
Foto: Alex Nicodim/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Suveraniștii spun așa: haosul financiar și retragerea investitorilor străini din România sunt cauzate de clasa politică din ultimii 35 ani și deficitul cauzat de guvernul actual. Fals!
Întrebări care explică adevărul evident: dar vineri, înainte de alegeri, de ce nu s-au retras? Sau în luna aprilie ori martie? Nu era guvernul actual, sau nu aveam acest deficit fiscal mare? Dar în 2024, când am avut acest deficit fiscal record? De ce nu s-au retras atunci? De ce fix luni dimineața, după primul tur al alegerilor prezidențiale? Evident, toate acestea erau și înainte de alegeri, dar România era finanțabilă tocmai datorită orientării occidentale și pro-europene, de unde avem intrări de capitaluri importante (fonduri UE, PNRR, investiții străine directe), care finanțau toate aceste dezechilibre. Nu zic că aceste deficite sunt bune, am criticat de zeci de ori în 2024 sau Trim 1 - 2025. Dar România beneficia de încredere datorită orientării pro-occidentale, apartenenței la NATO și parcursului european. Haideți să nu schimbăm asta, pentru binele nostru comun.
Piețele internaționale penalizează România pentru acest mesaj izolaționist, suveranist care nu aduce prosperitate, dimpotrivă: sărăcie generalizată. Se vede clar în acest grafic. Când zici că fondurile europene nu te-au ajutat cu nimic, sau că vrei să naționalizezi capitalul străin (Călin Georgescu), evident că investitorii se retrag. Ceea ce am spus mereu, se întâmplă de luni dimineața. Ce credeați, că o să vină cu banii în România că să-i confiște Simion și Georgescu să-i dea la săraci? Nu așa funcționează capitalismul modern! Spuneți-mi o singură țară din lume care este izolată și unde se trăiește foarte bine!

Gândiți! Este clar, simplu, evident și indiscutabil: graficul de mai sus arată retragerile de capitaluri din România (scade încrederea investitorilor străini în România), echilibrate de intervenții BNR pentru a păstra RON cât de cât stabil. Vedem 4 zile în care avem vârfuri de încredere scăzută a investitorilor: declanșarea pandemiei Covid-19 în România (26 febr 2020), declanșarea războiului în Ucraina de Rusia (24 febr 2022), Călin Georgescu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale (24 noiembrie 2024) și George Simion la fel (4 mai 2025) - iar luni, 5 mai, intervenția BNR pentru a compensa retragerile de capitaluri este de 20 ori mai mare decât o zi normală, triplă decât în debutul pandemiei Covid sau dublă față de momentul izbucnirii războiului.
România nu poate suporta aceste șocuri decât câteva săptămâni. Apoi urmează depreciere masivă a RON, inflație mare din cauza importurilor scumpe, dobânzi pe măsură, statul devine nefinanțabil și nu mai avem bani de pensii, salarii sau investiții. Acolo ne duce mesajul suveranist de izolare: faliment și sărăcie generalizată.
Dar votanții AUR + POT nu înțeleg că ei sunt primii cei mai afectați. Așa că este de datoria noastră, a tuturor celorlalți, să ieșim la votul european pro-occidental ca să evităm acest scenariu sumbru de izolare: săraci și singuri în țara noastră, așa cum eram înainte de 2007. Am încredere în voi și România, că ne putem mobiliza suficient de mult.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
2-4 mai - 4,9773
5 mai - 4,9775
6 mai - 5,0378
7 mai - 5,0991
8 mai - 5,1222
9-11 mai - 5,1165
Interesant că în 5 mai, când se știa deja că Simion a fost plasat pe primul loc, cursul nu a avut un salt notabil. Abia după anunțul de luni, 5 mai, că Ciolacu își va da demisia din funcția de premier, a apărut reacția înregistrată în data de 6 mai. Practic, această demisie a pus gaz pe foc prin semnalul clar de instabilitate și lipsă de predictibilitate, indiferent de cine ar urma să ajungă în fotoliul de la Cotroceni.
În mod cert meditațiile luate de Ciolacu la economie nu au ajuns la lecția asta!
M-aș fi așteptat de la domnul Guda, în acest moment tensionat, să îndemne populația să ajute leul românesc, să nu se repeadă toți să-și schimbe economiile în alte valute.
Asta nu înseamnă că mesajul de final al articolului nu este unul corect, anume că perspectiva de țară sub Simion & cg este una catastrofală.