Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Drumul zilnic al profesoarei de 10 Cristina Tunegaru din București la Petrăchioaia: „Toți copiii merită să aibă profesori buni”

Cristina Tunegaru

Din această toamnă, profesoara de limba română Cristina Tunegaru a devenit titulară cu media 10 în comuna Petrăchioaia, din județul Ilfov. Pentru a ajunge acolo la ora 8 dimineața trebuie să plece din locuința ei înainte de ora 7:00 și să meargă vreo 30 de kilometri. Acolo o așteaptă copiii care o strigă „Doamna, doamna!” și o iau în brațe, a povestit Cristina Tunegaru în emisunea „În fața ta”, de la Digi24. Faptul că un profesor de la oraș se titularizează la țară nu este o noutate. Elementul de surpriză este faptul că vrea să rămână.

Cristina Tunegaru a criticat în primăvară sistemul titularizărilor din România. 

Salariu de 1.500 de lei lunar

Pentru că posturile din marile orașe sunt extrem de rare, mulți profesori aleg să se titularizeze la țară, unde este constant un deficit de cadre didactice. În primăvară, ei se pot transfera pe un post vacant din oraș, ocupat temporar de cineva care a promovat examenul de titularizare, uneori cu notă foarte mare, dar care e doar suplinitor. Acesta este forțat să plece la finalul celui de-al doilea semestru, așa cum i s-a întâmplat ei în această vară, când preda la școala 95 din Capitală. Cea mai mare parte a posturilor din marile orașe se ocupă prin transferuri, iar copiii din mediul rural rămân din nou fără profesori.

Diriginta la clasa a V-a în Petrăchioaia, Cristina Tunegaru vrea să își ducă elevii până în clasa VIII-a. Pentru că până acum nu putea să le ofere elevilor ei continuitate, în trecut s-a gândit chiar să renunțe la învățământ. „Acum câțiva ani am renunțat temporar, am simțit că muncesc fără rezultat, că nu reușesc să duc o generație din clasa a V-a la clasa a VIII-a. E insuficient un singur an. Rezultatele se văd în timp, m-am simțit descurajată de foarte multe ori”, a povestit Cristina Tunegaru la Digi24. 

Copiii din mediul rural sunt la fel ca toți copiii, subliniază profesoara, și ca toți copiii au nevoie de profesori buni și merită să aibă profesori buni. Naveta și salariul mic, de 1.500 de lei, cât spune că va câștiga ea în fiecare lună, îi determină însă pe dascăli să nu își asume această misiune. Ea a decis însă să o facă.

„Am învățat că copiii sunt la fel peste tot, au nevoie de afecțiune. Am învățat din toată această situație că avem nevoie de profesori buni acolo unde nu sunt profesori. În sate nu sunt calificați la toate disciplinele”, a spus ea.

Manualul unic, în contradicție cu cercetările științifice în domeniu

A realizat înainte să meargă la Petrăchioaia un manual de Limba și literatura Română în format electronic. Propriul ei manual, pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook și crede că fiecare profesor de română ar trebui să poată face acest lucru. De altfel, anul trecut a folosit foarte puțin la clasă manualul primit.

„Nu trebuie să ai manual la clasă. Noi avem programe moderne, foarte bune. Numai că diferența între programă și ce e în clasă e foarte mare. Programa ne permite nouă, profesorilor, ce puțin la română, să selectăm ce texte dorim noi. Nu trebuie decât să formăm competențe, adică să-l învățăm pe copil să facă anumite lucruri și acele lucruri sunt în programă. Noi avem libertatea să selectăm ce texte vrem”, spune Cristina Tunegaru. 

Crede că manualul unic nu ar trebui să existe și că duce învățământul românesc cu 20 de ani înapoi. „Nu are ce să caute discuția asta, când am obținut reforme importante. E și în contradicție cu toate cercetările științifice în domeniu, care zic că e mai important să adaptăm conținutul, să predăm aplicat, să pornim de la realitatea copilului, nu să-i ducem pe toți în același loc”, explică ea. Iar compendiul pentru clasa a V-a i se pare pare inutilizabil, pentru că nu propune texte spre studiu. 

Le-a cumpărat elevilor cărți „personalizate”, ca să-i facă să îndrăgească lectura

Când ea le propune copiilor o lectură sau alta încearcă să le găsească pe cele mai potrivite pentru ei. Anul trecut, le-a făcut elevilor săi cadou cărți care să rezoneze cu personalitatea lor. „Faptul că am cumpărat cărți pentru fiecare, o carte potrivită, i-a făcut să fie interesați de carte. Citind, se descopereau pe ei. E o carte despre ei. A fost un punct de pornire, nu le-am zis să vină cu cărțile la școală. În pauze citeau”, spune profesoara.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristina Tunegaru este o adevărată profesoară de limba română.
    Merită toată stima pentru inteligența, talentul pedagogic și entuziasmul de care dă dovadă.
    • Like 1
  • check icon
    Doamna aceasta este o minciuna din cap pana in picioare.
    Acum cateva luni a afirmat intr-un interviu ca a debutat ca profesor suplinitor prin Vrancea pe undeva, de unde a plecat dupa primul an. De atunci si pana acum a tot plecat, nu exista nici macar o singura promotie de elevi in 10 ani de meserie pe care sa ii fi dus la bun sfarsit. Dimpotriva, are un nedorit record la abandonat clasele. Acum pretinde ca nu mai este asa... sa vedem.
    A doua minciuna, anul trecut, cand i s-a terminat contractul de suplinitor, se rupea in figuri ca e victima madamei Firea bla bla bla. Abia dupa saptamani bune de minciuni a recunoscut ca de fapt e o suplinitoare careia i s-a terminat contractul.
    A treia minciuna. Anul trecut explica cum nu preda din manuale, ca manualele ingradesc elevii etc etc. Acum a devenit autoare de manual. Dar mai mult de atat, nu risca sa ii fie evaluat manualul in competitie ci decide sa il ofere personal elevilor ei... cum adica, mai Bobita, ii pui pe elevi sa invete dupa materiale neomologate si neacreditate?
    E tara plini de falsi eroi. Duduca aceasta e unul dintre ei. O facatura a FB.
    • Like 3
    • @
      check icon
      Sa inteleg ca aveti niste ''eroi'' diferiti de ai nostri?Adulati persoane de genul Dragnea,Firea,Daea,Liviu Pop...niste scursuri ale societatii,care nu au nici un merit profesional pentru care au ajuns in functiile actuale.Uite si din cauza oamenilor ca tine,ne conduc repetentii si mediocri.Respectul meu pentru Cristina,doamna continuati sa faceti lucruri frumoase pentru copii si sa le atrageti atentia autoritatilor ,ori de cate ori gresesc!Respect!!
      • Like 2
    • @
      check icon
      Sa intelegeti cateva lucruri.
      1. eu nu imi formez parerile despre cineva dintr-o singura prezentare.
      2. nu port dialoguri cu persoane care nu exista (apropos de modul in care va identificati)
      3. imi e indiferenta opinia dumneavoastra despre mine sau despre parerea mea apropos de subiectul prezent. Aveti vreo opinie pe marginea subiectului in dezbatere, este dreptul dumneavoastra sa o exprimati. Aveti o opinie despre mine sau parerile mele, ma lasa fix indiferent si nu ma intereseaza.
      4. probabil ca ati avut profesori de categoria acestei doamne daca nu sunteti capabil sa redactati un text coerent. Permiteti-mi sa va fac cateva corecturi de clasa a cincea: dupa semnul intrebarii, dupa puncte de suspensie, dupa virgula, dupa punct se lasa un spatiu liber; inainte de virgula nu se lasa spatiu liber; intr-un text se mentine modalitatea de adresare fata de interlocutor (nu ba la persoana intai plural, ba la singular, mai ales ca nu sunteti in masura sa va permiteti apelari la per tu cu mine); nici un se scrie sub forma niciun, nu separat; exprimarea merit profesional pentru care au ajuns este putin analfabeta. Si ar mai fi si altele. Ca atare...
      • Like 2
    • @
      check icon
      Daca va era indiferenta parerea mea............era mai bine sa taceti,nu sa raspundeti cu un roman fluviu.
      • Like 3
    • @
      check icon
      Iar va bagati in seama in loc sa luati manualul de limba romana. Asa e cu postacii...
      • Like 1
    • @
      Trebuia sa apara exact individul care nu face nimic niciodata pentru nimeni, insa boscorodeste in barba, e suspicios incontinuu si ii scuipa pe aia care incearca sa faca ceva, ca de ce fac, ca de ce apar in emisiuni, ca cine ii plateste, ca Soros. Multumiti-va cu adevaratii eroi, infractorul condamnat definitiv drac nea, firea, tariceanu, pop etc, puneti-va postere cu ei pe pereti insotite de citate motivational-analfabete din dansii sa nu fiti contaminati cu ideile eroilor falsi.
      • Like 3
    • @
      check icon
      Eureka!
      Sunteti prima persoana care priveste o suita de evenimente in ansamblu.
      Astept cu nerabdare urmatoarul articol care va explica de ce d-na profesoara a renuntat la postul sau din Petrachioaia.
      • Like 1
    • @
      check icon
      .
      • Like 1
    • @ Cristian Valsan
      check icon
      Un comentariu idiot, dictat de limba de lemn a postacilor FB. Felicitari, nu pricepeti nimic din ce e in jur, dar va hraniti din belsug cu sloganuri.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Stimate domn, daca ar fi luat 10 la titularizare si ar fi avut nota cea mai mare ar fi putut alege ce doreste. Daca nu aveti habar ce este si cum se desfasoara examenul de titularizare in invatamant nu aveti nicio vina, dar incercati sa va formati opiniile mai diversificat, nu doar din gura unei singure persoane. Asta apropos de punctul 1. In completare, va invit sa parcurgeti listele oficiale ale examenului de titularizare din 2017, sa o cautati pe doamna Tunegaru si sa va lamuriti cam cum e cu afirmatiile dansei>
      http://titularizare.edu.ro/2017/generated/files/j/index.html#B. Veti afla acolo ca a luat nota 10 la scris si 9.50 la proba practica, si pentru asta merita felicitari. Numai ca s-a inscris la examen la judetul Ilfov, nu la Bucuresti, asa ca nu avea de ales decat posturi din Ilfov, asta apropos de cum nu poate ea sa intre in capitala.
      Ca a facut un manual, asa spune ea, ramane sa confirme cineva acest lucru. Eu nu ma pricep, asa ca nu ma pronunt, astept insa ca manualul sa fie acreditat.
      Da, cred ca doamna gandeste cu capul ei. Din pacate, cei din fan-clubul sau nu prea.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Domnule, fata asta a luat 10 la titularizare, dar altcineva a fost titularizat. E greu de înțeles? Aveți materialul video disponibil:
      http://www.digi24.ro/emisiuni/in-fata-ta/in-fata-ta-19-septembrie-22-30-796374
      • Like 2
    • @
      check icon
      Domnule, fata asta a luat 10 la titularizare, dar altcineva a fost titularizat. E greu de înțeles? Aveți materialul video disponibil:
      http://www.digi24.ro/emisiuni/in-fata-ta/in-fata-ta-19-septembrie-22-30-796374
      • Like 0
    • @
      Ce nu pricep? Nu sunt in stare sa iau lumina de la d-alde un bolovanos recalcitrant de pe republica, ce sa fac, nu pot mai mult. Toti sunt rai, doar tu esti intelept si bun, detinator al balantei zeitei Themis. Toti vor sa insele si fure, nimeni nu e bun, toti sunt la fel, ca asa stii tu din mosi stramosi. Asta am inteles. Acum du-te dara' si mai extrage cu pipeta putina intelepciune din creierul dumitale sa vedem ce calomnii si dejectii mai e in stare sa produca. Numarul tembelilor din Romania admiratori de infractori si agresivi fata de normalitate si decenta pare ca creste pe zi ce trece. Nimic bun nu ramane nepedepsit de acestia.
      • Like 2
    • @
      check icon
      Repet, asta spune ea. Si minte. Ea a candidat la titularizare pe posturile din judetul Ilfov, v-am oferit moka trimitere la datele oficiale. Eu va inteleg ca doare cand te prinzi ca ai luat de bune afirmatiile unei mincinoase, dar asa e in viata, uneori mai pici si ... Cat despre nota, de fapt a luat 10 la scris si 9,50 la practic, deci a luat 9,75 la examen. Asta apropos de realitate si fictiune. Dar chiar si asa, e o nota foarte frumoasa. Nu nota e problema, ci pasiunea cu care isi construieste o realitate paralela in care oameni de buna credinta cad in plasa.
      • Like 1
    • @ Cristian Valsan
      check icon
      Aveti dreptate, si intrati la fix in categoria pe care o definiti, aia de tembeli.
      • Like 1
    • @
      Gravity check icon
      Anul trecut a avut 9.7 la examenul de titularizare din București, nu Ilfov. Cu toate astea nu a fost titularizată deoarece au fost transferați multi profesori titulari, din sătucuri îndepărtate, la București. Poate ne spuneți și nivelul șpăgii de transfer, dacă tot vă dați bine informat.
      • Like 1
    • @
      S-a terminat operatiunea mult asteptata. Ai scos suficienta prostie cat sa o verbalizezi.
      • Like 1
    • @
      Eroii dvd. se găsesc pe FB. Sunt virtuali. Prefer eroii din viața reală. Dragnea &Co se exclud. Nu sunt eroi, decât poate de benzi desenate...
      • Like 1
    • @
      GabiC check icon
      Subscriu.
      Facem pariu ca duduca asta in 2-3 ani (max) va fi prin minister, cu cine-stie ce insarcinari importante?
      Este exact pe principiul lui Ciuhodaru. Dupa parerea colegilor sai, un medic de nota 5 (cu indulgenta) insa tare-n gura. Genul de om care se baga-n fata la coada la lapte cu explicatia ca vrea sa faca ordine (sa nu se bage altii-n fata).
      Inainte de a cadea pe spate, ar trebui vazuta putina performanta. Care- la oamenii astia "vizibili" nu prea e. Ca prea au timp de tv, facebook, scris in ziare si reviste.
      • Like 1
    • @
      GabiC check icon
      Tom, si eu pot afirma ca am luat 10. Sau Dragnea, sau toti derbedeii din Parlament si Guvern. Chiar cunosc cativa dintre ei. Care sunt "juristi" desi ei nu stiu unde se afla facultatea. Asa ca de autopromovare sunt satul. Nu cred ca vreodata performanta a mers mana-n mana cu lauda de sine.
      Trebuie sa privim toate aspectele si apoi sa ne dam cu parerea.
      M-am saturat de eroi de carton.apropos de profesori: stiu profesori care si-au filmat medotatiile si lectiile si le-au pus pe youtube. Free! Unul sau doi chiar au fost mustrati (si chiar mai mult) de Inspectia Scolara. Probabil le lua din clientii potentiali pentru meditatii.
      Daca esti interesat - iti trimit link-uri...
      Tot free!:)
      • Like 1
  • Poate unii dintre dumneavoastra nu au vazut ca la inceputul anului scolar doamna profesoara Tunegaru a lansat in spatiul public virtual un manual de Limba si Literatura Romana ( daca bine retin eu tocmai pentru clasa a V-a) in format electronic, care respecta intocmai programa scolara, liber de drepturi de autor, ce poate fi descarcat de oricine doreste sa il foloseasca. Nu sunt in masura sa comentez calitatile manualului dar ideea a fost fenomenala. Ei ce lovituri s-ar putea aplica sistemului cu o mana de asemenea oameni care sa lucre impreuna! Iete ca se poate si manual aproape gratis fara comisioane la edituri si la partid!
    • Like 8
    • @ Republican
      check icon
      Manualul nu este avizat de nimeni, ca atare nu ofera nicio garantie de calitate in afara parerii autoarei. Asa ca hai sa nu mai hiperbolizam cand nu e cazul.
      • Like 0
    • @
      Nici o hiperbolizare.Daca ati fi citit cu atentie postul meu ati fi vazut ca nu am pus in discutie calitatea manualului ci ideea si initiativa acolo unde ministerul ne lasa copiii la inceput de gimnaziu fara manuale. Nu ma pricep sa evaluez un manual, dar poate insa va pricepeti dumneavoastra si ne aduceti si o argumentatie profesionala alta decat "nu este avizat de nimeni" strict pe continutul manualului. Faptul ca oameni din subordinea unuia ca PLM avizeaza manule, nu e de natura sa ma linisteasca, sincer.
      • Like 5
    • @ Republican
      check icon
      Tocmai, pentru ca dumneavoastra, eu si altii nu ne pricepem sa evaluam un manual, tocmai acesta este motivul pentru care un manual nu poate fi utilizat fara a fi avizat. Cat despre oamenii din subordinea... cred ca suntem datori sa nu facem grava eroare sa ii evaluam pe cei din diferite institutii dupa calapodul sefului, nu?
      • Like 0
    • @
      check icon
      Era avizat?
      • Like 0
    • @
      Poate cae chiar bun manualul ăla, la asta v-ați gândit? La câte capete luminate se presupune că avem în minister, le lua maxim trei zile să îi dea un ok sau un pas. Motivat. Copiii n-au manuale la școală dar dacă ți se propune o soluție ieftina rapida și (poate) bună, ne legam de faptul ca nu e avizat. Interesul copiilor? Lasă-l încolo!
      Cât despre subordonați, oricât aș evita generalizările... Păi câtă vreme la începutul anului școlar avem "decât" manual de educație fizica, câtă vreme energiile s-au irosit pentru un compendiu în loc sa meargă spre manuale, cred că îi putem judeca. Liniștiți. O simplă profesoară a putut concepe un manual. Nu discutăm calitatea. Ministerul, nu.
      • Like 3
    • @ Republican
      check icon
      Este posibil sa fie un manual exceptional, fereasca de mine sa contest. Nu am pregatirea necesara sa analizez un manual si ma feresc sa o fac. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa iau de-a buna, fara sa diger, afirmatiile autorului. Ati vazut vreun autor sa isi critice propria munca?
      Interesul copiilor? Nu l-as lasa incolo, cred ca e cam singurul lucru care ar trebui sa conteze in toata povestea asta.
      Iar manuale nu avem din cauza unui troglodit de ministru, nu a subordonatilor...
      • Like 0
  • Ideea e simpla și nu are nevoie de dezbatere - reforma se întâmpla de jos in sus și nu invers cum așteptăm revoltați și pasivi, cu toții
    • Like 2
  • check icon
    Guvernul este cel mai prost administrator. Daca ai bani de la guvern, ai bani de la cel mai cretin administrator. Nu ai valoarea ta, daca nu ai facut ceva in viata ta, fara guvern la mijloc.
    Iti dedic un alt cantec de AC/DC: It's a long way to the top... Good luck with this! :)
    https://www.youtube.com/watch?v=-sUXMzkh-jI
    • Like 1
  • check icon
    Nu știu dacă o cunoașteți sau nu pe Cristina Tunagaru, dar mai vreau articole cu această doamnă profesoară (și de ce nu, și fotografii!), este un "fresh blood", o boare care te înviorează în acest sistem de învățământ anchilozat. ↵
    Cred că ar trebui recrutată de o forță politică care vrea să construiască viitorul acestei țări!
    • Like 6
    • @
      Tare multi asteptam acea forta politica si ea numai nu vine... Asta doar ca fapt divers, off topic.
      Foarte buna tema de meditatie daca asemenea oameni ar trebui sa intre in politica sau sa ramana in sistem si sa traga dupa ei , prin exemplu propriu de implicare si atitudine, si alti profesori. Oricum asemenea oameni trebui ajutati mediatic sa iasa in fata si pentru aceasta putem multumi Republicii.
      • Like 1
  • Exceptional ceea ce face aceasta doamna in contrast cu individa acefala de la PMB. In mediul rural romanesc sunt probleme familiale teribile, de Africa Subsahariana. Incesturi, violuri, pedofilii acceptate de locuitori, sa nu le zic animale salbatice. Sa-i invete pe acesti copii in primul rand ca mediul social nu e un dat si ramai cu el toata viata, prin educatie iti poti modifica lumea interna, cat si lumea din jurul tau. Sa nu isi aleaga modele in parinti, cu precadere daca sunt betivi, violenti si au comportament de cersetori, ci sa tinteasca mereu la mai mult prin munca dezvoltandu-si creativitatea si caracterul prin demnitate, nonviolenta, bun-simt, cultura civica. Copiii din mediul rural trebuie sa isi stie drepturile, foarte important ca au dezvoltat o pasiune spre citire. Kafka spunea: "A book should be an ice-axe to break the frozen sea within us." Ei au nevoie de multa sustinere, unii sunt hiperactivi si nesiguri pentru ca sunt maltratati psihologic de comunitati tribale medievale ce le seaca pasiunea spre educatie. Pentru ei o vorba buna si o incurajare inseamna enorm.
    • Like 6
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Un om frumos, noul om pe care il astept de 27 de ani.
    • Like 3
  • check icon
    În sfârșit, ați publicat (de fapt, republicat) și un text mai uman despre profi, era și timpul...
    • Like 0
  • Si eu predau continuturile prevazute in programa folosindu ma de texte alese de mine mai degraba decit manualul Totusi aici intervine riscul presiunii din partea parintilor care se pling ca nu folosesc manualul ,le dau teme care nu sunt in manual / xeroxate cu cerinte diferite pt puterea fiecarui rlev Lectia devine mai antrenanta pt ca exercitiile rezolvate sunt multe ,diferite si indirect au posibilitatea sa corecteze evenyualele erori din temele colegilor Se simt foarte siguri pe ei cind pot formula o caracterizare de personaj succinta altfel decit colegii ,invata sa argumenteze Principala problema a inv actual e superbirocratizarea pt orice lectie faci planuri ,scheme ,dai teste ,te plictisesti pina ajungi sa predai efectiv lectia
    • Like 3
    • @ Irina Preda
      Oh, dear !(vorba englezului) O profesoarã de limba românã poate sã scrie un asemenea text?! În asemenea hal?! Sã fie model pentru elevi?! Doamne ferește! Fosta mea profesoarã de limba românã, din ciclul gimnazial, v-ar fi lãsat repetentã....pe viațã!!!
      • Like 3
    • @ Stefan Stefania
      Gravity check icon
      Oh, dear!… ce-i asa greu de observat ca distinsa doamna e in “lumea ei”?!
      Eu i-am dat Like!
      • Like 3
    • @ Gravity
      Foarte bine!
      • Like 0
    • @ Stefan Stefania
      check icon
      Si eu i-am dat un Like incurajator stimatei doamne profesoare. Altfel incepe sa mai scrie cate ceva.
      • Like 0
    • @
      Foarte bine !
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult