Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

După ce și-au modificat legea în Parlament, plagiatorii cu doctorat s-au blocat la Curtea Constituțională

Legea plagiatului, care scotea din joc Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor (CNATDCU), nu respectă Constituția, au decis judecătorii de la Curtea Constituţională, admiţând sesizările PNL şi ale Guvernului, potrivit Digi24.ro.

În urmă cu două săptămâni Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Doctoratelor Universitare (CNATDCU) a rămas fără niciun fel de putere în ceea ce privește analiza cazurilor de plagiat, după ce Senatul a respins cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul. Astfel erau menţinute modificările comisiei de învăţământ prin care decizia privind acordarea sau retragerea titlului de doctor va aparține universităţilor, iar CNATDCU rămânea o instanţă de recurs. 

Guvernul spune că legislaţia adoptată nu asigură protejarea dreptului de autor.

Executivul a contestat pe 13 octombrie la Curtea Constituțională legea plagiatului în forma adoptată de Senat.

În şedinţa Senatului, reprezentantul Guvernului a spus că „modificările introduse, deşi declarativ au ca scop descentralizarea deciziei privind titlul de doctor, în realitate riscă să submineze calitatea învăţământului superior din România".

„Ministerul Educaţiei şi Guvernul României susţin forma iniţială a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016, susţin argumentele din cererea de reexaminare a preşedintelui şi consideră că după finalizarea evaluării externe şcolilor doctorale şi a fiecărei instituţii organizatoare de doctorat, care va începe în această toamnă se poate relua cu succes şi cu folos discuţia dacă este posibilă şi oportună trecerea exclusivă a responsabilităţii doctoratelor din România la nivelul universităţilor”, a spus Laurenţiu Vlad, secretar de stat în Ministerul Educației.

„Prin modificările pe care le aduce nu stabileşte acel cadru legal care să stimuleze cu adevărat performanţa şi care să încurajeze excelenţa în şcolile doctorale. Legea nu este de natură să garanteze respectarea normelor de integritate şi nici nu clarifică regimul juridic cu privire la prevenirea şi sancţionarea eventualelor abateri de la normele de integritate, în primul rând vorbim aici evident de plagiat'', spunea Klaus Iohannis în luna mai, înainte de a trimite proiectul de lege la reexaminare, subliniind că „este vital să redăm încrederea publicului în şcolile doctorale”.

Una dintre problemele modificării legislative pe care președinția a sesizat-o este faptul că aceeași universitate care a acordat titlul de doctor va avea și responsabiliatea de a analiza dacă acesta a fost obținut în mod corect.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  CCR a procedat corect, de data asta. S-a compromis destul în ultimii ani în destule ocazii, era momentul să facă și ceva rațional și moral. Deocamdată, nu e mare lucru, dar e un stop la impostură. Dacă nu continuă lupta împotriva acestor „doctorate” pînă la o soluție finală, clară și universal valabilă, nu am făcut însă nimic, doar s-a pus o frînă nesemnificativă.
  • Like 0
 • astazi m-am simtit mult mai bine, cind am citit aceasta stire!
  • Like 2
 • E clar. Trebuie schimbati membri Curtii Constitutional. Presedinte: Dragnea;, vicepresi Ponta si Tariceanu.
  • Like 0
  • @ N Cojocaru
   Anon check icon
   Cum, si Abramburica nu primeste si ea ciolan? :D
   • Like 0
  • @ Anon
   pai nu ca e fata de comitet si intelege ca functiile astea sunt pentru tovarasii mai de sus care lupta neincetat la propasirea valorilor socialiste!
   • Like 0
  • @ N Cojocaru
   "Ograda Obstructionala" !
   • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult