Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Antreprenorul Dragoș Anastasiu: „Le-am oferit și salarii de 100 de lei pe zi. Nu vin sau, dacă vin, stau o zi”. Iată ce vor face firmele care au afaceri în turism, dar nu găsesc forță de muncă

Antreprenorul Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane, a spus în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, că investițiile străine directe sunt corelate cu existența forței de muncă. „După părerea mea, pentru a putea da drumul la investiții străine direct ai nevoie de forță de munca și noi nu avem, pentru că 4 milioane de români sunt plecați. Întrebarea e cum îi aducem înapoi și cum oprim exodul”, a declarat el.

Dragoș Anastasiu a povestit că îi este foarte greu să găsească forță de muncă, fie că este vorba despre personal calificat sau necalificat. 

„În turism e aproape imposibil. Eu am și în Deltă, un loc izolat. Anul acesta am avut 30 de posturi neocupate din 130. Nu îi găsim. Pentru anumite chestiuni nu vor să muncească. Pe zona de zilieri au fost salarii de 100 de lei pe zi. Nu vin sau, dacă vin, stau o zi. Nici în zona calificată nu se găsesc, încercăm să ne cârpim cu ce avem, ore suplimentare, după care să le dai liber. Avem tot felul de variante de la tineri care sunt la școli economice sau de turism pe care să îi luăm necalificați și cu care încercăm să facem la fața locului ce putem să facem”, a afirmat el.

 Întrebat dacă s-a gândit să aducă forță de muncă din străinătate, acesta a răspuns: „În turism nu există altă soluție decât să aducem din afară și din punct de vedere al mindset-ului, este o chestiune bună, pentru că dacă vin oameni din Asia ei vin cu zâmbetul asiatic, care provine din educația că a servi e o onoare și nu o umilință cum e în România. Avem colegi din Poiana Brașov care au început să aducă. În Poiana Brașov este un caz, începe să se simtă transformarea de mentalitate”, a declarat el, susținând că „nu vom avea alternativă la a deschide granițele” pentru forța de muncă din afara UE. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Îmi pare rău să o spun. Nimic mai fals domnule Dragos Anastasiu! Și da... 100 lei pe zi înseamnă 2000 lei pe luna!!... Deci...??...
    În plus poate ne spun jurnaliștii de la Republica (jurnal pe care-l citesc cu interes) cum ne rezolva filipinezii procentul de 18% șomaj în rândul tinerilor???
    Avea Ioana Morosanu de la Taranii Dobrogeni niște zâmbete ale unor copii Dobrogeni cărora le-a dus haine și jucării acum 2 ani si care de mâine ne vor intreba "De ce ați adus nepalezi când eu pot sa muncesc??!!"
    Exista alternative și am trimis către Romanian Business Leaders un proiect viabil de formare vocationala. Tinerii ăștia care par ca nu vor sa muncească, cer de fapt logica, rezonabilitate și mai multa atenție la ce vor!
    • Like 2
  • pentru muncitorii din afara UE se platesc permise de munca, comisioane pentru intermediari , esti obligat sa le dai minim pe economie si sa le asiguri cazare. Deci, cred ca e mai usor sa cresti salariile. pe de alta parte, muncitorii straini nu se pot muta usor la alt angajator si ii poti exploata multe ore....
    • Like 0
  • Avem in Romania 800.000 oameni cu handicap. Multi dintre ei pot munci, dar nu li se permite. Daca din veniturile suplimentare ar plati o parte impozit la stat, tot Statul Roman ar avea de castigat. Se vaita ca nu sunt bani de p[ensii dar indemnizatiile nesimtite ale alesilor nu le vad!
    • Like 1
  • Raul check icon
    Ma mir ca domnul respectiv nu intelege un lucru simplu: daca nici "fabuloasa" suma de 100 lei/zi nu gaseste angajati, atunci e clar ca trebuie sa mareasca suma, prea multa demagogie pentru a acoperi calicia patronilor romani.
    • Like 4
  • Adrian S check icon
    Observ ca suma de 100 de lei / zi este un fel de "efort suprem" pe care il poate face un antreprenor roman, in cazul in care nu ofera nici siguranta si nici incredere...find cu un statut de zilier.
    Daca a ajuns ca un salariu lunar ( in iporeza ca il v atine ocupat 20-22) zile pe luna de 2-2.200 lei sa fie ceva exceptional..sigur ne indreptam spre directia gresita.

    Am si eu o intrebare (retorica): Care este ROI pentru locatia operata in acel tinut "pustiu" din Delta ? In afara de intrebarea " Cum ajunge un antreprenor" sa construiasca in tinuturi "salbatice" , cand acolo cel mult ar fi (dpdv mediu) cazul doar sa viziteze pe jos/ cu barca locatia ?
    Care este venitul mediu / lucrator / zi al antreprenorului ? - Pe scurt : Un bucatar, un picolo si un chelner servesc masa pt 50 persoan3 ( 3 mese / zi) pentru 16 oameni. Folosesc 20 lei materie prima pentru fiecare masa. Factureaza ( daca se emite factura / bon) - in medie 250-500% din valoarea de achizitie mateie prima.
    Din marginea asta colosala nu se pot acoperi salariile acestea derizorii ?

    Dragi antreprenori - sunteti prea saraci pentru a fi considerati investitori. Asteptati ca sa se amortizeze toata investita in scurt timp. NU AVETI un business case care sa contina si riscurile ( sau nu vreti sa le considerati / anticipati la momentul oportun).
    In zone depopulate ( in afara faptului ca nu ar fi OK sa ai autorizatie de constructie) , din start NU AI OAMENI- ca acolo sunt doar balti/ multi, mlastini, etc. Trebuie sa ai in vedere din start ca ai de oferit / suportat niste cheltuieli in plus fata de un butic care anagajeaza un vanzator necalificat cu salariul minim / economie.

    Propunere : Oferiti va rog cel mai bun salariu din piata pentru o perioada de 3 luni. Veti avea oameni motivati 3 luni. In aceste 3 luni, vedeti ce alte masuri puteti lua astfel incat motivatia sa fie sustinuta ( la un moment dat banii nu mai sunt suficienti sa pastreze oamenii motivati ). Daca nu merge, luati-va un coach..
    • Like 4
  • intrebare care trebuie sa si-o puna angajatii sau viitori angajati. > ce fac eu pt. salariul pe care il pretind? <nu ce trebuie sa faca. ce trebuie sa faca ii spune angajatorul, pt.salariul oferit)
    • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Adrian S check icon
      Are fisa postului pentru asta.
      • Like 0
  • In primul rand, mentalitatea e de vina, inradacinata de parintii care aveau 30+ de ani la revolutie, tocmai iesiti din comunism, cu legea 18 pe cap, cate o casa pe numele rudelor, etc.

    Nu ai cum sa compari salariile din RO cu alea din afara. E ilogic, pur si simplu. Economiile sunt diferite. De ce ai avea nevoie de 2500 de euro pe luna in Romania, cand o chirie decenta in Bucuresti e 350E, iar in Frankfurt e 1200E ? Pe aceleasi competente ? Singurul domeniu polarizat e ITul, tocmai din lipsa de specialisti (intamplator lucrez in domeniu) , din motivul asta aici exista salarii si de 13000 de lei net. Dar asta e singurul domeniu unde poti avea un asemenea salarii si sa nu fii top management. Toti daca termina o facultate, se cred zei si vor 1000E salariu. Dragilor, facultatea de multe ori nici nu se pupa cu activitatea firmelor unde va depuneti CV-urile. Facultatea este un boarding pass care iti deschide alte usi, nu o garantie ca devii manager peste noapte.

    Asta e ipocrizia angajatilor, dupa care urmeaza a antreprenorilor. Te duci turist, platesti in Romania 80E pe o camera la pensiune, ti-ai rupt masina pana acolo, ai facut 6 ore, "antreprenorul" face bani, iar angajatii primesc praful de pe toba, pt ca "seful" are mentalitatea de imbogatire rapida, nu de investitie si antreprenoriat. Dupa care te intrebi de ce iti scuipa aia in ciorba rece si sleita, pt ca tu ai platit ca la Saint Tropez.

    Totul se reduce la mentalitate, si la educatie, unde sunt aici, filipinezii lucreaza pe 1500 AED pe luna, si servirea este impecabila, zambesc mereu, iti aduc tot la timp, totul e la superlativ. Si banii astia pentru tara unde sunt, eu ii dau la Carrefour si fac 3-4 plinuri de benzina.

    Romanii au uitat ca munca e o virtute, nu o rusine. Prea multa indobitocire la televizor, prea multe modele false ca sa nu fiu mai aspru, si aruncarea scolii romanesti in abis, nu va aduce decat imbecili pe banda rulanta, fara valori sociale si morale, fara civism, si fara omenie.
    • Like 7
    • @ Radu Andrei Malica
      Fain și la obiect,comentariul dvs.!
      Chapeau bas din partea unui hotelier pensionat,dar care se socotește norocos că a activat peste 40 de ani în industria ospitalității!
      • Like 0
    • @ Radu Andrei Malica
      ”Nu ai cum sa compari salariile din RO cu alea din afara. E ilogic, pur si simplu.” Zi zău. Dar oare angajații din lanțurile de hypermarketuri nu fac aceeași muncă ca cei din afară, prețurile fiind chiar mai mari aici ca dincolo la aceleași prețuri de achiziție. Ba încă angajații de aici muncesc mai mult decât cei de dincolo, ore suplimentare neplătite, stres mai mare clienți mitocani, etc. Deci hypermarketurile ar putea foarte ușor să plătească salarii occidentale, dar nu vor. Mă opresc aici deși mai sunt multe exemple.
      • Like 1
  • Ben check icon
    Cititi articolul asta http://mihaivasilescublog.ro/2017/07/10/stelica-zugravul/
    Traim intr-o tara cu oameni puturosi, fara pofta de munca. Suntem cativa care ne rupem oasele sa platim statului impozite ca sa dam de mancare capuselor asistate social.
    • Like 2
    • @ Ben
      Avem cel mai mic procent de asistență socială din UE.
      • Like 1
  • Ben check icon
    Si eu sunt antreprenor in zona de consultanta si pentru mine cea mai mare provocare este lipsa fortei de munca. Nu vorbesc de oameni calificati si de calitate, care sunt foarte putini si ocupati, vorbesc de tineri absolventi de facultate pe care sa-i iau de la zero si sa-i indrum spre calea de a ajunge rapid (5-7 ani) la salarii de peste 2000 euro. Tinerii nu sunt interesati de munca, cu atat mai mult cat trebuie sa vada rezultate peste cativa ani si nu instant. Primesc bani de la parinti si sunt relaxati. Vor sa-si faca rate la casa dupa primele salarii incasate, pt ca asa ii indruma parintii. Cel mai onorabil ca si tanar roman este sa ai bolovanul ipotecar legat la gat de la 24 de ani. Nu conteaza nimic altceva decat sa ai tu casa ta (ma rog, pe hartie este a ta, in practica... peste 30 de ani)
    Cat despre ceea ce spune Dragos, sunt total de acord. 100 lei/zi pentru necalificati, oameni care n-au scoala, n-au absolut nicio competenta sau pregatire, este un salariu mare. Merita incercata varianta importului de forta de munca.
    Pentru comentatorii care doar dau din taste fara sa fi trait macar o zi ca antreprenor le spun urmatoarele: in sistemul bancar romanesc, fetele de la front office au facultate finalizata, traininguri si competente si sunt platite cu salariul minim pe economie. Eu am fost director de sucursala in Bucuresti la una din cele mai mari banci din Romania si era foarte greu sa gasesc oameni dispusi sa lucreze pe 1000 lei net, oameni cu facultatea finalizata. Asa ca cei care spun ca 100 lei/zi e putin pentru un necalificat nu stiti ce vorbiti. Nu mai spun ca salariul oferit de Dragos nu era pentru Bucuresti, unde media salariala este mai mare, ci in provincie.
    Tot pentru comentatorii care le stiu pe toate, 2000 lei/luna net inseamna cam 4000 lei cost companie (mai pui niste bonuri de masa si esti acolo), mai bagi si medicina muncii, protectia muncii, protocol, si alte beneficii si sari lejer de 1000 euro per angajat... pentru un necalificat??? Pe bune??? Voi ati da 1000 euro pentru unul care nu stie sa faca nimic?
    Parerea mea este ca si piata muncii este tot o piata, care se regleaza prin cerere si oferta. Drept urmare, desi traim vremuri grele ca antreprenori, se va regla balanta, iar cei care acum au o sansa sa lucreze, sa se remarce si sa creasca, pe viitor vor regreta aceasta sansa.
    • Like 4
    • @ Ben
      Jenant... 1000 lei pt. orice muncă de birou... este reper, etalon, termen de comparație ?! Respect pt. necalificații care refuză dublul
      • Like 1
    • @ Ben
      Sotia mea a fost branch manager la o reputabila banca comerciala din Romania si lua cam 3000 de lei net. Asta la o sucursala in Ilfov, care nu dispune de multi angajati. Dvs daca ati lucrat in domeniu stiti cam ce presupune fisa postului pentru pozitia asta... Motiv pentru care ne-am dat cu praf de ninja si am plecat din tara, pentru ca suntem casatoriti si ea venea la 9 seara de la birou, dupa ce inchidea tezaurul, facea actele, notele de casierie, etc. Si cand a fost de promovare, a fost impinsa in fata o alta care avea relatii pe la sefi.
      • Like 0
  • Gravity check icon
    Forță de muncă din afară. Nu ne putem permite să ținem dezvoltarea României în loc pentru că mulți preferă ajutorul social. Și ăla de rahat. Dacă vor salarii ca în Occident, să plece în Occident, economia României nu își permite astfel de salarii.
    • Like 2
    • @ Gravity
      Deloc, patronii cu venituri fabuloase în raport cu angajații lor nu-și permit salarii ca-n Occident.
      • Like 3
    • @ Cezar Jipa
      Corect, treaba e simpla, cand compari o companie de afara cu una romaneasca trebuie sa analizezi 2 lucruri: profitul si salariile. Daca neamtul face profit de 1 milion de EUR cu 10 angajati pe care ii plateste cu 2000 EUR pe luna, iar romanul face profit 1.100.000 de EUR si tot cu 10 angajati dar pe care ii plateste cu 500 EUR/luna, e clar. Nu Romania e de vina ca acei oameni iau 500 EUR, ci patronul ca e zgarcit, si desi profitul ii permite sa dea salarii occidentale, nu le da. Si tot el se mira ca ii pleaca oamenii sa lucreze in Germania pe 2000 EUR...
      PS: o spun in calitate de antreprenor cu peste 20 de angajati, in Romania.
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon