Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Domnule Intelectual, nu te-ai băgat în politică, și acum te uiți la TV la prostul satului, cu liceu terminat la 30 de ani, care s-a băgat în politică, să vezi dacă îți mai pune ceva pe card…

miting.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Ți-a plăcut să epatezi în toate împrejurările cu „eu nu fac politică”, ai considerat că nu-i pentru demnitatea ta de absolvent de 16-17 clase făcute pe bune și la vremea lor. Ai preferat să nu intri în politică, ai lăsat impresia că este josnic pentru nivelul tău, dar ai socotit că e bine să fii cârcotaș de pe margine, deși ești conștient că nu poți da goluri de pe margine. Sau poate n-ai vrut să te complici, și să te implici cronofag într-o astfel de activitate. Ai considerat că este mai bine să te alinți, să declari forfait vieții publice, și să-ți vezi de treaba ta. Nu ți-a plăcut atmosfera de mahala galactică din politica mioritică, dominată de blat până în pânzele albe. Te-ai aricit imediat când cineva te-a întrebat de ce nu vrei sa intri în politică.

Din păcate, nu poate exista democrație fără partide. Și partidele sunt făcute din oameni, mai buni sau mai puțin buni. Iar politica te scoate în lumina reflectoarelor și, uneori, politica pătează.

Acest articol nu este un roast la adresa intelectualului neimplicat în politică, ci mai mult un apel la conștientizarea unei stări de fapt, existente în prezent. Prin retragerea aureliană din viața publică a intelectualilor s-a făcut loc unor tupeiști cu trecut deocheat, agramați, șomeri până la intrarea în politică, care au contribuit din plin la hahalerizarea vieții publice. Îi caută abecedarul pe acasă, dar ei sunt ocupați: conduc România. Multe instituții au ajuns decerebrate, din cauza acestui fapt, populate cu oameni îndatorați celui ce i-a plantat acolo. Unii și-au siliconat CV-ul cu titlul de doctor, obținut pe la academiile de forță. În toată politica românească bate un vânt potrivnic științei de carte, iar glanda meritului a fost extirpată. Și așa am ajuns să luăm lumină de la prostul satului și să așteptăm ca acesta să ne rezolve problemele.

Poate nici nu te-ai încadra în așteptările electoratului căruia îi place politicianul cu alura de panglicar, logoreic, funest de nepregătit (școli făcute pe la casieriile de la bioterre și ecoterre), caterincos, golănaș, care are vorbele la el, care ce le mai zice, care ce le-a mai făcut la ăia, care e de-al nostru, gata oricând să mai facă glumițe pentru a fi pe placul electoratului. Nici rolul de flecar, atât de comun politicianului dâmbovițean, nu ți s-ar potrivi, sau ițele încâlcite ale intereselor de partid ți s-ar părea prea greu de înțeles. Poate nu ți-a plăcut nici ligușeala politică, nici gudurismul dus la zenit, care este vârful de lance al vieții politice mioritice. Asta ca să-ți acord câteva circumstanțe atenuante.

Poate te-ai amuzat și ai făcut și bășcălie, domnule Intelectual, când politicianul provenit din repetent, cu o gramatică suferindă, emitea un ciot sonor pentru fermecarea electoratului și câștigarea de simpatie, în speranța că va obține mai multe laicuri și șeruri.

Ai preferat să rămâi pasiv, inert, plicticos, somnolent și să nu te implici. Poate te-ai ascuns în spatele unor expresii demobilizatoare „nu schimb eu lumea” sau „nu vreau să mă lupt cu morile de vânt”. Ai ignorat faptul că politica are legătură cu organizarea vieții colective a cetățenilor. Se spune că cetățeanul implicat este o nouă putere în stat. Poate trebuie să reflectezi mai mult la gluma (oare este o glumă?!) care circulă prin social-media: „Ești un elev de nota 10, trebuie să te comporți frumos cu repetenții, întrucât aceștia te vor conduce”. Riscul de a lua lumina de la prostul satului este foarte mare.

 Este adevărat că trebuie să suporți multe năzdrăvănii dacă intri în politica românească, unde se promovează modelul docil, maleabil, nepotistic, garantat politic, cu atitudine adulatoare față de șefi. Aici țuțerismul slugarnic, grosier este la el acasă. Poate nu ai vrut să faci parte din clasa politică, recunoscută ca fiind copilul bolnav al României. Politicianul scindat - una zice, alta face - este atotprezent. Cancerul contraselecției face casă bună cu viața politică la noi, mulți politicieni proveniți, parcă, din cartea de telefoane, dar pregătiți să devină animale politice.Aceste argumente par curățele pentru neimplicare, dar nu suficient de convingătoare pentru a vă autoexclude de la masa deciziilor.

Sau poate n-ai vrut să fi părtaș la acest eșec care împlinește 33 de ani, vârsta Mântuitorului Isus Hristos. Păi eșecul este cauzat, în primul rând, de calitatea îndoielnică a oamenilor de partid, cât și a celor care au ocupat funcții în administrație, aduși tot de ei. Promovarea habarniștilor și a ghioceliștilor a devenit politică de stat. Administrația publică, politizată până la os, este un buncăr inexpugnabil, o extensie a partidelor politice, unde acestea fac ce vor. „Acolo se freacă pe burtă și își fac, complice, unul altuia cu ochiul”, afirmă caricaturistul Costel Pătrășcan, într-o postare pe FB. „Oameni de succes”, în acest context, sunt doar cei care se racordează sistemului, nu cei care ies din formație cu riscul de a-și periclita cariera.

Domnule Intelectual, nu-ți face prea multe complexe căci, de-a lungul istoriei, neimplicarea oamenilor în politică a fost o constantă. Citându-l pe Pericle, „noi singuri nu socotim inactiv pe cel care nu ia parte la chivernisirea acestor treburi (publice), ci-l numim inutil” (apud “Politica viitorului”, Jamie Susskind, Editura CorintBooks, p.252). Grecii, în antichitate, îi considerau pe cei care nu se implicau în treburile cetății idiots, opusul lui polites, cetățeanul implicat activ în treburile cetății. Tot la grecii antici se spunea că nu poți pretinde, dacă nu te implici. “Dacă nu te implici în politică, să nu te miri că la un moment dat te conduc proștii”, spune un proverb german.

Prin implicarea ta, domnule Intelectual, se va termina probabil cu narativul foarte bine întipărit la noi, conform căruia politicul este în divorț total de competență și meritocrație. Doar TU poți aduce un drive intelectual în mediul politic. Doar a-i blama pe politicieni nu este suficient, trebuie mai multă implicare în treburile cetății. Toată societatea are nevoie de administrarea Vitaminei “I” (implicare).

Este aproape imposibil să închei cu optimism aceste rânduri, întrucât nu se întrevăd șanse, prea curând, să se schimbe ceva în balastul politic românesc. Din această cauză fac apel la cele spuse recent, într-un interviu, de scriitorul și ziaristul Armand Goșu.

Referindu-se la calitatea celor care ne conduc, istoricul Armand Goșu afirma “este prima dată când te uiți și te sperii, în ultimii 150 de ani, oamenii care ne conduc nu au imaginație, nu înteleg ce se întamplă”. Ca soluție pentru remedierea situației (funcționalitatea precară a statului) același istoric spune tranșant” nu mai scoateți maimuțe în posturi de conducere”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Eu cred că cea mai bună soluție - deși greu de realizat - e să se formeze natural, (de exemplu din discuții în mediul online), deci de jos în sus, încă un partid. Sau scindarea unora din cele existente, sub influența unor curente de opinie venite din societatea civilă. În ambele cazuri, asta apare ca fiind soluția: implicarea, cumva, a societății civile. Asta însemnând atât intelectuali marcanți și de bună credința, dar și o mare masă a cetățenilor. Intelectualii vor da orientarea politică iar mulțimea va da forța politică.
    Altfel, cum să intre o personalitate de bună credință în politică? Dacă intră deja la nivel superior, de conducere, atunci o face ademenit fiind de cei din politica actuală, având un interes concret. Dacă o face în mod independent, atunci va fi nevoit să o ia de jos de tot. Altădată se vorbea despre ”lipitul afișelor”, acum lumea a evoluat, se lucrează mai mult prin manipularea pe rețelele sociale. Deci dacă, să zicem, ar vrea o somitate intelectuală să intre într-un partid existent cum ar face-o, și din ce poziție? Oricum cei din conducerea existentă l-ar săpa din prima zi. Nu, nu, soluția e crearea unei formațiuni separate și lupta între partide, nu între oamenii aceluiași partid. Oricum e greu. Dar deși e greu, e absolut necesar.
    • Like 0
  • Mirea check icon
    Eu cred că au fost intelectuali implicați dar au fost cumpărați sau dați la o parte.
    Puterea a fost luată după loviluție de eșalonul doi și de băieții cu ochi albaștri.
    Sloganul cei care nu sunt cu noi sunt împotriva noastră, a fost aplicat cu succes de toată lumea, doar comuniștii l-au vocalizat.
    Având în vedere că mereu am fost "ghiocei" și că schimbările în conducerea țării s-au făcut mereu la "indicațiile", (prin rugare frumos cu parul), de către puterile străine, că în acest moment tot de străini ascultăm, mai așteptăm încă două mii de ani, poate atunci ne vom hotărî soarta singuri! Dacă vom mai exista ca popor sau va mai fi lume pe planetă.
    • Like 1
  • Pentru unii e mai aproape camasa (familia) decat haina (tara), si asta asumandu-si esecul politicului. Prefer sa le ofer copiilor educatia si atentia mea directa, decat a societatii imbunatatite prin contributia mea la binele comun.
    • Like 0
  • În mare situația se repetă. În comunism, aristocrația comunistă avea, la început, 4 clase elementare. Partidul le-a dat posibilitatea să-și completeze studiile în cel mult trei ani să absolve gimnaziu, liceul, facultatea (de partid) și astfel au devenit intelectuali..O parte din urmașii lor ne conduc și azi. După 89 în locul lui „Ștefan Ghiorghiu” au apărut puzderie de universități particulare, multe niște SRL-uri, care au dat o patalama de intelectual multor analfabeți funcționali.Aceeași Mărie cu altă pălărie.Adevărat. În timpul marelui intelectual Băsescu mulți intelectuali i-au cântat ode, unele vomitive. E drept că și-au primit zeciuiala pentru efort. Mă întreb și acum dacă Băsescu a trecut de pagina de gardă a romanului semnat de Cărtărescu. Decât așa mai bine intelectualii să-și vadă de munca lor intelectuală.
    • Like 1
    • @ Ion Podocea
      Mirea check icon
      Analfabeți *funcțional.
      Întotdeauna după semnele de punctuație se lasă spațiu, e mereu un singur punct, nu două, atunci când se termină propoziția.
      • Like 2
  • Acest rau are un nume si se numeste Traian Basescu, nasul binomului SRI-DNA. Poate a venit timpul ca aceste institutii sa fie desfiintate. Cat de rau poate fi fara ele?
    • Like 0
  • Dar dumneavoastra de ce nu ati intrat in politica???
    • Like 2
    • @ Cristian Stefan Zabava
      Mirea check icon
      Dar tu de ce nu ai intrat în politică?
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult