Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

După 22 de zile de nefuncționare a cardului de sănătate, ministrul Sănătății Sorina Pintea a decis să trimită „sistemul” la DNA

Sorina Pintea - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus luni că „există fapte de natură penală" legate de funcționarea sistemului informatic al cardurilor de sănătate și a anunțat că un raport pe această temă va fi trimis la DNA.

Pintea a subliniat că baza de date a sistemului cardurilor de sănătate a fost lăsată fără servicii de mentenanță și a anunțat demararea unei proceduri de achiziție în regim de urgență pentru achiziția unui pachet de servicii până la încheierea unui contract pe termen lung pentru servicii de mentenanță.

Ministrul a vorbit despre tergiversarea unor proceduri şi despre birocratizarea excesivă până când nu au mai putut fi finalizate proceduri de achiziţie.

„În ultimii ani, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Sunt niște proceduri care puteau fi finalizate, cu toate contestațiile din lume. Sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem", a afirmat ministrul Sănătății.

„Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Acest raport finalizat va merge la DNA”, a adăugat Sorina Pintea. 

Medicii de familie au reclamat în numeroase rânduri că sistemele informatice pe care le utilizează sunt în colaps, iar astfel sunt obligați să facă ture de noapte pentru a putea valida documentele necesare. Sistemul cardurilor de sănătate este blocat de 22 de zile.

Citiți și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cardurile astea sunt pe principul "avem si noi". Ele (cardurile) nu exista ca sa functioneze sau sa inlesneasca viata... doamne fereste, nu va mai ginditi la prostii.
    • Like 0
  • check icon
    Locuiesc în Suedia de 8 ani. De 22 de zile încerc să înțeleg de ce suedezii n-au card de sănătate fizic și se legitimează cu permisul de conducere când merg la doctor, pe când românii au nevoie de carte de identitate cu adresă pe el și un card fizic cu cip care trebuie să fie introdus într-un fel de aparat care să-l citească. Și drăcia asta nu funcționează de 22 de zile. Alt dobitoc, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății iese și spune că nu e cardul nefuncțional problema, că oamenii oricum mureau și fără el. E bine că românii nu-și pierd umorul și fondul cultural.

    Dilema mea: or fi reinventând românii roata, ori suedezii sunt mai proști?
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Ministresa Pintea a avut ideea salvatoare, poate ca specialistii DNA vor repara sistemul. Ma mir doar ca n-a chemat mult-iubita SS, acolo pesedeii zic ca au specialisti si mai si...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult