Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

După ce și-au modificat legea în Parlament, plagiatorii cu doctorat s-au blocat la Curtea Constituțională

Legea plagiatului, care scotea din joc Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), nu respectă Constituția, au decis judecătorii de la Curtea Constituţională, admiţând sesizările PNL şi ale Guvernului, potrivit Digi24.ro.

În urmă cu două săptămâni Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Doctoratelor Universitare (CNATDCU) a rămas fără niciun fel de putere în ceea ce privește analiza cazurilor de plagiat, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul. Astfel erau menţinute modificările comisiei de învăţământ prin care decizia privind acordarea sau retragerea titlului de doctor va aparține universităţilor, iar CNATDCU rămânea o instanţă de recurs. 

Guvernul spune că legislaţia adoptată nu asigură protejarea dreptului de autor.

Executivul a contestat pe 13 octombrie la Curtea Constituțională legea plagiatului în forma adoptată de Senat.

În şedinţa Senatului, reprezentantul Guvernului a spus că „modificările introduse, deşi declarativ au ca scop descentralizarea deciziei privind titlul de doctor, în realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România".

„Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor”, a spus Laurenţiu Vlad, secretar de stat în Ministerul Educației.

„Prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', spunea Klaus Iohannis în luna mai, înainte de a trimite proiectul de lege la reexaminare, subliniind că „este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale”.

Una dintre problemele modificării legislative pe care președinția a sesizat-o este faptul că aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    CCR a procedat corect, de data asta. S-a compromis destul în ultimii ani în destule ocazii, era momentul să facă și ceva rațional și moral. Deocamdată, nu e mare lucru, dar e un stop la impostură. Dacă nu continuă lupta împotriva acestor „doctorate” pînă la o soluție finală, clară și universal valabilă, nu am făcut însă nimic, doar s-a pus o frînă nesemnificativă.
    • Like 0
  • astazi m-am simtit mult mai bine, cind am citit aceasta stire!
    • Like 2
  • E clar. Trebuie schimbati membri Curtii Constitutional. Presedinte: Dragnea;, vicepresi Ponta si Tariceanu.
    • Like 0
    • @ N Cojocaru
      Anon check icon
      Cum, si Abramburica nu primeste si ea ciolan? :D
      • Like 0
    • @ Anon
      pai nu ca e fata de comitet si intelege ca functiile astea sunt pentru tovarasii mai de sus care lupta neincetat la propasirea valorilor socialiste!
      • Like 0
    • @ N Cojocaru
      check icon
      "Ograda Obstructionala" !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult