Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După 22 de zile de nefuncționare a cardului de sănătate, ministrul Sănătății Sorina Pintea a decis să trimită „sistemul” la DNA

Sorina Pintea - Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a spus luni că „există fapte de natură penală" legate de funcționarea sistemului informatic al cardurilor de sănătate și a anunțat că un raport pe această temă va fi trimis la DNA.

Pintea a subliniat că baza de date a sistemului cardurilor de sănătate a fost lăsată fără servicii de mentenanță și a anunțat demararea unei proceduri de achiziție în regim de urgență pentru achiziția unui pachet de servicii până la încheierea unui contract pe termen lung pentru servicii de mentenanță.

Ministrul a vorbit despre tergiversarea unor proceduri şi despre birocratizarea excesivă până când nu au mai putut fi finalizate proceduri de achiziţie.

„În ultimii ani, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Sunt niște proceduri care puteau fi finalizate, cu toate contestațiile din lume. Sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem", a afirmat ministrul Sănătății.

„Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Acest raport finalizat va merge la DNA”, a adăugat Sorina Pintea. 

Medicii de familie au reclamat în numeroase rânduri că sistemele informatice pe care le utilizează sunt în colaps, iar astfel sunt obligați să facă ture de noapte pentru a putea valida documentele necesare. Sistemul cardurilor de sănătate este blocat de 22 de zile.

Citiți și: 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cardurile astea sunt pe principul "avem si noi". Ele (cardurile) nu exista ca sa functioneze sau sa inlesneasca viata... doamne fereste, nu va mai ginditi la prostii.
    • Like 0
  • check icon
    Locuiesc în Suedia de 8 ani. De 22 de zile încerc să înțeleg de ce suedezii n-au card de sănătate fizic și se legitimează cu permisul de conducere când merg la doctor, pe când românii au nevoie de carte de identitate cu adresă pe el și un card fizic cu cip care trebuie să fie introdus într-un fel de aparat care să-l citească. Și drăcia asta nu funcționează de 22 de zile. Alt dobitoc, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătății iese și spune că nu e cardul nefuncțional problema, că oamenii oricum mureau și fără el. E bine că românii nu-și pierd umorul și fondul cultural.

    Dilema mea: or fi reinventând românii roata, ori suedezii sunt mai proști?
    • Like 0
  • Filbert check icon
    Ministresa Pintea a avut ideea salvatoare, poate ca specialistii DNA vor repara sistemul. Ma mir doar ca n-a chemat mult-iubita SS, acolo pesedeii zic ca au specialisti si mai si...
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult