Sari la continut

Republica împlinește 10 ani

Un deceniu în care am ținut deschis un spațiu rar în România: unul al ideilor curate, al argumentelor care nu se tem de lumină și al vocilor care gândesc cu adevărat. Într-o vreme în care zgomotul crește, noi am mizat pe ceea ce contează: conținut de calitate, autentic, fără artificii, libertate de gândire, profunzime în loc de superficialitate. Pentru că doar așa România poate merge înainte. Să rămânem împreună într-un loc al reflecției, al întrebărilor care incomodează și al conversațiilor care schimbă ceva. Scrie, întreabă, contestă, propune. 
Republica îți aparține. De 10 ani și pentru anii care vin.

După orele de muncă merg de bunăvoie „la cratiță”. În fiecare joi, petrec 3 ore în laboratorul lui Alex, în Brașov, iar viața mea nu mai e aceeași

atelier cofe

Foto: Getty Images

Anul trecut de ziua mea am avut curaj. Voiam de ceva vreme să am o activitate de timp liber, însă nu ceva sportiv, așa cum eram obișnuită. Am găsit repede soluția și încă una tare dulce.

Într-o joi seara, am plecat din fața monitoarelor, din zona mea de confort, înspre centrul vechi al Brașovului. După 50 de minute de mers pe jos, am intrat pentru prima dată într-un laborator de cofetărie. Aveam emoții, simțeam cum îmi iese inima din piept. Rutina mea zilnică fusese dată peste cap cu bună știință, chiar de mine.

Stângace cum mă cunosc a fi în fața noilor situații și persoane, am făcut cunoștință cu Alex, pastry chef-ul nostru și noii colegi.

O mână de oameni cu vârste diferite, cu locuri de muncă diverse și experiență mai multă sau mai puțină într-ale cofetăriei. Câteva secunde am rămas gură-cască, minunându-mă de cochetul laborator și toate ustensilele aferente.

Atmosfera s-a destins foarte repede printre rețete, tips and tricks, glume și zâmbete. 

Totul este interactiv și depinde doar de participant cât de mult dorește să stea „la cratiță”. Eu recunosc că stau mai mult cu ochii în caiet și iau tot felul de notițe, iar acasă în spațiul meu de siguranță încerc să refac rețetele.

Provocarea și emoțiile sunt cu mine la fiecare întâlnire. La fel și satisfacția creării unui preparat împreună cu trainerul. Cu siguranță în altă situație aș fi renuntat de mult la curs, însă atmosfera din laborator mă face să mă întorc acolo în fiecare joi. Sunt trei ore care zboară și în care nu mă mai interesează ce se întâmplă cu aplicația din producție. Reușesc să mă deconectez total față de activitățile de la muncă și asta e victoria mea, a colegilor și nu în ultimul rând a lui Alex.

Există viață înaintea sau după orele de muncă. Depinde doar de noi să ne facem timp pentru ea. Poate fi greu la început, cu siguranță nu imposibil. Și încă ceva important: „Nu așteptați ca cineva să vă tragă de mânecă, you own your life.”

P.S. Dacă vă faceți drum prin Brașov, comandați-vă din timp ceva dulce de la Alex Pandrea. Viața și deserturile pe care le veți mânca după nu vor mai fi la fel.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    Zaharul ucide mai mult decat o face tutunul, la nivel planetar. Cruciatii zaharului ar trebui interzisi mai dihai decat cei ai tutunului, mai ales ca afecteaza si copiii. A devenit un razboi in care armele sunt inegale: ei sunt peste tot, pe cand cei care incearca sa protejeze viata, sa ajute oamenii cazuti in plasa dependentei de zahar sunt foarte putini si nici pe departe atat de sonori/intruzivi. Oare cati dintre cititorii acestui articol au auzit macar vag de rezistenta la insulina?... cati stiu ca diabetul este doar destinatia finala, dar procesele din organism sunt date peste cap cu ani muuuuulti inainte de a ajunge acolo ?(iar cauza este zaharul. Zaharul care azi e peste tot, pana si in muraturi, salate, care erau prin definitie o zona a saratului/acrului). Cititorule, daca ajungi sa parcurgi aceste randuri fa ti un bine si cauta doar fix 5 minute informatii despre zahar si infernalul sau efect in timp asupra organismului (inclusiv neasteptatul, dar logicul sau efect asupra obezitatii). Apoi bate-le obrazul celor care produc articole precum acesta. Haideti sa ne asezam mai multi in tabara celor care le pasa. De oameni ""cool"" geme planeta
    • Like 1
    • @ Vanu
      Vanu Vanu check icon
      *carora. Scuze.
      • Like 0
  • Conteaza atat de mult daca dulciurile sunt cu adevarat pe gustul tau. De multe ori mancam dulciuri standardizate, cu mult zahar si cu gust standard. Daca tot facem compromisul de a da-o pe dulciuri, macar sa fie, vorba ceea "tzatza de matza" de bune :)...
    • Like 1


Îți recomandăm

Cristi Danilet - fb

Practic: Prin această soluție se atestă că toți cei care au inițiat, anchetat și judecat în cazul Danileț au greșit. Este vorba de un număr de 18 judecători români de la Inspecția Judiciară, CSM și ICCJ – printre ei și actualul președinte al instanței supreme – care au încălcat legea, sancționând pe nedrept un magistrat. În procedura de la CEDO au intervenit de partea Guvernului patru cunoscute asociații, a căror poziție a fost infirmată de CEDO. foto Facebook/ Cristi Danileț

Citește mai mult

Lia Savonea

Se spune că natura are oroare de vid. Acolo unde există un gol, el va fi umplut, indiferent cu ce, pentru că aceasta este legea naturală. Vidul din Justiție a fost umplut de Savonea. Este Savonea o surpriză? Un șoc? O revelație urâtă? A creat ea singură, ca un mastermind diabolic, rețeaua care controlează astăzi Justiția? Nu a văzut nimeni ce face?

Citește mai mult

Otto Uwe Keul

În ultimii 15 ani, numărul de furnizori de fructe și legume locali ai Lidl România a crescut de la 70 la peste 500. 2025 a însemnat și depășirea unei borne- în sezon, pe rafturile magazinele lanțului de retail s-au găsit numai roșii românești 100%, urzici, leurdă, lobodă, ștevie, mărar, pătrunjel, ceapă verde 100%, pepeni 100%, zmeură și afine 100%, adică produse local. Încurajați de rezultate și de afacerile în creștere, agricultorii au început să exporte prin Lidl România- anul acesta, au ieșit peste granițe peste 1.600 de tone de legume și fructe spre Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria.

Citește mai mult