Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Domnul profesor, prins în pânza lui „Dom' Profesor”. Transformarea unui om viu, curios și liber într-un zombi de televizor

Bătrân în fața televizorului

Foto: Guliver Getty Images

Nu ştiam că tatăl unui prieten ȋmi fusese cȃndva, prin 1990, profesor. Nici nu ȋmi amintesc ce anume ne predase, eram ȋntr-a cincea sau a şasea. Probabil matematică sau chimie, o materie care nu mă atrăgea defel. În schimb, ȋmi amintesc foarte bine minutele ȋn care ne vorbea, de la catedră, ȋmbrăcat ȋntr-un costum de blugi, pe atunci ȋn mare trend, despre libertate, viaţa parizienilor sau ne spunea cȃte o ȋntȃmplare cu tȃlc petrecută ȋn vreo insulă grecească. Ne privea pe fiecare ȋn parte şi ne făcea părtaşii poveştilor sale din locuri ȋndepărtate, străine pentru noi, ȋnsă, datorită pasiunii sale, colorate şi fantastice. Poate că datorită harului său s-a născut dorinţa mea de a călători, de a ȋntȃlni oameni şi ȋntȃmplări de peste mări şi ţări.

L-am revăzut ȋn urma rugăminţii prietenului meu de a discuta problema unei succesiuni. Aşa am descoperit că trăia chiar lȃngă ai mei, deşi nu ȋl mai ȋntȃlnisem niciodată prin zonă. Trecuseră douăzeci şi cinci de ani de la ultima oră predată, ȋnsă l-am recunoscut imediat. Deşi era aplecat de spate, privirea mobilă ȋi devenise acum rece, iar ȋn colţul gurii i-a apărut un rictus cȃnd i-am spus cȃt îi admirasem elocinţa. A mormăit ceva că „aburelile tinereţii” şi a ȋnceput să imi explice că nişte rude hrăpăreţe, ȋn cȃrdăşie cu fostul primar din satul de lȃngă Dunăre, de unde venise ȋn Timişoara imediat după Revoluţie, ȋncearcă să ȋl deposedeze de un teren.

De-abia auzeam cuvintele pline de ură ale celui ce, odată, ne vorbea atȃt de frumos: de la televizorul dat tare lătra un politolog, răspȃndind venin. Prietenul meu a oprit televizorul, ȋnsă bătrȃnul i-a smuls imediat telecomanda.

- Dă-i mai ȋncet şi mai căscaţi şi voi, tinerii, urechea, poate vă deşteptaţi şi lăsaţi naibii prosteala ce v-o toarnă ȋn cap internetul.

După un ceas am plecat fără a reuşi să ȋl fac să ȋnţeleagă că toate actele sale sunt ȋn ordine şi că primarul nu ar putea să ȋi ia terenul decȃt ȋn urma unui litigiu. Dar, văzȃnd documentele sale, era aproape imposibil să se ȋntȃmple asta.

- Vezi, de-asta mi-i frică, de judecători fără minte şi cumpăraţi! a izbucnit domnul profesor.

Prietenul meu şi-a cerut scuze cȃnd am plecat:

- Tata e pe zi ce trece tot mai greu de ȋnţeles. Nu mai e cel pe care ȋl ştii tu.

Şi a ȋnceput să ȋmi povestească cum s-a transformat profesorul idealist ȋn ursuzul de azi. Cȃt de greu i-a fost cu salariul de profesor ȋn anii ’90. Cum ȋl umilea pȃnă şi buticarul din colţ care descoperise cȃt de uşor se pot face bani vȃnzȃnd dulciuri expirate ambalate ȋn ţiplă colorată şi beculeţe pentru brad aduse din China. Cum s-a pus pe băut vodcă de Rieni cȃnd l-au disponibilizat şi s-a apucat de taximetrie cu Dacia combi vişinie, mȃndria sa. Cum ȋi ȋnjura pe Iliescu şi acoliţii săi. Cum şi-a mai revenit o perioadă, după 2004, cȃnd a reȋnceput să predea la o şcoală. Şi cum a recăzut de cȃnd a descoperit talk-show-urile din fiecare seară…

L-am ȋnţeles perfect pe prietenul meu. Povestea asta o aud din ce ȋn ce mai des. Prieteni judecători cărora le explică părinţii cȃt de coruptă e justiţia, batrȃni care au avut de suferit ȋn anii comunismului pentru „originea nesănătoasă” care ȋi compatimesc pe torţionarii condamnaţi „cȃnd mai au şi ei cȃteva zile de trăit ȋn pace”, justiţiari ce regretă că ȋntreprinzători ca Ioan Niculae au fost condamnaţi „cȃnd dădeau de lucru la atȃţia oameni”. Prieteni care au abuzat de inadaptarea tehnică a părinţilor şi au eliminat din lista de programe cele pe la care se preumblă seară de seară foşti ofiţeri de securitate deveniţi luptători pentru libera exprimare şi ȋnverşunaţi luptători ȋmpotriva „dictaturii serviciilor”.

Un prieten italian mi-a adus, ȋn urma unor lungi discuţii privind manipularea făcută de mass-media, o carte intitulată „Populismul digital. Criza, reţeaua şi noua dreaptă”. Mi-a fost greu să ȋi explic că noi ȋncă suntem ȋn era tv, nu web: ura se propagă prin ecranele televizoarelor seară de seară. Şi mai e o diferenţă faţă de Vest: manipulaţii lor nu au circumstanţe atenuante.

Speranţele ingenue ale profesorului meu fuseseră tȃrȃte prin noroi de la un preşedinte ce aplica modelul suedez şi pȃnă la ultimul agramat care ȋşi permitea să se laude cu banii făcuţi din comerţ. Iar între aceste două extreme se găseau slugarnicii activişti ai partidului şi gradaţii Securităţii sau miliţiei, a căror țesătură de relaţii şi interese mizere sufoca totul. Ani lungi de umilinţe, disperare şi ȋndepărtarea „luminiţei de la capătul tunelului”. Li se ceruse a fi generaţie de sacrificiu unora ce visaseră că sȃngele din decembrie ȋi va elibera şi vor trăi ca americanii. Generaţia romantică devenise generaţia abuzată.

Şi, la fel ca ȋn filmele americane, victimele abuzurilor au ȋnceput să simtă un ataşament bolnav faţă de cei ce ii abuzaseră. Care acum le vorbesc pe limba lor de pe ecranele color la care, cȃndva, doar visaseră: le arată duşmanii, cei ce i-au făcut să sufere nu pe ei, ci ȋntreg neamul romȃnesc, le reamintesc cȃt de bun a fost Ceauşescu faţă de capitaliştii ce l-au ȋmpuşcat şi pe ei i-au umilit, ce maşini făceam odată (doar marea şi singura dragoste fusese Dacia vişinie…).

Să le ascundem canalele nu e soluţie. E cenzura superiorităţii tehnice. Trebuie să le vorbim, să le explicăm răul ce li s-a făcut. Nu ştiu dacă argumentele raţionale sunt cele nimerite. Poate că ar fi mai bine să le vorbim despre visele pierdute. Spun asta nu din generozitate. E doar pragmatism de ceasul al doisprezecelea. Altfel vom ajunge noi următoarea generaţie de sacrificiu. Şi chiar nu vreau peste un sfert de veac să nu mai vorbesc aceeaşi limbă cu fiul meu.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu numai șobolanii roșii și instrumentele lor de propaganda sunt de vină. Nici reprezentanții dreptei nu sunt mai de soi. Deși proclamă statul de drept și libertatea economica, mulți din ei sunt la fel de penali ca și foștii comuniști, au colaborat cu "organele" , lucrează de o viață la stat sau au firme abonate la bugetul public. Ei au produs o dezamăgire mai mare decât tovarășii pentru că de la ăia stiai la ce să te aștepți. Și ca ultim argument nici în guvernarea lor deși promovau investițiile și taxele mai mici în detrimentul pensiilor și salariilor nu s-a construit nici un metru de autostrada dar i-am vazut ulterior la DNA , de la primari de sector până la parlamentari și miniștrii.
    PS
    E suficient să vedem prestația fostului ministru liberal al finanțelor Vladescu care critica orice creștere a salariilor din sectorul public dîn motive de productivitate dar în același timp lua șpăgi cu amândouă mâinile milioane de € în detrimentul CFR.
    • Like 0
  • Marius check icon
    Trist. Dar argumentele nu funtioneaza ... Generatia domului profesor, care acuza pe toata lumea dar niciodata nu au putut sa intoarca ochiul si asupra rolului lor in aceasta societate....Capul plecat, asteptand sa li se dea ... sa li se faca ... fara sa incerce macar sa se adpteze ...Comportamentul lor si modul in care si-au crescut copiii are ca rezultat Romania de astazi ... Se uita la ura ...pt ca sunt plini de ura ... fara regret si mereu superiori ...desconsiderand totul in jur...Prea fricosi sa indreazneasca sa se foloseasca de libertate s-au incolonat ca ratele in cadenta noilor comunisti ... desconsiderand prorii copii....fara sa accepte cel mai mic sfat. Nu-i mai compatimiti ... suferiti degeaba daca nu va desprindeti de ei ...
    • Like 0
  • "Nu ştiu dacă argumentele raţionale sunt cele nimerite".. Fiţi sigur că argumentele nu sunt cele nimerite. rostul lor este să "raţionalizeze" (Freud) atitudini, opţiuni şi comportamente iraţionale.. Ele funcţionează doar post-festum şi post-factum.
    • Like 1
  • Am mai spus-o: inamicul public nr. 1 al poporului e Haita de manipulatori de la A3 si indeosebi masculul Alfa al Haitei, care are o carisma deosebita cu care te invaluie daca nu esti suficient de atent si prevazator. Acolo trebuie cautata sursa nenorocirilor: la Haita dela A3.
    • Like 0
  • dalex check icon
    Totul este spus in acest articol care te lasa fara comentarii.
    Sa speram ca vor citi si cei vizati.
    • Like 0
  • Corina check icon
    A interveni în lista de canale TV a părintelui din motive politice denotă o mojicie și o tiranie fără seamăn.
    • Like 2
    • @ Corina
      Gion check icon
      Cand e vorba de otrava turnata prin canale media e o binefacere. Prefer sa ma injure dar sa nu mai voteze cum ii dicteaza urmasii lui Ceausescu, prefer sa fiu mojic dar cand merge la spital sa fie tratat cu grija si medicamente nu cu promisiuni si scuze ca Soros e de vina.
      • Like 4
    • @ Gion
      Corina check icon
      Trebuie respectată libertatea fiecăruia. Numai așa ambele părți îți păstrează demnitatea de om.
      • Like 1
    • @ Corina
      Hai să nu mai vorbim, doar să vorbim, de libertate și demnitate! Nu e cazul, in prezent. Vorbim de funie in casa spânzuratului.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Corina check icon
      Să nu mai vorbim de libertate, ok, Să o lăsăm să existe.
      • Like 1
    • @ Corina
      Dacă ar depinde de noi!!!?
      • Like 0
    • @ Corina
      dalex check icon
      Ce te faci cand libertatea unui analfabet betiv decide soarta copiilor tai ?
      Ramai tolerant...?
      • Like 0
    • @ Corina
      Gion check icon
      Corina, oamenii care sunt prinsi in mrejele nocive ale a3&co nu-s liberi. Par liberi dar nu sunt.
      Iti ofer un exemplu dus un pic spre extrem, crezi in libertatea unui suporter/simpatizant ISIS?
      Libertatea mea, a ta, a lui etc se termina unde incepe libertatea celorlalti. Nu pot sta, nu ai dreptul sa stai pasiva cand stii CLAR ca otrava cursa din a3&co iti va afecta tocmai libertatea.
      • Like 1
    • @ Gion
      profun check icon
      La A3 sunt dezvaluite de 10+ ani, zi de zi, pe langa lucrurile bune care se intampla in RO, jafuri din averea publica, abuzuri ale politicienilor, procurorilor. Da, sunt excesiv de patetici de multe ori, dar se si da in ei cum nu s-a dat in altii.
      Cu toate acestea, inteleg ca sunt printre putinii din presa care sunt pe profit si care ... isi platesc la zi toate darile catre stat, au invitati in fiecare zi reprezentanti ai tuturor partidelor importante.
      Intre sutele (poate miile) de lucruri rele pe care le-au scos la lumina, or fi ascuns si lucruri reprobabile. Poti sa-mi numesti 5, sau hai, macar 3 lucruri extrem de grave facute de cei de la A3 care sa incline balanta dinspre utilitate spre ceea ce numesti tu mreje nocive?
      Poate ai si vreo explicatie rationala pentru care preferi sursele de informare la care (spre deosebire de A3) nu sunt invitati decat persoane cu aceleasi convingeri cu ale redactiei?

      P.S.1. sa stii ca aia din ISIS le interzic celor pe care ii au sub putere sa aiba acces la alte surse de informare decat cele ISIS
      P.S.2. ai luat dupa ureche [si] o expresie cu libertatea. Libertatea cuiva nu se termina acolo unde incepe libertatea altcuiva ci acolo unde ingradeste alta libertate (cum ar fi dreptul la informare si la propriile pareri).
      P.S.3. De curiozitate, la ce ii dai voie mamei tale sa se uite?
      • Like 1
    • @ dalex
      Corina check icon
      Eu mă refer la dreptul de a-ți alege sursele de informare și la dreptul de a vota cu cine vrei. Chiar și analfabetul bețiv trebuie să le aibă.
      • Like 0
    • @ profun
      Gion check icon
      Domnule profun, a ma apuca sa iti insir despre nocivitatea a3 unui om proa3 ar insemna sa cad intr-o capcana ieftina. Incerci sa pari doct dar te tradeaza ideile. A te face ca nu stii cine e a3 si ce face ea "miroase" de la o posta a marca pesedista.
      Te rog chiar sa enumeri , cu mandrie patriotica, premiile alea castigate. Asta ca sa fie clar ce culoare ai la tastatura :)
      • Like 0
    • @ Corina
      Gion check icon
      Democratia este buna cand este facuta cu cap. Istoria ne arata clar ca si partidul lui Hitler a fost ales dar stim tot omul ce efecte a avut. De la ce s-a tras? De la intoxicatia propagandei .
      Hai sa nuantam un pic fiindca nu e totul alb sau negru.
      • Like 1
    • @ Gion
      profun check icon
      Daca nu ai fost in stare sa ingaimi nici macar 3 argumente contra, nu am de ce sa-mi pierd timpul cu tine.
      • Like 0
    • @ profun
      Gion check icon
      Iti multumesc ca nu iti pierzi timpul cu mine fiindca sunt convins ca esti ocupat cu postarile pro a3. Voi postacii aveti acelasi discurs, cereti mereu argumente la chestii ultra notorii. In Romania lui 2017 unii inca fac prostitutie politica si asta e trist.
      • Like 1
    • @ Corina
      Criss B check icon
      Ei, lasati, nici chiar asa...Cand vezi ca omul e ca drogat si nu mai da si pe alte canale, poate fi o solutie, macar temporar, ca de nevoie sa mai auda si alte voci... Un astfel de om, care nu vrea sa auda nici ce spune propriul copil, este efectiv drogat. Sigur, trebuie vorbit, demonstrat minciunile clar, fara putinta de tagada. Dar ma tem ca si atunci vor gasi o cale sa revina la fabulatiile asumate de ei ca adevar. E intr-adevar incredibil ce pot ajunge oamenii sa creada. Dar sunt si batrani care vad lucrurile corect, si care ii condamna pe acesti semeni indobitociti care prin votul lor fac jocul celor ce fac rau tarii, tinerilor...
      • Like 0
    • @ Corina
      Criss B check icon
      Daca parintele dv bea otrava zilnic, ce faceti? Ii respectati libertatea?
      • Like 0
    • @ profun
      Criss B check icon
      A3 primeste multe contracte de publicitate de la stat, printre altele. Si a3 exceleaza in a invita oameni doar de o parte a spectrului politic. Chiar vorbiti serios? Unde sunt dezbateri politice la a3? Liderii PSD merg acolo si spun tot ce vor, fara sa fie nimeni care sa le conteste afirmatiile. Realizatorii nu le pun niciodata intrebari incomode. E nevoie sa spunem asta? Fac linsaje mediatice impotriva unor oameni absenti din platou, care nu se pot apara. Fac afirmatii despre partide care nu au pe nimeni in platou. A3 nu face jurnalism, face propaganda. Cat despre emisiuni gen Carmen Avram...da, exista si astea, dar au segmentul lor, Pe politic e pura propaganda.



      • Like 0
    • @ profun
      Criss B check icon
      Mai stiti de procesul in care a3, directorul Sorin Alexandrescu si fiica lui Voiculescu, au fost condamnati pentru santaj impotriva RCS-RDS? Credeti ca a fost singurul caz? A3 este o sursa de minciuna si de rau, foarte mult rau in viata Romaniei. Ca si Romania TV. Oameni slabi de minte si manipulabili le cad prada. Mare pacat isi fac, si vor da socoteala pentru asta. Iisus spune ca oameni ca astia mai bine era sa nu se fi nascut.
      https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/decizia-definitiva-in-dosarul-de-santaj-antena-group-rcsrds-asteptata-astazi-751220
      • Like 0
    • @ profun
      Criss B check icon
      "Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala. Mai bine ar fi de şi-ar lega o piatră de moară şi ar fi aruncat în mare decât să smintească pe unul din aceştia mici." Asta o spune Iisus, care iubeste oamenii. Va dati seama cat de grav e ce face antena 3?
      • Like 0
  • GabiC check icon
    Partial de acord; Evident fiecare-si are ( si-si apara) "dreptatea lui"
    Pe de o parte- corect: TV-ul toarna si manipuleaza;
    Pe de alta: zombi i-am facut si noi pe parintii nostri ( uneori ma gandesc ca sunt cam in aceeasi situatie si atunci ma condamn): De cate ori, in ultimii 27 de ani- a stat prietenul tau de vorba- serios si mai mult de 10 minute - cu parintii lui? Stii care-i problema: ca nici eu- desi incerc din rasputeri- nu-mi descopar vreo vina- dar o am- la fel ca toti ceilalti: dau "vina" pe timp ( nu am) - dar stau si citest tampenii pe net, in loc sa-i sun si sa-i pun la zi cu ce se intampla ( in acceptiunea si intelegerea mea); Dupa 10-15 minute de discutie- observ ca ei au 100 de ore de "functionare" in fata televizorului ( multumescu-ti tie Doamne- nu se uita la Antene, Romania TV si alti asemenea)- iar din discutiile cu mine abia daca aduna 1 ora pe saptamana.
    Cum sa faci sa-l tii la curent pe cel se si-a pierdut nadejdea?
    Sau- mai rau: cum sa-l convingi sa iasa la vot si sa voteze ceea ce tu crezi ca-ti aduce prosperitate?
    Eu am rezolvat-o acum ceva timp: le-am spus doar ca- daca lucrurile evolueaza din rau in mai rau- plec; Cu toata familia; Sa ramana ei si cu cei asemenea lor- sa-si voteze pe cine vor si gata; No remorse and no regrets;
    Cat despre justitie...e clar ca e corupta; Judecatori corupti? Da; Ce nu s-au dovedit? Daca luam intamplator 100 de spete judecate si studiem dosarele - esti convins ca gasim macar 30 unde judecata a fost stramba? Fara sa ai studii juridice - iti dai seama. Dara-mi-te unul care intelege foarte exact ce se intampla...
    • Like 0
  • profun check icon
    Nu stiu cine-i mai zombi! Omul din povestea care pare inventata sau povestitorul care nu e capabil sa livreze o istorioara coerenta?
    Eu nu as avea incredere intr-un barbat de sub 40 de ani care nu isi mai aduce aminte la ce materie a avut un profesor care, cica, l-ar fi si influentat cu harul sau.
    Daca omul nu avea inca limpede o problema de proprietate, dupa 28 de ani, nu inseamna neaparat ca e vina lui. Cine vrea sa fie informat stie ca s-au retrocedat abuziv si sate si munti intregi. Si toate astea nu de prea mult timp in urma. Cred ca trebuie sa spun, in mod normal nu ar fi necesar - dar, am vazut cateva comentarii, toate astea nu se puteau intampla fara "judecători fără minte şi cumpăraţi".
    Nu e bine sa te uiti doar la posturile care reclama lucrurile astea, de acord. Dar, nici nu foloseste cuiva sa se uite doar la acele posturi care tac chitic despre toate derapajele.
    Un procuror Portocala, poate parea un caz izolat. Dar, cand vezi ca exista lucruri concrete (si grotesti) despre el de peste un an si nimeni din justitie nu il ia la intrebari, nici macar din DNA-ul in care a activat si de sefa caruia a fost in mod repetat laudat, orice om cu mintea intreaga si informat isi pune intrebari.
    Ca sa ma pastrez in linia povestioarei, poate omul are si educatia si explicatiile despre cum s-a instaurat regimul totalitar invatate din tinerete, daca nu de la parintii lui, poate de la radio Europa Libera.
    Pentru ca si eu cred ca, daca tanara generatie ar sti cum s-a instaurat dictatura comunista, bazata pe propaganda de pedepsire a imbogatitilor, pe condamnari bazate doar pe denunturi, pe mitinguri de atatare publica, ar fi putin mai atenta si poate, nu s-ar mai arunca ea insasi cu atat voluptate in valurile ... simptomului Stockholm.
    Tineti cont macar de faptul ca sunteti caraghiosi cand vorbiti de ura altora cu ... atata ura!
    • Like 3
  • Gion check icon
    In 1990 parintii mei m-au dat afara din casa ca participam la Piata Universitatii. Mai e doar mama in acest moment, nu s-a dezis de tot de a3 si pesede dar s-a cam prins ca sunt hoti si si-a pierdut inversunarea.
    • Like 4
  • check icon
    Sunt enorm de multe cazuri asemenea domnului profesor,care se cearta cu proprii copii si iau partea unor infractori,vremelnic ajunsi la putere doar pentru ca,exact ce spuneati,sunt spalati pe creier obsesiv-compulsiv,seara de seara.Si ce e si mai trist e faptul ca tatal prietenului dumneavoastra nu e un asistat social ,dependent de puterea locala,e un om educat si citit.Cred ca asa au lucrat in anii ''50,doar ca atunci intelectualitatea a luptat din rasputeri cu mari jertfe.Chiar e trist...insa asta ma face sa cred ca merita sa luptam!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult