Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Dornice să reducă frauda fiscală, autoritățile din România au introdus RO e-Factură. Când are obligația o pensiune să declare facturile în acest sistem

turism rural

Foto: Nikolaus Wilhelm-Stempin / Alamy / Alamy / Profimedia

Societatea Margareta din Izlaz SRL este persoană juridică română, înființată conform Legii nr. 31/1990 privind societățile. Obiectul de activitate autorizat de Ministerul Turismului este de pensiune agroturistică cu drept de cazare și cu posibilitatea de a asigura hrana și consumul unor băuturi alcoolice către turiștii interesați de serviciile acestei pensiuni.

În scopul creșterii numărului de turiști cazați, această pensiune acceptă plata serviciilor turistice prin intermediul voucherelor de vacanță. Potrivit unei proceduri interne, serviciile sunt facturate către persoanele fizice posesoare de tichete de vacanță. Are această pensiune obligația să declare facturile în sistemul RO e-Factură? În caz afirmativ, ce cadru normativ reglementează această situație?

Dorind să reducă frauda fiscală, autoritățile în domeniul reglementării în România au implementat sistemul RO e-Factură. Acesta a devenit operațional în anul 2022, iar pentru unii operatori economici este obligatoriu de declarat facturile în sistemul RO e-Factură. Desigur, la data prezentului articol nu există sancțiuni pentru nerespectarea acestor obligații de declarare, însă, probabil, vor fi adoptate dacă nu se observă o conformare voluntară substanțială din partea operatorilor economici. În ce privește încasarea unei facturi emise de o pensiune turistică prin intermediul voucherelor de vacanță, avem în vedere prevederile din OUG nr. 131/2021 ce modifică OUG nr. 8/2009 în sensul introducerii unor noi prevederi normative din care un prezentăm un extras, astfel:

„(1^2) În cazul voucherelor de vacanță emise pe orice tip de suport,unitățile afiliate sunt obligate, începând cu data de 1 aprilie 2022, să transmită în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura facturile emise titularilor voucherelor (...);

(1^4) Unitățile afiliate prevăzute la alin. (1^2) sunt obligate să transmită facturile emise către destinatari conform prevederilor art.319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.

Reținem sintagma de „unități afiliate” din perspectiva declarării facturilor în sistemul RO e-Factură. Pentru a răspunde la această situație ne raportăm la art. 4 alin. (1) și (1^1) din OUG nr. 8/2009 privind voucherele de vacanță, ce reglementează definiția unei unități afiliate din perspectivă turistică, astfel:

„(1) Operatorii economici cu activitate de turism din România, autorizaţi de Autoritatea Naţională pentru Turism, conform Ordonanţei Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările ulterioare, care deţin structuri de primire turistice clasificate şi/sau agenţii de turism licenţiate şi care acceptă vouchere de vacanţă ca modalitate de plată, se denumesc, în mod convenţional şi în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă, unităţi afiliate.

(1^1) Autoritatea Naţională pentru Turism va transmite unităţilor emitente lista cu unităţile afiliate”. Observăm că acei operatori economici, inclusiv pensiunile turistice ce acceptă plata serviciilor prin vouchere de vacanță și se regăsesc pe lista cu unitățile afiliate deținută de Autoritatea Naţională pentru Turism poartă denumirea generică de unități afiliate și vor declara facturile emise către clienți în sistemul RO e-Factură.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cea mai mare ,,Evaziune fiscala ,,este in pietele Agro-alimentare , apoi la Service auto , etc etc,,In Pietele romanesti vand ,,comerciantii tuciurii ,,,cu unghii vopsite ,,cica produse romanesti ,,
    --Ardei , rosii ,castraveti etc din Turcia ,, langa care mai pun Banane ,portocale ,etc ,dar Bonul fiscal ,daca indraznesti sa-l ceri ,, repede iti face alt pret si te mai si injura ,Caz concret , vazut . Ei cumpara ,marfa en-gros ,direct de la Tyr , au legaturile ,,comerciale de ei si Mafia lor stiute ,
    --La fel Mafia Florilor ,daca ,mergi la piata sa cumperi flori ,,se vede f clar ,mafia-smecheria fara bonuri fiscale ,Iar daca -i controlezi pe acasa ,au castele cu turnulete ,,gard-poarta din Inox ,masina de lux etc, Politia cunoaste foarte bine aceste aspecte ,,dar tacere totala
    --Se pot da exemple ,foarte multe Un comerciant ,,care vinde varza tocata -macinata ,murata ,,in niste conditii absolut paralele cu igiena minima ,,Dar ce stiu bietii oameni ,care cumpara cu ochii ,si nu stiu ce cumpara ,,tot fara bon fiscal ,,
    • Like 0
  • Nume check icon
    Pot ei sa aiba sistemele cele mai performante din lume. Daca proprietarul nu emite bon fiscal si incaseaza la negru cum poti aceste sisteme sa descurajeze evaziunea? In cel mai fericit caz vor depista erori neintentionate de lucru pentru care pensiunea va plati si o amenda.
    • Like 0
  • Întrebare la radio Erevan : când are obligația un horecas din Românika sà declare ce càstigà ?
    Ràspuns: Când vrea el !

    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult