Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Duminică, după slujbă - vârful de prezență la vot. Sociologul Vasile Dâncu: 7 motive pentru care referendumul pentru familie e posibil să fie validat

Patriarhul Daniel - Inquam Photos

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

„Referendumul se va desfășura în două zile, va prinde și ziua de duminică atunci când se realizează și liturghie, iar acest lucru va amplifica prezența. În fiecare duminică, după estimările unor studii, în jur de trei milioane de români sunt prezenți la biserică, mai ales în sărbătorile religioase”, este de părere sociologul Vasile Dâncu. 

El crede că referendumul pentru redefinirea familei poate fi validat și „are toate șansele să întrunească cvorumul necesar.” 

De altă părere este sociologul Alin Teodorescu, care spune că chiar dacă va fi organizat pe parcursul a două zile, plebiscitul NU va fi validat.

Vasile Dâncu a enumerat pentru Republica.ro principalele motive pentru care crede că plebiscitul pentru redefinirea familiei în Constituție are șanse să fie aprobat:

„1. Este o temă de controversă publică ce va evolua pe parcursul campaniei. Va conta foarte mult campania de comunicare pe care o vor face cele două tabere. Pare o temă care este destul de acceptată în întreaga societate, dar pentru a se realiza și cvorumul de participare, dar și procentul de favorabilitate, nu este foarte simplu, așa cum am văzut că deja prognozează unii din ambele tabere. Până la urmă, vehemența celor care se opun referendumului vine din chiar faptul că ei consideră că au pierdut deja partida, dar eu cred că rezultatul nu se știe dinainte.

2. Sigur, premisele sunt favorabile dacă privim câțiva parametri ce definesc atitudinile față de homosexualitate, popularitatea bisericii ortodoxe, orientarea axiologică a românilor centrată de tradiții, o atitudine parcă tot mai puternică de regăsire a unei atitudini de frondă față de Occident și cei care ne dau sfaturi din afară.

3. O premisă favorabilă ar putea fi și scorul din Parlament pentru referendum: 232 voturi „pentru”; 22 voturi „împotrivă”; 13 abțineri. Chiar dacă ne place să credem că Parlamentul României este o oglindă a opțiunilor populației, în practică lucrurile nu stau chiar așa, voturile în Parlament fiind influențate de factori diverși sau influențate de dezirabilitatea socială.

4. Premisele defavorabile sunt legate de lipsa de încredere a românilor în instituții și lideri politici și un absenteism care devine tot mai mult o constantă în ultima vreme. Pe de altă parte, în mod normal tema se va politiza la maximum și aici nu e vina partidelor, este un eveniment important care precede trei runde importante de alegeri și, știm bine, orice atinge politica și politicianul devine politică. Organizațiile cele mai puternice ale societătii civile angajate (există în societatea noastră și fundații, asociații, instituții care nu militează politic) sunt antiguvernamentale și deci vor milita puternic împotrivă. Evenimentele din 10 august au creat un halou negativ în ceea ce privește acțiunea guvernamentală, încât și de aici va veni un element de boicot, de descurajare a prezenței și a votului contra redefinirii familiei.

Citește și: 

Referendum și pestă. Lui Liviu Dragnea i-a ieșit și diversiunea aceasta

Tot ce trebuie să știi despre referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție

5. Polarizarea politică extremă de azi va putea stimula mai mult decât ne așteptăm și prezența, dar și boicotul, astfel că nu putem extrapola, decât cu precauție, datele obținute în sondaje mai vechi cu câteva luni, deoarece climatul în care se vor desfășure va fi unul de maximă tensiune.

 6. Susținătorii referendumului nu se vor putea sprijini pe popularitatea temei și dezechilibrul favorabil pentru ei din acest moment. Vor trebui să explice, să iasă la dezbateri, să-și targeteze foarte bine mesajele, deoarece sunt tot felul de teme ”neutre”, ale celor care își realizează argumentarea pornind de la o poziție pe care o prezintă ca ”favorabilă”, în fond. Este vorba despre cei care spun că referendumul ar putea restrânge drepturile unor tipuri de familie care nu sunt tipice: familia monoparentală, familia extinsă. De o mai mare forță argumentativă este linia celor care vor argumenta ce s-ar putea face mai util cu banii de referendum, aproximativ 35 de milioane de euro. Această temă a fost una de o mare forță persuasivă și a fost principala temă a campaniei celor care promovau Brexit-ul.

7. Între 19 – 23 aprilie aprilie, când IRES a realizat un studiu național (volumul eșantionului: 1.103 subiecți 18+; reprezentativitate: eroare maximă tolerată ±3%; metodă: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist) situația era favorabilă validării referendumului, atât ca realizarea cotei de prezență (30%), cât și a acordului (25% din populatia prezentă pe listele electorale). Ca și în urmă cu doi sau trei ani, dezacordul privind căsătoriile dintre persoane de același sex este de 82%, iar privind necesitatea unui referendum în această speță se pronunță 63% dintre românii cu drept de vot. În ceea ce privește participarea la vot, 54% estimează cu certitudine că vor merge, iar 25% estimau că ar putea merge. Totuși, dintre cei posibili prezenți doar 53% considerau că ar vota „pentru”, 34% „contra” și 8% că ar anula votul.”

„Dacă pornim de la faptul că pe listele electorale sunt înscriși 19,8 milioane de români, chiar dacă în țară au mai rămas undeva sub 16 milioane, există premise ca referendumul să fie validat și să se obțină cele 4,7 milioane de voturi necesare validării opțiunii pentru redefinirea familiei.

Dacă însă mergem pe ideea că în țară mai avem doar 16 milioane de români, o participare undeva în jur de 50% ar putea asigura 8 milioane de voturi, dar dacă scădem pe cei contra și care ar anula votul (în jur de 40%) ajungem la puțin peste limita pragului de 4,7 milioane, deci validare cu emoții”, explică sociologul Vasile Dâncu.

„În fiecare duminică, după estimările unor studii, în jur de trei milioane de români sunt prezenți la biserică”

El subliniază că „dacă biserica ortodoxă se implică puternic, refererendumul primește vânt în pânze”, adăugând că potrivit studiilor sociologice peste jumătate dintre români cred că influența liderilor religioși este necesară în societate și politică și au încredere în aceștia, căutând din când în când pozițiile lor în chestiuni sociale sau politice.

„Referendumul se va desfășura în două zile, în mod normal va prinde și ziua de duminică când se realizează și liturghie și acest lucru va amplifica prezența. În fiecare duminică, după estimările unor studii, în jur de trei milioane de români sunt prezenți la biserică, mai ales în sărbătorile religioase”, spune Dâncu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Biserica se dovedește a fi un partid politic mascat care se hrănește din pupincareala cu psd și din îndoctrinarea enoriașilor. Dumnezeu îi iubește pe pesedisți, în special pe apostolul sau Liviu care este întrupicarea sf Gheorghe, care lupta cu demoni din statul paralel.
    • Like 4


  • O organizatie nevotata de nimeni, fara lista de membri, fara sa se consulte cu cei pe care pretinde ca ii reprezinta - a capatat putere politica si influenta in Romania.
    Vorbesc despre "miscarea" LGBT care s-a autoproclamat reprezentatntul vointei homosexualilor, fara sa ii consulte in prealabil.

    Mergeti la referendum, este imoral ca o organizatie nevotata sa primeasca atata atentie in mass media, fara macar sa se consulte cu cei pe care pretinde sa ii reprezinte.

    Realitatea despre miscarea LGBT este ascunsa romanilor. Am cateva intrebari pentru dumneavoastra:
    Cat costa parada gay in fiecare an ? Cat costa o operatie de schimbare de sex ?
    In majoritatea tarilor vestice unul din 5 homosexuali are HIV, care este procentul in Romania ? Cat costa lunar un pacient bolnav de HIV ?

    Va rog sa observati ca nimeni nu vorbeste despre aceste lucrui in presa, si nimeni nu v-a informat despre aceste costuri. Multi homosexuali nu vor sa plateasca taxe pentru aceste costuri.
    Multi homosexuali nu vor bani de la stat pentru miscarea LGBT. De ce presa nu vorbeste si despre opinia lor ?

    De data aceasta, (oricat de multa ura personala am eu fata de PSD) ca sa isi salveze imaginea, PSD face ceva bun. Nu dati cu piciorul in acest referendum.
    Si nu dati cu piciorul in cele 3 milioane de romani care au semnat acea petitie. Sa ii acuzi pe toti ca sunt inapoiati mental este ceva inuman.


    • Like 1
  • Dintotdeauna nu mi-a fost simpatic acest Vasile Dâncu care se crede (o fi) sociolog nu cum zic eu sociopat. Mai alunecos și mai ambiguu decât el, greu găsim. Este tipul care față de cum se comportă în realitate este total opus. Este un adevărat cameleon uman. De fapt el propune ca preoții în ziua referendumului să-i direcționeze de la slujbă spre secțiile de votare. Nu știu cum li s-ar părea la alții dar, eu o consider o...nemernicie. Tipul ăsta cred că este mai convins de marxismul-leninism decât Ceaușescu.
    • Like 4
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      Nu tre' sa fi comunist ca sa afirmi ca preotii vor trimite lumea la vot. Pana acum BOR a sprijinit referendumul prin toate mijloacele si nu exista nici un motiv pentru care s-ar opri fix atunci.
      Si chiar daca omul a zis ce-a zis doar din ura fata de preoti si biserica, fara sa aibe baza factuala, nici asta nu-l face neaparat comunist. Suntem destui care dispretuim comunistii si popii in egala masura.
      • Like 4
    • @ Rareș Mocanu
      Comentariul meu l-am scris în lumina faptului că întrebarea de pe buletinul de vot nu va avea nici o legătură cu tema referendului. Și așa și este în sensul că vor încerca o mânărie de tip ”bolșevism” de secolul XXI. În acest caz devine foarte important ca tot mai multă lume să se vânzolească pe la secțiile de votare pentru că sigur ei pregătesc fraudarea acestui referendum mai ales prin mișcări de sute de autocare prin cât mai multe secții de votare anticipând momentul prin eliminarea listelor de votare. Practic oricine poate vota oriunde vrea, totul fiind la grămadă. Miza este foarte mare și pregătită cu o curveală maximă.
      • Like 1
  • Casargoz check icon
    peste jumătate dintre români cred că influența liderilor religioși este necesară în societate și politică și au încredere în aceștia, căutând din când în când pozițiile lor în chestiuni sociale sau politice.
    Politica deci.
    trei milioane de români sunt prezenți la biserică
    Nu mai vad rostul dezbaterii, refendumul se va desfasura lejer, si initiatorii vor asigura fara probleme prezenta necesara pentru legea nenumita de modificare a constitutiei cu un procent mai mare de 82% de aprobare.
    Mult mai interesanta va fi coagularea miscarii politice, singura care erodeaza PSD acolo unde este mai puternic, la baza partidului. acolo unde nu poate nici un alt partid sa ajunga: la sate si in biserica.

    Vom ramane cu problema modificarii dictionarului explicativ al limbii romane astfel incat termenul de sot sa fie cel acceptat de biserica.
    Acum dex spune:
    SOȚ, soți, s. m. 1. Bărbat căsătorit considerat în raport cu soția lui; bărbat. ♦ (La pl.) Cele două persoane de sex opus unite prin căsătorie.
    Dupa referendum definitia din dex trebuie modificata pentru ca biserica si 3.000.000 de cetateni romani inteleg prin soti si persoane de acelasi sex.

    Ceea ce este important este sa vedem ce va fi dupa referendum.
    3.000.000 de sustinatori CPF 3200000 de votanti PSd (fara legatura in mod neaparat cu primii) O biserica ortodoxa rusa subordonata politic si ideologic rusiei imperiale cu fonduri pentru substantiale pentru "pastrarea unitatii ecumenice" O europa in cautarea identitatii postbrexit.

    Referendumul e deja decis, nu este necesara nici macar o mobilizare, scaderea procentului a fost facuta in functie de cele 3 milioane de alegatori PSD ( care nu au legatura cu CPF).
    Desi singura asemanare cu PSD este numarul de sustinatori, scenariul este acelasi. Daca PSD ar fi initiat de exemplu o procedura de suspendare a presedintelui, pragul de 30% permitea atingerea rezultatelor referendumului fara prea multe dezbateri, doar utilizand baza partidului.

    dacă biserica ortodoxă se implică puternic, refererendumul primește vânt în pânze”

    Nu este vorba numai de atat, in ciuda retoricii propagandistilor cpf, care vor sa-si asume un set de valori sa nu uitam ca "marxistii" ( numiti asa de propagandistii bor) educati in comunism au vederi mai radicale decat BOR sau biserica catolica ( vezi articolul 200 si politica natalista ceausista)

    Un referendum fara miza, gata castigat atat din punct de vedere al prezentei cat si al rezultatului , un referendum numai bun de a fi deturnat de partidul aflat la guvernare. Si al carui unic scop este castigarea de imagine si prestigiu politic.
    Dar soarta se va razbuna si cpf va avea niste cuvinte de spus pana la cristalizarea ca partid politic.
    • Like 2
    • @ Casargoz
      Din comentariul tau inteleg ca cei care s-au repezit cu atata indarjire sa combata acest referendum fara nici o miza s-au comportat ca niste idioti utili, lasandu-se manipulati jalnic de Dragnea, singurul efect al stradaniei lor fiind acela de a-l valoriza politic si implicit de a-i asigura un profit electoral semnificativ PSD-ului, de nerealizat in alte conditii.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Casargoz check icon
      In principiu da. Dar vor exista efecte perverse pentru toti combatantii: altele decat modificarea DEX.
      • Like 0
    • @ Ventidius
      Exact !
      • Like 0
    • @ Mircea Florian
      Casargoz check icon
      cu completarea ca si cei care cei care s-au repezit cu atata indarjire sa apere acest referendum sunt la fel :)
      • Like 0
    • @ Casargoz
      Bineînțeles
      • Like 0
  • Ne-am lămurit ! Referendumul ar putea fi validat, iar în acest caz s-ar putea să fie favorabil sau nu, sau ar putea să nu fie validat !
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult