Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După 22 de zile de nefuncționare a cardului de sănătate, ministrul Sănătății Sorina Pintea a decis să trimită „sistemul” la DNA

Sorina Pintea - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus luni că „există fapte de natură penală" legate de funcționarea sistemului informatic al cardurilor de sănătate și a anunțat că un raport pe această temă va fi trimis la DNA.

Pintea a subliniat că baza de date a sistemului cardurilor de sănătate a fost lăsată fără servicii de mentenanță și a anunțat demararea unei proceduri de achiziție în regim de urgență pentru achiziția unui pachet de servicii până la încheierea unui contract pe termen lung pentru servicii de mentenanță.

Ministrul a vorbit despre tergiversarea unor proceduri şi despre birocratizarea excesivă până când nu au mai putut fi finalizate proceduri de achiziţie.

„În ultimii ani, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Sunt niște proceduri care puteau fi finalizate, cu toate contestațiile din lume. Sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem", a afirmat ministrul Sănătății.

„Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Acest raport finalizat va merge la DNA”, a adăugat Sorina Pintea. 

Medicii de familie au reclamat în numeroase rânduri că sistemele informatice pe care le utilizează sunt în colaps, iar astfel sunt obligați să facă ture de noapte pentru a putea valida documentele necesare. Sistemul cardurilor de sănătate este blocat de 22 de zile.

Citiți și: 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cardurile astea sunt pe principul "avem si noi". Ele (cardurile) nu exista ca sa functioneze sau sa inlesneasca viata... doamne fereste, nu va mai ginditi la prostii.
  • Like 0
 • Andreas Andreas check icon
  Locuiesc în Suedia de 8 ani. De 22 de zile încerc să înțeleg de ce suedezii n-au card de sănătate fizic și se legitimează cu permisul de conducere când merg la doctor, pe când românii au nevoie de carte de identitate cu adresă pe el și un card fizic cu cip care trebuie să fie introdus într-un fel de aparat care să-l citească. Și drăcia asta nu funcționează de 22 de zile. Alt dobitoc, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății iese și spune că nu e cardul nefuncțional problema, că oamenii oricum mureau și fără el. E bine că românii nu-și pierd umorul și fondul cultural.

  Dilema mea: or fi reinventând românii roata, ori suedezii sunt mai proști?
  • Like 0
 • Filbert check icon
  Ministresa Pintea a avut ideea salvatoare, poate ca specialistii DNA vor repara sistemul. Ma mir doar ca n-a chemat mult-iubita SS, acolo pesedeii zic ca au specialisti si mai si...
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult