Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

După orele de muncă merg de bunăvoie „la cratiță”. În fiecare joi, petrec 3 ore în laboratorul lui Alex, în Brașov, iar viața mea nu mai e aceeași

atelier cofe

Foto: Getty Images

Anul trecut de ziua mea am avut curaj. Voiam de ceva vreme să am o activitate de timp liber, însă nu ceva sportiv, așa cum eram obișnuită. Am găsit repede soluția și încă una tare dulce.

Într-o joi seara, am plecat din fața monitoarelor, din zona mea de confort, înspre centrul vechi al Brașovului. După 50 de minute de mers pe jos, am intrat pentru prima dată într-un laborator de cofetărie. Aveam emoții, simțeam cum îmi iese inima din piept. Rutina mea zilnică fusese dată peste cap cu bună știință, chiar de mine.

Stângace cum mă cunosc a fi în fața noilor situații și persoane, am făcut cunoștință cu Alex, pastry chef-ul nostru și noii colegi.

O mână de oameni cu vârste diferite, cu locuri de muncă diverse și experiență mai multă sau mai puțină într-ale cofetăriei. Câteva secunde am rămas gură-cască, minunându-mă de cochetul laborator și toate ustensilele aferente.

Atmosfera s-a destins foarte repede printre rețete, tips and tricks, glume și zâmbete. 

Totul este interactiv și depinde doar de participant cât de mult dorește să stea „la cratiță”. Eu recunosc că stau mai mult cu ochii în caiet și iau tot felul de notițe, iar acasă în spațiul meu de siguranță încerc să refac rețetele.

Provocarea și emoțiile sunt cu mine la fiecare întâlnire. La fel și satisfacția creării unui preparat împreună cu trainerul. Cu siguranță în altă situație aș fi renuntat de mult la curs, însă atmosfera din laborator mă face să mă întorc acolo în fiecare joi. Sunt trei ore care zboară și în care nu mă mai interesează ce se întâmplă cu aplicația din producție. Reușesc să mă deconectez total față de activitățile de la muncă și asta e victoria mea, a colegilor și nu în ultimul rând a lui Alex.

Există viață înaintea sau după orele de muncă. Depinde doar de noi să ne facem timp pentru ea. Poate fi greu la început, cu siguranță nu imposibil. Și încă ceva important: „Nu așteptați ca cineva să vă tragă de mânecă, you own your life.”

P.S. Dacă vă faceți drum prin Brașov, comandați-vă din timp ceva dulce de la Alex Pandrea. Viața și deserturile pe care le veți mânca după nu vor mai fi la fel.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    Zaharul ucide mai mult decat o face tutunul, la nivel planetar. Cruciatii zaharului ar trebui interzisi mai dihai decat cei ai tutunului, mai ales ca afecteaza si copiii. A devenit un razboi in care armele sunt inegale: ei sunt peste tot, pe cand cei care incearca sa protejeze viata, sa ajute oamenii cazuti in plasa dependentei de zahar sunt foarte putini si nici pe departe atat de sonori/intruzivi. Oare cati dintre cititorii acestui articol au auzit macar vag de rezistenta la insulina?... cati stiu ca diabetul este doar destinatia finala, dar procesele din organism sunt date peste cap cu ani muuuuulti inainte de a ajunge acolo ?(iar cauza este zaharul. Zaharul care azi e peste tot, pana si in muraturi, salate, care erau prin definitie o zona a saratului/acrului). Cititorule, daca ajungi sa parcurgi aceste randuri fa ti un bine si cauta doar fix 5 minute informatii despre zahar si infernalul sau efect in timp asupra organismului (inclusiv neasteptatul, dar logicul sau efect asupra obezitatii). Apoi bate-le obrazul celor care produc articole precum acesta. Haideti sa ne asezam mai multi in tabara celor care le pasa. De oameni ""cool"" geme planeta
    • Like 1
    • @ Vanu
      Vanu Vanu check icon
      *carora. Scuze.
      • Like 0
  • Conteaza atat de mult daca dulciurile sunt cu adevarat pe gustul tau. De multe ori mancam dulciuri standardizate, cu mult zahar si cu gust standard. Daca tot facem compromisul de a da-o pe dulciuri, macar sa fie, vorba ceea "tzatza de matza" de bune :)...
    • Like 1


Îți recomandăm

E.ON predictibilitate facturi

Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?

Citește mai mult

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult