Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

După o călătorie în Franța, doi soți au adus o „esență de Provence” în județul Timiș și le-au dat românilor o nouă „respirație”: „Am anunțat evenimentul pe Facebook și am avut 300 de oameni în câmp”

Irina și Tudor Panait

Într-o zi fierbinte de vară, Tudor Panait și echipa lui încep să culeagă lavanda de pe cele 15 hectare de teren din județul Timiș. De la începutul lunii iulie, zi după zi, acesta privește câmpul și așteaptă momentul potrivit - când cea mai mare cantitate de radiație solară ajunge pe pământ, când plantele ating punctul culminat al vieții lor, iar floarea este încărcată cantitatea maximă de ulei - esența existenței ei și a poveștii lui Tudor și a familiei sale. Dacă se grăbește, culege florile înainte să își fi atins potențialul maxim. Dacă întârzie, florile sunt deja trecute, iar parte din seva lor este deja pierdută. În fiecare an, Tudor Panait exersează un mecanism al deciziei, în care se rotesc ploile săptămânilor trecute și aerul și căldura zilei de azi sau de mâine. Rezultatul lui este îmbuteliat în sticle mici - uleiuri de lavandă și de plante medicinale, apă de flori și seruri de înfrumusețare. Povestea lui Tudor și a familiei sale, pe care vă invităm să o citiți mai jos, face parte din campania #surprindeesența susținută de Silva, prin care vă arătăm oameni care și-au transformat pasiunea în meserie.

„Când am ajuns prima dată în câmpurile de lavandă mi-au amețit toate simțurile”

Tudor Panait a devenit pasionat de lavandă după ce a mers împreună cu soția sa, Irina, într-o călătorie în Provence, cu ale sale nesfârșite câmpuri violet. Pe atunci lucra în domeniul marketingului. „Soția mea știa regiunea de dinainte să ne cunoaștem noi, ea fost de mai multe ori în Provence. E o zonă foarte faină, când am ajuns prima dată în câmpurile de lavandă mi-au amețit toate simțurile. M-a atras foarte mult și, după ce am văzut ce e acolo, cum funcționează, am zis: Hai să ne ocupăm și noi de asta”, povestește el. Așa a apărut pe balconul lor o lădiță cu butași de lavandă, care a început să se îmbogățească continuu. 

Când balconul a devenit neîncăpător, au mutat butașii într-o grădină, iar când grădina a rămas prea mică, și-au extins cultura de lavandă în câmp, pe o suprafață care a ajuns astăzi la 15 hectare. Pe lângă cultivarea plantei, soții Panait au început să le vândă butași de lavandă și altor fermieri, dar și să le țină cursuri despre cum să obțină o recoltă bună.

„Primele recolte nu sunt bune neapărat, la afacere e o mică perioadă de așteptare. Prima vară care prinde floarea în câmp este complet neproductivă. Din anul al doilea, productivitatea este de 30-40%, iar din anul al treilea începi să ai recolte bune. Dacă ajungi în anul al patrulea și nu produci maxim înseamnă că ai greșit ceva”, spune antreprenorul. În total, suprafața lui de teren din Timiș, adunată cu cea a fermierilor afiliați ajunge la 100 de hectare.

Lavandă de România: uleiuri din culturi bio

Tudor Panait și-a dat seama că să vinzi pur și simplu flori de lavandă sau să o folosești în mici obiecte de artizanat, precum săculeți ori pernuțe, nu este suficient. Că în cazul lavandei prețioasă este seva, uleiul. Așa că a construit un distilator, dar și un mecanism de presare la rece. Dacă pui 100 de kilograme de flori în distilator, aburul trece prin ele purtând mai departe uleiurile esențiale. Este trecut printr-un răcitor, iar apoi îi extrasă esența - 1 litru și jumătate, poate doi de ulei de lavandă. Acesta poate fi îmbuteliat în sticluțe de 10 sau de 50 de mililitri și vândut ca atare sau dus în laborator și folosit mai departe ca ingredient în seruri de înfrumusețare sau alte produse cosmetice.

Brandul Lavandă de România vinde ulei și apă de lavandă, uleiuri presate la rece de măceșe, cătină sau floarea soarelui, apă de trandafiri sau melissa. Toate culturile sunt bio sau în curs de conversie bio, iar produsele ajung în țări precum Franța, Marea Britanie, Germania, SUA sau India, unde sunt folosite drept materie primă de producătorii de cosmetice.

