Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Hotnews: Lista beneficiarilor dezincriminării mascate a abuzului în serviciu

Modificările la Codul Penal și la Codul de Procedura Penală, care vizează dezincriminarea mascată a abuzului și neglijenței în serviciu, a conflictului de interese și desființarea de facto a instituției denunțătorului se vor face prin ordonanța de urgență și va fi cel mai probabil adoptată în ședința de Guvern de miercuri, scrie Hotnews, care citează surse politice. 

Potrivit acestora, a fost eliminată condiția plângerii prealabile a instituției pentru ca fapta de abuz în serviciu să constituie infracțiune și a mai scăzut pragul prejudiciului, stabilit inițial la 200.000 de lei. Nu este clar dacă a scăzut sub 100.000 de lei, sumă la care se ridica prejudiciul în dosarul lui Liviu Dragnea. Pe de altă parte, măsura grațierii va fi propusă într-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului, mai scrie Hotnews.

După consultarea publică de luni de la Ministerul Justiției, ministrul Florin Iordache a declarat că va ține cont de părerile exprimate de participanții la dezbatere și a susținut că nu a luat o decizie în ce privește varianta prin care vor fi adoptate proiectul ordonanței grațierii și cel de modificare a codurilor penale.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a susținut marți după primul termen al procesului în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, că pe el, personal, nu îl ajută ordonanța grațierii, și că România e „patria denunțurilor și a ascultărilor”. „Eu nu am auzit de la Guvern că vrea să dezincrimineze abuzul în serviciu”, a mai spus Dragnea.

Lista beneficiarilor dezincriminării mascate a abuzului în serviciu

Hotnews scrie marți că există un mare interes pentru ca modificările la Codul Penal să se facă prin Ordonanță de urgență, nu prin proiect de lege sau alte preoceduri greoaie și prezintă o listă a potențialilor beneficiari ai unei eventuale dezincriminări mascate a abuzului în serviciu și a conflictului de interese. Lista întocmită de Hotnews cuprinde nume importante: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Alina Bica, Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre, George Scripacru, Aristotel Căncescu, Tudor Pendiuc, Remus Truică, Paul al României, Marian Vanghelie, Ioana Băsescu, Gheorghe Nichita, Dan Șova, Tiberiu Nițu, la care se adaugă președinți de consilii judetene și primari. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sub nicici o forma nu sunt de acord cu modificarile la CP la CPP nu sunt de acord cu amnistia si gratierea.Eu daca gresesc sa fiu judecat,condamnat si arestat.
  • Like 0
 • Billy Mv Billy Mv check icon
  OUG 13/2017 este aici ...

  http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43NTM3OTA5MDEzNjM5RSszMA==

  CITITI fratilor, cititi!
  • Like 0
 • Dragilor,pana la urma,guvernul a legalizat hotia,de la 200000 de euro,abuzul in serviciu,coruptia,in general!!!Asta este cea mai mare batjocura la adresa tuturor oamenilor cinstiti din Romania!!!Cred ca toti am vrea sa aflam cati dintre guvernanti si parlamentari au dosare penale,acum,fiindca maine toti vor fi curati si albi ca laptele!!!Cati oameni de afaceri,adica cei care au furat tara peste 20 de ani,vor iesi din puscarii si vor continua sa fure la adapostul legii???Ce rost mai are Justitia,DNA ul ,care i a bagat dupa gratii!!
  • Like 0
 • Guvernul a aprobat deja azi marti 31 ianuarie , orele 21,00 ordonanta de urgenta prin suplimentarea ordinei de zi, fara a tine cont de solicitarile din dezbaterile publice si de protestele oamenilor. Asa ca penalii si coruptii sunt salvati.
  • Like 0
 • Abia astept ordonanta, sa vedeti cat de neinsemnati sunteti.
  • Like 0
  • @ Codreanu Laurentiu
   DanM check icon
   "Cita luciditate, atita drama"- Va prindeti cine a spus asta? Are legatura cu acest context politic.

   Bine, am fost crud... Aveti si argumente ca suntem neinsemnati?
   • Like 0
 • DanM check icon
  Ce bestiar de penali, frate. O sa-i vedem iarasi la TV rîzîndu-ne in nas. Nemuritorul Hrebe', cu duiosie, mai ieri pe treptele DNA: "vorbeam si noi, ca baietii, la o cafea.." Prejudiciul potential pentru ROMSILVA: 40000 ha.... Un biet "hartuit politic", ca sa-si indulceasca soarta (a sa si a fiului sau, conferentiar ASE la 27 ani, implicat in dosar): merge la Zuchthaus prietenul Nicolae (miliardaru' de frunte al tzarii) pe baza sfintei delatziuni in dosar, acum pe cale sa fie scoasa. "Viitor de aur -tzara noastra are.... "

  • Like 0
 • Eu personal ma incred in experienta si seriozitatea D-lui C.T.POPESCU, un mare Jurnalist căruia îi multumesc pentru TOT ce face pentru noi ,pentru România
  • Like 0
 • Inghetam si strigam degeaba.
  • Like 0
 • În tara ăsta e posibil oricre. Bine ar fi sa ieșim cu toții nu 7000 ci tot poporul sa-în luam la omor un pic ca astia nu mai au rușine de nimic
  • Like 0
 • Dacă emit acest OUG, neconstituțional de altfel, actul ar putea fi calificat drept un atentat la siguranța națională.

  http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/legea/51-1991.php

  Art. 1.

  Prin siguranta nationala a Romaniei se intelege starea de legalitate, de echilibru si de stabilitate sociala, economica si politica necesara existentei si dezvoltarii statului national roman, ca stat suveran, unitar, independent si indivizibil, mentinerii ordinii de drept, precum si climatului de exercitare neingradita a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, potrivit principiilor si normelor democratice statornicite prin Constitutie.

  Art. 3. litera h) vorbește de "incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept" . Iordache nu că incită, ci le săvârșește direct.


  • Like 4
  • @ Adrian Ionescu
   Absolut de acord !!!!
   • Like 0
  • @ Adrian Ionescu
   DanM check icon
   "ni le asumam" spune Iordache, de departe cel mai agramat ministru ever. Nu am nici o pretentie daca si unii cu creier (Alina M. Pippidi) considera ca s-a ajuns aici pentru ca institutiile de forta (Parchete, servicii, Justitie) i-au "inghesuit" la zid cu aplicarea legii, "instrumentalizand lupta anticoruptie"... Noaptea mintzii! De maine este liber la furat, un fel de "Purge ", baieti. Ne vom aminti cu duiosie de anii '90 cand s-a furat pe capete si s-au facut averi peste noapte! Ne vedem in Piata!
   • Like 0
  • @ DanM
   Sunt din ce în ce mai convins că scopul este subminarea și destabilizarea României. Se intâmplă prea multe nenorociri pe prea multe planuri. Dacă nu ar fi fost problema cu oug-urile, în prin plan ar fi fost loviturile date pe bursa de energie. Deja Electrica anunță pierderi de 36 de milioane de lei.

   Ministrul Energiei s-a internat pentru două săptamâni, semn că se mai pregătește o lovitură grea.

   TVR-ul a devenit un nou ventilator de rahat.

   Acest guvern este constituit pentru a îngenunchea România. Nu le pasă de legi, de logică și nici de cei din stradă.

   Or să forțeze atât cât vor fi lasați, atât cât îi lăsăm. Dacă nu-i oprim rapid, ne vom trezi că am intrat pe un drum ireversibil fără mari sacrificii.
   • Like 1


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult