Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Domnul Rafila, aveți idee ce înseamnă o zi când ai 10 ani și faci chimioterapie?

Spitalul Dăruiește Viață - inaugurare

Foto: Imagine din interiorul spitalului construit de Dăruiște Viață

Nepoata mea are leucemie.

Să tot fie vreo trei ani de când a început tratamentul. E mai bine iar perspectivele sunt optimiste. Locuiește în Iași și, o dată la sase luni, trebuie să meargă la control la Timișoara. 

Ne-am făcut speranțe mari în legătură cu spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață. Mititica ar putea veni la București, ar sta la noi și i-ar fi poate mai ușor să ajungă să o vadă medicii. Trei sute cincizeci de mii de români au dat o mână de ajutor ca acest spital sa fie construit. Două doamne absolut formidabile, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, au făcut ca acest proiect să devină realitate.

De patru luni însă domnul Rafila vrea hârtii. Ba evidențe contabile, ba nu știu ce procese verbale. Neapărat conform cu originalul. Nici acum spitalul nu își poate începe activitatea pentru ca Ministerul Sănătății, care n-a fost în stare să construiască nimic, le pune bețe în roate unor oameni care au reușit să facă o minune.

Între timp, copii care fac chimioterapie și părinți care nu dorm nopțile numără zilele până când vor putea intra în acest spital.

Dom' Rafila!

Aveți idee ce înseamnă o zi când ai 10 ani și faci chimioterapie?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • andrei andrei check icon
    dar cineva de 20 de ani nu sufera la fel de mult? sau cineva de 60? nu se numeste asta santaj emotional cand se baga varsta cuiva pentru a induisa?
    • Like 0
    • @ andrei
      Razvan G check icon
      Andrei, ti-ai luat pastilele in seara asta?
      • Like 1
    • @ Razvan G
      andrei andrei check icon
      Adevărul doare, nu? Când nu ai argumente valide incepi cu atacurile personale. Classic
      • Like 0
  • Exemplul acestui incompetent vopsit , este o mostra de ce se intampla cand prostii si politrucii devin elemente cheie in vietile noastre. Pe ei ii enerveaza foarte tare succesul altora , care le expune mediocritatea. Nu au nici o problema acum sa tina copii bolnavi la usa, cum n-au avut nici sa balacareasca Magic Camp sau alte initiative extraordinare , numai pentru faptul ca initiatorii au ales sa se implice direct sau indirect in politica. As putea sa jur ca daca doamnele astea mergeau la PSD sau la PNL , duduia spitalul acum.
    Eu nu stiu cum romanii pot sa cautioneze comportamenul asta nemernic. Nu e nici prima nici ultima data cand se intampla chestii de genul asta . Lista e lunga...
    • Like 1
  • Aad check icon
    In tarile mai normale, daca donatorul vrea sa ramana anonim nu este nici o problema. Important este ca banii sa fie administrati corect dupa ce s-a facut donatia, si asta este controlat/verificat. De aceea exista universitati, laboratoare si spitale performante pe ici si colo, In SUA, Canada, Germania, Franta.... Cu alde Rafila & Co. e greu de imaginat asa ceva in Romania imediata. Ma mir ca nu vrea sa verifice adresa si nr. de telefon al fiecarui donator! Stiti cum e: "de ce n-ai sapca, ma?"
    • Like 1
  • Razvan G check icon
    Dom’ Rafila nu are habar si nici nu-l interesează. Este un politruc de 2 lei care nu vrea ca acest proiect sa creeze un standard in materie de construit spitale. Statul bugetează de X ori mai mult sa fie destul pentru șpăgi si un proiect la cheie, mult mai ieftin, deranjează.
    Si nici asa nu reușește nimic de zeci de ani. Rafila este o rușine, asa cum este aproape toata clasa politica. Inculți, incompetenți, obraznici si hoți. Pachet complet. Si ne miram ca toti tinerii de vârf pleacă din tara.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult