Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Donație record. OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro primul spital specializat de oncologie pediatrică. Christina Verchere, CEO: „Am fost impresionată de numărul mare de români care sprijină acest spital cu donaţii”

Spital Dăruiește Viață

OMV Petrom a anunțat vineri că sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociației Dăruiește Viață pentru construcția primului spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a mărturisit la conferința de presă că a fost impresionată de numărul mare de români care fac donații pentru acest spital. 

„Noi, OMV Petrom, suntem foarte mândri să contribuim la construirea primului spital de oncologie pediatrică din România. Fiecare copil merită o șansă la viață și am fost cu adevărat impresionată de numărul mare de români care sprijină acest spital cu donaţii. Există cauze care pot părea imposibil de realizat și e nevoie de mult curaj pentru a porni la drum. Dar, când acestea sunt importante pentru un număr mare de oameni, visul va deveni realitate”, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Carmen Uscatu, cofondatoare a Asociației Dăruieşte Viaţă, a spus că donația făcută de OMV Petrom este cea mai mare primită pentru acest proiect. 

„Am pornit acest proiect de la zero, dar cu încredere că românii pot să-și ia viața în mâini și să-și construiască singuri un spital, pentru copiii bolnavi de cancer. Am construit proiectul cărămidă cu cărămidă, datorită sprijinului extraordinar al oamenilor care au trimis SMS-uri și au donat online, precum și datorită companiilor care ne-au sponsorizat. Fiecare contribuție, oricât de mică, ne-a ajutat să mergem înainte și să ajungem în acest moment în care să obținem acest sprijin masiv al OMV Petrom. Este cu siguranță cea mai mare sponsorizare primită de Dăruiește Viață pentru spitalul oncologic pentru copii și ea ne ajută să încheiem proiectul conform calendarului stabilit”, a spus Carmen Uscatu. 

„Deşi domnul Teodorovici vrea să aducă antidotul din Cuba pentru cancer, acest antidot, din păcate, la acest moment nu există”

Proiectul „Noi facem un spital” nu înseamnă doar construcţia unei clădiri şi dotarea cu aparatură medicală, spune Carmen Uscatu. „Trebuie să tratăm copiii bolnavi de cancer în România la standarde occidentale, iar ca să ajungem acolo avem nevoie de un management medical modern, de training permanent pentru medici, de un ecosistem medical pe care să îl ridicăm de la zero. Avem nevoie de cele mai noi tratamente pentru cancer, pentru că deşi domnul Teodorovici (Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor - n.n.) vrea să aducă antidotul din Cuba pentru cancer, acest antidot, din păcate, la acest moment nu există”, a subliniat cofondatoarea „Dăruieşte Viaţă”..

„Decizia OMV Petrom este o adevărată șansă pentru copiii bolnavi de cancer din România și pentru familiile lor și o confirmare a investiției făcute de fiecare dintre donatorii și dintre sponsorii noștri. Este o dovadă de solidaritate și de cât de puternici putem fi toți, cu mic și mare, dacă suntem solidari. Ne dorim ca exemplul dat de OMV Petrom să fie urmat și de alții, firme sau donatori privați, așa cum și această companie a urmat exemplul a sute de mii de români și a numeroase alte companii”, a continuat Oana Gheorghiu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață.

Din cele 10 milioane de euro, 5 milioane de euro vor fi utilizate pentru achiziția de echipamente medicale necesare pentru diagnosticarea și tratarea cancerului la copii: un aparat de radioterapie, un aparat CT (computer-tomograf) și echipamente pentru blocul operator precum și pentru training-ul personalului medical și auxiliar al spitalului. Restul de 5 milioane de euro vor fi utilizate pentru lucrări de instalații sanitare şi electrice și amenajări interioare.

Anul trecut, în stațiile OMV și Petrom din țară s-au strâns peste 50.000 de euro prin donațiile de la clienți, Campania va continua și în următorii 2 ani, astfel încât, orice client al stațiilor OMV și Petrom să poată contribui, în continuare la finalizarea spitalului. 

Spitalul de Oncologie si Radioterapie Pediatrică va fi primul spital specializat în oncologie pediatrică din România și va funcționa în incinta spitalului Marie Curie din București. Pacienții vor avea acces la toate specialitățile pediatrice necesare pentru tratarea holistică a copiilor bolnavi de cancer (chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurochirurgie, ORL etc). Noul spital va putea asigura tratarea, în fiecare an, a peste 300 de copii cu cancer, dar și efectuarea a peste 9.600 de intervenții chirurgicale oncologice și non-oncologice.

Investiția estimată pentru ridicarea spitalului este de 16 milioane de euro, iar pentru echipamente, alte 10 milioane de euro.  

Asociația Dăruiește Viață a demarat în 2017 proiectul de construcție a spitalului, bazându-se pe fonduri private (donații de la persoane fizice și companii). În 2018, au început lucrările de construcție. Proiectul va continua cu partea de instalații, design interior precum și cu achiziția de echipamente speciale și pregătirea personalului. 

Peste 1.700 de companii şi mai mult de 250.000 de donatori persoane fizice s-au alăturat proiectului până în momentul de faţă, contribuind cu peste 15 milioane de euro.

Spitalul va avea 6 etaje și o suprafață totală de 12.000 de metri pătrați, cu un nou bloc operator, cu 7 săli de operații, secții de  chirurgie, neurochirurgie, oncologie, hemato-oncologie și terapie intensivă. Asociația Dăruiește Viață și-a propus ca  spitalul să fie dat in folosință în 2020. El va funcționa ca spital public, în cadrul Spitalului Marie Curie, dar după proceduri medicale și de management specifice unităților similare din Occident. 

„Provocarea cea mai mare a fost când a trebuit să schimbăm proiectul de la 3 etaje la 6 etaje și să dăm reset la tot ce se muncise până atunci și să le explicăm proiectanților, arhitectei că, ne scuzați, dar trebuie să o luați de la capăt. Avem însă norocul unor oameni foarte înțelegători și dornici ca lucrul acesta să iasă bine. Toți angajații din firmele cu care lucrăm sunt cu sufletul acolo și îsi doresc să facă treabă bună”, ne-a spus Oana Gheorghiu. 

În România sunt aproximativ 5000 de copii bolnavi de cancer, iar în fiecare an alți 500 de copii sunt diagnosticați cu această boală. Mai mult de jumătate dintre aceștia sunt tratați în București, în cele două centre existente (Marie Curie și IOB), care nu pot răspunde în totalitate nevoilor.

Donaţiile pentru spital se pot face: online, lunar sau o singură dată, pe Bursa de Fericire - platforma de strângere de fonduri; prin comanda unui produs din Colecţiile Bursa de Fericire, iar donaţia se transformă în cărămizi pentru Spitalul „Dăruieşte Viaţă”; prin crearea propriului eveniment prin care se vor strânge fonduri pentru Spital cu ajutorul celor dragi. Donaţii mai pot fi făcute prin SMS cu mesajul SPITAL la 8864 (4 euro/lună) şi/sau la 8844 (2 euro/lună). Companiile cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro pot redirecţiona 20% din impozitul pe profit către Dăruieşte Viaţă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Ținând cont că este unul din generatorii principali indirecți(nu țigările sunt cele mai vinovate așa cum suntem puternic manipulați) de cancer pulmonar și nu numai, prin furnizarea de combustibili fosili, OMV-ul își mai clătește un pic imaginea cu astfel de donații.
    • Like 0
  • Misto. Eu sunt clientul lor de cand am masina, si voi ramane in continuare.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult