. Mai exista un "XYZ"-Singapore p.t.y. ltd. si aia s-a infiintat intr-o zi sau doua, nici macar n-am fost de fata, s-a rezolvat prin avocat. Ce altceva sa mai comentez?!
  • Like 1
 • Am avut o problemă asemănătoare acum foarte mult timp (aprox. 10 ani). Legea este îndeajuns de clară, iar SG-ul a avut o reacție foarte pozitivă. Problema de interpretare a venit de la Registrul Comerțului acum și atunci. Un model interesant este al Companies House: https://www.gov.uk/topic/company-registration-filing/starting-company. Eu cred că digitalizarea crează soluții pentru ordonarea și eficientizarea birocrației, dar reduce necesarul de personal (care sunt angajați la stat, potențial electorat și rezistenți la schimbare) și fiind o soluție inovatoare poate face mai mult rău decât bine dacă nu este implementată cu atenție și profesionalism (vezi cardurile de sănătate).
  • Like 1
 • Pai SGG face alte lucruri, dar nu pentru cetateni, vedeti va rog vizita DNA acolo. Cred ca ne-am obisnuit, de cel putin 2 decenii guvernul si in general, entitatile de conducere nu fac nimic pentru cetateni, ci doar pentru ei insisi.
  • Like 1


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult
text: Elena Grecu / voce: Alex Livadaru
sound-bars icon