„Am mers în laborator, am făcut formulări și reformulări până când am ajuns la rețeta perfectă”

Era o afacere de succes, însă drumul familiei Panait înspre esențe nu s-a oprit aici. „Am mers în laborator, am făcut formulări și reformulări până când am ajuns la rețeta perfectă. Cel mai recent proiect al nostru este Mayie, care a început în urmă cu doi ani ca o joacă. Luăm materia primă pe care o producem pe Lavandă de România și facem formulări cosmetice avansate. Astfel realizăm seruri, produse cosmetice naturale, cu materia noastră primă. Cel mai avansat produs este deja pe site, am făcut teste, este foarte bine făcută rețeta respectivă”, spune Tudor Panait. 


Spune că îi place să își petreacă timpul în laborator, așa cum îi place să îl petreacă și pe câmp, atunci când lavanda e înflorită.

De două ori pe an, organizează evenimente pentru public: în iunie, când tot câmpul este înflorit, face un eveniment fotografic, în care oricine poate veni și face poze. Iar în iulie, îi invită pe oameni la cules. „Noi recoltăm mecanizat, dar îi învățăm pe oameni cum să le culeagă manual. Am anunțat evenimentul pe Facebook și am avut 300 de oameni în câmp”, spune Tudor Panait.

Își amintește de ce simțea el la început, când era pe câmpurile înflorite din Timiș: „Câmpul deschis miroase a lavandă permanent atunci când adie vântul. Îmi amintesc mai ales senzația din primii ani: mergeam pe tractor, eram cu câinele și copiii și mai lucram puțin la teren. Era foarte relaxant, ca o excursie”, povestește el.

Acest articol face parte din campania #surprindeesența, oferită împreună cu Silva. În luna iulie a fost lansată Biblioteca de Esențe, un spațiu imaginat de Silva. Vizitează Biblioteca de Esențe ca să îți iei porția de inspirație și să-ți încarci bateriile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • am fost in provence o data si mirosul e de neuitat, dar si zgomotul. Se pare ca aroma de lavanda e relaxanta si dorm mai bine.

    Ziceti, v-ati adus si lacuste suficiente ? :)
    • Like 1
  • Vai de mine, de unde ofensa? Nicidecum! Glumesc si eu amar. Adevarul e ca am stat acasa pentru ca trebuia sa tunda cineva iarba si sa schimbe un bec, iar sotul sa stea cu copiii. Biasul, da :) Frumos. Buba e ca ne intrebam cat merita efortul de a creste un business in mediul nostru cel de toate zilele, intrebarea nu e noua.
    • Like 1
    • @ Irina Panait
      Casargoz check icon
      Merita cat rezisti, si cat crezi ca e frumos. Si cata vreme nu intra politicienii peste tine. Dar asta este o alta discutie.
      Cele bune.
      • Like 0
  • Casargoz check icon
    genial titlul articolului.
    bravo
    ;)
    • Like 0
    • @ Casargoz
      Casargoz check icon
      totusi de luni ar trebui redefinit:
      in loc de doi soti titlul ar trebui sa fie:
      După o călătorie în Franța, un barbat si o femeie au adus o „esență de Provence” în județul Timiș și le-au dat românilor o nouă „respirație”:


      e mult mai clar decat doi soti :)))))
      sau nu?
      • Like 1
    • @ Casargoz
      Eu, ca o buna femeie, in weekend o sa stau acasa, ca nu mi se da voie sa ma duc nicaieri. Sotul, fan al traditiei si el, va sta de asemenea acasa pentru a ma pazi pe mine sa nu ies din perimetru.
      • Like 3
    • @ Irina Panait
      Casargoz check icon
      :)
      Imi cer scuze daca v-am ofensat. Dar exista o mare problema la acest referendum: ziua de luni va fi la fel ca ziua de luni de acum o săptămâna.
      Nu am dorit decât sa ilustrez, pentru autoare, un bias., si modul in care teme parazite influentează, percepția.
      Ma bucur ca aveți simtul umorului. Din păcate nu pot fi la fel de tradiționalist, așa ca stau acasă cu copiii, soția nu ma lasă să ies. Dar mai bine suport acest abuz decât sa las statul sa inventeze o instituție cu milioane de susținători care sa ma protejeze de mine.
      Cele bune.
      C
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult