Din această toamnă, profesoara de limba română Cristina Tunegaru a devenit titulară cu media 10 în comuna Petrăchioaia, din județul Ilfov. Pentru a ajunge acolo la ora 8 dimineața trebuie să plece din locuința ei înainte de ora 7:00 și să meargă vreo 30 de kilometri. Acolo o așteaptă copiii care o strigă „Doamna, doamna!” și o iau în brațe, a povestit Cristina Tunegaru în emisunea „În fața ta”, de la Digi24. Faptul că un profesor de la oraș se titularizează la țară nu este o noutate. Elementul de surpriză este faptul că vrea să rămână.
Cristina Tunegaru a criticat în primăvară sistemul titularizărilor din România.
Salariu de 1.500 de lei lunar
Pentru că posturile din marile orașe sunt extrem de rare, mulți profesori aleg să se titularizeze la țară, unde este constant un deficit de cadre didactice. În primăvară, ei se pot transfera pe un post vacant din oraș, ocupat temporar de cineva care a promovat examenul de titularizare, uneori cu notă foarte mare, dar care e doar suplinitor. Acesta este forțat să plece la finalul celui de-al doilea semestru, așa cum i s-a întâmplat ei în această vară, când preda la școala 95 din Capitală. Cea mai mare parte a posturilor din marile orașe se ocupă prin transferuri, iar copiii din mediul rural rămân din nou fără profesori.
Diriginta la clasa a V-a în Petrăchioaia, Cristina Tunegaru vrea să își ducă elevii până în clasa VIII-a. Pentru că până acum nu putea să le ofere elevilor ei continuitate, în trecut s-a gândit chiar să renunțe la învățământ. „Acum câțiva ani am renunțat temporar, am simțit că muncesc fără rezultat, că nu reușesc să duc o generație din clasa a V-a la clasa a VIII-a. E insuficient un singur an. Rezultatele se văd în timp, m-am simțit descurajată de foarte multe ori”, a povestit Cristina Tunegaru la Digi24.
Copiii din mediul rural sunt la fel ca toți copiii, subliniază profesoara, și ca toți copiii au nevoie de profesori buni și merită să aibă profesori buni. Naveta și salariul mic, de 1.500 de lei, cât spune că va câștiga ea în fiecare lună, îi determină însă pe dascăli să nu își asume această misiune. Ea a decis însă să o facă.
„Am învățat că copiii sunt la fel peste tot, au nevoie de afecțiune. Am învățat din toată această situație că avem nevoie de profesori buni acolo unde nu sunt profesori. În sate nu sunt calificați la toate disciplinele”, a spus ea.
Manualul unic, în contradicție cu cercetările științifice în domeniu
A realizat înainte să meargă la Petrăchioaia un manual de Limba și literatura Română în format electronic. Propriul ei manual, pe care l-a publicat pe pagina sa de Facebook și crede că fiecare profesor de română ar trebui să poată face acest lucru. De altfel, anul trecut a folosit foarte puțin la clasă manualul primit.
„Nu trebuie să ai manual la clasă. Noi avem programe moderne, foarte bune. Numai că diferența între programă și ce e în clasă e foarte mare. Programa ne permite nouă, profesorilor, ce puțin la română, să selectăm ce texte dorim noi. Nu trebuie decât să formăm competențe, adică să-l învățăm pe copil să facă anumite lucruri și acele lucruri sunt în programă. Noi avem libertatea să selectăm ce texte vrem”, spune Cristina Tunegaru.
Crede că manualul unic nu ar trebui să existe și că duce învățământul românesc cu 20 de ani înapoi. „Nu are ce să caute discuția asta, când am obținut reforme importante. E și în contradicție cu toate cercetările științifice în domeniu, care zic că e mai important să adaptăm conținutul, să predăm aplicat, să pornim de la realitatea copilului, nu să-i ducem pe toți în același loc”, explică ea. Iar compendiul pentru clasa a V-a i se pare pare inutilizabil, pentru că nu propune texte spre studiu.
Le-a cumpărat elevilor cărți „personalizate”, ca să-i facă să îndrăgească lectura
Când ea le propune copiilor o lectură sau alta încearcă să le găsească pe cele mai potrivite pentru ei. Anul trecut, le-a făcut elevilor săi cadou cărți care să rezoneze cu personalitatea lor. „Faptul că am cumpărat cărți pentru fiecare, o carte potrivită, i-a făcut să fie interesați de carte. Citind, se descopereau pe ei. E o carte despre ei. A fost un punct de pornire, nu le-am zis să vină cu cărțile la școală. În pauze citeau”, spune profesoara.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Merită toată stima pentru inteligența, talentul pedagogic și entuziasmul de care dă dovadă.
Acum cateva luni a afirmat intr-un interviu ca a debutat ca profesor suplinitor prin Vrancea pe undeva, de unde a plecat dupa primul an. De atunci si pana acum a tot plecat, nu exista nici macar o singura promotie de elevi in 10 ani de meserie pe care sa ii fi dus la bun sfarsit. Dimpotriva, are un nedorit record la abandonat clasele. Acum pretinde ca nu mai este asa... sa vedem.
A doua minciuna, anul trecut, cand i s-a terminat contractul de suplinitor, se rupea in figuri ca e victima madamei Firea bla bla bla. Abia dupa saptamani bune de minciuni a recunoscut ca de fapt e o suplinitoare careia i s-a terminat contractul.
A treia minciuna. Anul trecut explica cum nu preda din manuale, ca manualele ingradesc elevii etc etc. Acum a devenit autoare de manual. Dar mai mult de atat, nu risca sa ii fie evaluat manualul in competitie ci decide sa il ofere personal elevilor ei... cum adica, mai Bobita, ii pui pe elevi sa invete dupa materiale neomologate si neacreditate?
E tara plini de falsi eroi. Duduca aceasta e unul dintre ei. O facatura a FB.
1. eu nu imi formez parerile despre cineva dintr-o singura prezentare.
2. nu port dialoguri cu persoane care nu exista (apropos de modul in care va identificati)
3. imi e indiferenta opinia dumneavoastra despre mine sau despre parerea mea apropos de subiectul prezent. Aveti vreo opinie pe marginea subiectului in dezbatere, este dreptul dumneavoastra sa o exprimati. Aveti o opinie despre mine sau parerile mele, ma lasa fix indiferent si nu ma intereseaza.
4. probabil ca ati avut profesori de categoria acestei doamne daca nu sunteti capabil sa redactati un text coerent. Permiteti-mi sa va fac cateva corecturi de clasa a cincea: dupa semnul intrebarii, dupa puncte de suspensie, dupa virgula, dupa punct se lasa un spatiu liber; inainte de virgula nu se lasa spatiu liber; intr-un text se mentine modalitatea de adresare fata de interlocutor (nu ba la persoana intai plural, ba la singular, mai ales ca nu sunteti in masura sa va permiteti apelari la per tu cu mine); nici un se scrie sub forma niciun, nu separat; exprimarea merit profesional pentru care au ajuns este putin analfabeta. Si ar mai fi si altele. Ca atare...
Sunteti prima persoana care priveste o suita de evenimente in ansamblu.
Astept cu nerabdare urmatoarul articol care va explica de ce d-na profesoara a renuntat la postul sau din Petrachioaia.
http://titularizare.edu.ro/2017/generated/files/j/index.html#B. Veti afla acolo ca a luat nota 10 la scris si 9.50 la proba practica, si pentru asta merita felicitari. Numai ca s-a inscris la examen la judetul Ilfov, nu la Bucuresti, asa ca nu avea de ales decat posturi din Ilfov, asta apropos de cum nu poate ea sa intre in capitala.
Ca a facut un manual, asa spune ea, ramane sa confirme cineva acest lucru. Eu nu ma pricep, asa ca nu ma pronunt, astept insa ca manualul sa fie acreditat.
Da, cred ca doamna gandeste cu capul ei. Din pacate, cei din fan-clubul sau nu prea.
http://www.digi24.ro/emisiuni/in-fata-ta/in-fata-ta-19-septembrie-22-30-796374
http://www.digi24.ro/emisiuni/in-fata-ta/in-fata-ta-19-septembrie-22-30-796374
Facem pariu ca duduca asta in 2-3 ani (max) va fi prin minister, cu cine-stie ce insarcinari importante?
Este exact pe principiul lui Ciuhodaru. Dupa parerea colegilor sai, un medic de nota 5 (cu indulgenta) insa tare-n gura. Genul de om care se baga-n fata la coada la lapte cu explicatia ca vrea sa faca ordine (sa nu se bage altii-n fata).
Inainte de a cadea pe spate, ar trebui vazuta putina performanta. Care- la oamenii astia "vizibili" nu prea e. Ca prea au timp de tv, facebook, scris in ziare si reviste.
Trebuie sa privim toate aspectele si apoi sa ne dam cu parerea.
M-am saturat de eroi de carton.apropos de profesori: stiu profesori care si-au filmat medotatiile si lectiile si le-au pus pe youtube. Free! Unul sau doi chiar au fost mustrati (si chiar mai mult) de Inspectia Scolara. Probabil le lua din clientii potentiali pentru meditatii.
Daca esti interesat - iti trimit link-uri...
Tot free!:)
Cât despre subordonați, oricât aș evita generalizările... Păi câtă vreme la începutul anului școlar avem "decât" manual de educație fizica, câtă vreme energiile s-au irosit pentru un compendiu în loc sa meargă spre manuale, cred că îi putem judeca. Liniștiți. O simplă profesoară a putut concepe un manual. Nu discutăm calitatea. Ministerul, nu.
Interesul copiilor? Nu l-as lasa incolo, cred ca e cam singurul lucru care ar trebui sa conteze in toata povestea asta.
Iar manuale nu avem din cauza unui troglodit de ministru, nu a subordonatilor...
Iti dedic un alt cantec de AC/DC: It's a long way to the top... Good luck with this! :)
https://www.youtube.com/watch?v=-sUXMzkh-jI
Cred că ar trebui recrutată de o forță politică care vrea să construiască viitorul acestei țări!
Foarte buna tema de meditatie daca asemenea oameni ar trebui sa intre in politica sau sa ramana in sistem si sa traga dupa ei , prin exemplu propriu de implicare si atitudine, si alti profesori. Oricum asemenea oameni trebui ajutati mediatic sa iasa in fata si pentru aceasta putem multumi Republicii.
Eu i-am dat Like!