Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Domnul Rafila, aveți idee ce înseamnă o zi când ai 10 ani și faci chimioterapie?

Spitalul Dăruiește Viață - inaugurare

Foto: Imagine din interiorul spitalului construit de Dăruiște Viață

Nepoata mea are leucemie.

Să tot fie vreo trei ani de când a început tratamentul. E mai bine iar perspectivele sunt optimiste. Locuiește în Iași și, o dată la sase luni, trebuie să meargă la control la Timișoara. 

Ne-am făcut speranțe mari în legătură cu spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață. Mititica ar putea veni la București, ar sta la noi și i-ar fi poate mai ușor să ajungă să o vadă medicii. Trei sute cincizeci de mii de români au dat o mână de ajutor ca acest spital sa fie construit. Două doamne absolut formidabile, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, au făcut ca acest proiect să devină realitate.

De patru luni însă domnul Rafila vrea hârtii. Ba evidențe contabile, ba nu știu ce procese verbale. Neapărat conform cu originalul. Nici acum spitalul nu își poate începe activitatea pentru ca Ministerul Sănătății, care n-a fost în stare să construiască nimic, le pune bețe în roate unor oameni care au reușit să facă o minune.

Între timp, copii care fac chimioterapie și părinți care nu dorm nopțile numără zilele până când vor putea intra în acest spital.

Dom' Rafila!

Aveți idee ce înseamnă o zi când ai 10 ani și faci chimioterapie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • andrei andrei check icon
  dar cineva de 20 de ani nu sufera la fel de mult? sau cineva de 60? nu se numeste asta santaj emotional cand se baga varsta cuiva pentru a induisa?
  • Like 0
  • @ andrei
   Razvan G check icon
   Andrei, ti-ai luat pastilele in seara asta?
   • Like 1
  • @ Razvan G
   andrei andrei check icon
   Adevărul doare, nu? Când nu ai argumente valide incepi cu atacurile personale. Classic
   • Like 0
 • Exemplul acestui incompetent vopsit , este o mostra de ce se intampla cand prostii si politrucii devin elemente cheie in vietile noastre. Pe ei ii enerveaza foarte tare succesul altora , care le expune mediocritatea. Nu au nici o problema acum sa tina copii bolnavi la usa, cum n-au avut nici sa balacareasca Magic Camp sau alte initiative extraordinare , numai pentru faptul ca initiatorii au ales sa se implice direct sau indirect in politica. As putea sa jur ca daca doamnele astea mergeau la PSD sau la PNL , duduia spitalul acum.
  Eu nu stiu cum romanii pot sa cautioneze comportamenul asta nemernic. Nu e nici prima nici ultima data cand se intampla chestii de genul asta . Lista e lunga...
  • Like 1
 • Aad check icon
  In tarile mai normale, daca donatorul vrea sa ramana anonim nu este nici o problema. Important este ca banii sa fie administrati corect dupa ce s-a facut donatia, si asta este controlat/verificat. De aceea exista universitati, laboratoare si spitale performante pe ici si colo, In SUA, Canada, Germania, Franta.... Cu alde Rafila & Co. e greu de imaginat asa ceva in Romania imediata. Ma mir ca nu vrea sa verifice adresa si nr. de telefon al fiecarui donator! Stiti cum e: "de ce n-ai sapca, ma?"
  • Like 1
 • Razvan G check icon
  Dom’ Rafila nu are habar si nici nu-l interesează. Este un politruc de 2 lei care nu vrea ca acest proiect sa creeze un standard in materie de construit spitale. Statul bugetează de X ori mai mult sa fie destul pentru șpăgi si un proiect la cheie, mult mai ieftin, deranjează.
  Si nici asa nu reușește nimic de zeci de ani. Rafila este o rușine, asa cum este aproape toata clasa politica. Inculți, incompetenți, obraznici si hoți. Pachet complet. Si ne miram ca toti tinerii de vârf pleacă din tara.
  • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult