Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Dragnea cere Guvernului „să decidă ceva”: discuția despre ordonanțe să se tranșeze săptămâna asta „într-un fel sau altul”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, în ceea ce privește ordonanțele din Justiție, vrea ca „săptămâna viitoare să nu mai discutăm despre a fi sau a nu fi” și cere Guvernului „să decidă ceva”, iar discuția să se tranșeze în această săptămână, „într-un fel sau altul”.

Întrebat cum vede aceste ordonanțe ca președinte al PSD, Dragnea a răspuns: „Vreau să le văd pentru că vreau să înțeleg de ce a ieșit lumea în stradă. S-ar putea să nu existe deloc sau să apară modificat. Trebuie închis subiectul într-un fel sau altul”, a declarat Dragnea marți seară. 

El a susținut că nu înțelege de ce 90.000 de oameni au ieșit în stradă. „N-am înțeles care e supărarea. Președintele CEDO spune ca România trebuie să ia o decizie pe modelul Italiei. Noi am primit mesaje de la susținătorii PSD”, a afirmat Dragnea.

El s-a mai plâns că „din păcate în România nu mai există pedeapsă administrativă. Toată lumea vorbește de închisoare”. Dragnea susține că Guvernul are mână liberă să ia orice decizie dorește. „Eu nu procedez ca Băsescu, eu vreau să fie un guvern care să ia decizii”.

Orice faptă care ar cauza un prejudiciu mai mic de 200.000 lei nu va mai fi investigată și pedepsită, orice faptă pentru care nu există plângere prealabilă depusă de partea vătămată nu va mai putea fi investigată, iar pedeapsa pentru infracțiunea de abuz în serviciu scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea, se arată într-o analiză a DNA în ce privește impactul adoptării prin ordonanță de urgență a modificărilor codurilor penale. În perioada 2014-2016 au fost trimise în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu 1.171 persoane fizice și 34 de persoane juridice, iar prejudiciile cauzate prin comiterea faptelor este de peste un miliard euro (1.048.341.902 euro), se arată în analiza DNA. Potrivit șefei Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, 30% din dosarele DNA sunt în aer dacă se dezincriminează abuzul în serviciu.

După consultarea publică de luni de la Ministerul Justiției, ministrul Florin Iordache a declarat că va ține cont de părerile exprimate de participanții la dezbatere și a susținut că nu a luat o decizie în ce privește varianta prin care vor fi adoptate proiectul ordonanței grațierii și cel de modificare a codurilor penale. Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a vorbit marți după amiază despre varianta ca modificările privind abuzul în serviciu să treacă prin ordonanță de urgență, iar cele referitoare la grațiere prin lege organică discutată în Parlament.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut marți după primul termen al procesului în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, că pe el, personal, nu îl ajută ordonanța grațierii, și că România e „patria denunțurilor și a ascultărilor”. „Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu”, a mai spus Dragnea.

Miercuri dimineață, începând cu ora 9:00, oamenii se pregătesc de noi proteste în fața Guvernului. Inițial, protestul era anunțat pentru duminică, dar informația că Guvernul încearcă să introducă mâine pe ordinea de zi ordonanța de modificare a Codului penal a precipitat lucrurile.

Lista beneficiarilor dezincriminării mascate a abuzului în serviciu

Hotnews a scris marți că există un mare interes pentru ca modificările la Codul Penal să se facă prin Ordonanță de urgență, nu prin proiect de lege sau alte preoceduri greoaie și prezintă o listă a potențialilor beneficiari ai unei eventuale dezincriminări mascate a abuzului în serviciu și a conflictului de interese. Lista întocmită de Hotnews cuprinde nume importante: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Alina Bica, Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre, George Scripacru, Aristotel Căncescu, Tudor Pendiuc, Remus Truică, Paul al României, Marian Vanghelie, Ioana Băsescu, Gheorghe Nichita, Dan Șova, Tiberiu Nițu, la care se adaugă președinți de consilii judetene și primari. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Marius check icon
  Ce nu inteleg oamenii este ca revolutia a inceput deja, si aici vreau sa explic:
  schimbarea de paradigma s-a produs deja, adica toata Europa ne vede cu alti ochi si nu cu ochi buni, de aici inainte ramane sa ducem noi mai departe revolutia.

  Daca negam ca nu a inceput revolutia, atunci vom sfarsi prin a fi paria Europei iar faptul ca oricine in strainatate o sa strige dupa noi "tiganul" o sa fie o mandrie, pentru ca daca o sa ne zica "romanul" atunci o sa fie mult mai rau. Un cetatean simplu din Europa crede, pe buna dreptate, ca Romania e o tara bananiera.

  Revolutia a inceput fratilor!!! There is no way back, only forward! Daca intelegem asta, si vom fi eroi atunci ne vom spala numele de "român" altfel vom sfarși într-o rușine cruntă pe care nu știu când o sa fie spălată, eu zic că acum e momentul cel mai bun!
  • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult